Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla CD, czyli źródła strumieniowe.

graboś

Rekomendowane odpowiedzi

słuchanie plików to tylko kolejny dowód na kulturę bylejakości Dużo , łatwo , byle jak . Osobiście mając stosunkowo duzo czasu ( jak na osobe pracującą ) słucham 2-3 płyty dziennie.Ze zrozumieniem i uwagą . Ile słucha konsument plików - pewnie kilka razy więcej ale tak naprawdę niema pojęcia co mu brzdękoli .Chyba że słucha parę rzeczy non stop ...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

słuchanie plików to tylko kolejny dowód na kulturę bylejakości

To nie pisz na forum, tylko wysyłaj tradycyjne listy!

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość cycus12

(Konto usunięte)

1. Andoid lub iOS: są urządzenia zdużym ekranem.

2. Tablet Windows

3. Zwykły pilot + TV

jeśli ktoś ma problem by uzbierać 4 tyś to na pewno ma kolejny 1500-2000 na iOS czy Tv. Do zestawu stereo obowiązkowo musimy dorzucić TV bądź tablet / lapka z ww os'em czyli z 4 tyś robi nam się 6... gdzie defakto to samo możemy uzyskać kupując średniej klasy BR (jeśli mamy TV) + DAC czy też cokolwiek z windows + DAC, jakość zbliżona jak nie taka sama, funkcjonalność większa... cena niższa.. ?

nie chodzi o wielkość ekranu tylko o jakość samej aplikacji.

funkcje TV faktycznie przegapiłem ale tu bym się bardziej zastanawiał nad czymś coś wykorzystam w kinie, niesety wszystkie urządzenia o który tutaj mowa kuleją trochę z zarządzaniem zasobami, mam na myśli np listy utworów.

Czy ktoś się orientuje jak jest z jakością podczas odtwarzania z sieci lub zewnętrznego dysku plików mp3, Flac, wav

na odtwarzaczu blueray Oppo 103/105?

105 powinna mieć dobry DAC, więc przypuszczam, że jakoś dźwięku też powinna być dobra.

na YT jeden facet robił test, nie wiem na ile rzetelny ale oppo + zew DAC grał lepiej, różnica nie była jednak spora.

Ja też myślę o czymś w tym kierunku... głupotą jest kupować urządzanie za takie pieniądze o tak małych możliwościach, nawet oppo + DAC to 1k więcej a funkcjonalności nawet nie ma jak porównać. Pytanie tylko czy jest potrzebne aż oppo skoro będzie się używać zew DAC'a no i zarządzanie zasobami...

niesety wszystkie urządzenia o który tutaj mowa kuleją trochę z zarządzaniem zasobami, mam na myśli np listy utworów.

To prawda, żadne nie jest idealne, ale pomyśl jakie masz zarządzanie listami utorów w CD?

słuchanie plików to tylko kolejny dowód na kulturę bylejakości Dużo , łatwo , byle jak . Osobiście mając stosunkowo duzo czasu ( jak na osobe pracującą ) słucham 2-3 płyty dziennie.Ze zrozumieniem i uwagą . Ile słucha konsument plików - pewnie kilka razy więcej ale tak naprawdę niema pojęcia co mu brzdękoli .Chyba że słucha parę rzeczy non stop ...

Nie wiem skąd tyle niechęci do plików? Z tą kulturą bylejakości to chyba jakieś nieporozumienie. Płyt CD też można słuchać 20 dziennie po 3 utwory a pliki można słuchać po 2 -3 "płyty" też dziennie z uwagą i zrozumieniem. Nie można oskarżać techniki poprzez pryzmat jej użytkowania. To śmieszne i infantylne.

eśli ktoś ma problem by uzbierać 4 tyś to na pewno ma kolejny 1500-2000 na iOS czy Tv. Do zestawu stereo obowiązkowo musimy dorzucić TV bądź tablet / lapka z ww os'em czyli z 4 tyś robi nam się 6... gdzie defakto to samo możemy uzyskać kupując średniej klasy BR (jeśli mamy TV) + DAC czy też cokolwiek z windows + DAC, jakość zbliżona jak nie taka sama, funkcjonalność większa... cena niższa.. ?

No niestety audio nie jest tanie. Taki SM6 to około 3.200-3.500, zakładam, że smartfona każdy ma a coraz więcej ma też tablet więc wystarczy ściągnąć darmową aplikację i jest sterowanie. Do tego koniecznie serwer NAS, koszt na dwa dyski wd red po 2TB to około 1900 zł z przesyłką. Router też zakładam, że każdy ma. Podłączając SM6 do NAS'a mamy pełno możliwości wyszukiwania plus okładki płyt. Poza tym NAS nie musi służyć tylko do odtwarzania plików FLAC. Ja poprzez PS3 zamierzam też oglądać pliki AVCHD z mojej kamery oraz zdjęcia z aparatu. Czyli mamy 5.100 zł za radio, dac, odtwarzacz i serwer, który daje nam dodatkowe możliwości. Gdy tak popatrzymy, to chyba niewielki koszt.

Też o tym myślałem i pozyczyłem do testów CA Stream magic 6. Zrobiłem RIP ok. 15 płyt i zaczałem porównywac dzwięk z pliku flac z dźwiękiem z płyty CD (NAD M5). Niestety dźwiek z pliku jest gorszy. Słychac także typową dla CA manierę dźwiękowa. Aby dokonać jeszcze jednego porównania kupiłem "So" Gabriela w pliku flac 24 bity. Tutaj dźwiek był zdecydowanie lepszy nawet niż SACD, jednak może mieć na to wpływ Remaster z 2012 roku. Podobnie jak Queen, ELO ostatnie remastery czynią poszczególne xwieki bardziej konkretnymi, jak to recenzenci pisza mozna instrumenty wycinac zyletkami z przestrzeni. Podsumowywując uznaje jednak,że nie ma sensu przechodzić na pliki-szczególnie jeśłi zalezy nam na jakości i mamy bogatą płytotekę bo:

jeśłi mamy dobry CD to jakosć z Daca lub odtwarzacza strumieniowego zripowanych płyt będzie gorsza, chyba,że kupimy takie urzadzenia za 10-30 tys zł a to jest drożej niz dobry CD,

-kupowanie tych samych płyt, któe mamy w postaci plików hires dla polepszenia jakosci też nie jest sensowne bo jest ich mało i kosztują ok. 80 zł za płytę,

- w sumie płyt hires czyli conajmniej 48/24 lub 96/24 jest bardzo mało i od kilku lat nie widać wysypu. Co jakiś czas recenzenci piszą o powiększajacej się liczbie sklepów z takimi płytami ale mozna je policzyć na palcach rąk.

Właśnie takie pytanie do użytkowników CA Stream magic 6. Może robiliście testy, czy porównania.

Jaka jest różnica brzmieniowa między nim a CD, też CA nie droższym niż 2500 zł.

Też o tym myślałem i pozyczyłem do testów CA Stream magic 6. Zrobiłem RIP ok. 15 płyt i zaczałem porównywac dzwięk z pliku flac z dźwiękiem z płyty CD (NAD M5)

To wszystko fajnie, tylko M5 kosztował koło 10.000 i był bardzo udaną konstrukcją. Natomiast CA Stream magic 6 jest taki sobie a juz na pewno można znaleźć dużo lepiej grające DAC'i poniżej 2.000

Gość cycus12

(Konto usunięte)
To prawda, żadne nie jest idealne, ale pomyśl jakie masz zarządzanie listami utorów w CD?
rip -> własna płyta CD... tylko że o ile sobie przypominam na pliki przechodzimy głównie z wygody..(czy oby na pewno..) gęstych plików i tak jest mało a zawsze pozostają inne optyczne źródła.

że smartfona każdy ma a coraz więcej ma też tablet więc wystarczy ściągnąć darmową aplikację i jest sterowanie.

jest żenada nie sterowanie, obejrzyj sobie najpierw tą aplikacje wtedy pogadamy.... nie bez powodu do testów trafia apka na iOS

No niestety audio nie jest tanie. Taki SM6 to około 3.200-3.500, zakładam, że smartfona każdy ma a coraz więcej ma też tablet więc wystarczy ściągnąć darmową aplikację i jest sterowanie. Do tego koniecznie serwer NAS, koszt na dwa dyski wd red po 2TB to około 1900 zł z przesyłką. Router też zakładam, że każdy ma. Podłączając SM6 do NAS'a mamy pełno możliwości wyszukiwania plus okładki płyt. Poza tym NAS nie musi służyć tylko do odtwarzania plików FLAC. Ja poprzez PS3 zamierzam też oglądać pliki AVCHD z mojej kamery oraz zdjęcia z aparatu. Czyli mamy 5.100 zł za radio, dac, odtwarzacz i serwer, który daje nam dodatkowe możliwości. Gdy tak popatrzymy, to chyba niewielki koszt.

czyli jeszcze drożej, tą funkcjonalnością bym się tak nie cieszył ponieważ wiele urządzeń a prawie każdy BR powyżej 500-600 zł ma bardzo zbliżone jak nie identyczne możliwości (nie mylić z jakością). O konsolach mi nic nie mów bo przez nie rynek gier się nie tyle co zahamował kilka lat temu to się teraz uwstecznia. Obraz nędza, sterownie nędza a mit o prowadzeniu gracza za rączkę stał się rzeczywistością...

Natomiast CA Stream magic 6 jest taki sobie a juz na pewno można znaleźć dużo lepiej grające DAC'i poniżej 2.000

a dobrze grający DAC zawsze się przyda.

wydaje mi się że trzeba rozgraniczyć potrzeby i budżety od zabawek i gadżetów.... nie każdy już ma dobry CD, nie każdy ma fundusze... np ja (płyty leżą i się kurzą). Więc jeśli nie mamy zbyt dużych funduszy to najtańszym rozwiązaniem zostaje jakikolwiek PC (wspominany netbook "brzmi" dobrze) i DAC USB, pierwotnie ja dostrzegałem w tym rozwiązaniu wady typu sterownie, gabaryt itd. Po zapoznaniu się z alternatywami widzę że każde rozwiązanie jest w jakimś sensie mniej sterowalne a na pewno droższe (co nie koniecznie ma przełożenie na jakość). Nie widzę logiki w kupnie w sumie gadżetu za takie pieniądze.

Ja bym chętnie zakupił jakiś odtwarzacz strumieniowy ale koniecznie z odtwarzaczem SACD tylko że tutaj mówimy o kwotach kilkukrotnie większych, a i nie jeden osłuchany skrytykuje nowe klocki wrzucając je do worka "stary CD gra lepiej", należy też pamiętać że reszta systemu musi być dostatecznie dobra by dostrzec takie różnice.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Moim zdanie, warto brać pod uwagę czy dane urządzenie obsługuje Spotify.

Wcześniej czy później ten serwis będzie u nas dostępny a to może zmienić wiele.

Właśnie takie pytanie do użytkowników CA Stream magic 6. Może robiliście testy, czy porównania.

Jaka jest różnica brzmieniowa między nim a CD, też CA nie droższym niż 2500 zł.

Ja robiłem tylko porównanie z Marantzem SA8003 i jest porównywalnie, oczywiście barwa jest trochę cieplejsza przy SM6 i ma ładniejszy dół, ale generalnie jest podobnie czyli SM6 może konkurować z CD do 4 tys.

To wszystko fajnie, tylko M5 kosztował koło 10.000 i był bardzo udaną konstrukcją.

Zgodzę się, że porównywanie CD za 10tys z SM6 to pomyłka, chyba, że chodzi o zdyskredytowanie SM6.

Natomiast CA Stream magic 6 jest taki sobie a juz na pewno można znaleźć dużo lepiej grające DAC'i poniżej 2.000

Tu już pojechałeś:) Wymień choć jeden, może matrix mini?:)

gęstych plików i tak jest mało

Zajrzyj na Linn i HDtracks jeśli Ci mało.

jest żenada nie sterowanie, obejrzyj sobie najpierw tą aplikacje wtedy pogadamy.... nie bez powodu do testów trafia apka na iOS

Mam obie więc podaj konkrety.

czyli jeszcze drożej, tą funkcjonalnością bym się tak nie cieszył ponieważ wiele urządzeń a prawie każdy BR powyżej 500-600 zł ma bardzo zbliżone jak nie identyczne możliwości (nie mylić z jakością). O konsolach mi nic nie mów bo przez nie rynek gier się nie tyle co zahamował kilka lat temu to się teraz uwstecznia. Obraz nędza, sterownie nędza a mit o prowadzeniu gracza za rączkę stał się rzeczywistością...

Czy PC czy urządzenie sieciowe to tak czy inaczej NAS jest niezbędny. Ile można zewnętrznych dysków HDD po USB podłączać, tym bardziej, że po lanie jest lepiej. Co do urządzeń BR za 500 zł, nikt nie broni Ci takie kupić i się nim cieszyć:) A co do konsoli to chodziło mi o pokazanie do czego można wykorzystać NAS. Zamiast konsoli może być CA752BD:) A jeśli Twoim zdaniem Uncharted na PS3 to obraz nędza... cóż...

a dobrze grający DAC zawsze się przyda.

W SM6 jest dobry DAC:)

Nie widzę logiki w kupnie w sumie gadżetu za takie pieniądze.

Nie przesadzaj pisząc o SM6 jako o gadżecie. Jeśli ktoś ma mało płyt, zadowala go dźwięk z CD za 4 tys to bym się nawet nie zastanawiał i brał SM6. Dostajemy radio internetowe (m.in. stacje Linn'a, które są rewelacyjne i w sumie można innych nie słuchać), DAC oraz odtwarzacz strumieniowy. NAS prędzej czy później przy plikach i tak trzeba postawić, tym bardziej, jak pisałem, może przydać się nie tylko do odtwarzania muzyki (chociażby nowe TV łączą się z NAS'ami i można bezpośrednio wyświetlać na ekranie ich zawartość)

To nie pliki są winne a słuchacz. Płyty można rownież słychać byle jak.

M5 jest 2 razy droższy ale w teście Audio-Video napisali,ze CA bije na głowę takze odtwarzacze kilkukrotnie droższe. Myślałem,że to prawda. W kazdym razie SM6 tak procentowo gra o 20-30 % gorzej niż NAD M5. Na części płyt nie słychac praktycznie żadnej różnicy. Przyznaję, że testowałem tylko gniazdo USB z przodu do którego podłączyłem Pendrive z plikami. Nie wiem jak gra to z komputera albo przez LAN z jakiegoś NAS. Wydaje mi się, ze najbardziej optymalne rozwiazanie to SM6 i NAS np. QNAP z 2TB za ok. 1000 zł lub SM6 z zewnętrznym dyskiem twardym 2 TB za ok. 400 zł (to jest rozwiązanie najtańsze)

"Panowie z AV kiedyś sobie założyli, że sprzęt za ok. 10-12 tys zł to klasa A czyli dla nich hi-end." - bzdura,pod uwagę biorą wyłącznie właściwości dźwiękowe.

''Przyznaję, że testowałem tylko gniazdo USB z przodu do którego podłączyłem Pendrive z plikami'' no to usłyszałeś trochę ponad połowę możliwści tego urządzenia ....

Jak mam ci udowodnić?Słuchałem urządzeń które testowali ,dyskutowałem z recenzentami ,jak coś umieścili HI-END to nie bez powodu ,czasem nie wystarczy krótki odsłuch w salonie trzeba posłuchać kilka dni.

''Natomiast CA Stream magic 6 jest taki sobie a juz na pewno można znaleźć dużo lepiej grające DAC'i poniżej 2.000'' -podaj przykład takiego DACa

w teście Audio-Video napisali,ze CA bije na głowę takze odtwarzacze kilkukrotnie droższe

Jeżeli uważnie przeczytasz to jest napisane że jest lepszy kiedy gra na plikach wysokiej rozdzielczośći,natomiast od odtwarzaczy w podobnym zakresie cenowym lepiej pokazuje instrumenty w przestrzeni ,ale pewnie znajdą się odwarzacze z lepszą barwą,poza tym wyraźnie napisane jest że CA mieści się na granicy HI-END,czyli ledwo się tam dostał ,pewnie dlatego że nie jest doskonały pod względem barwy.

Witam, jak wybierałem między wzmacniaczem rotela a yamahą spodziewałem się że podłączą do pary właśnie cd 1000 a podłączyli cd n500, jak wszedłem do pokoju odsłuchowego to zastanawiałem się czemu akurat ten model, a jak wyszedłem zastanawiam się czy go nie dokupić do as1000 który wybrałem. Co prawda słuchałem tylko na nim CD ale jeśli pliki strumieniowe odtwarza na tym samym poziomie no to godne polecenia urządzenie, jak zagrał a no bardziej po ciepłej stronie i z rotelem 1520 i a yamahą 1000.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jeżeli uważnie przeczytasz to jest napisane że jest lepszy kiedy gra na plikach wysokiej rozdzielczośći,natomiast od odtwarzaczy w podobnym zakresie cenowym lepiej pokazuje instrumenty w przestrzeni ,ale pewnie znajdą się odwarzacze z lepszą barwą,poza tym wyraźnie napisane jest że CA mieści się na granicy HI-END,czyli ledwo się tam dostał ,pewnie dlatego że nie jest doskonały pod względem barwy.

Z tego wynika, że ma problemy z niższym środkiem i dźwiękowi brak odpowiedniej masy a co za tym idzie szwankuje także barwa.

Gdyby balans w tym zakresie był ustawiony prawidłowo, nie byłoby odczucia co do takiej lokalizacji.

Ot cała tajemnica.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Mam obie więc podaj konkrety.

cięzko mi je poda, wszyscy się ciesza iOS a o apce na androida informacji jest tyle co nic, a zaprezentowane scr sa bardzo słabe dla mnie samo zarządzanie telefonem jest już irracjonalne, gadżet nie podstawa, tablet zaś z definicji jest gadżetem. Nie miałem tego w rękach więc nie należy się kierować moją opinią ale myślę że przed zakupem warto sprawdzić czy nam to odpowiada.

A jeśli Twoim zdaniem Uncharted na PS3 to obraz nędza... cóż...

Nie wymagaj od większego kalkulatora cudów, konsola jest na poziomie wydajności grafiki za 200 zł, stary DX (już zapowiedziana PS4 jest przestarzała) brak fizyki i malutkie tekstury, silniki gier mają ponad 10 lat (BioWare się nawet z tym nie ukrywa), są przepakowywane obiektami dlatego gry tyle ważą bo konsola nie jest w stanie obsłużyć czegokolwiek nowego. Żadna gra na konsole fizycznie nie może być ładna (zakoduj to sobie!),

Ponadto gry są jakieś dziwne proste i krótkie... szkoda czasu.. a jakość grafiki tej gry, jest wiele ładniejszych niestety na PC, często starszych gdy się jeszcze projektowało na PC nie na konsole (kiedyś robiło się full tekstury potem pomniejszano i zubożało na potrzeby konsol, dziś robi się od razu wersję odchudzoną).

// sory za ofa

W SM6 jest dobry DAC:)

ale drogi :P

Nie przesadzaj pisząc o SM6 jako o gadżecie. Jeśli ktoś ma mało płyt, zadowala go dźwięk z CD za 4 tys to bym się nawet nie zastanawiał i brał SM6. Dostajemy radio internetowe (m.in. stacje Linn'a, które są rewelacyjne i w sumie można innych nie słuchać), DAC oraz odtwarzacz strumieniowy. NAS prędzej czy później przy plikach i tak trzeba postawić, tym bardziej, jak pisałem, może przydać się nie tylko do odtwarzania muzyki (chociażby nowe TV łączą się z NAS'ami i można bezpośrednio wyświetlać na ekranie ich zawartość)

przesadziłem masz racje, gadżet to nie jest ale fascynacji tutaj też nie widzę.

W CD N500 podoba mi się połączenie CD i odtwarzacza strumieniowego. CA Stream Magic 6 baaaardzo fajny ale nie na moją kieszeń... Cały czas zastanawiam się nad tym czy kupić CD N500 czy budżetowy DAC, do tego podłączyć kompa i BD, a na dodatek TV ;-) Mam mętlik w głowie...

Użytkownik dd6 dnia 22.01.2013 - 14:17 napisał

Tu już pojechałeś:) Wymień choć jeden, może matrix mini?:)

rDac, Rega, Asus xonar essence one, nawet dac magic plus

Gość cycus12

(Konto usunięte)

hehe, jak się nie ma nic a chce wszystko to się ma mętlik... u mnie niestety to samo.

Ja zostałem przy DAC'u i PC, zawsze do tego mogę dokupić odtwarzacz a mam ważniejsze wydatki jak np końcówka i przedwzmacniacz..

cięzko mi je poda, wszyscy się ciesza iOS a o apce na androida informacji jest tyle co nic, a zaprezentowane scr sa bardzo słabe dla mnie samo zarządzanie telefonem jest już irracjonalne, gadżet nie podstawa, tablet zaś z definicji jest gadżetem. Nie miałem tego w rękach więc nie należy się kierować moją opinią ale myślę że przed zakupem warto sprawdzić czy nam to odpowiada.

Oczywiście masz rację. ogólnie obsługa z tabletu jest lepsza i wygodniejsza. Trzeba to brac pod uwagę decydując sie na takie urządzenia. Odnosi sie to nie tylko do SM6.

Nie wymagaj od większego kalkulatora cudów, konsola jest na poziomie wydajności grafiki za 200 zł, stary DX (już zapowiedziana PS4 jest przestarzała) brak fizyki i malutkie tekstury, silniki gier mają ponad 10 lat (BioWare się nawet z tym nie ukrywa), są przepakowywane obiektami dlatego gry tyle ważą bo konsola nie jest w stanie obsłużyć czegokolwiek nowego. Żadna gra na konsole fizycznie nie może być ładna (zakoduj to sobie!),

Ponadto gry są jakieś dziwne proste i krótkie... szkoda czasu.. a jakość grafiki tej gry, jest wiele ładniejszych niestety na PC, często starszych gdy się jeszcze projektowało na PC nie na konsole (kiedyś robiło się full tekstury potem pomniejszano i zubożało na potrzeby konsol, dziś robi się od razu wersję odchudzoną).

// sory za ofa

Kończąc temat konsol masz 100% rację. PC zawsze bedzie graficznie lepsze od konsoli. Co do gier, nikt nie ma na to wpływu i nie jest to wina konsoli:) A Uncharted i tak wyglada super na 55 calach i nie ma go na PC:) Koniec tematu.

ale drogi :P

Tak, ale poza dac'iem masz jeszcze radio i odtwarzacz. 3 w 1:)

przesadziłem masz racje, gadżet to nie jest ale fascynacji tutaj też nie widzę.

Oczywiście, bo to jest sprzęt budżetowy i w takich kategoriach należy go oceniać:)

rDac, Rega, Asus xonar essence one, nawet dac magic plus

Daj spokój bo jeszcze ktoś w to uwierzy. A co do dac magic plus to po pierwsze koszt powyżej 2 tys zł a po drugie SM6 to połączenie właśnie dac magic plus z NP30 także nie wiem o co Ci chodzi.

Poczytaj ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogólnie sa 3 drogi:

1. NAS+PC+USB/SPDIF+DAC

2. NAS+takie cudo jak C.A.P.S.+DAC

3. NAS+odtwarzacz strumieniowy+ewentualnie jakiś DAC, ale nie koniecznie.

Są zwolennicy wszystkich dróg:) Jaka jest najlepsza? Ile osób tyle odpowiedzi, coś jak w powiedzeniu gdzie prawników 2 tam 3 opinie. Wybór należy do każdego z nas. warto natomiast pokazać zalety i wady każdego rozwiązania, ale bez prywatnej wendetty jakie to to dane urządzenie to syf, a do tego za każdym razem sprowadza się dyskusja. fajnie by było aby każdy wątek na AS był wymoderowany pod kątem usunięcia wszelkiej nie merytorycznej pyskówki, tak aby zostały same konkrety. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia indywidualnych preferencji brzmienia oraz zwykłe "łgarstwo" forumowiczów (piszę ogólnie bez osobistych "wycieczek"), którzy piszą o sprzęcie co go na oczy nie widzieli nie mówiąc już o słuchaniu. Takie porady są najgorsze bo nie mają nic wspólnego z prawdą.

Jedyne co ratuje potencjalnego klienta przed wtopieniem kasy to ODSŁUCHY, których nie robi około 90% nowych kupujących:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

CD-N 500 to intrygująco-zaskakujące połaczenie funkcji . Z oceną bym się wstrzymał bo hybryda za 550E nie może grać lepiej niż same cd lub same net-player jednocześnie w podobnych cenach

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ja ostatnio byłem bardzo pozytywnie zaskoczony systemem, gdzie transportem dla DAC był Squeezebox Touch po modyfikacjach i do niego zasilacz liniowy, w tym konkretnym przypadku CIAudio. Pliki były serwowane z laptopa przez Logitech Media Server, do routera przez WiFi, a stamtąd zwykłym kablem Ethernet do Squeezeboxa. Dźwięk miał bardzo przyjemną barwę i teksturę, głębię, a do tego impuls i impakt na basie. Metalowe struny grały jak metalowe. Jakoś nie mogę sobie przypomnieć modelu odtwarzacza CD, który potrafił zdziałać równie wiele kręcąc krążkami z zapisem optycznym. Co do odtwarzaczy czytających gęściejsze formaty jak SACD czy DVD, to nie jestem pewny, ale jakby mnie naszło w pijanym widzie kupować odtwarzacz CD, to biorę ST bez dwóch zdań. Z odpowiednim kabelkiem koncentrycznym wymiata. I nie trzeba używać oprogramowania o przedziwnych właściwościach jak w przypadku puszczania plików po USB. Strumieniowce też mają swój potencjał, ale trzeba nad nimi nieco popracować w środku, np. takim Popcorn Hour C200. Generalnie spodobał mi się pod względem użytkowym tor korzystający z WiFi, bo komputer mogę wynieść do pomieszczenia, skąd nie będę słyszał jego wentylatorów, a od paru lat korzystam tylko z laptopów.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Oczywiście masz rację. ogólnie obsługa z tabletu jest lepsza i wygodniejsza. Trzeba to brac pod uwagę decydując sie na takie urządzenia. Odnosi sie to nie tylko do SM6

i trzeba mieć wi fi :P u mnie jest do 22 i tylko tam gdzie musi (głupia drukarka), w nocy człowiek przyjmuje zbyt duże dawki promieniowania. Ale tak odnośnie sterowania, pytanie do osób które miały okazję pomacać CA, jak wygląda praca z TV ? ktoś miał okazje ? w internecie jakąś ciężko się czegoś doszukać.. i jak to podłączyć ? nie widzę tam ządnych złącz ani informacji współpracy z TV.

Jedyne co ratuje potencjalnego klienta przed wtopieniem kasy to ODSŁUCHY, których nie robi około 90% nowych kupujących:)

no tak, tylko że te 3/4 z tych 90% nie ma po prostu gdzie posłuchać i musi się kierować właśnie takimi tematami.

Co do gier, nikt nie ma na to wpływu i nie jest to wina konsoli:)

w tym problem że właśnie jest :P ,oczywiście nie tylko bo coraz to głupsze społeczeństwo ma w tym znaczny udział, ale skoro producent zużywa 80% krążka na podstawy gry, to na resztą już za bardzo miejsca nie ma.... Ja konsole lubię tylko za rozwiązania typu kinect, dla dzieci super :)

czy ktoś się przyglądał skejci zasilania ? przy DAC'ach ponoć bardzo ważny element.

Co prawda jestem jednym z tych co krzyczeli za pc + DAC ale po doczytaniu i przeliczeniu chyba muszę się przyznać do błędu... Stawiając sobie że nasz DAC ma mieć asynchroniczne usb 24/192, sygnał do 24/384, 32bitowy układ czyli wszystko co do szczęścia od strony technicznej potrzebne to:

- STREAM MAGIC 6 - 3990 (F***!)

lub

- DACMAGIC PLUS - 2400 zł

- zasilacz - 600 zł

- używany netbook - 500-600 zł

- kabel usb - 100 (a co tam..)

Wychodzi nam 3700 zł ? i kilka klamotów... SM 6 ma wbudowany zasilacz (ufff) i całkiem fajny pilot. Gdyby jeszcze miał CeDeka

Yamaha też jest fajna, pliki do 192 (nie jak CA 96), niższa cena i CD... ale tracimy funkcje DAC'a.

"Panowie z AV kiedyś sobie założyli, że sprzęt za ok. 10-12 tys zł to klasa A czyli dla nich hi-end." - bzdura,pod uwagę biorą wyłącznie właściwości dźwiękowe.

''Przyznaję, że testowałem tylko gniazdo USB z przodu do którego podłączyłem Pendrive z plikami'' no to usłyszałeś trochę ponad połowę możliwści tego urządzenia ....

Nie rozumiem dlaczego wejście USB z podłaczonym pendrive i tym samym plikiem ma być gorsze od USB przez kabel USB z komputera lub przez sieć LAN z NAS. USB/kabelek i komputer to dodatkowe napędy, zaslianie, zakłócenia, NAS i Lan to także ramka Ethernet i kodowanie, urządzenie z dyskiem twardym a pendrive to czysty plik bez dodatkowych utrudnień

Poza tym NAS nie musi służyć tylko do odtwarzania plików FLAC. Ja poprzez PS3 zamierzam też oglądać pliki AVCHD z mojej kamery oraz zdjęcia z aparatu.

Sorry za lamerskie pytanie, ale rozumiem, że PS3 może słuzyć jako NAS?

Sorry za OT ale piszesz bzdury (sorry). Jeśli gry są dla Ciebie krótkie polecam 'Skyrim V' na PS3. Powiedz mi, że to jest krótka, nudna i mało rozbudowana gra.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.