Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam Monitorow do 18m2

tomazo

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje monitorow do pokoju 18m2 o wymiarach 3,2m x 5,7 (wysokosc 2,75m), tzw. "tramwaj" - baza kolumn wzdłuż krotkiej sciany. Do tej pory rozwazalem Audience 42, Contour 1.1, Audiowave 141SE. Prosze o opinie i sugestie. Budzet do 2500PLN. Serdeczne dzieki.

https://www.audiostereo.pl/topic/10046-szukam-monitorow-do-18m2/

To jeszcze podaj jaki wzmacniacz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Polecam Phonar Compact 2...solidne,podstawkowe zestawy glosnikowe..deklasujace 2 krotnie drozsze boxy...

Ponadto we wlasnym zakresie mozesz zrobic tuning.Wymieniasz tanie Vify na wyzsze modele..no i przekablowanko..w zwrotnicy nic nie ruszasz...

Kosztuja okolo 1500 ZL za pare i sa w dwuch rodzajach okleiny...

Swojego czasu porownywalem z AE ,Dynaudio,JM Lab,Visaton,Kef..Phonary zaglaly w bardzo naturalny sposob..bez wysilku..maja ograniczenia jak wszystkie glosniki...ale cena jest bardzo dobra.

Posluchaj w domu[wypozycz]i porownaj z kilkoma niby rekomendowanymi boxami do kilku kilo ZL....

Na krótko przed zakupem AE Evo 1 miałem w domu Phonary Compact 2. To są monitory powstałe z "obcięcia" innych kolumn Phonara, które nazywają się Volume 2. Nie jest to coś ciekawego (Volumy). Compact 2 mają wycofaną średnicę w stosunku do Evo 1. Nie twierdzę, że są złe, ale naprawdę brakuje im średnicy, a to chyba jest ważna sprawa. Oprócz tego estetycznie nie dorównują, chociaż to chyba ostatni argument.

Rozumiem, że druga ręka też wchodzi w grę. Z wymienionych przez Ciebie Contoury 1.1 są na www.hifi.pl . W 18m2 ale też i w mniejszych pomieszczeniach mozesz mieć problem z brakiem niskiego basu. Za to fantastyczna stereofonia, bardzo spójne w całym pasmie i wysokiej próby gładkie i szczegółowe wysokie. Niezłe są też B&W CDM1, zwłaszcza jeżeli nie masz jeszcze docelowej elektroniki (nie ze wszystkim dobrze grają, Contour jest uniwersalniejszy). W ogóle jest trochę ciekawych propozycji z interesującego Cię zakresu cen w ogłoszeniach - np. ProAc Tablette, Dynaudio122 JMLab Daline 3.1 (podłogówki ale bliżej im do monitorów charakterem) - życzę powodzenia w zakupach

Może powiedz od razu ile chcesz wydać na kolumny + wzmacniacz i jaki dźwięk Ci się podoba. Z Twojej listy pozwolę sobie wyrzucić Dynaudio Audience 42 (tu mnie koledzy skrzyczą, bo niedawno je chwaliłem) ponieważ są za małe do 18m2. Wstawiłem je do 16-metrowego pokoju i już się męczyły. Ciekawą propozycję wydają mi się Ushery X-718 i Eposy M12.2. A tak wogle (albo wogule, jak kto woli;-) to dlaczego akurat monitory? Dojdzie Ci przynajmniej 500zł na dobre podstawki, a i basik będziesz miał trochę taki tak jakby ten tego... nieprawdziwy. Nie oszukujmy się, z monitorków niskiego basu ni ma, a w 18-metrowym pokoju potrzeba już porządnej membrany do poruszania powietrzem. No, chyba że na basie Ci nie zależy, to Eposy będą super - szybkość, mikrodynamika, precyzyjna scena. Dobra, może poczekam aż coś jeszcze napiszesz. Pozdr.

No dobrze, to już ostatnia moja wypowiedź. Nic bym nie dodawał, gdyby nie został poruszony temat basu. Po prostu pisząc wcześniej zapomniałem dodać mojej opinii o basie w AE Evo 1, a to jest bardzo ciekawa sprawa. Skąd tam jest tyle basu i tak dobrego? Te monitory są zwyczajnie niewielkie. Od tej pory nie przyjmuję argumentów o wielkości membrany i niskich tonach. Owszem, nie są to te częstotliwości co w subie, ale jakość bez zarzutu i ile jest nagrań z dźwiękami poniżej 40Hz?

Na rysunkach przedstawiam moj pokoj wraz z proponowanym ustawieniem monitorow, wydaje mi sie ze podlogowki moga byc zbyt duze. Moze teraz bedzie jasniej odnosnie mojej sytuacji.

[obrazekLUKASZ-152457_1.jpg] [obrazekLUKASZ-152457_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-361-100004012 1170258155_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do niedawna miałem ten sam problem-podłogowe czy podstawkowe /do pokoju 5x3/. Wybrałem podstawkowe Kef q1. Na podstawkach 62 cm wszystko mam dokładnie na wysokości uszu, do małych pomieszczeń to chyba najlepsze rozwiązanie /wcześniej miałem leciwe podłogowe/. Plusy Kef'ów -bardzo dobra stereofonia, duża dynamika, szczególnie dobrze brzmią wokale i sola gitarowe /Vai, Satriani/, wykonanie bez zarzutu. Minusem jest oczywiście brak niskiego basu, ale to przy tych wymiarach jest chyba nie do przeskoczenia. Generalnie:do muzyki ,,przejrzystej" -bardzo dobre, do ,,ostrej grzanki"-raczej nie. U mnie grają z amplit. HK avr 3550.

ZK>

Sadze ze brak dobrego systemu wymusil u ciebie taka opinie o Compact 2....

Owszem maja drobne[tylko drobne]mankamenty.....

W testach porownawczych takie boxy jak Dunaudio[za 4k i 8k ZL]wypadly jak skrzynki do disco...czyli graly na jedno kopyto..efekciarsko i meczaco....JM Laby graly tak jak by sily niemialy[co dla mnie bylo niemilym zaskoczeniem...]AE zagraly suchym mechanicznym dzwiekiem...

Z pewnoscia do sluchania Compactow 2 wymagane jest minimum dobre kable ,wzmak i zrodelko... cambodga i mf moga byc zacienkie...

dodam od siebie Totem Model 1. Podobno czasami mozna ponizej 3 kpln z 2giej reki. Jak do tej pory nie slyszalem lepszych monitorow do srednich pomieszczen. Osoby ktore byly na prezentacji Rocka i Swinga w Audiopunkcie w Wwie wiedza o co chodzi. Jak Ci sie udalo by kupic cos takiego to tylko mocny wzmak i sprzet na lata ;-)

darkul->

Nie wiem co to cambodga i mf. Myślę, że to jakieś byle co, które sugerujesz, że ja mam. Niech i tak będzie. Jeżeli padło pytanie o monitory do 2500 zł, to pomyślałem sobie, że tomazo jest podobnym słuchaczem (bo gdzie by tam audiofilem) jak ja. Skoro dla siebie znalazłem rozwiązanie, to się nim podzieliłem. Jak zwykle wiele zależy od gustu. Ja nie lubię, kiedy średnica jest delikatna. Przed zakupem Evo 1 porównywałem m.in. z Phonarami za >4k i monitory wypadły bardzo dobrze, czyli tak jak sam stwierdziłeś: niedrogie monitory umieją rywalizować z nietanimi podłogowcami. A jeżeli do tanich kolumn, aby dobrze zagrały, muszę dokupić całą resztę za ciężkie pieniądze, to dziękuję za takie kolumny.

ZK ale jest tak jak napisal darkul

Sa kolumny X i z Cambridgem, Musical Fidelity, Creekiem etc graja plasko, zle. Jak sprzedawalem swoje monitorki 1,5 roku temu czlowiek z komisu smial sie ze mnie ze jak podlaczy je do swoich piecow to mi szczeka opadnie ( wtedy mialem cambridga 500) tylko ja wiedzialem jak to gra z dobrymi wzmakami ;-). Proponowane kolumny model 1 nie zagraja dobrze z ww wzmakami bo one nie dadza im rady ;-) Ale z czyms lepszym hmmm moze byc cudownie ;-)

Ps mimo wszystko wpisz w o mnie co masz albo co bys chcial miec ;-)

Gdybym ja miał taki pokój, poważnie bym się zastanowił nad Cabasse TOBAGO. Słuchałem ich dwa dni temu i są to moim zdaniem b.dobre kolumny podłogowe do małych pokoi. Ich bas jest bardzo precyzyjny ale szczupły. Budują dużą przestrzeń, są niewielkie i dosyć ladne, chociaż to kwestia gustu. Cena jest atrakcyjna, tym bardziej,że nie wymagają podstawek :-)

pawelm->

Może uzupełnię "o mnie", pomyślę co tam dorzucić. Odpowiem Ci jednak tutaj. Mam amplituner Pioneer SX-777 (chyba '91, 2x100W 4 Ohm), CD Pioneer PD-5700 (też chyba '91), od kilku dni AE Evo 1, sub Koda SW-1000, kwadratowy pokój 22m2. Staram się pomóc monitorom subem, ale nie na siłę, bo mają piękny bas i szkoda byłoby to psuć. Nie mam żadnych doświadczeń z wzmacniaczami/odtwarzaczami, nigdy nie testowałem, nie porównywałem. Ale kolumn szukałem i byłem pod wrażeniem JMLab Electra 905. Jednak zdecydowałem się na podłogowe i długo liderem był Phonar P20s, później pokonany przez Cabasse Caprera. Po drodze słuchałem kolumn za 17k, ale P20s wypadły przy nich bardzo dobrze (faktem jest, że elektronika była za 70k). Nie kupiłem żadnych kolumn, przeleciały 2 lata, a teraz mam co mam (gdybym był skłonny wydać >5k zł, to kupiłbym Caprery).

Wyznaję pogląd, że tak przepłacić jak za audio nigdzie się nie da. Ślepe testy "pokazują" inną rzeczywistość niż ta kreowana przez producentów i media. Mówimy nawet o jakości kabli, a płyty CD są robione tak różnie, że w ślepym teście wystarczyłoby tylko zmieniać płyty, a słuchacz twierdziłby, że tym razem to były takie kolumny, a potem inne i tak w kółko.

Na koniec: nie lekceważę żadnej opinii, bo sprawy mogą być poza moją percepcją, również uważam, że uczciwie zarobione pieniądze można wydawać tak, jak się chce :-)

do ZK

spoko. Ja nie patrze na kogos przez pryzmat posiadanego sprzetu, a jedynie ulatwia mi to rozmowe. Sam jestem oszczednym audiofilem i jestem przekonany ze jesli chodzi o ceny to masz zupelna racje ( jestem szczesliwym posiadaczem DIY zrobionym przez kogos za bardzo rozsadne pieniadze). Natomiast latwiej sie odniesc do wypowiedzi jesli sie wie co autor wie. Inaczej postrzega Opla Corse posiadacz malucha a inaczej wlasciciel Passata itp....i inaczej sie ja interpretuje ;-) W sprawie sprzetu jest podobnie....dlatego napisalem ze darkul jak cos napisal to wie co bo duzo tego reperowal i tworzyl ...dlatego mam do jego wypowiedzi szacuneczek ;-)

A jesli chodzi o Evo1 to mi osobiscie nie przypadluy zbytnio do gustu ( co innego Evo 3 super kolumny) dlatego napisalem o Totemach ( i jeszcze ktos)

Aha sa jeszcze dosyc drogie AE reference 1 sprzedawane przez pal55 i do tego pomieszczenia mogly by byc ( dzwiek z wyzszej klasy...ale cena tez...chyba ze pal55 bedzie potrzebowal szybko gotowy na wakacje ;-))

pawelm->

Te moje wywody to nie w Twoim kierunku, raczej tak ogólnie, ale pod wpływem darkula, którego wypowiedź również szanuję :-) Coś nabieram przekonania, że niektóre kombinacje kolumny-wzmacniacz mogą być wyjątkowo nieudane i stąd mogą brać się opinie o sprzęcie. Niedawno słuchałem w domu monitorów Phonar Ethos R100 i wypadły OKROPNIE (kosztują >2k). Ich właściciel zabrał je dość pośpiesznie, twierdząc że mój wzmacniacz jest be, bo on słuchał tych kolumn gdzie indziej i było super. Teraz mógłbym właściwie dzielić się opinią, że to beznadziejne monitory... i zrobić im krzywdę. Konkludując: przed zakupem słuchałem Evo 1 ze swoim wzmacniaczem i z jakąś Yamahą, było ok. W niedalekiej przyszłości zamierzam potestować wzmacniacze, to będzie dla mnie nowe, mam nadzieję pouczające, doświadczenie.

W ogłoszeniach pojawiają się Spendory 3/5a za 1900 jeżeli są to te licencyjne BBC to sprawę g łośników możesz zamknąć na zawsze. Niestety w wersjach tych kolumn tej firmy pogubiłem się dawno. jeszcze jedna uwaga wymagają mocnego wzmacniacza. Drugi typ to ten od Zegarmistrza B&W CDM1 są bardziej szerokopasmowe i łatwiej je napędzić ale oczywiście bez przesady natychmiast obnażą ewentualne oszczędności w reszcie toru/

pawelm->

Masz na myśli, żebym sam coś złożył (takie myself), czy kupił gotowe? Nie mam uprzedzeń do DIY, ale szukanie czegoś gotowego może być trudne, tak na słowo trudno coś kupować, a jeździć po kraju to też nie za bardzo się chce.

• Redaktorzy

O ile Spendory S 3/5 potrafia zagrać ze wzmakiem klasy Arcam Alpha 7, 8, Sound Project 2SE, 3SE, Moth Integrated (nawet cudnie), o tyle AE1 wymagają na pradę dobrego pieca, ich łatwość wysterowania jest podobna do płyty chodnikowej. Nie chodzi mi tutaj o setki watów ale o to żeby wzmak był na prawdę wydatny prądowo.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.