Skocz do zawartości
IGNORED

Zaprosi ktoś na odsłuch? :)

defol

Rekomendowane odpowiedzi

Elmero masz rację ale ja porównuje fabryczne modele, zamiast EL34 możesz zastosować 6CA7 Electro Harmonixa a wtedy zmiany są bardzo duże a po wymianie lamp sterujących to już zupełnie inny wzmacniacz.

Do tego ten Pan z linka używa MC34-A z Dali Ikon 6 a te też do rocka nie bardzo. Także cały tor ma znaczenie.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

wzmacniacz kupuje się do kolumn, można i odwrotnie, ale lampa do dynek to średni pomysł

Tak oczywiście do lampy to tylko focale i trangle :)Znajomy ma audience 52 i yaqin ms-34d.

Przedtem miał triangle comete es i jest zadowolony z zmiany.Mówi , że dynaudio to zupełnie inna liga

Wysykotonowy , przestrzeń , barwa.Może bas trochę ustępuje trianglom ale reszta to miód.

W tranzystor nie mam zamaiaru inwestować bo tej jakości co 100b kosztuję o wiele więcej.

@thomaz, jeśli kolega jest zadowolony to świetnie, ale dajmy już spokój z tymi wzmacniaczami. Kolega defol chciał posłuchać chińczyka, dostał ode mnie i mamela zaproszenie i na tym temat powinien się zamknąć, no chyba, że jeszcze ktoś jest chętny do zaproszeń na odsłuch. To nie temat jaki wzmak miażdży inny wzmak. Chcesz Yaqin'a to go kupujesz, spodoba się, zostaje u Ciebie, a ja pogratuluję Ci zakupu i zadowolenia z odsłuchów. Proszę no nie róbmy burdelu w temacie "kto zaprosi na odsłuch" Chyba nie da się w tym kraju inaczej, wszędzie jakaś dziwna zaciętość w narodzie, co się ludzie z wami dzieje.

Pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Proszę no nie róbmy burdelu w temacie "kto zaprosi na odsłuch" Chyba nie da się w tym kraju inaczej, wszędzie jakaś dziwna zaciętość w narodzie, co się ludzie z wami dzieje.

Kolejeczka.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

<br />Znajomy ma<br />

tia - znajomy ma, Fr@ntz napisał, w necie wyczytałem, wydaje mi się ...

na płocie napisali dupa więc pogłaskałem

masz jakieś własne doświadczenia?

ode mnie EOT

dalsze ustalenia odnośnie ewentualnego spotkania przez PW

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

tia - znajomy ma, Fr@ntz napisał, w necie wyczytałem, wydaje mi się ...

na płocie napisali dupa więc pogłaskałem

masz jakieś własne doświadczenia?

ode mnie EOT

dalsze ustalenia odnośnie ewentualnego spotkania przez PW

Zapomniałem napisać ,że słuchałem u niego tych dynek z yaqinem

Triangli nie słuchałem z tą lampą ale dynki wypadły znakomicie.

Zresztą w jakimś celu zmienił na dynaudio.NIe bede już tego komentował bo

w tym wątku wszyscy muszą się dostosować yaqin bee mingda yes

@thomaz, jeśli kolega jest zadowolony to świetnie, ale dajmy już spokój z tymi wzmacniaczami. Kolega defol chciał posłuchać chińczyka, dostał ode mnie i mamela zaproszenie i na tym temat powinien się zamknąć, no chyba, że jeszcze ktoś jest chętny do zaproszeń na odsłuch. To nie temat jaki wzmak miażdży inny wzmak. Chcesz Yaqin'a to go kupujesz, spodoba się, zostaje u Ciebie, a ja pogratuluję Ci zakupu i zadowolenia z odsłuchów. Proszę no nie róbmy burdelu w temacie "kto zaprosi na odsłuch" Chyba nie da się w tym kraju inaczej, wszędzie jakaś dziwna zaciętość w narodzie, co się ludzie z wami dzieje.

Pozdrawiam

To nie ja zapoczątkowałem temat odpuść sobie yaqina bo to podstawówka i nie warto go testować

bo widziałem jak zbudowana jest mingda :)

@thomaz, ja w żadnym ze swoich postów nie napisałem, że Yaqin jest BEE, pisałem jedynie, żeby nie wyciągać wniosków na podstawie artykułów w czasopismach, jakby nie było, opłacanych przez producentów i dystrybutorów na dany kraj/region/świat* ( niepotrzebne skreślić) nawet szczerze ci powiej, że jak się pytałem dystrybutora Mingdy, czy ma ten wzmak miękki start, usłyszałem, że takowego ten model nie ma, a jest całkiem na odwrót, napięcie anodowe przez ok 20 sec nie jest podawane, a przez kolejne 10 podawane jest stopniowo ( taka jest czasami wiedza o sprzęcie jaki się sprzedaje )

Tyle ode mnie, a i dla wszystkich jak najlepszego odbioru muzyki w domach. Mówią, że muzyka łagodzi obyczaje, śledząc wątki na tym forum, mam nieodparte wrażenie, że jest na odwrót.

Pozdrawiam

Tyle ode mnie, a i dla wszystkich jak najlepszego odbioru muzyki w domach. Mówią, że muzyka łagodzi obyczaje, śledząc wątki na tym forum, mam nieodparte wrażenie, że jest na odwrót.

Mam takie samo wrażenie czytając to forum. Elmero, następna kolejeczka :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Jeśli ktoś ma 1.5 godzinki to z chęcią się wybiorę w dogodnym dla nas terminie.

Jeżeli kolega ma ochotę wpaść do Płocka (ok 80 km). Mam Yaqina mc-100b i czasami czas na posłuchanie paru płytek

Jeśli tak szczegóły na PW

Jeżeli kolega ma ochotę wpaść do Płocka (ok 80 km). Mam Yaqina mc-100b i czasami czas na posłuchanie paru płytek

Jeśli tak szczegóły na PW

+

0

Dzięki :) może uda mi się posłuchać 100B w Wawie, mam bliżej ale jeśli nie to z chęcią wpadnę.

Panowie. I jak z nadchodzącym weekendem? Widzimy się i słuchamy? Kiedy? Sobota, niedziela? Do południa, popołudniu? Mnie wystarczy 1.5h słuchania, będę coś już wiedział.

Ok, dzięki za info. Czekam na wiadomość.

Dziękuję Mamelowi, Elmerowi i Filusowi za umożliwienie odsłuchu lampek. Wielkie dzięki! Mam nadzieję, że to nie ostatnie spotkanie.

Kilka osób prosiło o parę słów podsumowania więc czynię.

Co do Mingdy nie polubiła się zupełnie z JMLabami. Tak prawdę mówiąc nie wiem co było tego przyczyną. Dużo więcej dźwięku, tu dźwięku nie było wcale, było z Amplifona i Phasta. Nie twierdzę, że Mingda jest zła ale to połączenie akurat nie było najszczęśliwsze. Trzeba by szukać innych kolumn do Mingdy. Zastanawiałem się czy może jednak wielkość pokoju nie miała tu znaczenia, bo jednak kolumny Mamela radziły sobie w tej kubaturze czego nie można powiedzieć o Focalach.

Bardzo mile natomiast zaskoczył mnie Yaqin. Był wykop, bas z timem, wybrzmienie kontrabasu to czego oczekiwałem choć zbyt mało okrągły jak dla mnie. Wokale może zbyt wychodzące w przód , miałem wrażenie że mogę się przywitać z wokalistką ale i kolumny zniknęły, dźwięk był w pokoju a nie w głośnikach. Ładnie scena zbudowana i w tył i na boki. Słychać , że ten piec ma siłę i dźwięk wydobywał się swobodnie. Ale pokój u Filusa dużo mniejszy niż u Mamela. Jakieś 22-24m2. Nie wiem jaki wpływ na dźwięk miał tuning przeprowadzony w egzemplarzu Filusa, nie wiadomo jak brzmi seryjny Yaqin. I co ciekawe. Mnie osobiście bardziej podobał się dźwięk z Focali niż z monitorów DIY na Scan Speakach. Zachęcam do słuchania osobistego.

Teraz czas na przemyślenia, może coś kupię, może będę szukał dalej, może jakiś DIY. Teraz słucham sobie tych samych płyt na moim cherlawym MF E10. Jest dużo gorzej ale zastanawiam się dlaczego nie ma tej okrągłości kontrabas na lampie co tutaj. Czy to wina tego, że lampa daje więcej prądu i na moim tranzystorze po prostu ten dźwięk nie wybrzmiewa stąd nienaturalnie tłustawy kontrabas?

Fajnie Defol, że napisałeś parę słów, dzięki wielkie mamel za gościnę.

Co do Sławkowych Focali i mojej Mingda, hmm no dźwięk się wydobywał, bez żadnych podbić pasm, ale nie było życia w tym dźwięku, dźwięk zamknięty w paczkach, nie chciał wyjść na zewnątrz. Sam byłem zdziwiony ( u mnie inne głośniki ) dlaczego to tak źle gra, ( a grać przecież potrafi, co było słychać na kolumnach mamela w pokoju pewnie o powierzchni większej niż 50 m2 ) Jedno jest pewne, to połączenie to strata zdrowia, czasu i pieniędzy ;)

Dzięki za miłe spotkanie i mam nadzieję, że nie ostatnie.

Pozdrawiam

Co do Sławkowych Focali i mojej Mingda, hmm no dźwięk się wydobywał, bez żadnych podbić pasm, ale nie było życia w tym dźwięku, dźwięk zamknięty w paczkach, nie chciał wyjść na zewnątrz. Sam byłem zdziwiony ( u mnie inne głośniki ) dlaczego to tak źle gra, ( a grać przecież potrafi, co było słychać na kolumnach mamela w pokoju pewnie o powierzchni większej niż 50 m2 ) Jedno jest pewne, to połączenie to strata zdrowia, czasu i pieniędzy ;)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Witam Panów!Można wiedzieć jakie to były Focale i jaka Mingda?Pozdrawiam.

Cześć

szkoda Elmero że nie możesz usłyszeć jak to gra u mnie na 40Watowym tranzystorze. Nie chodzi mi o kulturę brzmienia i równość w całym paśmie ale chodzi mi o to jak dźwięk wychodzi z głośników. Gdybym porównywał Mingdę i MF E10 1:1 to bym powiedział, że Mingda to słabizna. Ale nie powiem tak bo słyszałem co wyprawiała z kolumnami Mamela. Swobodnie je napędzała a z moimi Focalami było tak jakby były za trudne dla niej do napędzenia a te Focale wcale trudnymi nie są.

Co do Yaqina, dźwięk żywy ale i dostojny. Trochę jak dla mnie jak wcześniej wspomniałem ma niedostatki w okrągłości basu, jest nieco suchawy ale trzymany za mordę, nic się nie spóźnia. Metal brzmi z wykopem, nic się nie dławi, wszystko brzmi selektywnie. Jazz i klasyka szeroko i w głąb za ścianą. Pamiętacie płytę Agi Zaryan? Pięknie scena ułożona, bębniarz grał za ścianą, za głośnikami u ... sąsiada :) I wg mnie zagrało to równiej, przestrzenniej niż na wspomnianych DIY na Scan Speakach. Ale to moje zdanie choć Filusowi też się podobało a zwłaszcza prowadzenie basu.

TMPD tu fotki bohaterów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13503-0-62654300-1360485957_thumb.jpg

I małe sprostowanie. Zwą mnie Sebastian nie Sławek :) Pozdrowienia dla wszystkich.

Coś Wam powiem. Takie spotkania dają dużo więcej niż klepanie w klawisze komputera i obrzucania się błotem i na siłę wmawianie komuś kto ma rację a kto nie i kogo system brzmi lepiej. Ludzie przemili, na poziomie. Jednak można wierzyć jeszcze w ludzi. I druga rzecz, jestem pod wrażeniem wiedzy elektronicznej Mamela.

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I małe sprostowanie. Zwą mnie Sebastian nie Sławek :)

ops, sorki Sebastian, no rano jeszcze było i mi się majtnęło ;P

Pozdrawiam

potwierdza się że audio to nie taki prosty temat a lampka nie jest lekiem na całe to zło

może i grałbym na tranach (byle nie mos-fet na końcu) ale kto mi to zrobi

Sebastian, nie trać ducha, ponieważ wiesz o co Ci chodzi, w końcu coś wyczaisz :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mam na czym grać więc ciśnienia nie mam. I tak jak mówisz-lampa to nie jest rozwiązanie dla wszystkich i dla każdej muzyki. Mnie szczena opadła jak to źle zabrzmiało (chodzi mi o Mingdę i JMLaby), u mnie w domu jest lepiej. Pomyślałem o Was co Wy macie za dziwne preferencje skoro podoba Wam się ta Mingda :) Ale jak podłączyłeś swoje kolumny to pomyślałem znowu, że moje kolumny to totalne badziewie. Więc po raz kolejny się przekonałem-gra cały system.

Myślę, że dam sobie chwilę ochłonąć i przemyślę na spokojnie wszystko i coś postanowię.

Mamel ... i ten Twój interkonekt :D

I wg mnie Mingda nadaje się i do jazzu i do rocka i to mocniejszego o czym się przekonaliśmy. Potrzebuje tylko dobrego zestawienia z kolumnami.

Mamel ... i ten Twój interkonekt :D

no właśnie, sygnałówka, która z miejsca zabiła srebro Argentum 6/4 i srebro od Sonusa, a najlepsze jest to, że dostałem zestaw do montażu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.