Skocz do zawartości
IGNORED

Związki partnerskie

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, muls napisał:

to ten tekst Pasqula to jest normal czy juz nowa moda?W krotkich zolnierskich slowach.

Co tu tolerować? Nikomu się krzywda nie dzieje. A Wy nie dość, że się w nieswoje sprawy wpieprzacie, to jeszcze swoje zdanie komuś narzucacie? To Muls bezczelność, a nie tolerancja lub jej brak. Tam samo ze strony tolerujących jak nietolerujących.

Ps. Gdybyś niezrozuniał: tekst Pasquala to "normal". 

14 minut temu, muls napisał:

mozesz rozwinac te mysl

Proszę bardzo: przytakujesz idiotyzmom - bo taka dziś moda, a powiedzieć "nie" to być zwolennikiem KK i PiS. W jażdym poście widać, że Twoje stanowisko nie jest wynikiem pobieżnej choć znajomości tematu, a poświęcenia się idei. Pod tym względem nie różnisz się niczym od krytykowanych przez Ciebie "katoli". 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, muls napisał:

cipcip cipeczka

I w tym rzecz, że to wszystko, co masz do powiedzenia w temacie.

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

To Muls bezczelność, a nie tolerancja lub jej brak. Tam samo ze strony tolerujących jak nietolerujących.

I jak Muls? Zrozumiałeś, że to nie Twoja sprawa oceniać kto, co i z kim robi w łóżku, a także poza łóżkiem? A zrozumiałeś, że choć nie ma powodów aby trzem panom zabronić zawarcia umowy cywilno-prawnej, to nie jest to małżeństwo?

23 godziny temu, muls napisał:

Tak myslalem. 

Nie obraź się Muls, ale odnoszę wrażenie, że Ty i kilku userów, popierajcie jedną ze stron nie tracąc czasu na myślenie. 

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Zrozumiałeś, że to nie Twoja sprawa oceniać kto, co i z kim robi w łóżku, a także poza łóżkiem?

Cha cha cha.

17 minut temu, toptwenty napisał:

Cha cha cha.

Czyli Ty 20 nie zrozumiałeś. A pozostali krzykacze?

17 minut temu, toptwenty napisał:

... 

... 

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, muls napisał:

facet niewatpliwie ma cos z glowa

A mówi to ktoś, komu wciśnięto, że wokół nadal średniowiecze.

Nie ona i nie on. Osoby, które nie czują się ani mężczyzną, ani kobietą, chcą zalegalizować trzecią płeć

Na coming out pierwsza zareagowała babcia: "W porannych wiadomościach mówili o osobach niebinarnych. To nic, co trzeba ukrywać. Z dziadkiem życzymy ci szczęścia i żebyś czuł_a się dobrze i był_a sobą. Uściski!"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

– Czterech kolesiów z piwem zaczyna puszczać komentarze pod nosem, zaraz ten najodważniejszy rzuci coś w moją stronę, reszta zarechocze – wylicza Isaa. – Zazwyczaj czekam, aż ten najgłośniejszy pójdzie po piwo. Wtedy zbliżam się i informuję: Nie jestem ani kobietą, ani mężczyzną, jestem osobą niebinarną. To moja sprawa. Czemu myślisz, że to takie dziwne? Zazwyczaj ten, który przed chwilą był taki odważny, nagle nie wie, co powiedzieć, przeprasza i odchodzi. 

– Mam duży problem z mówieniem w języku polskim. Pomogła mi przeprowadzka do Stanów, w angielskim używam zaimka „they”. Ten język zwolnił mnie z konieczności identyfikowania mojej płci w każdym zdaniu. To było bardzo wyzwalające – opowiada Dynarski. – Wiem, że osoby niebinarne mają różne praktyki wychodzenia poza zasady polszczyzny. Jeśli chodzi o mnie, to czasem usłyszysz ode mnie rodzaj męski, czasem omijanie, np. praesens historicum: „Wczoraj stoję na przystanku i…”. Można też używać formy bezosobowej: „Wczoraj zdarzyło mi się… wczoraj stało się...”. Niektóre osoby używają formy „ono” w pierwszej osobie: zrobiłom, wyszłom itp. Dla mnie słowo „ono” jest nieco trudne, w polskim kontekście nie brzmi tak jak „they” czy „hen”, bywa zabarwione negatywnie.

Inni, mówiąc, unikają wyraźnego wymawiania końcówek czasowników: „am”, „em”, tylko robią pauzę i wtedy ta samogłoska znika. A w piśmie używają obu końcówek, np. „pisałeam”, czasem z podkreślnikiem „widziałe_am”.

Wprowadzenie trzeciej płci prawnej byłoby dla mnie ogromnym krokiem naprzód. Mieć wybór, a nie tylko przymus wyboru między płcią męską a żeńską. Wybrać neutralny zaimek i oznaczenie płci w dowodzie. Bo ja istnieję – jestem „jeszcze jedną taką cholerną niebinarną osobą”. Przyzwyczajcie się.

Ukryta Zawartość

a tutaj o babie z jajami

Syn przygotowuje się do bierzmowania i dziś wrócił do domu przybity. Na spotkaniu w kościele był lekarz, który opowiadał, że dzieci z in vitro są gorsze, bruzdy czy coś takiego, a homoseksualizm to choroba i wynaturzenie. I rzecz jasna o kobietach, które dopuszczają się zbrodni, dokonując aborcji. Wracam właśnie od proboszcza. Powiedziałam mu, że nie podoba mi się to, co mój syn tutaj usłyszał. Proboszcz na to, że nie on odpowiada za przygotowanie do bierzmowania, tylko wikary, który zaprosił lekarza.

I co?

Powiedziałam, że oczekuję, iż na następnym spotkaniu wikary przeprosi uczniów za głupoty, jakich im naopowiadał lekarz. I przekaże im stanowisko papieża Franciszka w sprawie osób LGBT. Zapytałam też, czy mogę przyjść na to spotkanie, by sprawdzić, czy przeprosi. I mogę.

Ciekawe, czy przeprosi.

Zobaczymy. Korzystając z okazji, że ze mną rozmawiał, poprosiłam o odprawienie mszy w intencji ofiar rasizmu, homofobii i antysemityzmu, bo ad hoc taka intencja mi przyszła do głowy. Wyjął kalendarz, kartkował, kartkował i w końcu powiedział, że pierwszy wolny termin ma 5 grudnia i tylko o siódmej rano.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, toptwenty napisał:

...chcą zalegalizować trzecią płeć.

To nie wiedzą, że papierach jest płeć morfologiczna a nie tożsaność płciowa? Biedactwa. Już jest wolność i tolerancja, zakazu chodzenia w spódnicy tylko dlatego, że ma się "mężczyzna" w papierach też nie ma. 

58 minut temu, muls napisał:

...poprosiłam o odprawienie mszy w intencji ofiar rasizmu, homofobii i antysemityzmu... 

Dobre ?

2 godziny temu, toptwenty napisał:

Wprowadzenie trzeciej płci prawnej... 

Jest tutaj pewien problem: prawo ma odzwierciedlać rzeczywistość, a nie  kreowanć rzeczywistości. U gatunku ludzkiego nie ma trzeciej płci, więc prawo jej nie utworzy. 

Z drugiej strony skoro istnieją związki i gospodarstwa domowe utworzone z osób tej samej płci, to prawo nie ma mocy zaprzeczyć ich istnieniu. Jeśli np prawo uniemożliwia osobom tej samej płci wypełnienie wspólnego PIT tylko dlatego, że są to osoby tej samej płci, jest to przejaw dyskryminacji.

Fajnie jest to rozwiązane w UK: mieszkacie pod jednym adresem, to prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe. Płeć się w formularzach podaje, ale nikt nie sprawdza, czy jest ona przeciwna do płci partnera. Tym bardziej nikt nie wnika w tożsamość płciową, ani w to co w łóżku robicie. Nie jest też wyjątkiem chłop w spódnicy pracujący w salonie kosmetycznym, czy baba w spodniach przetykająca kanał. To samo tyczy się osób upośledzonych, tak fizycznie jak i umysłowo, które zwyczajnie funkcjonują w społeczeństwie i robią to, co potrafią. 

A w Polsce? Jedni utrudniają - drudzy ułatwiają. A nikt nie traktuje zwyczajnie. Koledzy Muls i 20, wy nadal tkwicie w średniowieczu.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nie jest też wyjątkiem chłop w spódnicy pracujący w salonie kosmetycznym, czy baba w spodniach przetykająca kanał. To samo tyczy się osób upośledzonych, tak fizycznie jak i umysłowo, które zwyczajnie funkcjonują w społeczeństwie i robią to, co potrafią. 

A w Polsce? Jedni utrudniają - drudzy ułatwiają. A nikt nie traktuje zwyczajnie. Koledzy Muls i 20, wy nadal tkwicie w średniowieczu.

Cha cha  cha!

Wow!

Jest tutaj pewien problem: prawo ma odzwierciedlać rzeczywistość, a nie  kreowanć rzeczywistości

Od kiedy prawo odzwierciedla rzeczywistość. Prawo jest tworzone na podstawie zapotrzebowania, od zawsze.

Coś ci się znowu pomerdało. 

A po za tym sam sobie przeczysz, pisząc dalszą część wypocin. 

U gatunku ludzkiego nie ma trzeciej płci, więc prawo jej nie utworzy. 

Człowiek jako zwierzę świadome, także własnej płci może nie być w stanie określić jej wybierając jednej z tych dwóch "obowiązujących" i prawo oczywiście może mu w tym "pomóc" pod względem formalnym, ale w żaden sposób nie wpływa to na stan rzeczywisty. 

U gatunku ludzkiego nie ma trzeciej płci,

4 godziny temu, toptwenty napisał:

Osoby, które nie czują się ani mężczyzną, ani kobietą, chcą zalegalizować trzecią płeć

Godzinę temu, Przemysław_51508 napisał:

Od kiedy prawo odzwierciedla rzeczywistość.

Od zawsze.

Gdzie niby sobie przeczę? 

A po za tym sam sobie przeczysz... 

Człowiek jako zwierzę świadome, także własnej płci może nie być w stanie określić jej wybierając jednej z tych dwóch "obowiązujących" i prawo oczywiście może mu w tym "pomóc" pod względem formalnym, ale w żaden sposób nie wpływa to na stan rzeczywisty. 

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

To nie wiedzą, że papierach jest płeć morfologiczna a nie tożsaność płciowa? Biedactwa.

I tak w koło Przemysławie. Znów ja piszę o czymś, co Ty pominąłeś i zaprzecza Twoim słowom, a Ty to uzasadniasz pominięcie tego, bo zaprzecza Twoim słowom. 

7 godzin temu, Przemysław_51508 napisał:

Człowiek jako zwierzę świadome, także własnej płci może nie być w stanie określić jej wybierając jednej z tych dwóch "obowiązujących"...

Mylisz Przemysławie pojęcia. Każdy osobnik gatunku ludzkiego jest albo jednej albo drugiej płci morfologicznej i to jest odnotowywane w papierach (osobniki, u których żadna z płci morfologicznych nie wykształciła się prawidłowo pozwolę sobie pominąć z racji sporadycznego występowania). Natomiast to, z jaką płcią dany osobnik się utożsamia, z punktu widzenia prawa jest nieistotne i w papierach nieuwzględniane.

Totalnym nieporozumieniem jest już sam pomysł na wpisaniu tożsamości płciowej w rubryce przeznaczonej na płeć morfologiczną. Wpisanie tożsamości płciowej zamiast płci morfologicznej oznaczałoby przekłamanie danych. Przykłady kuriozalnych efektów przekłamywania danych linkował Sławek, ale Wam umknęło. 

7 godzin temu, Przemysław_51508 napisał:

...prawo oczywiście może mu w tym "pomóc" pod względem formalnym...

Dane osobowe to nie jest narzędzie "pomocy" osobom z problemami psychologicznymi, a suchy zbiór faktów. To przykre, że ktoś nie radzi sobie z akceptacją rzeczywistości. Ale wpisanie w "papierach" nieprawdy nie zmieni rzeczywistości tak, aby mógł on ją zakceptować. 

Ps. Anglików irytuje mój koślawy j. angielski imigranta,mniez resztą też. Domagać się obywatelstwa angielskiego? Czy taki nieprawdziwy wpis w papierach sprawi, że mój j.angielski już jako anglika przestanie irytować? A może miejsce urodzenia też będzie trzeba przekłamać? 

-----

A skoro już przypomniałem fakty, z którymi rozmija się Wasze widzimisię to klasycznie:

1. Przemysławie zaprzecz faktom stawiając ponad nie swoje własne widzimisię.

2. Muls rynsztokowe obelgi.

3. 20 klikaj "haha" .

Bo to wszystko na co Was stać, ogólnie rzecz biorąc NIC. 

facet odwala prace naukowa jak leci tyle ze ...kto to czyta i po co?Swoja droga jesli to jest forma terapi a jego samego rozpiera duma......To powinien.

Edytowane przez muls
12 godzin temu, muls napisał:

...kto to czyta i po co?

Wy nie możecie czytać, bo grozi to zrozumieniem tematu. A wtedy nie moglibyście podbudowywać sobie samooceny wzajemnym klikaniem lajków pod bzdurami, atakami personalnymi czy postami o treści "cha cha".

11 minut temu, szymon1977 napisał:

nie możecie czytać, bo grozi to zrozumieniem tematu. A wte

szymonku czy ty mozesz juz przestac robic z siebie durnia?

24 minuty temu, muls napisał:

szymonku czy ty mozesz juz przestac robic z siebie durnia? 

Jak dotąd durni robię z Was. Czy może napiszesz cokolwiek w temacie, czym wykażesz, że durniem nie jesteś? A może poczynienie merytorycznego wkładu w dyskusję po prostu Cię przerasta? 

2 godziny temu, Less napisał:

Dysortograf?

Zgodnie z zapisami w słownikach ortograficznych możemy spontanicznie się śmiać: cha, cha, (zapis z wykrzyknikiem jest również poprawny cha, cha!) ha, ha , chi, chi, hi, hi i che, che. Słowniki nie wyjaśniają różnic pomiędzy poszczególnymi wykrzyknikami, zatem w tej sytuacji mamy dowolność użycia.

Ukryta Zawartość

W podobnych przypadkach zawsze używam trzech liter. 

Oho, cha, ach, chi - itd.

A co?

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

dziwne ,że dopiero teraz to zauważyłeś ?

a ty slawus jesszcze sie orientujesz co popierasz czy juz dawno odleciales od rzeczywistosci.Slawus popierasz malzenstwa trzech facetow na raz.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Was. Czy może napiszesz cokolwiek w temacie, czym wykażesz, że durniem nie jesteś? A może poczynienie merytorycznego wkładu w dyskusję po prostu Cię pr

alez tak szymonku niebawem bedziesz mial pakiet szymonka z cala lista twoich durnot.Nawzajem sie wykluczajacych.wyrwanych z kontekstu.Ale na razie pouzywaj sobie jak to na obserwacji na kanapce bywa.

17 minut temu, muls napisał:

szymonku niebawem bedziesz mial pakiet szymonka

Ja bym chciał abyś od siebie coś wniósł do tematu, a nie znów powtarzał to, czego nie rozumiesz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.