Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana kondensatorów

fonograf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Namierzyłem 1 ale nie mogę znaleźć 2-ch kondensatorów które są zastosowane w zwrotnicach. Chcę wymienić aktualne bo maja już sporo lat a coś się muli.

Brakuje mi -

-wysokotonowe -2,8 uF/50v

-średniotonowy -16 uF/50v

Obydwa bipolarne.

Ktoś gdzieś namierzał takie? Lepiej kombinować i łączyć czy próbować dać zbliżone wartości z tego co widać w sprzedaży? No i cena. Zeby nie było że do starych kolumn wyjdzie kosmos.

Ewentualnie jak już wybebeszyłem ... cewki są nawinięte na taką szpuleczkę prawie jak w spodzie maszyny do szycia. Zresztą drut też niewiele grubszy od nitki. 0,35 mH i 1 mH. Warto to ruszać ?

pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/100562-wymiana-kondensator%C3%B3w/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisz może ma c na coś około 2,8 uf bo 15 uf ma na pewno w sprzedaży.

Cewki zostaw w spokoju.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

he he , gdzieś już widziałem twój nick. W potencjometrach. Niestety padł mi miernik i tam na razie nic nie nagrzebie ale rozebrałem je znów i wygląda że jest si. Przecież tam nic wielkiego w nich nie ma cholera.Wszystko jak na dłoni.

Jeśli chodzi o te kondy.... i tak mają błedy i jak obliczyć % tolerancji to niby nie problem i są takie np w zap audio - 2,7uf i 15 uf ale tak jak podałeś tu są też 100v . Czy większa wytrzymałość kondensatora nie będzie mieć wplywu na pracę układu? Jeśli faktycznie można zastosować te zamiast 50v to miałbym po kłopocie.

pozdrawiam

Zamów , poproś żeby ci jeszcze je sparowali ( jak mają taką możliwość). To akurat nie duży wydatek. 100V może być :)

Powiedzcie mi, te będą dobre w miejsce starych, wg tego schematu? na fotkach

widać oznaczenia tych starych, żółtych, jeden płaski jak bateria, drugi wałek okrągły.

Ukryta Zawartość

Mam na myśli 4,7 i 3,3uF, po 17 latach należałoby już wymienić :) choć grają zacnie,

jak na tą konstrukcję, to często jestem w szoku. Szkoda mi się ich pozbywać.

post-18307-0-25470300-1359319600_thumb.jpeg

post-18307-0-08013500-1359319844_thumb.jpg

post-18307-0-80328100-1359319849_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

3,3uF to można zaszaleć i kupić to:

Ukryta Zawartość

a 4,7 wystarczy to:

Ukryta Zawartość

i rezystor 1ohm może miles

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ten z mojego linku ma taniej, jak razem kupię, to jedna przesyłka będzie,

tylko czy na pewno warto wielokrotnie więcej akurat za tą sztukę? wymierna korzyść?

Ukryta Zawartość

W takim razie kupię niebieskie 4,7 i czerwone 3,3. Rezystory są dwa, 2,2 i 1, czy jest

potrzeba ich wymiany? Bo wyglądają solidnie, takie zielone jakby w lukrze umaczane :)

Ukryta Zawartość

ten 2,2 nie wymieniaj. 1ohm jest w szeregu z głośnikiem więc warto kupić

Ukryta Zawartość

Te czerwone kondensatory są na prawdę dobre!

Ukryta Zawartość

No to już kupuję, żeby na wtorek dojechało, już się doczekać nie mogę świeżości :)

Temat ogarnięty, niestety, rezystorów o tej wartości Mills nie ma nigdzie, nie do kupienia,

przeryłem sporą część sieci, allegro, nie ma nikt. Coś w zamian mogę nabyć?

Jak byś miał w życiu potknięcie takie jak ja, jak by Cie rodzice wydymali tak, że został byś po 20 latach bez

niczego i bez dachu nad głową z rodziną, to nie szydził byś ze mnie. też byś się cieszył z takich choćby Tonsili.

Kiedyś na tym forum żyłem pełnią życia audiocholika, z lampą, kablami, sprzętami po 10kzł za klocek i było fajnie,

przyszło mi słuchać radia przez słuchawki z iPhona, ale nie przeszła miłość do muzyki, jeszcze trochę połatam

tak pewne rzeczy i przyjdzie moment, że odkupię zabawki, które straciłem na chwilę, potem pogadamy.

Te głośniki, razem z Arcamem 6 z niezłym pre wbudowanym i gramofonikiem odrestaurowanym przeze mnie,

grają tak, że nie jednemu by czapka spadła, a jak dostaną nowe bebechy w zwrotnicy, to sam się przewrócę :)

Czemu się nabijacie? za drogie te kondy? uważam, że jak wymieniać, to konkretnie.

Może faktycznie nie przeginać i zamiast tych Superior kupić nieco tańsze

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

ja zamówiłem takie

Ukryta Zawartość

i nie do tonsili, myślę że różnicy nie usłyszysz

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

Dzwoniłem do gościa, trochę mi wytłumaczył i zaproponował zamianę zakupu na takie oto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uważa, że z tym co wyżej nie przeginamy wcale przy tych zestawach, a odczuje znacznie.

Fakt, przyznał, że Superiory, to trochę profanacja w ten tor, oczywiście można, ale skutek

odczuwalny tylko w kieszeni, z powodu upływu gotówki. Mam wrażenie, że się zna i powiedział

uczciwie, z tego co czytam, to co zaproponował jest ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak uważam, że możesz tam wstawić tańsze kondensatory.

Nikt z Ciebie nie szydzi i nie ma takiego zamiaru. Po prostu uważam, że można zrobić taniej :)

Twoja kasa i Twój wybór.

A ty się od razu pienisz i żalisz się. Po co ....

Masz kasę na swoje hobby więc nie jest najgorzej !

Luzu

Pozdrawiam

Nienie, nie pienię się, spokojnie, mam syndrom pewien, objawia się często właśnie kiedy

przypominam sobie pewne rzeczy, bardzo bolą straty i są świeże rany, ciężko mi się przestawić.

Mam co mam, na razie nie mogę sobie pozwolić na powrót do normalności w sprzęcie, więc

muszę jakoś poradzić sobie, żeby móc słuchać w miarę na przyzwoitym poziomie. Dam radę.

Nikt nie wnika jakie miałeś przeboje w życiu i się z Ciebie nie nabija.

Po prostu kup normalny kondensator foliowy i tyle.

Problem w tym że przesadziłeś z kondensatorami w 2 stronę i tyle.

To jest tak jak do poloneza zakładać szprychowe felgi od impali (no może trochę przesadziłem) ale o wiele lepszy efekt za niewiele większe pieniądze uzyskasz sprzedając te tonsile i poszukać na spokojnie lepsze używane przetworniki np. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) + przeprojektować zwrotnicę (nawet z wyliczeń) wstawić jakąś vifę DX czy seasa TBC itd. (na spokojnie można znaleźć ciekawe ofery) ja za używane do testów 27tbc/f dałem 240 zł z wysyłką , więc to już prawie połowa kosztu tych superiorów a przetworniki zacne..., byłem też zachwycony totemami jak je zrobiłem.... chwilowo, tonsil oferuje dobre wrażenia i wielu z nas zaczynało m.in od tej marki bo ciężko było o coś innego ale niestety prawda jest taka że choćby stx przerósł go swoimi wyrobami. Nikt nie zagląda Ci w kieszeń ale skoro jak sam mówisz że nie masz za ciekawej sytuacji próbujemy uświadomić Cię że taki manewr nie da Ci wymiernych efektów bo tonsil jest tu "wąskim gardłem" . Podejrzewam też że te miflexy to całkiem przyzwoite kondensatory - to nie elektrolit że wysycha... jeśli to nie elektrolit to zabawa lepszymi C (o wiele jak w/w superior) niż ten miflex w tym przypadku to po prostu bezsens. Jeśli posiadasz sentyment bo tak się zdarza to z-standart czy najtańszy SCR albo jak koledzy wspomnieli biały mundorf to już max co temu tonsilowi się należy... bardzo fajne odczucia mam do tanich ERO zielonych osiowych - trzeba tylko szukać.

Ukryta Zawartość

Na pewno macie rację. Przeginanie w drugą stronę nie ma sensu, a ja się ewidentnie nieco zapędziłem.

Kupiłem w końcu białe Mundorfy 3,3 i Audyn QS 4,7 i myślę, że to wystarczy, a rozejrzę się faktycznie za

kopułką jakąś kiedyś. Wcześniej jak wymieniłem 4 przetworniki na nowe, to na prawdę szczęka mi opadła,

bo na oryginalnych jak kupiłem 17 lat temu one tak nie grały. Zmiana tych kondensatorów, to może trochę

kaprys, może udowodnię sobie, że niepotrzebnie, ale jak nie spróbuję, to będę miał niedosyt.

Jeszcze trochę, już 2 lata trwa ten stan rzeczy i walka po sądach, którą nieuchronnie wygrywam i zaczyna

być bliżej jak dalej, a wówczas odkupię sobie to, czego musiałem się pozbyć, żeby przeżyć i zawalczyć o swoje.

Do tego czasu Arcam 6 Plus i moje stareńkie Tonsile już prawie tylko z obudowy muszą mi wystarczyć :)

oj to szkoda, bo ten czerwony kondzior jest fajny i bardzo udany. Chwalony za muzykalność i ładną barwę. Fakt trochę kosztuje. Nie wiadomo czy głośniki tonsilu by to doceniły. Teraz jak już zamówiłeś to po ptokach.

Rezystor na próbę wyrzuć i posłuchaj, jak nie będzie za dużo wysokich to możesz tak zostawić.

Wymienione. Nie sądziłem, że może to mieć aż taki wpływ na dźwięk. Mówiliście, że te oryginalne Miflex

nie są najgorsze, ale jednak kompletnie różne. Jestem zaskoczony, bo różnica jest mocno słyszalna.

Więcej powietrza jakby wokół, szerzej się zrobiło scenicznie, W klimatach, które słucham jest dużo lepiej.

Wyjąłem ten rezystor ja radziłeś „zn21“, ale wsadziłem spowrotem, dużo za dużo góry, jak bym „altusa“ słyszał.

Czas pokaże, jak zbyt długo będzie trwał obecny stan i walka o kasę, to może pokuszę się w czasie oczekiwania

na wymianę wysokich. Chyba, że wcześniej zapadnie wyrok i odzyskam co moje, to pierwsze co zrobię,

to pojadę do Staszowa kupić Amplifona i do Studio 16Hertz kupić MInasy. Potem zamknę się na tydzień,

wypierd… telefon za okno i włączę sprzęt, wygrzeję go razem ze sobą samym, dopiero wyjdę spowrotem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.