Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic TXP42VT30E czy TXP42GT50?

derdam

Rekomendowane odpowiedzi

dodam z innej beczki 3 lata miałem v10 37cali i wymieniłem to na st60 42 cale, i gdybym miał kupić tv do telewizji to kupił bym LCD, do filmów w hd st60 się świetnie sprawdza, jednak v10 na nie hd pokazywała rewelacyjnie obraz.

dodam z innej beczki 3 lata miałem v10 37cali i wymieniłem to na st60 42 cale, i gdybym miał kupić tv do telewizji to kupił bym LCD, do filmów w hd st60 się świetnie sprawdza, jednak v10 na nie hd pokazywała rewelacyjnie obraz.

I dodajmy nie mała tego filtru.

bardzo możliwe, nie znam się na filtrach, ufam oczom i to co widzą, v10 świetnie korygowała braki w obrazie, kolory, nasycenie i kąt oglądania prawie zupełnie z boku jak stałem w kuchni rewelacja, st60 zły nie jest jednak przy sygnale z N-ki kanały HD są świetne a obraz powiedzmy SD jest jakby za leciutką mgiełką, fakt czerni są świetne, ostatnio jak transformersów oglądałem w HD to kopara mi opadła a uwierzcie V10 jest według mnie najlepszym tv lcd jaki widziałem i ciężko było mi się z nim rozstać, niech służy dalej....

reasumując bo chaos straszny zapanował w moim wpisie:

na pewno Panasonic :-) ale nie wiem czy koniecznie plazma

Dyskusja zaczyna trącić kabaretem:

1. V10 to była plazma, nie LCD.

2. Od tamtego czasu technologia poszła naprzód, począwszy od serii 20 wszystkie V mają filtr.

3. Powtarzam, że obecnie filtra nie mają tylko modele z dołu oferty.

4. Panasonic robi znakomite plazmy i bardzo takie sobie LCD.

Były też LCD Panasonica z tej serii V, choć nie wierze w bajki o super jakości w SD. U mojej siostry stoi LCD 32' Panasonica z tamtego mniej więcej okresu i w drugim pokoju najtańsza plazma LG.

Nie ma czego porównywać, mimo że ten LCD ma przewagę w postaci przekątnej (plazma 42'), to jakością obrazu deklasuje tego Panasonica na kablówce cyfrowej (wcześniej tak samo na analogowej).

Co do filtra - na lekki minus - ciut ciemniejszy obraz przy takich samych nastawach ekranu i pod wielkim kątem pionowym. Na tym kończy się przewaga plazmy bez filtra, chyba nie jest to istotne. Jak ktoś ma ciemno w pokoju to może zaoszczędzić ale w innym przypadku o wiele bardziej komfortowa jest plazma z filtrem.

Ja nie mówię, że musicie się ze mną zgadzać, nie mam w tym interesu , omawiam tylko jak w moim mniemaniu i wzroku widzę różnicę, v10 którą miałem to led na ips, kosztował w tamtych latach tyle co dobra plazma, za 37cali płaciłem 3499, teraz kupiłem plazmę st60 gdyż miałem możliwość kupić taniej. miałem w miedzyczasie g20, LG w4500 jakoś tak, nawet małego Funaia który o dziwo fajnie świecił, poźniej przez jakiś czas L32D25E czy jakoś tak Panasa, nie jestem ignorantem który pisze dla trolowania tylko chciałem zaznaczyć ze nie zawsze plazma jest lepszym rozwiązaniem.

rozumiem, że jesteście doświadczonymi uzytkownikami LCD/plazmy więc nie będe polemizował gdyż sam nie wiem co to filtry i opieram się tylko na tym co widzę i z czym mam kontakt

Arton nie ma co dyskutować czy Ziemia jest płaska. Już dawno temu stwierdzono, że nie jest. Podobnie oznaczenia jakościowe plazm Panasonica są następujące (od najniższych do najwyższych)

Przecież lepiej jak jest filtr, choć sam w sobie jakości nie poprawia poza jasnym pomieszczeniem - wrażenie lepszego kontrastu i redukcja odbić. Nie wiem po co ta dyskusja nt temat.

Arton nie przyjmuje do wiadomości, że Panasonic oznacza swoje plazmy (w rosnącym uporządkowaniu jakości): X, U, S, G, V, Z. Więc z uporem maniaka próbuje nam wmówić, że UT jest szczytem doskonałości wszelakiej. Rozumiem, obraz na nim może mu się podobać. O gustach gentlemani nie dyskutują. Ale gość, który wsuwa leniwe pierożki i jednocześnie rozpowiada, że to bażant z truflami staje się po prostu śmieszny.

Widocznie inżynierowie i konstruktorzy Panasonica nie dorośli i nie posiadają wiedzy skoro stosują filtr we wszystkich lepszych modelach. Dorozumiewam się, że nie konsultowali sprawy z Artonem, który by ich oświecił i naprowadził na jedynie słuszną drogę.

Współczesne plazmy mają taki zapas jasności, że nawet jakieś ewentualne (w rzeczy samej bardzo niewielkie) przyciemnienie obrazu nie jest ŻADNYM problemem. I tak obraz można na upartego ustawić na tak dający po oczach, że staje się męczący do oglądania na dłuższą metę.

Natomiast korzyści stosowania filtra są bezdyskusyjne.

Rozumiem, że oglądasz raz stojąc 40 cm od telewizora i patrząc na ekran pod kątem 70 stopni od góry, innym razem - siedząc na podłodze pod telewizorem, zadzierasz głowę i widzisz ekran pod kątem 80 stopni od dołu. Ciekawe jaki jeszcze wydumasz sztuczny problem, aby tylko potwierdzić swoje absurdalne tezy. Pomogę Ci: jeśli staniesz z tyłu za telewizorem (koniecznie musi to być model posiadający filtr) to wogóle nic nie zobaczysz. Mamy więc koronny argument szkodliwości działania filtra.

Dziękuję, że potwierdziłeś tę wadę. To wystarczy. Jeśli o mnie chodzi plazma jest powieszona na ścianie na wys 1 metra. Pod nią jest inny sprzęt. Osobiście nie życzę sobie jakiegokolwiek zanikania obrazu i dobrze by inni o tym wiedzieli. I nie przejmuj się. Ja wiem, że ci to odpowiada.

Bynajmniej. Fałszywe jest twierdzenie że mi to odpowiada. Nie ma to dla mnie absolutnie żadnego znaczenia. Telewizję oglądam siedząc w fotelu, ekran mam na wysokości oczu dokładnie na wprost. Nie pod jakimś kątem. Coś co podajesz jako "wadę" jest więc wydumanym przykładem akademickim, który się nijak nie ma do codziennych realiów. Dlatego poradziłem Ci abyś stanął z tyłu za telewizorem, a następnie fakt iż nic nie zobaczyłeś na ekranie obtrąbił wszem i wobec jako jego wadę.

Stwierdzam że próbujesz dyskutować na zasadzie "a teraz, wyłącznie w celach polemicznych, będę rżnął głąba".

Nic nie wydumałem Sama proza życia. Załączam zdjęcie.Telewizor może raz wisieć wyżej raz niżej i nie powinien tracić na jakości. Chyba jesteś w amoku. Kiedyś zachwalałeś SACD później padłeś na kolana płacząc, że wszystko zmyśliłeś. Tylko tyle i aż tyle. Pracuj nad swoja wiarygodnością. Pozdrawiam.

Czy komuś na drugim zdjęciu brakuje czerni?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27801-0-21579800-1363863765_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś masz amnezję albo sklerozę. A może jedno i drugie. Plus złą wolę. Co innego lubić SACD jako jedną z niewielu technologii umożliwiających słuchanie natywnych nagrań 5.1 (a nie stereo rozwijanego przez DPL II). Co innego boleć nad jego zniknięciem z rynku, zwłaszcza gdy się to stwierdziło z autopsji na miejscu.

Handryczysz się z każdym, w każdym wątku i na każdy temat. Pracuj dalej nad swoim wizerunkiem. A zdjęcia możesz sobie potłuc o kant tego-no-tam. Maciek Ci napisał ile one są warte i co na ich podstawie można wnioskować: dokładnie nic.

Arton spokojnie,

zaręczam Ci że każda plazma Panasonika powieszona nawet dwa metry nie zmienia nasycenia barw oraz nie zmienia się luminancja.

Filtry u Panasonika są częściowo polaryzacyjne a podyktowane jest to tym że mniej odbijają światło padające na panel.

Załączam zdjęcie.Telewizor może raz wisieć wyżej raz niżej i nie powinien tracić na jakości.

Dyrygent orkiestry - widać lekkie odbicia, które byłyby zupełnie niewidoczne na plaźmie z filtrem.

Podobnie jest na większości ciemnych scen. Nie jest to wielki problem ale nie wmawiaj nikomu, że tak jest jest lepiej.

Co do kątów i filtra, to jest to marginalny problem przy ekstremalnych kątach pionowych, ustawienie tv nawet i pół metra wyżej czy niżej - nic kompletnie nie zmieni. Aby coś dostrzec to by trzeba zamontował plazmę chyba pod samym sufitem i siedzieć blisko niej. Nie przekonuj nikogo że problem na plaźmie z filtrem jest niemal taki sam jak problem z kątami na LCD, bo to bzdura do kwadratu. Dodałbym jeszcze do tego fakt, że te ekstremalne kąty nie dotyczą każdej plazmy z filtrem, niektóre nie mają nawet najdrobniej zmiany obrazu pod żadnym kątem.

powinno Cię Arton i innych też bardziej niepokoić to że przeważająca część producentów klepie tzw. "lustra" .

Nie martw się bo jak przylecą/wylądują to będziemy mieć telewizorki jak ta lala. :D

Proponuję osobiście sprawdzić w sklepie i się przekonać. Ja to zauważyłem i dla mnie jest to nie do zaakceptowania. Większa czerń okupiona jest gorszą propagacją świetlną.

Nie twierdzę również, że każdy będzie miał to samo zdanie. Ja tylko zwracam uwagę. Jak seria UT będzie w tym roku wycofana wyboru nie będzie. Tylko tyle.

Typowy sztuczny i wydumany problem. Ponawiam pytanie na które nie byłeś uprzejmy odpowiedzieć: jaki to problem ta rzekoma "gorsza propagacja świetlna" w sytuacji gdy ustawienia na maxa dają (z filtrem) obraz, który jest tak jasny, że nie daje się go oglądać?

Proponuję osobiście sprawdzić w sklepie i się przekonać. Ja to zauważyłem i dla mnie jest to nie do zaakceptowania. Większa czerń okupiona jest gorszą propagacją świetlną.

Nie twierdzę również, że każdy będzie miał to samo zdanie. Ja tylko zwracam uwagę. Jak seria UT będzie w tym roku wycofana wyboru nie będzie. Tylko tyle.

Jak chcesz podwiesić telewizor na 2 metrach a siedzieć na metrze to zastosuj do tego wieszak z regulacją pochyłu jeśli chcesz tak oglądać, nie wiem w ogóle co to za durny temat jest poruszany.Telewizor ma być na wprost oczu a nie pod sufitem, a jeśli już nawet będzi pod tym sufitem to wypadałoby skierować go w swoją strone....Poza tym na tych zdjęciach co wstawiasz prócz obrazu w tv jest tam jeszcze masa elementów z twojego pomieszczenia, ja bym nie wytrzymał....

>Bobcat

Plazmy PRO nie posiadają filtrów.

Ukryta Zawartość

Czy to prawda, że sam nie potrafisz ustawić nowego telewizora?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.