Skocz do zawartości
IGNORED

Haiku Bright Mk2 DIY

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

Pena krakowska firma o nazwie Haiku Audio oferuje wzmacniacze lampowo-tranzystorowe nazwane Haiku Bright 2.

Gotowe urządzenia oraz projekty DIY w postaci kompletu części do montażu.

Firma ma dość zabawna politykę upgreadowania swoich własnych urządzeń jakby nie mogli zrobić lepszych od początku - od razu zaznaczam, że urządzenia lampowe są dla mnie zabawką, jednak hybryda morze mieć w sobie również funkcjonalność tranzystorowca (proszę mnie nie przekonywać, że jest inaczej, tak uważam i koniec, bez nawracania).

Ale maja szeroki wachlarz etapów na których można od nich kupić produkt - jeden kompletny kanał wzmacniacza to koszt ok. 250zł..

W zwiazku z tym mam pytanie do użytkowników jak do fachowców którzy mieli do czynienia z tym urządzeniem lub mogą wypowiedzieć się na temat rozwiązań i spodziewanej jakości brzmienia

Haiku Brighi Mk2 - zestaw do montażu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co to jest warte jakie ma parametry czym to sterować - jakiś preamp czy wystarczy pasywny potencjometr i selektor wyjść? jakieś usprawnienia - ulepszenia elementów? jakie problemy z uruchomieniem. Generalnie wszystko co o tym urządzeniu myślicie.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100614-haiku-bright-mk2-diy/

Trochę więcej na ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem wątki na ile je rozumiem. Ale proszę o wyrażenie zdania użytkowników - najlepiej również tych którzy mogli go odsłuchać z innymi urządzeniami. Oraz fachowców znających się na takich konstrukcjach.

Co to jest w ogóle warte i zwłaszcza w wersji wzmocnionej do 40W.

Cy ta lampka w ogóle coś tam wnosi ciekawego?

albo inaczej - lampowce są znane z łagodnego wchodzenia w przesterowanie. Dlatego lubią je gitarzyści i dlatego jest takie przekonanie że kilku watowy lampowiec zagra jak kilkudziesiecio watowy tranzystor.

Czy ta hybryda ma podobne cechy ?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

albo inaczej - lampowce są znane z łagodnego wchodzenia w przesterowanie. Dlatego lubią je gitarzyści i dlatego jest takie przekonanie że kilku watowy lampowiec zagra jak kilkudziesiecio watowy tranzystor.

To raczej obiegowa i niczym nieuzasadniona opinia

1W to 1W, i to bez względu na rodzaj amplifikacji.

Haiku to ciekawa propozycja, i już o niej koledzy pisali http://www.audiostereo.pl/wzmacniacz-hybrydowy-kit_99379.html

Inną, równie interesującą jest http://www.audiostereo.pl/hybryda-moscode_72879.html

Nie słyszałem żadnej, choć kiedyś przymierzałem się do zrobienia moscode, ale na przymiarkach się skończyło.

Do Haiku masz co prawda wszystko, bo to kit kosztujący 480zł (stereo) zrobisz wzmaka.

Niby pretensje sa tylko o jakiś kondensator na wyjściu Haiku. no i chyba trochę więcej kosztuje bo jeszcze preamp. Niepokoi mnie także perspektywa uruchamiania układu, chyba nie działa od kopa. A złożony to już daleko inne pieniądze kosztuje.

Z twoich wpisów wynika że nie jesteś dosyć biegły w dziedzinie budowania wzmacniaczy koszt dwóch kanałów liczonych na szybko to jakieś 750zł dochodzi obudowa 630zł razem 1380zł. A co będzie jak sobie z tym nie poradzisz, będziesz musiał komuś zapłacić za poskładanie albo naprawienie tego co wcześniej zepsułeś, czego Ci nie życzę. Ja w każdym razie nie widzę w tym żadnego sensu ekonomicznego tym bardziej że nawet nie wiesz jak to zagra, a później z odsprzedawalnością ciężko.

No chyba że liczy się satysfakcja ale ten aspekt sprawy też trzeba przemyśleć mam na myśli właśnie efekt finalny.

Powodzenia i pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dlatego pytam innych o opinie o wzmacniaczu.

Z lutowaniem rade daję, choć wolę moduły złożone i gotowe do podłączenia.

Największą zagadka jest oczywiście brzmienie i mozliwości. Ale to każde DIY tak ma.

Można zapytać tu:

Ukryta Zawartość

Autor ma wiele konstrukcji za sobą i na pewno wie czy warto w to brnąć :)

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.