Skocz do zawartości
IGNORED

PARADIGM MONITOR 3

fotopon

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem, co chcesz osiągnąć modyfikacją; słowem, co Cię boli. Znam to "małe conieco" , ale jest tak: na środek bym nie liczył, kontrolę basu również, a o jakości góry to nawet nie wspomnę, bo sam to próbowałem z podłym skutkiem. Można wykorzystać skrzynki; pod warunkiem podcięcia frontu kopułki, bo w moim przypadku podstawą była wymiana głośnika wysokotonowego. Do tego oczywiście nowa zwrotnica na niższy podział. Może się jednak mylę i chodzi o coś zupełnie innego...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

wysokotonowe wymieniłem na Vify D25 TG przy okazji zmiany padniętych oryginalnych kopułek

udało mi się zdobyć na forum dzięki uprzejmości użytkownika kilka fotek zwrotnic - wszystkie elementy są ładnie oznaczone z wyjątkiem ruskich cewek

elektronikiem nie jestem i nawet nie wiem jak ewentualnie to obliczyć, żeby zmienić częstotliwość podziału

zależy mi jedynie na średnicy - żeby ją nieco wydobyć z tła

bas i wysokie są dobre - jadę na flacach 192/24 z laptopa i kontrola basu jest super, bo akurat sygnał o wysokiej dynamice jest w stanie okiełznać te głośniki

Trudno w ciemno coś polecić, ale rozwiązanie np. ze strony; www.av.com.pl/kolumny-glosnikowe/136-lecontoure-mobile-160?start=2 zawiera tylko 3 (słownie trzy elementy ). Oczywiście jest jeszcze tłumik - zapewne L-pad, gdyby było zbyt dużo wysokich tonów.

Ponieważ na razie żaden znawca tematu zwrotnic się nie odezwał [ może czeka jak pająk na ofiarę, co się wychyli ;-) ] to zawsze można, tak jak w projekcie;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zrobić podobnie, ale nieco wyżej np. dla kopułki, jeśli ma 6 Ohm to 4,7 uF i 0,7 mH, a na dole zostawić tylko dotychczasową dużą cewkę (jak pamiętam, to chyba była rdzeniowa ) z ewentualną pojemnością do masy rzędu 4,7 uF.

Ale to wszystko nie jest poparte ŻADNYMI pomiarami, tylko naśladownictwem rozwiązań, które już ktoś zastosował. Do tego, tak jak w przypadku Lecontoure'a osiągnął - zdaniem recenzenta - bardzo dobre efekty. Myślę, że gdybyś zrobił coś podobnego, to na pewno nic nie popsujesz, a średnicy powinno być duuuużo więcej.

A wracając do Monitora, to ma też za mały BR; ale jeśli uważasz, że dobrze gra, to można się tylko cieszyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

dzięki za odpowiedź

mam już coraz więcej informacji więc chyba w końcu dobrnę jakoś do mety

może jeszcze ktoś dorzuci kilka słów

W ostateczności pójdę do sklepu , wywalę 80 000 zł i zmienię sobie sprzęt

Zwrotnica przedstawia się następująco:

sekcja wysokotonowa to rezystor 5W4,2Ohm , cewka powietrzna ????? , kondensator 1.5mF 250-A + kondensator 3.9mF

sekcja niskotonowa to cewka powietrzna ????? , kondensator 3.9mF 100V

głośnik Vifa 6 Ohm

Pomyliłem się z podaną wartością,miało być :rdzeniowa 1,75mH, w torze wysokotonowym 0,38mH,pytałem kiedyś McGyvera o przeróbkę to polecił mi zmiane cewki w torze niskotonowym na 0,7mHi dodanie równolegle kondensatora 5-10uF(dobierając go ),kopułke można podłączyć odwrotnie,biegunami,jeśli chcesz się bawić w wymiane kondensatora w torze wysokotonowym,to przy próbie wymiany na mkp musisz zwiększyć nieco rezystor podłączony szeregowo z tym głośnikiem,bo inaczej ilosć wysokich tonów doprowadzi cię do furii,ja mam podłaczony olejak MPHP polskiej produkcji i tak już zostanie.

Jak nie masz rozwolnienia, to zamów, czego Ci brak np. w poweraudio. Co do elementów, to dobra rada dla niskotonowego, choć można zostawić tę indukcyjność ( powietrzna ma wewnątrz powietrze, a nie rdzeń składany z blach, jak bywa u Paradigma ), co jest, a dołożyć równolegle do woofera kondensator bipolarny albo lepiej mkt rzędu 4,7 mikroF. Analogicznie do linku Stuffa dla wysokich tonów szeregowo 4,7 uF a równolegle do głośnika 0,7 mH, bo np. 0,38 to moim zdaniem za mało; ale mogę się mylić. I najważniejsze to może być L- pad do zmniejszenia poziomu wysokich tonów. Dla np. 4 dB to będzie ( gdyby ta Vifa była 6 Ohm ) szeregowo z głośnikiem 2,2 Ohma i równolegle do kopułki 10 Ohm. Jak będzie źle, to masz link do kalkulatora L -pad:

Ukryta Zawartość

Jeśli zostawisz pojemności, które masz, to rezystor 4 Ohmy jest dobry, ale na wysokie tony zmieniłbym, mimo ostrzeżeń na mkt lub podobny, bo ten rezystor stłumi wysokie ok. 4,5 dB. Co do takiego rezystora, to trzeba też zostawić pojemności rzędu 3,3 uF dla góry i 4,7 uF dla woofera, ale potrzeba indukcyjności rzędu ok. 1,5 i 1,2 mH, a nie znam wartości elementów z Twoich głośników.

Ukryta Zawartość

udało mi się wkleić fotki - może jakoś z wyglądu te cewki?

Ukryta Zawartość

Paradigm zwrotnica 1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz wymieniać te cewki,to bez ich pomiaru nic nie zrobisz dobrego,jedno co mi chodzi po głowie to wylutowanie cewki rdzeniowej i zmierzenie indukcyjnosci i rezystancji,jeśli nie masz dostępu do takiego miernika,idz do jakiegoś serwisu rtv,bądź do sklepu gdzie są lepsze multimetry i poproś o „ wypróbowanie”.Ja posiadam miernik UNI-T 50D-nie jest to może cud techniki, ale na moje pomiary w zupełności mi wystarcza.Druga opcja to szukaj we wpisach na forum o ich przeróbkach,wiem że mcgyver się nimi bawił,ale czy ktoś ci poda schemat z wartościami,czy gotowca jak i co w nich zmienić? wątpię, bo niektórzy tu niezłą „komercje” uprawiają. Nastawieni na zarabianie kasy-potocznie nazywaną „BRANŻA”.

Jedyne, co mogę Ci poradzić w tej sytuacji, to zamówienie elementów i zmontowanie "w ciemno" wg projektu, który Ci już podsyłałem;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiście ze względu na to, że nie znasz nie tylko elementów zwrotnicy, ale nawet charakterystyk i parametrów głośników; szczególnie nawet niewentylowanego Paradigma, to nie można skopiować wartości elementów. Ponieważ można tylko założyć, że ta Vifa może pracować od 2,5 kHz, pozostaje zmienić elementy. Te, które wymieniłeś 02.02 są jak najbardziej na miejscu. A rezystor, jak pisałem tłumi ok 4,5 dB i to może wystarczyć. Ważne tylko, żeby prawidłowo połączyć; Tak więc, patrząc od zacisku plus kolumny na wysokich tonach: kondensator 3,3 uF/ 100V , cewka 1,2 mH ( do 0,8 Ohma ) do minusa, potem rezystor 4,2 szeregowo z kopułką Vify i minus. A tony niskie od plusa zacisku: cewka 1 - 1,5 mH ( do 0,5 Ohma) , kondensator 3,9 albo i 4,7 uF do minusa , woofer i minus. Nie wiem, czy to jest czytelne; zresztą może już ktoś to robił i też jakoś Ci pomoże

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Panowie, ktoś ma schemat zwrotek do Monitor 3 ?

mój przyjaciel oddał mi taką parę na serwis, w jednej kolumnie nie grają wysokie tony, choć sam głośnik działa.

Siedzą tam dwie cewki, dwa elektrolity i dwa cemenciaki.

Może by od razu coś człowiek "poprawił"

Poszedł pewnie cemenciak, żal wsadzać nowego, jak Superesy sa po 3zł..

Dawno temu coś takiego zrysowałem, chyba bez błedów :D

Jak coś wymyślisz z poprawianiem, napisz proszę.

Ukryta Zawartość

post-2835-0-70257400-1449048228_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja jest zrysowana z 1 wersji Monitor 3, może Ty masz inna wersję, v2 lub v3, aha jeszcze foto zwrotki od góry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może wystarczy tylko wymienić te 3,3 uF plus rezystory;

powinno być lepiej, choć moje ówczesne próby poprawy

tego wynalazku były zupełnie nieudane :-((

Nawet po wymianie na Vifę XT.

Znając życie a mam raczej niewielkie doświadczenie to wstawienie mkp w miejsce elektrolitu, rozjedzie zwrotkę i podział.

Pewnie da się to wyrównać rezystorem, dać 7R2 zamiast 5R6 ale jak czytam średnio warto..

Kondensator mkp kopułki zwrotnicy nie powinien rozstroić.

Ponieważ ma mniejsze straty, trzeba tylko dopasowywać spl rezystorem.

Ale do tych tytanów nawet bym nie próbował dawać mkp.

Bez tego są wystarczająco "dźwięczne i sepetlawe".

Potrzebują raczej pułapki, a nie otwarcia.

Tyle, że trzeba jakoś uruchomić i oddać.

Gość

(Konto usunięte)

Znając życie a mam raczej niewielkie doświadczenie to wstawienie mkp w miejsce elektrolitu, rozjedzie zwrotkę i podział.

zamiana kondensatora elektrolitycznego na foliowy o tej samej pojemności nie wniesie żadnych zmian w zwrotnicy pod kątem elektrycznym.

może wnieśc zmiany soniczne im lepszy kondensator tym zmiany dźwieku moga byc bardziej zauważalne.

dlatego nawet nalezy wypróbowac lepsze kondensatory mkp szczególnie te umieszczone szeregowo w torze głosnika

o jakiej pułapce piszesz i jak chcesz to wykonać?

Ponieważ na razie żaden znawca tematu zwrotnic się nie odezwał [ może czeka jak pająk na ofiarę, co się wychyli ;-) ]

alez kolego:) skoro wypowiadasz sie w temacie to chyba znasz sie na zwrotnicach:) Twoje wpisy naprawdę fajnie sie czyta:)

Gość

(Konto usunięte)

przepraszam Kolego , ale piszesz tu zupełna nieprawdę

w zwrotnicy głosnikowej najważniejszym parametrem kondensatora jest jego pojemność wpływająca na kształtowanie chrarkterystyki przetwarzania, reszta parametrów jest absolutnie pomijalna, dodanie rezystora diametralnie zmieni filtr głosnika.

jeśli uważasz ,ze sie myle poproszę o przykład takiego zastosowania o jakim piszesz:)

Czyli reasumując Twoją wypowiedź o kondensatorze dla kopułki:

"reszta parametrów jest absolutnie pomijalna"

ci wszyscy, co od razu wywalają bi-polary w torze wysokotonówki to stado głupków,

co nie mają zielonego pojęcia o elektronice, a może jeszcze o dźwięku ?

Dowiedz się, że nawet w zasilaczach ( 50 Hz ) stosuje się MKP

równolegle do olbrzymich pojemności rzędu części Farada.

W dobrych zwrotnicach NIE MA bi-polarów, jako elementów szeregowych i zapewne

sądzisz, że to tylko dla poprawienia samopoczucia kupującego, że ma kilkakrotnie,

albo czasem kilkusetkrotnie droższe elementy.

Do tego jeszcze nawet ich nie widać ? Montaż zwrotnicy też pewnie nie ma znaczenia ?

Szkoda gadać....

Pozdrawiam serdecznie. Rysiek.

PS. A pułapki robi się nawet na częstotliwości ponadakustyczne.

Gość

(Konto usunięte)

1. napisałes ,że

Kondensator mkp kopułki zwrotnicy nie powinien rozstroić.

Ale do tych tytanów nawet bym nie próbował dawać mkp.

kondensator mkp nie ma strat i wystarczy zamienic elektrolit na mkp , beż zadnych rezystorów wyrównujących wg Ciebie jakies wydumane straty:)

ci wszyscy, co od razu wywalają bi-polary w torze wysokotonówki to stado głupków,

nigdzie nic takiego nie napisalem, jest zupelnie na odwrót więc wyluzuj :)

Dowiedz się, że nawet w zasilaczach ( 50 Hz ) stosuje się MKP

równolegle do olbrzymich pojemności rzędu części Farada.

dobrze o tym wiem , sam tak robię, a rozmawiamy o wymianie elektrolita na foliowy w zwrotnicy głosnikowej a nie o zasilaczach :)

W dobrych zwrotnicach NIE MA bi-polarów, jako elementów szeregowych i zapewne

sądzisz, że to tylko dla poprawienia samopoczucia kupującego, że ma kilkakrotnie,

albo czasem kilkusetkrotnie droższe elementy.

To jest Twoja prawda objawiona?:)

nie wyrażaj opinii za mnie. jeśli chcesz wiedziec co sądzę to po prostu zapytaj:)

A pułapki robi się nawet na częstotliwości ponadakustyczne.

to tez jest prawda , ale ja pytałem czego dotyczył mało precyzyjny wpis

Bez tego są wystarczająco "dźwięczne i sepetlawe".

Tyle, że trzeba jakoś uruchomić i oddać.

proszę Cie odpowiadaj na konkretnie zadane pytania i nie przypisuj mi mysli i uwag , których nie wyraziłem np

Do tego jeszcze nawet ich nie widać ? Montaż zwrotnicy też pewnie nie ma znaczenia ?

Szkoda gadać....

poza tym nie denerwuj sie bo niema o co :)

,

Ukryta Zawartość

kocham Cię audioburak

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.