Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Reinkarnacje

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

Ludziom się zdaje, że "Tonsil" to jest taki tani stuff dla początkujących bo mogą kupić masę rozpadających się staroci za równowartość litra wódki.

A tymczasem rozpiętość modelowa głośników i zakres zmian parametrów wprowadzanych na przestrzeni lat produkcji powoduję, że otrzymujemy przetworniki o którym niewiele wiadomo.

Zabawa nim wymaga sporego zaangażowania i umiejętności pomiarowych. To nigdy nie były głośniki dla amatorów DIY. Amator musi otrzymać produkt ścisłe opisany, w którym wszystko ma być oczywiste i łatwe do kalkulowania.

Tymczasem już na pierwszych zdjęciach GDN 15/40/5 i GDN 20/100/3 widać różnice w budowie i rozmiarze nabiegunników w porównaniu z tymi modelami produkcji Pro-Tonsilu.

A co to za wysokotonowiec na fotce powyżej z aluminiową(?) membraną ?

Nie zidentyfikowałem ich. Wszystkie pozostałe były już rozpoznane kiedyś na forum. A te głosniki jednak nie. Nie tylko membrana jest inna ale cały front z mocowaniem na trzy wkręty.

Pan Dutkiewicz mógłby nam może tę tajemnice wyjaśnić gdyby nie wczuwał się tak w rolę "obrońcy Częstochowy" jak większość krajowych producentów.

bo z żadnym innym mi się nie kojarzy

nie, no taki podobny Alphard kiedyś był w sprzedaży ;-)

Chiba producent śledzi ten "wontek", bo właśnie w tej godzinie na www.skleptonsil.pl zmienili zdjęcie przy zapowiedzi wypuszczenia GDN 20/80/2. Teraz jest już prawidłowe.

Czekam jeszcze na foty nabiegunników - były bardzo charakterystyczne dla GDN 20/80/2 i 20/100/3.

Pozostały jeszcze karty katalogowe od GDN 13/50/9/1 do poprawki.

Może się podciągną w marketingu, bo ostatnie dwa lata badziewiarstwa i olewactwa skutecznie wyczerpały potencjał rynkowy.

Chiba producent śledzi ten "wontek", bo właśnie w tej godzinie na www.skleptonsil.pl zmienili zdjęcie przy zapowiedzi wypuszczenia GDN 20/80/2. Teraz jest już prawidłowe.

Czekam jeszcze na foty nabiegunników - były bardzo charakterystyczne dla GDN 20/80/2 i 20/100/3.

Pozostały jeszcze karty katalogowe od GDN 13/50/9/1 do poprawki.

Może się podciągną w marketingu, bo ostatnie dwa lata badziewiarstwa i olewactwa skutecznie wyczerpały potencjał rynkowy.

O śledzeniu wątku miałem już wcześniej podejrzenia :D

Może zrozumieli , że trzeba słuchać rynku i nie można traktować potencjalnych klientów jak idiotów którym można wcisnąć każdy kit.Jeśli wyciągną odpowiednie wnioski to tak jak już wspomniałem-może to być dla nich szansa.Pytanie tylko czy nie jest za póżno...

Z tym rynkiem to jest przesada. Fora internetowe odzwierciedlają jakiś bardzo mały skrawek rynku i nie są jego reprezentacją. Jak się słucha forów internetowych to potem wychodzą takie dziwadła typu ZEUS ROCK czyi KOC na skrzynki. Albo postumenty pod kwiaty doniczkowe stylizowane kolorem pod meble Swarzędza - kiedy były prezes upadłego Swarzędza SA znajdował się w zarządzie TAC SA i miał coś wspólnego z Tonsil-Meble produkującym te kwietniki ozdobne w "piano look".

Albo "wznowienie" SPACE 86 po tysiaka za sztukę pod koniec Pro-Tonsilu, chyba jako gwoźdź do jego trumny :-) Boki zrywać.

Inne pomysły z przeszłych wcieleń Tonsila - Siesty z mosiężnymi tabliczkami pamiątkowymi - moi dziadkowie takie mieli na drzwiach od mieszkania. Tak do połowy lat 70' były modne :-)

W ogóle "meblarze" byli jakimś fatum kolejnych inkarnacji Tonsilu - ludzie od "eurokuchni". A to Tonsil-Meble (ludzie z niego sa obecnie w Pylon-Audio) a to Witowa im robiła obudowy (lepiej ale chyba znacznie drożej, Witowa ma teraz własną markę głośnikową na SB-Acoustics).

A w Świdnicy wielka stolarnia Diory czeka na zlecenia produkcyjne. Quadral ją docenił, Tannoy ją docenił (i to w modelach od M do Westminster) tylko jakoś krajowi wytwórcy nie wiedzą gdzie leży na mapie.

To prawda co piszesz... rynek jest inny niż by się mogło wydawać po takich forach jak to.Niestety ludzie z różnych względów (finansowych , niewiedzy , sentymentalnych czy czort ich wie jeszcze jakich) kupują rzeczy niewiele tak naprawdę warte i jeszcze się z tego cieszą.Do tego dochodzi przeświadczenie , że wszystko co zagraniczne i w ładnym opakowaniu musi być lepsze niż polskie , a nawet jak nie jest to i tak warto mieć bo jest trendy.

Stolarnia Diory już ledwo zipie i bliska jest losu spółki matki.

Z branży pokrewnej Zelmer właśnie znika z giełdy bo akcje zostały wykupione przez niemieckiego konkurenta i obawiam się , że pod hasłami współpracy i modernicacji zakładów podzieli los takich spółek jak Tonsil.

To prawda co piszesz... rynek jest inny niż by się mogło wydawać po takich forach jak to.Niestety ludzie z różnych względów (finansowych , niewiedzy , sentymentalnych czy czort ich wie jeszcze jakich) kupują rzeczy niewiele tak naprawdę warte i jeszcze się z tego cieszą.Do tego dochodzi przeświadczenie , że wszystko co zagraniczne i w ładnym opakowaniu musi być lepsze niż polskie , a nawet jak nie jest to i tak warto mieć bo jest trendy.

Stolarnia Diory już ledwo zipie i bliska jest losu spółki matki.

Z branży pokrewnej Zelmer właśnie znika z giełdy bo akcje zostały wykupione przez niemieckiego konkurenta i obawiam się , że pod hasłami współpracy i modernicacji zakładów podzieli los takich spółek jak Tonsil.

Tonsil to spółka w której wiele osób maczało swoje palce. Teraz chodzi każdemu z nich o to aby na upadłości jak najwięcej zarobić a nie żeby ratować markę i głośniki. Nie łudźcie się!

Drugim głośnikiem przewijającym się przez stronę tego sklepu od wielu lat jest GDN 17/100,

I nareszcie znowu jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ja tam trzymam kciuki za Tonsila.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz to chodzi o to żeby na upadłości z głodu nie zdechnąć i utrzymać swój komfort na dotychczasowym poziomie. Upadłość Tonsila była 10 lat temu.

A Przypadek Zelmera jest również typowy dla tego złodziejskiego modelu gównokapitalizmu i władzy zajmującej się grzaniem tyłków w sejmowych ławkach za poselskie pensje. Największym zmartwieniem partii władzy w Polsce jest partia władzy. Nic innego ich już nie przejmuje, bo odkąd naród jest na emigracji to mogą sobie rządzić dowolnie.

Koreańczycy i Chińczycy wiedzieli jak zatrzymać kapitał i produkcje u siebie nie zważając na ideologiczne pieprzenia pazernych cwaniaczków uważanych w Polsce za "przedsiębiorczych".

I nareszcie znowu jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Nigdy stamtąd nie zniknął. Co nie znaczy, że jest w sprzedaży. Poza tym wygląda jak chińszczyzna nawet pod względem nietrzymających sie kupy parametrów. Jeśli chcesz taki głośnik "tonsila" zerknij na stronę Monacora pod symbol SPH-6M

Ukryta Zawartość

Koreańczycy i Chińczycy wiedzieli jak zatrzymać kapitał i produkcje u siebie nie zważając na ideologiczne pieprzenia pazernych cwaniaczków uważanych w Polsce za "przedsiębiorczych".

Nie lubie jak sie przytacza Chiny jako przyklad na rozwoj gospodarczy kraju. Dlaczego wszyscy zapominaja jakim kosztem dokonali tego skoku? Kosztem najnizszego robotnika, ktory dostaje za swoja ciezka prace totalnie marne pieniadze, Tylko dzieki niewolniczej pracy robotnikow ich pracodawca moze zaproponowac niezwykle niskie koszty produkcji dla klientow zachodu. Tam jednostka zupelnie sie nie liczy.

Nigdy stamtąd nie zniknął. Co nie znaczy, że jest w sprzedaży. Poza tym wygląda jak chińszczyzna nawet pod względem nietrzymających sie kupy parametrów. Jeśli chcesz taki głośnik "tonsila" zerknij na stronę Monacora pod symbol SPH-6M

Pierwszy raz od paru lat widze do kupienia od reki gdn 17-100. To jakie ma parametry nalezaloby po prostu sprawdzic. Wiem, ze historia Tonsila to cos w podobie do Mody na sukces, ale moze wreszcie ktos wyciagnie firme z dolka.

Kosztem najnizszego robotnika, ktory dostaje za swoja ciezka prace totalnie marne pieniadze,

Średnia płaca robotnika w Chinach jest wyższa niż robotnika w Polsce mimo prowadzenia przez ChRL polityki niskich kosztów pracy.

Biznes dalekowschodni został oparty na państwowym protektoracie tworzących się koncernów państwowych i rozbudowie rynku polityką zwiększania zatrudnienia i konsumpcji Tak było w Japonii. Korei i Chinach.

W Polsce natomiast jest polityka partyjniactwa dojącego Społeczeństwo z poruczenia drobnych cwaniaków. Dlatego mamy gówno nie orzeszki.

Pierwszy raz od paru lat widze do kupienia od reki gdn 17-100.

Skąd wiesz że od ręki? Próbowałeś go kupić? On tam był zawsze tak jak na drugim sklepie tych samych właścicieli.

ale moze wreszcie ktos wyciagnie firme z dolka.

Jaka firmę??? Firma to jest Wieszczeciński - ma ją nawet w nazwie i nie wiem czy potrzebuje "wyciągania z dołka". Na razie nie wygląda na to.

A Tonsil nie istnieje od 10 lat więc nie ma czego wyciągać z dołka.

co do sklepu - porszem bardzo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znowu krzywy magnes.

A w tym przypadku kuriozum

Ukryta Zawartość

post-2130-0-03309500-1364326337_thumb.jpg

to ślepy lewą ręką by prościej złożył.

Może to tak ma być? Taki zamysł techniczny tkwi w tym żeby magnes nie był centrycznie wklejony?

A ja się tylko nie znam. jakieś teorie na ten temat ?

kwestia druga

estetyzacja.

Wersja tubowego produkowanego dla Eminence

Ukryta Zawartość

czy tego korektora fazowego wewnątrz tubki naprawdę nie udało się przez tyle lat wyszlifować na gładko, wypiaskować i oksydować ??? Musi to wyglądać jak część z ruskiego czołgu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie krzywe magnesy widywalem nie raz w roznych glosnikach, ale przyznam, ze nie wiem jaki to ma realny wplyw na parametry glosnika. Jesli mimo takiego przesuniecia, w szczelinie jest rownolegle rozlozona sila magnetyczna, to moze nie jest to wielki problem. Ale nie wiem, nie jestem konstruktorem przetwornikow.

Co do dostepnosci, to chetnie bym kupil ( i pewnie kupie ) 17/100 ale nie w tym momencie, teraz mam inne plany co do przetwornikow ale nie widze powodu, dla ktorego sklep mialby klamac jesli chodzi o dostepnosc. Moze po prostu warto zadzwonic i pogadac?

Firma Tonsil wiadomo jaki ma dzis wyglad, zostalo to nawet wyzej napisane, jednak jesli faktycznie nowy wlasciciel ma odpowiednie maszyny, dane produkcyjne, przyzwoite zaplecze, to nie widze powodu aby to nie moglo przyzwoicie dzialac. W koncu budowa glosnika, to nie prom kosmiczny i az tak bardzo nie jest to zaawansowane jesli buduje sie go z gotowych polproduktow.

Przeczytaj co napisałem wcześniej.Próbowałem..

Wiem, pisales, ale w innych firmach doprosic sie o cos tez nielatwo ( STX ). Nie chce tu bronic sprzedawcy, ale moze zapomnieli o Tobie. Dobrze by bylo gdyby sam Tonsil napisal tutaj czy te glosniki faktycznie sa od reki, czy dopiero beda, a sklep zwyczajnie sciemnia.

Średnia płaca robotnika w Chinach jest wyższa niż robotnika w Polsce mimo prowadzenia przez ChRL polityki niskich kosztów pracy.

Ostatnio miałem przyjemność uczestniczyć w wykładzie profesora z katedry Nasiennictwa z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Doradza on między innymi dla firmy produkującej nasiona pana Legutko. Wiesz dlaczego zdecydowana większość plantacji nasiennych przenosi się do Chin? Bo koszt jednej godziny takiego pracownika to ok 1zł a w dodatku taki żółty nie oczekuje socjalu ani nawet ubrania roboczego...

Nie wiem skąd ta wiedza. Oglądałem kilka programów o produkcji w Chinach, oczywiście ktoś napisze, że propaganda ale na pewno sporo prawdy w tym jest. Dobrze zarabia się tylko w największych miastach, dużych znanych firmach i to raczej wysoko wykwalifikowani fachowcy, a nie robotnicy. W wielu firmach, fabrykach produkcja jest prowadzona w sposób porażający. Żadnych socjalów, o BHP nikt nie słyszał, ludzie przy mocno trującej produkcji pracują bez żadnych zabezpieczeń, nikt tam nie myśli o człowieku, a przestrzeganie czasu pracy czy praw pracownika to skomentuję tylko :))))

Niska cena ich produktów nie bierze się z niczego.

Tak jak zostało napisane, dobry rozwój gospodarczy ale strasznym kosztem dla szarego człowieka. Nie wiem czy w europie ktoś chciałby takiego postępu, takim kosztem.

Sytuacja na Chińskiej wsi jest chyba jeszcze gorsza jak w Polsce.

Tyle nie na temat ;)

Tylko, że Chińczyk w Chinach za ok 1zł kupi więcej niż Polak w Polsce za 10...

Chiny będą niedługo więcej produkowały na rynek "wewnętrzny" - zobaczymy wtedy ten "straszny koszt rozwoju gospodarczego dla szarego człowieka"...

Radul ty sobie zdajesz sprawę w jakich warunkach tam często ludzie pracują ? Wiesz jakie tam jest w niektórych regionach zanieczyszczenie środowiska ?

Owszem idą ostro do przodu, ale koszty ludzkie są straszne. Doganiają i przeganiają europe, ale europejczycy nie chcą już żyć i pracować w takich warunkach.

Co ten Chińczyk kupi w Chinach za tą 1 zł ?Tą samą Chińską tandetę, którą i ty możesz kupić w Polsce za 1 zł. Czy myślisz, ze markowe produkty są tam tańsze ?

Panowie chiba mają tuskowy obraz chin. Strefy ekonomiczne w Chinach to regiony o takim poziomie życia jakiego nie widziała 90% polskiego społeczeństwa i już nigdy nie zobaczy. Porównywanie się do robotnika rolnego gdzieś na prowincji jest bardzo na miejscu bo już wkrótce będziemy na ich poziomie.

A koszt pracy w produkcie nawet w Polsce to kilka najwyżej kilkanaście procent jego ceny. Wiec łaskawie przestańcie lamentować nad ciężkim losem wyzyskiwanych chińskich robotników, bo to WY, kupujący ich badziewnie tanie produkty, jesteście wyzyskiwani.

to chetnie bym kupil ( i pewnie kupie ) 17/100 ale nie w tym momencie,

A szkoda, bo nadaje się do linii transmisyjnej.

Takie krzywe magnesy widywalem nie raz w roznych glosnikach, ale przyznam, ze nie wiem jaki to ma realny wpływ na parametry głośnika.

też widywałem ale wtedy kwalifikowały sie do reklamacji. Na tym forum albo na forum Diyaudio.pl ktoś zamieszczał zdjęcie głośników GDN13/40/2 produkcji podobno Tonsil-Technologie (czyli to samo miejsce te same maszyny i ci sami ludzie na produkcji - w większości), w których odklejała się krawędź zawieszenia od membran - jednakowo we wszystkich czterech sztukach jakie kupił..

Napisał, że dostał odpowiedź od TT, że to nie przeszkadza w działaniu głośnika.

Skoro zwyklym robolom tak dobrze w chinach, to czemu pchaja sie do europy?

Gdzie się tak pachają do Europy??? Bo na razie jak widzę, to się pchają do europy ze swoim kapitałem wykupując europejskie firmy. Tobie się czasy pomyliły. Chińscy plantatorzy pekińskiej kapusty to byli w Polsce 25 lat temu. Teraz to u nich możesz co najwyżej pracować... w polu.

Odnośnie Chin chiba warto spytać mulsa, on tam był.

Odnośnie głośników Tonsila, mam w piwnicy prawie 20letnie Scherzo 250 z pozagniatanymi kopułkami i kompletnie bez zawiasów(sparciały i odpadły). opłaca się kupić nowe czy regenerować u magików na giełdzie RTV?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Europa jest dla Chińczyków nic nie znaczacym miejscem którego nawet nie potrafią zlokalizować na mapie. Ich kilka największych aglomeracji ma liczebność ludności całej Europy i rozwiązania urbanistyczne jakie są zaledwie w kilku miastach na zachodzie UE.

Odnośnie Chin chiba warto spytać mulsa, on tam był.

Odnośnie głośników Tonsila, mam w piwnicy prawie 20letnie Scherzo 250 z pozagniatanymi kopułkami i kompletnie bez zawiasów(sparciały i odpadły). opłaca się kupić nowe czy regenerować u magików na giełdzie RTV?

te scherzo to co to w ogóle takiego jest??? Bez żartów proszę. Ja tu poważny temat założyłem, a nie pierdzielenie o o tym co w Chinach i co u kogo w piwnicy.

Tilko, że wystraszyłeś oficjalnego przedstawiciela schedy po Tonsilu :)

Eee tam. Napisał co miał do napisania i sobie poszedł. A czego się niby spodziewałeś usłyszeć???

Optymistyczne bajdurzenia to już raz wypisywali twórcy TAC SA.

Oj zdziwił byś się co można znależć w niektórych piwnicach ;)

Głośniki tonsilu z krzywymi magnesami???

Bardzo byn chciał żeby pod znakiem Tonsila, czy pod jakimkolwiek innym produkowane były jego głośniki. Przynajmniej niektóre ciekawsze modele z przeszłości. I żeby ta produkcja była wysokiej jakości, utrzymywała powtarzalność i nie była typowo polskim knociarstwem z którego słynęła PRL kiedy jeszcze Chińczycy biegali w mundurkach z czerwoną książeczką Mao w kieszeni.

Jeśli taki dobrze zrobiony GDN 20/80/2 się pojawi to na pewno go kupię.

Obawiam się jednak że niewiele z tego wskrzeszenia wyjdzie tak jak to sobie tutaj wyobrażamy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.