Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Reinkarnacje

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki tonsilu z krzywymi magnesami???

Bardzo byn chciał żeby pod znakiem Tonsila, czy pod jakimkolwiek innym produkowane były jego głośniki. Przynajmniej niektóre ciekawsze modele z przeszłości. I żeby ta produkcja była wysokiej jakości, utrzymywała powtarzalność i nie była typowo polskim knociarstwem z którego słynęła PRL kiedy jeszcze Chińczycy biegali w mundurkach z czerwoną książeczką Mao w kieszeni.

Jeśli taki dobrze zrobiony GDN 20/80/2 się pojawi to na pewno go kupię.

Obawiam się jednak że niewiele z tego wskrzeszenia wyjdzie tak jak to sobie tutaj wyobrażamy.

Chyba na tym właśnie polega fakt , że dyskusja na temat Tonsila wzbudza zawsze tyle emocji - większość by chciała , żeby produkty firmowane tą nazwą były wysokiej jakości nawet jeśli skala produkcji miała by być nieduża i większość się denerwuje z powodu tego , że jest to coraz mniej prawdopodobne.

Ale czy to aż takie trudne zrobić jakąś rzecz porządnie? Bez krzywych magnesów, bez szpetnego niewykończonego aluminium?

Niby nie aż tak trudno.Też często nie mogę zrozumieć takiego podejścia.Facet który wykonywał dla mnie pewne usługi (właściciel prywatnej firmy zresztą) na moje uwagi że pewne rzeczy trzeba poprawić abym odebrał robotę bo da się to zrobić lepiej odpowiedział , że owszem da się ale to nie znaczy że jest żle - jak w szkole : jedni muszą mieć za wszelką cenę piątki i szóstki , a innym wystarczy trója i dwója bo i tak zdadzą do następnej klasy.Taka jego filozofia życiowa.Widocznie nie tylko on tak uważa...

Tylko że w głosnikach to nie dziła. Bo ajak się coś knoci to juz jest inny wyrób nawet jesli to ma być tylko na tróję.

Popatrzcie tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to ma być podobno GDN13/40/2 Tylko dlaczego membrana mu sie świeci jak psu j... wygląda na niewciągniętą a zawieszenie membrany jakby podwinięte??? To już wygląda na siłą dopasowane do za małego kosza. Kto da gwarancję że ten głośnik ma coś wspólnego z dawnym GDN13/40/2 poza nazwą ?

Mam nadzieję że to tylko nieumiejętnie zrobione zdjęcie w taki sposób podkreśliło cienie.

dla porównania z aukcji na allegro

Ukryta Zawartość

taki obrazek:

post-2130-0-37416200-1364578864_thumb.jpg

nabiegunniki wyraźnie mniejsze. Wszystko poskładane jakby z resztek wygarniętych z jakiegoś dawno zapomnianego magazynu.

a tak wygląda w "studiodźwięku"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zidentyfikowałem ich. Wszystkie pozostałe były już rozpoznane kiedyś na forum. A te głosniki jednak nie. Nie tylko membrana jest inna ale cały front z mocowaniem na trzy wkręty.

Zdaje się , że już wiem jaki wysokotonowiec może być na fotce.

Jego symbol to prawdopodobnie GDWK 10T-HE , miał tytanową membranę i aluminiowe uzwojenie cewki .Jego efektywność wynosiła 99 dB , częstotliwość rezonansowa 1,5kHz a zalecana częstotliwość podziału 3,5 kHz.

Miał być stosowany w zestawach Omega.

A ktoś w ogóle te cudaki widział? Miał w rękach?

Okazuje się , że chyba ja je miałem w rękach-były na stoisku Tonsila na Audio Show w 2006 roku bodajże - znalazłem ksero karty informacyjnej prezentowanej wtedy.Jak będę miał chwilę to zrobię skan i wkleję.Okazuje się też, że wiele się nie pomyliłem pisząc , że wyglądają jak rozwojowa wersja GDWK 10/80/20 bo są do nich podobne i nasuwa się analogia do GDWK 10/80/19 i 10/80/T.

, albo to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiecany skan

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli głośniki będą dźwiekowo tak fajne jak ich parametry, to najlepsza seria tonsili (15 40 5 i 13 50 9) może czuć się poważnie zagrożona... :) A kolumny typu pylon pearl moga dostac po dupie od STXa..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ten średnio-niskotonowy STXa to chyba jednak nie ta "liga" co GDN13/50/9.

Pytanie do Producenta "Tonsil": dlaczego wszystkie Altusy są "lewe"? - róbcie komplety L+P - to powinno pozytywnie wpłynąć na sprzedaż i "postrzeganie" produktu.

Żebyś się nie zdziwił... :)

13 50 9 kosztuje prawie 150zł, 15AWX bije go na głowę a ten nowy gdn miał być czymś pomiędzy ale w cenie poniżej stówki.

Może będzie okazja go posłuchać. Czas pokaże.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Żebyś się nie zdziwił... :)

13 50 9 kosztuje prawie 150zł, 15AWX bije go na głowę a ten nowy gdn miał być czymś pomiędzy ale w cenie poniżej stówki.

Może będzie okazja go posłuchać. Czas pokaże.

Parametry są ważne ale nie zapominaj o preferencjach brzmieniowych - mnie osobiście brzmienie niskotonowych węglówek od stx-a nie bardzo pasuje i zdecydowanie wolę charakter brzmienia GDN 13/50/9.Jeśli zaś chodzi o wysokotonówki to Tonsil już dziś nie bardzo ma czym konkurować z stx-em.

Blaszany kosz, mniejszy magnes...

Stąd też cena poniżej stówki. Gdyby kosz był jak w AWXie to głośnik kosztowałby dwa razy tyle. Nie o to tu chodziło raczej..

Parametry są ważne ale nie zapominaj o preferencjach brzmieniowych

Nie zapominam, dlatego nie pisze że jest lepszy a napisałem wyraźnie:

Jeśli głośniki będą dźwiekowo tak fajne jak ich parametry...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Stx od jakiegoś czasu staje się coraz mniej konkurencyjny, a ta wpadka z FX-250 to już było maksymalne 'przegięcie pały".

przepraszam, że tak wtrące się ale o co chodzi z tą wpadką fx-250? Nie jestem za bardzo zorientowany, a kolumny mnie akurat zaciekawiły, bo całkiem dobrą prase mają.

a tak..., zauważyłem ten "zgrabny" zabieg, to samo dotyczy też fx200 i fx300 zdaje się, że ich ceny też nieźle skoczyły, po zachytach forumowych.

...może to taka metoda na badanie rynku :)

Nie zapominam, dlatego nie pisze że jest lepszy a napisałem wyraźnie:

Jeśli głośniki będą dźwiekowo tak fajne jak ich parametry...

chodziło mi o to zdanie :

13 50 9 kosztuje prawie 150zł, 15AWX bije go na głowę

poza tym to taki stary dobry trick przy porównaniach : jeden kosztuje 138 zł czyli prawie 150 , a drugi 159 zl czyli też 150 - znaczy ich cena jest w zasadzie taka sama ;)

poza tym to taki stary dobry trick przy porównaniach : jeden kosztuje 138 zł czyli prawie 150 , a drugi 159 zl czyli też 150 - znaczy ich cena jest w zasadzie taka sama ;)

Porównując 13 50 9 z 15AWX chyba śmiało można je porównać skoro kosztują prawie tyle samo? Pisałem o tańszym, o prawię połowę nowym wyrobie, który jakościowo miał być pomiędzy 13 50 9 i 15AWX, ale nie cenowo, jeszcze raz napiszę: jakościowo...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Porównując 13 50 9 z 15AWX chyba śmiało można je porównać skoro kosztują prawie tyle samo? Pisałem o tańszym, o prawię połowę nowym wyrobie, który jakościowo miał być pomiędzy 13 50 9 i 15AWX, ale nie cenowo, jeszcze raz napiszę: jakościowo...

No właśnie chodzi o to , że piszesz na zmianę - raz o 15AWX , a raz o ich nowym wyrobie.

15AWX jest konkurentem cenowym 13/50/9 i moim zdaniem wcale nie jest oczywiste , że "bije go na głowę" jak napisałeś - a czemu to wyjaśniłem.

Jeśli chodzi zaś o nowy wyrób stx-a to może być konkurentem dla 15/40/5 i jak w konfrontacji z nim wypadnie brzmieniowo to się okaże.

Mnie też cieszy , że jest rozwijająca się i tworząca nowe konstrukcje polska firma taka jak STX ale to nie znaczy , że wszystko co robią jest lepsze od Tonsila - nawet tego obecnego.Jak każdy producent mają lepsze i gorsze konstrukcje.

Ale nikt nie napisał, że wszystko jest lepsze :) Nauczmy się czytać ze zrozumieniem... Dałem konkretne przykłady i nie rozważajmy poszczególnych modeli jako wojne między tonsilem a stxem..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

obiecany skan

Załączone miniatury

Załączona grafika: img011a.jpg

Głośnik wygląda na wersje GDWK 10/80/20 z tytanowa membraną. Głośniki ze zdjęcia na AS2007 wyglądały niego inaczej. Niewątpliwie to bardzo interesująca konstrukcja.

Jednak o wznowieniach możemy zapomnieć.

Zapowiadany w sklepie tonsila GDN 20/80/2 znikł ze strony internetowej. Wygląda więc na to ze zadanie przerosło mozliwości warsztatu.

• 9 miesięcy później...

Wątek założony dawno temu dla zilustrowania "obrotu" markami przedsiębiorstw, które wykończył kiedyś rządowy plan dekretowanego kapitalizmu. Czyli otwarcie giełdy papierów wartościowych w budynku PZPR w czasach kiedy nie było jeszcze spółek akcyjnych emitujących papiery wartościowe. Tak sobie młody lesio z kolegami wyobrażali kapitalizm 25 lat temu.

Watek mimi mojej woli przemienił sie w rozważania konstrukcyjne na temat wyrobów dawnego, przeszłych i obecnego Tonsilu. Więc niech juz tak zostanie.

Pociągając dalej temat, Obecnie Znak firmowy Tonsil razem z częścią maszyn nalezą do prywatnego właściciela którego rodzina od wielu lat handlowała wyrobami Tonsilu. Występuje teraz pod nazwa Tonsilproducent i niedawno wystawiał sie na targach w Niemczech.

Na jego stronie niedawno był krótki opis zestawu głośnikowego zbudowanego na ośmiu 13cm głośnikach w obudowie zamkniętej. Teraz go nie widzę. Falstart czy zmiana polityki w stosunku do wprowadzania nowych wyrobów?

Z drugiej strony popularne 13cm tonsile na blaszanych koszach są prawdopodobnie nadal sprzedawane za granicą i powinny spełniać wymogi powtarzalności, a nie tak, że zamawiamy konkretny głośnik a dostajemy coś do niego podobnego.

Ps a co do krzywych magnesów, które kiedyś przypadkowo pokazał TAC na swojej stronie internetowej - przedstawiam test głośnika produkcji tej samej firmy produkującej ETONy - cena 70 GBP w Polsce 300 złotych - tak wygląda w sklepie

Ukryta Zawartość

A tutaj z hi-Fi test.de - zdjęcie testowanego egzemplarza.

Ukryta Zawartość

powiększcie zdjęcie i zobaczcie jak wklejony jest magnes w tym niemal ETONIe :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Wątek założony dawno temu dla zilustrowania "obrotu" markami przedsiębiorstw, które wykończył kiedyś rządowy plan dekretowanego kapitalizmu. Czyli otwarcie giełdy papierów wartościowych w budynku PZPR w czasach kiedy nie było jeszcze spółek akcyjnych emitujących papiery wartościowe. Tak sobie młody lesio z kolegami wyobrażali kapitalizm 25 lat temu.

Watek mimi mojej woli przemienił sie w rozważania konstrukcyjne na temat wyrobów dawnego, przeszłych i obecnego Tonsilu. Więc niech juz tak zostanie.

Pociągając dalej temat, Obecnie Znak firmowy Tonsil razem z częścią maszyn nalezą do prywatnego właściciela którego rodzina od wielu lat handlowała wyrobami Tonsilu. Występuje teraz pod nazwa Tonsilproducent i niedawno wystawiał sie na targach w Niemczech.

Na jego stronie niedawno był krótki opis zestawu głośnikowego zbudowanego na ośmiu 13cm głośnikach w obudowie zamkniętej. Teraz go nie widzę. Falstart czy zmiana polityki w stosunku do wprowadzania nowych wyrobów?

Z drugiej strony popularne 13cm tonsile na blaszanych koszach są prawdopodobnie nadal sprzedawane za granicą i powinny spełniać wymogi powtarzalności, a nie tak, że zamawiamy konkretny głośnik a dostajemy coś do niego podobnego.

Ps a co do krzywych magnesów, które kiedyś przypadkowo pokazał TAC na swojej stronie internetowej - przedstawiam test głośnika produkcji tej samej firmy produkującej ETONy - cena 70 GBP w Polsce 300 złotych - tak wygląda w sklepie

Ukryta Zawartość

A tutaj z hi-Fi test.de - zdjęcie testowanego egzemplarza.

Ukryta Zawartość

powiększcie zdjęcie i zobaczcie jak wklejony jest magnes w tym niemal ETONIe :-)

Fakt. Pojawił się produkt flagowy Tonsilu.

Ukryta Zawartość

Jak jest wykonany? Jak brzmi? Tego nie wiemy. Wiemy za to jak kosztuje - 6999 zł brutto/szt.

Ukryta Zawartość

Wątek bardzo ciekawy i wnikliwie go śledzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.