Skocz do zawartości
IGNORED

Klub "grających kabli", albo: o radościach audiofila

SzuB

Rekomendowane odpowiedzi

Na jakiej podstawie twierdzisz, że większość? Prowadzileś jakies badania wtym względzie?

No oczywiście i to od kilku ładnych lat, ale ty nic z tego sobie nie robisz. Mało tego, nawet nie potrafisz wyjaśnić dlaczego tak się dzieje.

Badania są przeprowadzane na tych wszystkich, którzy przychodzą do mnie i którym kable pożyczam do domu. Osób i opisów było tak dużo, że na podstawie tego, mogę wyciągnąć wnioski iż kable mają wpływ na dźwięk.

Nie bądź śmieszny, te parę osób, na dodatek w dość specyficznych warunkach nie może stanowić jakiejkolwiek wiarygodnej próbki.

Poza tym to nie istotne. Powtórzę raz jeszcze - w fizyce nie ma demokracji - praw fizyki nie da się zmienić przez głosowanie.

A może tak (definicja decybela w elektronice):

e15b7385ea0289fbc1e468e6db3937cd.png

Ciekawe, czy szanowni koledzy, popisujący się tak znakomitą znajomością wzorów potrafią wytłumaczyć dlaczego w jednym wzorze logarytm mnożony jest przez 10, a w drugim przez 20? z czego to wynika?

Ciekawe, czy szanowni koledzy, popisujący się tak znakomitą znajomością wzorów potrafią wytłumaczyć dlaczego w jednym wzorze logarytm mnożony jest przez 10, a w drugim przez 20? z czego to wynika?

Bum wytłumacz nam. Ja tu mam przydomek "durnia", więc nie żądaj ode mnie wyjaśnień. Skoro przedstawiasz obliczenia w jednostkach dB, to wytłumacz dokładnie co miałeś na myśli i który wzór zastosowałeś.

No i przede wszystkim, bum, podaj wzór fizyczny ludzkiego ucha oraz mózgu, bo chciałbym wiedzieć, jak fizyka tłumaczy to, że według ciebie ludzkie ucho nie wyłapuje mierzalnych różnic między kablami łączącymi elementy systemów audio.

Nie bądź śmieszny, te parę osób, na dodatek w dość specyficznych warunkach nie może stanowić jakiejkolwiek wiarygodnej próbki.

Poza tym to nie istotne. Powtórzę raz jeszcze - w fizyce nie ma demokracji - praw fizyki nie da się zmienić przez głosowanie.

No, jeśli kilkaset osób to dla ciebie para....

Napisz, co to są specyficzne warunki i jakie warunki były by wiarygodne. Jeśli chodzi o prywatne mieszkania, to są to najlepsze warunki, jakie można sobie wymarzyć w celu przeprowadzenia takich badań.

Praw fizyki zmienić się nie da, bo w kablu płynie prąd, ale z głośnika wydobywa się już coś innego. Czy ty nie możesz wreszcie tego pojąć?

Jurgen,

pytam o linię Textura:

- miałeś okazję sprawdzić czy głośnikowiec ma taką samą "naturę" jak sieciówka?

Miałem jedno i drugie u siebie, ale głośnikowców niestety nie mogłem zapiąć do mojej końcówki mocy.

Mam set Textura ale nie porównywałem z innymi kablami [jeszcze].Sieciówka jako pierwsza zwróciła moją uwagę w tańszej

linii Initio i w tej cenie bardziej energetycznej i dobrze brzmiącej i firmowej sieciówki nie udało mi się znależć.Ma solidne podstawy

wybrzmiewania i trochę 'nieprzypudrowane' dżwiekowo co nie wszystkim będzie odpowiadać.Myslę że dobrze sprawdzi się

z lampowym wzmacniaczem.Kabel głosnikowy Textura ma bardziej liniowy charakter ale nie sprawdziłem z innymi w układzie vs.

Bum wytłumacz nam. Ja tu mam przydomek "durnia", więc nie żądaj ode mnie wyjaśnień. Skoro przedstawiasz obliczenia w jednostkach dB, to wytłumacz dokładnie co miałeś na myśli i który wzór zastosowałeś.

Nie ja ci ten przydomek nadałem. Skoro czegoś używasz, pewnie potrafisz to wyjaśnić. Jeśli nie chcesz, to trudno. Widać nie bardzo rozumiesz o czym piszesz, podobnie zresztą jak SzuB i Audio Academy.

Napisano dziś, 10:37

Jeśli założymy że impedancja wyjściowa źródła ma 100 omów, wejściowa odbiornika 47 komów a żródło z odbiornikiem połączymy kablem oznaczonym w publikacji jako skrętka 14AWG (wybrałem ten kabel, bo dla niego rożnica modułów impedancji dla 5 i 10 kHz jest największa) to różnica w napięciu na wejściu odbiornika wyrażona w dB wyniesie ok. -107dB. Jest to wartość porażająca i każdy audiofil na pewno usłyszy tę różnicę. Dla osób nie wiedzących co to dB - procentowo różnica ta wyniesie 0,00045%.

Nie odwracaj kota ogonem.

Gość

(Konto usunięte)

przyłazisz do ludzi, którzy przyjmują FAKTY do wiadomości: kable wpływają na brzmienie systemów audio, gdyż wraz z innymi elementami toru są częścią tychże systemów. Od wtyczki w ścianie po kolumny.

A już gniazdko w ścianie nie ma wpływu? Twoi "złotousi" koledzy twierdzą coś innego...

A kilometry dalszego okablowania do elektrowni też nie?

To ci dopiero "kabelkowy relatywizm"!

Powinieneś rozpocząć polemikę z wieloma firmami, m.in.:

Użytkownik masza1968 dnia 26.04.2013 - 18:12 napisał:

Jakiem słyszący to dorzucę się do wątku ze znalezioną przed chwilą atrakcją spod znaku "copulate" .

Tego nawet ja nie wytrzymałem.

http://www.audionova.pl/?gniazda-sieciowe,56

79zł za taki hajend to darmo ;)

A towarzyszący temu opis to już klasyczna jazda bez trzymanki ;)

"Gniazdo dla wymagających. Absolutna konieczność w drodze do wyeliminowania ostatniego słabego ogniwa w twoim systemie. Szczególnie duże znaczenie ma montaż gniazda Re-Volt w przypadku kiedy korzystamy z listwy sieciowej i przewodów z pozłacanymi wtykami/gniazdami. Zwykłe gniazda wyposażone w mosiężne (na dodatek niklowane) złącza uniemożliwiają rozwinięcie skrzydeł twojemu systemowi. Pozbawiony sensu jest zakup nawet najdroższego kabla sieciowego i listwy kiedy podłączamy je do zwykłego gniazdka."

Chyba że panowie z Audionovy zakładają, że każdy ma własny generator prądu, tudzież zamontowane kolektory słoneczne... ;)

( http://www.audiostereo.pl/klub-ateistow-audio-voodoo_96751.html/page__st__7425?do=findComment&comment=2810936 )

Misiu..lol.gif

Gdzie jest to odwracanie kota ogonem? Czy coś co napisałem jest dla ciebie niezrozumiale?

Czy Ty jesteś ograniczony umysłowo czy tylko takiego udajesz ?

Gość

(Konto usunięte)

Misiu..lol.gif

Też się cieszę, że Cię widzę :)

Ale misio nie będzie tulił Witusia-Manipulatorka.

Wituś-Manipulatorek przytuli się do kabelka, tylko niech uważa, by był zaizolowany, bo inaczej prąd może potrzepać Witusia.

Choć w sumie to i tak bez różnicy dla zachowania Witusia-Manipulatorka...

Misiu..lol.gif

Czy Ty jesteś ograniczony umysłowo czy tylko takiego udajesz ?

Myślę, że ja nie jestem. Usiłujesz bawić się w kotka i myszkę, bo brak ci argumentów. Zobaczyłeś, że przytoczona przez ciebie publikacja jest niewiele warta i usiłujesz poprawić sobie humor prowokacjami? Nie stać cię na więcej?

Co błędnego jest w tym co napisałem? Jeśli zauważyłeś jakiś błąd wskaż go, a jeśli nie przyjmij swoją klęskę z godnością i na poziomie, na jaki powinno być stać audiofila, który "słyszy" kable.

postawiłeś Tezę i teraz ją Udowodnij.

To nie założenie, lecz fakt. Nie trzeba udowadniać faktu. Czy potrzeba ci dowodu na to, że Słońce świeci? Ty stawiasz tezę, że nie świeci (że kable nie wpływają etc.), zatem ty to udowodnij. Zdanie "kable wpływają na brzmienie" jest prawdziwe. Udowodnij, że nie jest.

To nie założenie, lecz fakt. Nie trzeba udowadniać faktu. Czy potrzeba ci dowodu na to, że Słońce świeci? Ty stawiasz tezę, że nie świeci (że kable nie wpływają etc.), zatem ty to udowodnij. Zdanie "kable wpływają na brzmienie" jest prawdziwe. Udowodnij, że nie jest.

Udowodnij więc ten fakt. To nie takie proste bo jak wiesz istnieją ślepi i głusi od urodzenia.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Udowodnij więc ten fakt. To nie takie proste bo jak wiesz istnieją ślepi i głusi od urodzenia.

Lisku, nie wyważaj otwartych drzwi. Objaśnianie świata w tego typu sytuacjach pozostaw prawdziwym poetom.

Myślę, że ja nie jestem. Usiłujesz bawić się w kotka i myszkę, bo brak ci argumentów. Zobaczyłeś, że przytoczona przez ciebie publikacja jest niewiele warta i usiłujesz poprawić sobie humor prowokacjami? Nie stać cię na więcej?

Co błędnego jest w tym co napisałem? Jeśli zauważyłeś jakiś błąd wskaż go, a jeśli nie przyjmij swoją klęskę z godnością i na poziomie, na jaki powinno być stać audiofila, który "słyszy" kable.

Pusta (głucha) decybeliada. Szkoda, że chronologia jest Ci obca.

Więc po raz ostatni proszę: Skoro przedstawiasz obliczenia w jednostkach dB, to wytłumacz dokładnie co miałeś na myśli i który wzór zastosowałeś.

Ty zacząłeś pisać o decybelach:

Napisano dziś, 10:37

Jeśli założymy że impedancja wyjściowa źródła ma 100 omów, wejściowa odbiornika 47 komów a żródło z odbiornikiem połączymy kablem oznaczonym w publikacji jako skrętka 14AWG (wybrałem ten kabel, bo dla niego rożnica modułów impedancji dla 5 i 10 kHz jest największa) to różnica w napięciu na wejściu odbiornika wyrażona w dB wyniesie ok. -107dB. Jest to wartość porażająca i każdy audiofil na pewno usłyszy tę różnicę. Dla osób nie wiedzących co to dB - procentowo różnica ta wyniesie 0,00045%.

Logiczne czy nadal nie pojmujesz ?

Znowu płyta się zacięła. Wymień sobie ten hi-end na mp3-kę. Może się nie będzie zacinać.

Według pomiarów i analiz Starego Mitomana mp3 może grać lepiej niż wav. Ironia zupełnie chybiona.

Wit64:

Nic nie poradzę na to, że nie rozumiesz. Wobec tego kawę na ławę. Różnica dotyczy poziomu sygnału na zaciskach odbiornika przy sygnale o częstotliwości 5 i 10 kHz. Wynosi ona -107dB. W publikacji przedstawiono tabelkę ilustrującą jak zmienia się moduł impedancji kabla w funkcji częstotliwości. Różnica wyniosła 50% - dla kabla oznaczonego jako skrętka 14AWG. Może to wywołać wrażenie, że kabel ten różnicuje sygnał w zależności od częstotliwości. Jeśli jednak umieścimy go w realnym obwodzie i uwzględnimy impedancje wyjściową źródła i wejściową odbiornika to zmiana napięcia pojawiającego się na wejściu odbiornika wystąpi, ale będzie na poziomie -107dB. Mówiąc inaczej, jeśli dla 5kHz będziemy mieli amplitudę np. 2V to dla 10kHz będziemy mieli amplitudę równą -1.999108288V czyli różnica wyniesie 0,891712mV. Czyli tonie w szumach i nie da się jej usłyszeć.

Mam set Textura ale nie porównywałem z innymi kablami [jeszcze].Sieciówka jako pierwsza zwróciła moją uwagę w tańszej

linii Initio i w tej cenie bardziej energetycznej i dobrze brzmiącej i firmowej sieciówki nie udało mi się znależć.Ma solidne podstawy

wybrzmiewania i trochę 'nieprzypudrowane' dżwiekowo co nie wszystkim będzie odpowiadać.Myslę że dobrze sprawdzi się

z lampowym wzmacniaczem.Kabel głosnikowy Textura ma bardziej liniowy charakter ale nie sprawdziłem z innymi w układzie vs.

Kupiłem kiedyś Vovox Initio Power. Okazał się jednym z nielicznych kabli, które pozytywnie wpłynęły na posiadany wówczas system Naim. Dziś mam cztery takie kable zasilające i do lampy i do tranzystora. W relacji jakość - cena są rzeczywiście wybitne.

Kolegom zwracającym uwagę wyłącznie na walory estetyczne (np. bum1234) zapewne nie przypadnie do gustu, bo "nie wygląda" ;)

Nie to co karton kolorowych Van den Hulli.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.