Skocz do zawartości
IGNORED

Klub "grających kabli", albo: o radościach audiofila

SzuB

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

Tu już jest full wypas, włącznie z mp3.

radioodtwarzacz-cd-mp3-usb-scd-37-rozowy_0_b.jpg

ale to chyba żony, co... ;-/

Wzmacniacz który masz obecnie jest gorszy od wielu Technicsów.

ale nie od tych na których tutejsi mistrzowie Hi-End ukształtowali sobie brzmienie dwadzieścia lat temu.

no i nie zapominaj o obligatoryjnych Altusach.

tak wiem, że Technics ma w swojej historii parę niezłych wzmacniaczy - ale jak sam zapewne pamiętasz, ceny ich były kosmiczne i na pewno nie na poziomie £250.

Patrząc na zdjęcie twojego pokoju audio to bez złośliwości należy jednak przyznać rację koledze triode.

Prawda jest brutalna i w tym pokoju nie może być mowy o dobrym dźwięku.

Prawa akustyki są nieubłagane.

akustyka jest o klasę lepsza niż w Twoich 150, uwierz mi :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

już Ci kiedyś napisałem, że czego jak czego, ale wybitnej inteligencji od prawników i lekarzy się nie wymaga.

,,,ale pozwala to uniknąć konieczności podjęcia pracy na zmywaku w dalekiej Szkocji.

Pewnie zapychasz tam z samymi wybitymi przedstawicielami polskiej inteligencji...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ale nie od tych na których tutejsi mistrzowie Hi-End ukształtowali sobie brzmienie dwadzieścia lat temu.

no i nie zapominaj o obligatoryjnych Altusach.

Przykład pierwszy z brzegu: SU-V8x. O 10x nie wspomnę. Czy był drogi? Można sprawdzić ale raczej przeciętnie. Drogie były końcówki mocy. Cena zakupu używanego na pewno jest niższa od ceny używanego PM-5004.

Ciekawe jest że ilość wpisów, ocen, krytyki, pretensji, wyzwisk itd u kilku osób jest odwrotnie proporcjonalna

do audio doświadczeń i klasy posiadanego sprzętu. Mam tu na myśli osoby skupione wokoło wielkiego

polskiego poety i polonisty.

Czym ktoś mniej wie bo też wiedzy posiadać nie może z braku możliwości doświadczeń tym więcej ma do

powiedzenia.

Co ciekawe znają się też tam na innych tematach np na uprawie roli a w głównej ROLI....znawca słomy w butach

....jacekplacek... :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ciekawe jest że ilość wpisów, ocen, krytyki, pretensji, wyzwisk itd u kilku osób jest odwrotnie proporcjonalna

do audio doświadczeń i klasy posiadanego sprzętu. Mam tu na myśli osoby skupione wokoło wielkiego

polskiego poety i polonisty.

Czym ktoś mniej wie bo też wiedzy posiadać nie może z braku możliwości doświadczeń tym więcej ma do

powiedzenia.

Co ciekawe znają się też tam na innych tematach np na uprawie roli a w głównej ROLI....znawca słomy w butach

....jacekplacek... :-)

sly ale Polacy znają się na wszystkim. Na audio, na fotografii, na samochodach na... (wpisz cokolwiek). Nawet a może przede wszystkim w sytuacji kiedy w d... byli i g... widzeli.

Przepraszam bardzo Sly30. Ale znawcą słomy to ja jestem. Przecież mieszkam na wsi i mam hi-end.

Ty jesteś koneserem muzyki, swoiskich widoków i zapachów a ci znawcy słomy w butach też są koneserami....braku widoków.

Co ciekawe innym zarzucając to na czym sami dobrze się znają np....chamstwo.

Przepraszam bardzo Sly30. Ale znawcą słomy to ja jestem. Przecież mieszkam na wsi i mam hi-end.

Nie powiedziałbym. To ja jestem znawcą słomy!

Mam takie pytanie, mam listwę Gigawat PF-2 i od gniazdka sieciowego ze ściany kablem do listwy jak podłączymy źle przewód czyli polaryzację to zaświeci się czerwona dioda, ale jak już podłączam np. wzmacniacz do listwy to wpinam raz tak raz odwrotnie to już dioda czerwona się nie świeci - więc jak podłączyć od wzmacniacza do listwy aby było ok?

1. Kupić gniazdko ścienne typu Schuko.

2. Nabyć próbnik elektryczny i za jego pomocą ustalić fazę.

gniazdo schuko mam ale nie o to pytam, bo od gniazda ze ściany do listwy jest ok, tylko od listwy do wzmaka jak podłączyć kabel żeby było ok

gniazdo schuko mam ale nie o to pytam, bo od gniazda ze ściany do listwy jest ok, tylko od listwy do wzmaka jak podłączyć kabel żeby było ok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niejaki krzysiekol zapytowywuje:

"Mam takie pytanie, mam listwę Gigawat PF-2 i od gniazdka sieciowego ze ściany kablem do listwy jak podłączymy źle przewód czyli polaryzację to zaświeci się czerwona dioda, ale jak już podłączam np. wzmacniacz do listwy to wpinam raz tak raz odwrotnie to już dioda czerwona się nie świeci - więc jak podłączyć od wzmacniacza do listwy aby było ok?"

Wielki hiendowiec rochu odpowiada:

"1. Kupić gniazdko ścienne typu Schuko.

2. Nabyć próbnik elektryczny i za jego pomocą ustalić fazę."

A ja chciałem zapytać, to nie da się na ucho tego stwierdzić? A nawet jeśli się nie da to czy naprawdę trzeba się uciekać do jakiegoś miernika? Bluźnierstwo.

Gość partick

(Konto usunięte)

,,,ale pozwala to uniknąć konieczności podjęcia pracy na zmywaku w dalekiej Szkocji.

Pewnie zapychasz tam z samymi wybitymi przedstawicielami polskiej inteligencji...

ja prostym elektronikiem jestem i nie mam zielonego pojęcia o tzw. zmywaku.

a z Polakami to już od dawna nie pracuję, sorry.

Gość rochu

(Konto usunięte)

ja prostym elektronikiem jestem i nie mam zielonego pojęcia o tzw. zmywaku.

a z Polakami to już od dawna nie pracuję, sorry.

A skąd mam wiedzieć, że mówisz prawdę?

Dobre pytanie.

polaryzacji co za tym idzie prawidłowego podłączenia co za tym idzie prawidłowego brzmienia

A ja chciałem zapytać, to nie da się na ucho tego stwierdzić? A nawet jeśli się nie da to czy naprawdę trzeba się uciekać do jakiegoś miernika? Bluźnierstwo.

zamiast się mądrzyć lepiej było coś sensownego napisać
Gość partick

(Konto usunięte)

Przykład pierwszy z brzegu: SU-V8x. O 10x nie wspomnę. Czy był drogi? Można sprawdzić ale raczej przeciętnie. Drogie były końcówki mocy. Cena zakupu używanego na pewno jest niższa od ceny używanego PM-5004.

co prawda ta Technicsowa "new class A", to mnie raczej śmieszy, aczkolwiek zrobiony był na porządnych Sankenach.

tylko, że teraz to już jest trzydziestoletni szrot.

Prawidłowy będzie ten, który odpowiada polaryzacji z rysunku – zarówno do zasilania listwy, jak i wzmacniacza i innych komponentów.

Obracamy wtykiem Schuko tak aby uzyskać prawidłową polaryzację. Sprawdzamy to próbnikiem z neonówką, która zaświeci w dziurce wtyku IEC tam gdzie będzie faza „L”.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość partick

(Konto usunięte)

To zdjęcie jest klasycznym przykładem JAK NIE NALEŻY URZĄDZAĆ POKOJU!

.., i to nie tylko pod katem audio.

nie wszyscy preferują rokokoko-baroko z podłogą wyklejoną płytkami ceramicznymi.

...chamstwu w życiu, należy się przeciwstawiać, siłom i kulturą osobistom

godnościom :P

A skąd mam wiedzieć, że mówisz prawdę?

bo o tej godzinie zapieprzałbym na rzeczonym zmywaku, jak mniemam.

Panowie, troche kultury.

Kolega patrick pewnie kuma troche audio i pewnie troche sie wymadrza, ale tez moge go zrozumiec z tym pokojem.

Emigracja rzadzi sie swoimi prawami. Mieszkanie ma wynajete, moze nie chce inwestowac w akustyke, moze nie moze. Przerabialem to.

Dopoki sam nie zetknalem sie na powaznie ze zmianami jakie wnosi akustyka, wiele czasu zajmowala mi walka ze sprzetem.

Kiedy jednak doprowadzilem sprzet do bardzo dobrej kondycji brzmieniowej (czulem to), ale dalej mialem wiele watpliwosci w dzwieku,

zdarzylo sie ze mialem jakis cudowny przeblysk ... i zamieszalem troche z wytlumieniem.

Od tamtej pory, mam swiadomosc tego jak bardzo jest wazna akustyka.

Ale byc moze czlowiek nie jest w stanie skupic sie na wszystkich problemach jednoczesnie.

Moze majac niezalatwione jedne tematy, zupelnie nie dostrzega sie innych.

Akustyka dla mnie kiedys byla czyms zupelnie nieistotnym.

A kiedy sprzet na to pozwilil, pokazala cala swa istote, jak jest wazna, jak dalece nalezy o nia zadbac, aby wszystko zagralo, aby zagralo to co nie gra, aby luzny bas przestal byc mieszanka fazowych interferencji i stal sie basem, aby wysokie przestaly biegac po calym pokoju, i staly sie blaskiem esencji w muzyce.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

partick,

..,a czy ja coś wspomniałem, że tylko z rokoko-baroko?!

Nawiasem, to ciekawe kto postawił ci tego plusa?

Pewnie podobne forumowe, bezmyślne bezguście.

Następnym razem, niech temu komuś ręka zadrży nim postawi kielicha, bo palnąłeś gafę na trzy fajery!

Żeby było do końca jasne.

Widziałem całe mnóstwo pięknych, nowoczesnych aranżacji! Co więcej, nigdy nie patrzę na wnętrze przez pryzmat szmalcu, tylko rodzaju smaku, wnętrzarskiej wrażliwości, umiejętności łączenia barw, praktycznej strony projektu itp.

Można z gówna ukręcić fajne wnętrze, ale do tego trzeba mieć talent/wiedzę.

Ps. moja aranżacja ma niewiele wspólnego z w/w! Ty walnąłeś gafę, a " bezguście" zaplusowało!

Kolega patrick pewnie kuma troche audio i pewnie troche sie wymadrza, ale tez moge go zrozumiec z tym pokojem.

Emigracja rzadzi sie swoimi prawami. Mieszkanie ma wynajete, moze nie chce inwestowac w akustyke, moze nie moze. Przerabialem to.

Lichy argument, ponieważ znaczna część ustrojów jest/może być mobilna.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dalej..,

Ukryta Zawartość

Post 14490.

Spójrz i ucz się!

Nowoczesna aranżacja i nie za schwarz kasę!

Ładny balans barw, wyważona czerń.Widać dbałość o szczegóły np. dodatki i ich spójność kolorystyczną/motyw.Przytulne z klimatem z dobrze rozplanowaną przestrzenią.

Nawet tapeta spójna z kevlarem:)

..,i mobilne ustroje aku:))

Można?!

Jak widać tak, tylko trzeba chcieć

Ukryta Zawartość

Gość partick

(Konto usunięte)

partick,

..,a czy ja coś wspomniałem, że tylko z rokoko-baroko?!

Nawiasem, to ciekawe kto postawił ci tego plusa?

Pewnie podobne forumowe, bezmyślne bezguście.

Następnym razem, niech temu komuś ręka zadrży nim postawi kielicha, bo palnąłeś gafę na trzy fajery!

[...]

Ps. moja aranżacja ma niewiele wspólnego z w/w! Ty walnąłeś gafę, a " bezguście" zaplusowało!

w oryginale było późne rokokoko - ja pozwoliłem sobie tylko strawersować - czyli ponownie popisałeś się brakiem znajomości kultowych cytatów ;p

PS. gdybyś mnie znał, albo chociaż widział, to wiedziałbyś dlaczego mam w głębokim poważaniu aranżację wnętrz, modę jak z żurnala itp pierdoły.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.