Skocz do zawartości
IGNORED

Salas HV ver.2 idealny zasilacz

bmxmen

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JanF

(Konto usunięte)

contrans ti, tam kupisz DN, reszta na alledrogo, zamiast KSA1381 możesz dać MJE350

... i chyba tak zrobię!

Z drugiej strony, jeśli znamy idę, to co przeszkadza zrobić tego typu zasilacz na elementach łatwiej dostępnych?

Idea tego zasilacza (IMHO) to kanałowy spust elektronów do wzmacniacza lub elementu grzejnego - transformator pracuje cały czas, jak elektrownia.

• 3 tygodnie później...

potrzebuję wsparcia, działało i przestało...

mam płytkę z DIYaudio (jak ponizej), poskładałem i uruchomiłem zgodnie z dokumentacją

przez dwa tygodnie było OK, potem jak robiłem jakieś pomiary przestał działać - mam radiatory izolowane ale jednak coś musiałem spieprzyć

objawy - za duży pobór

miałem CRC przed zasilaczem to R (3W/100R) spalony, wymieniłem na większy -> dym

teraz dałem 12kR - na pierwszym C 315V na drugim C 25V, na wyjściu modułu (zmierzone z ciekawości) jakieś 15V

oczywiście te 12kR jest dużej mocy, jakoś 20W

obserwuję regulację prądu - pierwszy PR wpływa na pomiar na tym 10R, ten drugi nie reguluje nic

kto ma jakiś pomysł ?

przychodzi mi do głowy, że muszę wymienić DN2540, tak ? oba ?

Jan F ma rację.

Z dobry miesiąc walczyłem z tym niby prościutkim układem. Z początku też było O.K. ale już po poru dniach zaczęły się kłopoty. Wymieniałem po kolei wszystkie tranzystory zaczynając od DN2540.

Wg mnie układ wymaga olbrzymich radiatorów, zwłaszcza na IRF840.

A w ogóle to zrobiłem co najmniej z 5 wersji różnych "Salasow"; od napięć 5V do stabilizujących 300V napięcia anodowe i ostatecznie żadnego nie zastosowałem w gotowym układzie. Wszystkie prędzej czy później sprawiały problemy i wyrzucałem je z układów.

Rozumiem, że IFR840 jest zlewnią nie odebranej energii, jak ustawi się prąd 20mA powyżej poboru to ta nadwyżka idzie w ciepło na tym tranie.

No ale 20mA i przykładowo 250V to daje 5W, chyba nie ma tragedii z doborem radiatora.

Chyba, że się mylę...

Rozumiem, że IFR840 jest zlewnią nie odebranej energii, jak ustawi się prąd 20mA powyżej poboru to ta nadwyżka idzie w ciepło na tym tranie.

No ale 20mA i przykładowo 250V to daje 5W, chyba nie ma tragedii z doborem radiatora.

Chyba, że się mylę...

Oczywiście, że jest zlewnią. Ten zasilacz bardzo nie lubi zabawy z nim bez obciążenia.

20 mA płynie przez IRF-a wtedy, jak jest podpięte obciążenie. Jak nie ma obciążenia, to może przez niego płynąc kilka razy więcej. Tak więc chwila i może zostać spalony. Dlatego do zabawy z tym zasilaczem dobrze jest dorobić sobie sztuczne obciążenie symulujące układ docelowy.

Gość JanF

(Konto usunięte)

dlaczego jest do dupy, mi działa od roku i nic się nie dzieje, mam 2 sztuki w wzmacniaczu 300V

Za dużo jest postów informujących o usterkach układu w czasie eksploatacji - ewidentnie, coś jest poza kontrolą.

To, że u kolegi jest ok, traktuję jako szczególny przypadek (jakiś stan destabilizujący pracę półprzewodników nie występuje).

Naprawdę ten stabilizator daje lepszą jakość audio?

Bez dwoch zdan stabilizator jets bardzo dobry, mi od pierwszego odpalenia dziala caly czas i na pewno jest najlepszy z dotychczasowych zasilaczy.

Moze kolega ma nie org dn-y, pisalem o nich ze tez nabilem sie na podrobki ktore maja clakiem inne parametry i owszem wtedy zasilacz ladnie dymil. W temacie zamiescilem roznice wzgledem wygladu tranow.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Chcę się odnieść do rzekomo dużej ilości usterek, tak jak pisze bmxmen tranzystory kupowane na ebay nie są wiarygodne, stąd polecam contrans ti. U mnie oba zasilacze odpaliły od razu, bez najmniejszego problemu, zasilałem nimi kilka różnych układów lampowych na 6sn7, ECC inne, różne napięcia wejściowe i różne wyjściowe od 170 do 300V, no raz mi padł ale zrobiłem zwarcie przez nieuwagę, po wymianie dwóch tranzystorów ruszył i nawet nie musiałem go od nowa regulować. Zresztą w tym temacie przewija się kilka opinii, natomiast z całą pewnością jest więcej użytkowników tego zasilacza stosujących go bez najmniejszego problemu, sam znam trzech, więc ta "wysoka awaryjność" jest moim zdaniem przesadzona. Wejdźcie na diyaudio, tam nie ma specjalnych problemów...

Co do dźwięku, już poprzednia wersja salasa była świetna, ta moim zdaniem ją przewyższa. Jak pisałem ostatnio w innym temacie, w słuchawkach czy głośnikach słyszymy napięcie zasilacza, sygnał podawany na siatkę lampy tylko "steruje" przepływem napięcia zasilającego, stąd im jest ono lepiej odfiltrowane, ustabilizowane, ma mniej śmieci dźwięk jest lepszy, taki mój wywód, z którym oczywiście nikt nie musi się zgadzać, są różne teorie o "wzmacnianiu" dźwięku z kilkuset mV do napięć i prądów pozwalających wysterować głośniki.

Zgadzam się, że z uruchomieniem tych układów nie ma problemu. W moim przypadku rozczarowanie "Salasem" następowało po kilkunastu dniach, czasem dłuższym okresie, kiedy padały tranzystory lub jak w przypadku mojego preampa lampowego wywaliłem go, bo owszem, napięcie i prąd było stabilne, ale podnosił temperaturę we wnętrzu obudowy, że sięgała 80 stopni!

Po jego wywaleniu i zamontowaniu tradycyjnego zasilacza temperatura w środku nie przekracza 30 stopni, a grzeją tam 4 triody.

Czy ktoś widział ten zasilacz w jakimś "fabrycznym" układzie?

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

DOM ten zasilacz skonstruował Salas na diyaudio i to jest DIY dla amatorów, ludzi bawiących się w elektronikę. Konstrukcje fabryczne, co to oznacza ? Jak takie fabryczne fabryczne to pojawiają się prawa autorskie, licencje itp., więc chyba idziesz za daleko. Z tym grzaniem to dziwne, u mnie pracuje na obciążeniu 40mA i owszem grzeje się, ale jest ciepły. W końcu ileż to wat traci się na radiatorach żeby tak grzało ?

Salas wymaga odpowiednio duzego radiatora, moj grzeje sie do okolo 50 C i tak chodzi juz sam nei wiem ile. Wystarczy dobry radiator. Ost nawet zrobilem dwa razy chwilowe zwarcie i uklad nie padl. Nawet w swoim calklowicie hi endowym projekcie zakladam stosowanie salasow ver 2. Szczerze do napedzania malych baniek do 350v nie widze innej mozliwosci, tylko i wylaczenie ten zasilacz.

A jelsi chodzi o fabryczne sprzety to malo kiedy jest tam porzadne zasilanie, praktycznie zawsze mozna cos ulepszyc. Czesto w tanszych wzmakach do np5 tys zl widze jedno zasilanie, mostek, na koncu stabilizacja na irf i tyle, Ja zasilanie traktuje powaznie. Czyli jedno trafo na 1 kanal, osobne zasilacze dla kazdej lampy. A najlepiej jakby kazda banka miala swoje trafo i zasilacz.

Też nie mam problemów z tym zasilaczem, te widoczne na zdjęciach dają prąd do układu 40 mA a dla siebie biorą 20 mA. Radiatory mają co robić.

Przede wszystkim trzeba je złożyć z dobrych elementów szczególnie ważne są DN2540 ja kupuję tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8095-0-17925800-1411208314_thumb.jpg

post-8095-0-32963900-1411208357_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też nie mam problemów z tym zasilaczem, te widoczne na zdjęciach dają prąd do układu 40 mA a dla siebie biorą 20 mA. Radiatory mają co robić.

Przede wszystkim trzeba je złożyć z dobrych elementów szczególnie ważne są DN2540 ja kupuję tutaj:

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę, to zasilacz masz nie przykryty. Ja miałem w obudowie zamkniętej tak jak na zał. foto i wzmacniacz zamienił się w piekarnik.

To co widać to dwa układy Salasa na każdy kanał osobno - tylko stabilizacja. Część prostująca i CRC na osobnej płytce.

Dla mnie jedno jest pewne! ten układ nie nadaje się projektów zamkniętych.

post-40252-0-36331800-1411212124_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-8095-0-18853000-1411216757_thumb.jpgpost-8095-0-73749200-1411216766_thumb.jpgNie przykryty bo musiałem zdjąć obudowę aby zrobić zdjęcie :-D

A tak wygląda przykryty w innym moim wzmacniaczu, grunt to dobra wentylacja, radiator na zewnątrz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-8095-0-18853000-1411216757_thumb.jpgpost-8095-0-73749200-1411216766_thumb.jpgNie przykryty bo musiałem zdjąć obudowę aby zrobić zdjęcie :-D

A tak wygląda przykryty w innym moim wzmacniaczu, grunt to dobra wentylacja, radiator na zewnątrz.

Masz radiatory na zewnątrz i pewno dlatego nie masz problemów.

Ładne wzmacniacze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się na zastosowaniem salasa w moim SETcie, teoretycznie powinien pociągnąć jednej kanał (300b+6SN7), ktoś wie jak sprawuje się układ przy prawie maksymalnym obciążeniu 90-100mA ?

Teoretycznie to sobie odpuść takie zasilanie, ja aktualnie jestem w fazie przygotowania do wykorzystania tego zasilacza w takim właśnie wzmacniaczu ale tylko będzie zasilał lampy 6SN7.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Teoretycznie to sobie odpuść takie zasilanie, ja aktualnie jestem w fazie przygotowania do wykorzystania tego zasilacza w takim właśnie wzmacniaczu ale tylko będzie zasilał lampy 6SN7.

Jestem za.

O co chodzi? W stopniu wzmocnienia napięciowego 10 - 90 V/V, obecność zakłóceń z zasilacza rzędu mikro voltów zostaje wzmocniona do poziomu słyszalności. Jeśli tych zakłóceń nie będzie (dzięki SSHv2) to stopień mocy ich nie dostanie i dźwięk będzie czysty, bez potrzeby stosowania jakichkolwiek dopalaczy.

SSHv2 w stopniu mocy może być dobrym chwytem marketingowym - dla różnej maści pedantów, purystów, snobów, alergików sonicznych (słyszących pierdzenie muchy w powietrzu), itp.

JanF dzięki za rozjaśnienie - skupiamy się w takim razie na stopniu napięciowym.

Bomarek,czy mógłbyś przedstawić schemat Twojego wzmacniacza z zasilaczem? Wykorzystałeś jednego SSHv2 na kanał? Czy i jak odprzęgałeś zasilanie poszczególnych połówek 6SN7 lub/i kanałów (wiadomo, w zależności od stopnia napięciowego)? W moim przypadku raczej nie uda mu się wcisnąć 2x SSHv2 do obudowy więc jeden musiałby obsłużyć oba kanały, czyli 2x6SN7.

micha7n, PCB można zamówić tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , full kit (wszystkie potrzebne elementy bez duże radiatora IRF840) kosztuje 40$+ PCB za 12$ + wysyłka 7$. Zastanawiam się, czy elementy za 40$ to dobra cena czy taniej wyjdzie kombinacja na własną rękę...

Ukryta Zawartość

Ja kupowalem z diyaudio, mam plytki ktore czekaja do nowego projektu, ale tez robilem na wlasna reke i dzieki pomocy forumowego kolegi Henryk_kwinto udalo sie zrobic bardzo podobne pcb w eaglu, Wystarczy zrobic termotransfer i samemu poskladac. Wyjdzie troche taniej ale wiecej roboty. Odradzalbym stosowanie tego zasilacza przy 90mA , on jets swietny donapedzenia malych banek, do lamp mocy propopnuje juz istniejacy zasilacz stabiulizowany na irf450.

• 2 tygodnie później...

Salas przyjechał, przesyłka szła raptem tydzień. Poskładany, bałem się cyrków, ale odpalił od pierwszego, ustawiony na 26mA, 370V na wyjściu, napędzia 2x6sn7, odpukać działa 24h. Różnica w dźwięku na duży plus, polecam ;)

Odradzalbym stosowanie tego zasilacza przy 90mA , on jets swietny donapedzenia malych banek, do lamp mocy propopnuje juz istniejacy zasilacz stabiulizowany na irf450.

Zasilam swój wzmacniacz Salasem z ustawionym prądem na 90mA. Wszystko działa, nic się nie dzieje. Co ciekawe, tranzystory w ogóle się nie grzeją. Ale zmniejszenie prądu do np. 80mA powoduje, że radiator przy T1 zaczyna być wyraźnie ciepły.

Ale i tak planuję zbudowanie drugiego zasilacza i napędzanie każdego kanału z oddzielnych zasilaczy, bo w rzeczywistości prąd 90mA jest trochę mały. Same lampy potrzebują łącznie 87mA na oba kanały, więc to ustawienie 90mA to już jazda "po bandzie". Mimo tego wszystko gra i to pięknie.

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Buduję teraz kolejny wzmacniacz w którym będzie można zastosować jako lampy mocy 300B, 2A3, EL34, 6550 itp.

Driver będzie zasilany Salasem HV ver.2 zobaczymy jak się spisze takie zasilanie.

Nie wiem czy widać to na zdjęciu ale w tym wzmacniaczu zastosowałem wymienną płytkę na której będzie można próbować różne wzmacniacze sterujące lampę mocy :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego prosze wy**b tego alpsa, zastosuj drabinke rezystorowa na rezystorach dale. Na ebay kosztowaly 160zl z wysylka, sa tez tansze na innych rezach lub drozsze na jakis hi endowych welwyn. Nie pozalujesZ!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.