Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do muzyki z laptopa (2000-3000 zl)

Anan

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kolumn do sluchania muzyki (glownie dobrej jakosci mp3) z laptopa. Aktualnie posiadam Microlab Solo 5C + Audiotrak Prodigy Cube, takze chcialbym, aby roznica po zmianie byla odczuwalna.

W pierwszej kolejnosci chce kupic kolumny, DAC zmienie w przyszlosci. Mam na nie przeznaczone okolo 2000-3000 zl. Teraz troche o moich wymaganiach:

- slucham bardzo roznorodnej muzyki, troche elektroniki, troche hiphopu oraz troche lzejszych i ciezszych odmian rocka (Pink Floyd, Tool, Black Sabbath, bez specjalnych szarpidrutow :)

- lubie raczej szczegolowe, analityczne granie

- pokoj 20 mkw

- chcialbym, zeby kolumny staly na biurku po obu stronach monitora, szerokosc biurka 160-170 cm, w odleglosci okolo 80 cm ode mnie

- chcialbym, aby w miare potrzeby mozna bylo puscic muzyke glosniej, tak aby komfortowo sluchalo sie w kazdym zakatku pokoju :)

- bass reflex z przodu, kolumny beda musialy stac przy scianie

Wiem, ze trudno bedzie spelnic wszystkie wymagania, ale gdyby bylo latwo nie zakladalbym tego tematu. Przeszukujac internet trafilem na monitory Adam Audio A5X (badz inne podobne temu modele). Czy nadaja sie one do sluchania muzyki na codzien? Czy sluchanie z nich muzyki w odleglosci kilku metrow od kolumn bedzie przyjemne? Czy z moim (raczej przecietnym na tle drozszej konkurencji) DACem zagraja odczuwalnie lepiej od Microlabow? Wiem, ze najlepiej jest samemu posluchac kolumn (i taki mam zamiar), jednak chcialbym wiedziec, na co powinienem zwrocic swoja uwage.

Pozdrawiam,

Konrad

Witaj,

a zwróć proszę uwagę na nowe monitory bliskiego pola KEF X300A z wbudowanym przetwornikiem USB DAC. Jest to moim zdaniem bardzo ciekawa propozycja w danym przedziale cenowym. Kolumny mają co prawda bass-reflex z tyłu, jednak testowałem je w swoim domu, stawiając praktycznie 1cm od ściany, nie było problemów z basem.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zapewne znasz serię Roth OLi - teraz Roth wprowadza aktywne monitory biurkowe

http://rothaudio.rafko.pl/p.php?towar=11250,roth-audio-oli-powa-5-powa5-zestaw-stereo-aktywnych-glosnikow

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

sam przymierzam sie do zakupienia kolumn, Adam audio to ciekawe rozwiązanie, ale ja bardziej skupiam się na Monitorkach od Yamahy, dokładniej model Yamaha MSP-5 lub..troche mocnieszy a zarazem droższy MSP-7 , w obydwóch przypadkach bass reflex usytuowany jest z przodu,

sam przymierzam sie do zakupienia kolumn, Adam audio to ciekawe rozwiązanie, ale ja bardziej skupiam się na Monitorkach od Yamahy, dokładniej model Yamaha MSP-5 lub..troche mocnieszy a zarazem droższy MSP-7 , w obydwóch przypadkach bass reflex usytuowany jest z przodu,

W profilu masz napisane, że lubisz słuchasz ambient, trance - gatunki, w których bas jest niezmiernie istotny, a interesujesz się małymi monitorkami o 5 calowym wooferku, w których poniżej 50Hz już nic nie słychać (w MSP7 jest niewiele lepiej). Jeżeli piszesz o MSP7 to wynika, że dysponujesz budżetem w okolicach 4 tys. zł, a w tym przedziale masz m.in. APS IO, Adam A7X.

W profilu masz napisane, że lubisz słuchasz ambient, trance - gatunki, w których bas jest niezmiernie istotny, a interesujesz się małymi monitorkami o 5 calowym wooferku, w których poniżej 50Hz już nic nie słychać (w MSP7 jest niewiele lepiej). Jeżeli piszesz o MSP7 to wynika, że dysponujesz budżetem w okolicach 4 tys. zł, a w tym przedziale masz m.in. APS IO, Adam A7X.

te też wezme pod uwage, faktycznie APS IO schodzą do 44 hz więc basior jest pożądny,poza tym Kontrolera Basu, jako ze mam całkowicie zbalansowany przetwornik wejście symetryczne też sprawia że wybór będzie trudny.

weź swoją muzę i posłuchaj poszczególnych modeli, może warto dozbierać trochę do a7x, czy jakichs geneleców

... Genelec to już jest droższa impreza (od ADAM AX) ... np. takie 8040A ... no i bassreflex z tyłu.

KEF Q100 są ciekawe

Taaaa? A jakie mają wbudowane wzmacniacze? :]

Zapomnij o nieszczegolnym pomysle stawiania czegokolwiek na biurku i kup porzadne podlogowki. Postaw po obu stronach biurka i odegnij domowymi sposobami lekko do tylu tak zeby graly "na Ciebie" a nie za plecy kiedy siedzisz przy biurku. Efekt nieporownywalnie lepszy, wiekszy wybor, lepszy bas, latwiej ustawialne... same plusy. Odradzam Adam'y i APS do takiego odsluchu. Predzej Yamahy.

Wlasnie jestem w trakcie testowania kolumienek aktywnych Epoz Aktimate Maxi, wlasnie pod katem "biurkowego" wykorzystania i juz po paru probach jest jasne ze duzo lepiej sie sprawuja rozstawione szerzej i dalej od sciany na nawet nienajlepszej jakosci podstawkach. Biurkowe to raczej moglyby byc jakies maluchy z 4 calowcem plus subwoofer pod biurkiem...

Zapomnij o nieszczegolnym pomysle stawiania czegokolwiek na biurku i kup porzadne podlogowki.

1) W życiu nie kupisz tej klasy podłogówek za takie pieniądze co monitory.

2) Podłogówki średnio nadają się do odsłuchu bliskiego pola.

... także nieszczególny ten Twój pomysł :)

latwiej ustawialne

... szczególnie jak chcesz je ustawić pod kątem, by promieniowały jak Dynaudio DBM50 (przód skierowany lekko w górę - chyba jesteś jedyną osobą na świecie, skoro twierdzisz że łatwiej ustawiać kolumnę podłogową ... np. właśnie pod kątem)

Odradzam Adam'y i APS do takiego odsluchu. Predzej Yamahy.

LOL ... a to dla czego?

Wlasnie jestem w trakcie testowania kolumienek aktywnych Epoz Aktimate Maxi, wlasnie pod katem "biurkowego" wykorzystania i juz po paru probach jest jasne ze duzo lepiej sie sprawuja rozstawione szerzej i dalej od sciany na nawet nienajlepszej jakosci podstawkach.

Im dalej od kolumn, tym większy wpływ akustyki. Po prostu w szerszym ustawieniu i jak jesteś bardziej oddalony od kolumn, to bardziej zniekształca brzmienie akustyka i to się Tobie podoba. To że Tobie się takie coś podoba, nie oznacza że jest na prawdę "dużo lepiej".

ps. Co do oddalenia od ściany to nie zawsze dalej=lepiej (poczytaj w materiałach Genelec).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.