Skocz do zawartości
IGNORED

Wiekowe integry Accuphase z Japonii - zmiana napięcia

fido33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Wszystkich Pasjonatów,

Mam zamiar kupić leciwy wzmacniacz Accuphase E-302 lub E-303x w Japonii. Wiem, że wzmak ten będzie na napięcie 100V a u nas wiadomo 240V (przynajmniej deklarowane przez dostawcę). Mam pytanie dotyczące zmiany napięcia w tych integrach ze 100 na 240V.

Czy wie ktoś może jak to zrobić i czy wymaga to jakichś znacznych nakładów finansowych? A może wystarczy dokonać zmiany na odczepach transformatora?

Wg danych producenta:

Power requirement: Voltage selection by rewiring for 100, 117, 220, 240V 50/60Hz operation

Czy oznacza to możliwość zmiany napięcia poprzez zmianę kabli??? przy transformatorze?

Niestety nie jestem elektronikiem. Nie wiem jak skomplikowana i na ile możliwa to operacja. Czy ktoś mógłby mi doradzić?

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc :-)

Witam serdecznie Wszystkich Pasjonatów,

Mam zamiar kupić leciwy wzmacniacz Accuphase E-302 lub E-303x w Japonii. Wiem, że wzmak ten będzie na napięcie 100V a u nas wiadomo 240V (przynajmniej deklarowane przez dostawcę). Mam pytanie dotyczące zmiany napięcia w tych integrach ze 100 na 240V.

Czy wie ktoś może jak to zrobić i czy wymaga to jakichś znacznych nakładów finansowych? A może wystarczy dokonać zmiany na odczepach transformatora?

Wg danych producenta:

Power requirement: Voltage selection by rewiring for 100, 117, 220, 240V 50/60Hz operation

Czy oznacza to możliwość zmiany napięcia poprzez zmianę kabli??? przy transformatorze?

Niestety nie jestem elektronikiem. Nie wiem jak skomplikowana i na ile możliwa to operacja. Czy ktoś mógłby mi doradzić?

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc :-)

Zapytaj o tą sprawę w dziale KLUBY a konkretnie w zakładce Klub miłośników Accuphase , może coś ci doradzą ? Mógłbyś jeszcze zobaczyć w necie telefon do serwisu Accuphase , zadzwonić i spytać ?

Piotr

To jest bardzo proste wymaga drobnych zmian wewnątrz wzmacniacza polegających na przepięciu odpowiednich kabli w inne miejsca. Wewnątrz obudowy będzie rysunek lub opis jak to zrobić

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Dokładnie jak pisze stern. Kiedyśnie Akusie miały trafa z kilkoma odczepami na różne napięcia. Obecnie ich cena w Japonii jest ok. 50% niższa niż w Europie dlatego producent robi już tylko z pojedynczymi odczepami i w razie kupna prywatnego i wywozu nie honorują gwarancji.

Telefon czy email do seriwisu Accu nic nie da. Odpowiadają jedynie po podaniu numeru seryjnego posiadanego urządzenia.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Obecnie w Accuphase, są trafa uniwersalne, tzn. tak jak pisał poprzednik wystarczy odpowiednie pozwierać, porozwierać odczepy transformatora (połączyć równolegle/szeregowo etc.). W przeszłości pewnie było podobnie. Wszystko będziesz miał w serwisówce, lub być może będzie opisane wewnątrz.

Update:

A widać już nie są. Ale do jeszcze poprzedniej serii były...

System gra dobrze, albo nie....

• 1 miesiąc później...

Update:

A widać już nie są. Ale do jeszcze poprzedniej serii były...

Co dokładnie masz na myśli mówiąc, że już nie są? Interesuje mnie ten temat, więc chętnie się czegoś dowiem.

Zaglądałem do serwisówek najnowszych końcówek i nadal trafa są uniwersalne, wystarczy odpowiednio przełączyć, natomiast uwagę moją zwróciły płytki "inrush protector assembly", które wydają się być w 2 wersjach D,U type i E-type - mają różne P/Ny . U-universal? E-European D-domestic (japonska?)?? To moje domysły...

To chyba nie jest ściema? Być może łatwo je zmodyfikować...może ktoś, kto już ten temat przerabiał wie więcej?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.