Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC do zestawu Rega Brio-R, NHT SuperOne?

sk0rp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zmierzam powoli do końca jeśli chodzi o kompletowanie sprzętu, brakuje mi jedynie dobrego źródła. Mój pokój jest malutki (5-6m^2) i szeroki na 2 m - komputer z kolumnami stoi po jednej ze stron w poprzek pokoju. Stąd kolumny z obudową zabudowaną, jednak całkiem nieźle sobie radzą nawet jeśli chodzi o basy. Słucham muzyki wszelakiej, głównie rock/metal, elektronika, jazz, klasyka.

Mój obecny zestaw to:

• karta dźwiękowa - Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE
  • wzmacniacz - Rega Brio-R
  • kolumny - NHT SuperOne

Znajomy przyniósł do mnie do mnie odtwarzacz CD NAD 514 i różnica pomiędzy kartą dźwiękową z resztą zestawu była ogromna. Dźwięk z karty jest płaski, cyfrowy (brzydko podbija górę), bas nie jest głęboki, mniejsza przestrzeń, mniej detali itp. Jestem jednak odzwyczajony od żonglerki płytami i wolałbym się bez nich obyć nie tracąc na tym jakości dźwięku.

I tutaj mam pytania:

1) Czy jest możliwe by za pomocą DAC uzyskać jakość podobną/lepszą od tego odtwarzacza?

2) Co warto by dokupić? Sam DAC, a może jeszcze do tego odtwarzacz sieciowy?

3) Czy dobrym rozwiązaniem byłby Rega DAC? Czy lepiej coś innego?

Ostatnio dostałem za kaucja Arcam rDac. Dźwięk się w końcu nabrał trójwymiaru - wcześniej był strasznie płaski, zyskał też na barwie. Do Nada jednak mu troche brakowało. Dźwięk nie był tak szczegółowy, nie było takiej dynamiki. Rdaka łączem z pc przez kartę dźwiękowa (Audiotrak hd2) kablem optycznym. Przy podłączeniu przez usb dac został ładnie w systemie (windows 7) wykryty, jednak po puszczeniu dźwięku coś tam zaczęło mi w głośnikach trzeszczeć :|. Szybko więc włączyłem dźwięk i już z usb nie próbowałem. Kabel jaki podpinałem był dosyć stary i chyba pierwotnie należał do skanera.

Mam więc kolejne dwa pytania (tym razem wątek nie jest zamknięty więc będzie można dowiedzieć:)):

- czy to rzeczywiście może być wina kabla, czy może źle usb (podpinałem do 2.0), czy jeszcze coś innego

- ile więcej mogę oczekiwać od innych daków (np rega)

Kabel to podstawa. Oczywiście nie myślę tu o wynalazkach za 500 zł lecz o kablu grubszym niż sznurówka, czyli takim za 30 zł :)) Po prostu za pewne gubią się informacje po drodze.

W tym przedziale cenowym mogę ci polecić z naszej oferty NFB-3.32

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub DAC z preampem i wzmacniaczem słuchawkowym NFB-5.32

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

post-45171-0-75601000-1360591782_thumb.jpg

post-45171-0-54061300-1360591786_thumb.jpg

post-45171-0-23898500-1360591827_thumb.jpg

post-45171-0-29687700-1360591833_thumb.jpg

post-45171-0-06578300-1360591838_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.