Skocz do zawartości
IGNORED

Cisnieniowy ekspres do kawy...jaki?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję, zajrzę tam. Oczywiście może być mniej niż 4k, więcej zostanie na dobrą kawę :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Niestety automaty nie wydadzą z siebie espresso więc niejako marnują kawę. A nie mogą bo młynki nie mogą w nich odpowiednio drobno mielić. Nie mogą tak mielić bo przy drobniejszej frakcji kawa za szybko łapała by wilgoć i oblepiała mechanizmy młynka oraz leja dostarczającego.

Dość prostym w użyciu jest ten wynalazek Quick Mill. W sterowaniu elektronika zadająca odpowiednią ilość wody, nastawny (analogowo - to plus) młynek jest wolnoobrotowy (lepiej i ciszej) na przycisk z kolby itd. Taki kolbowiec z automatyzacją porcjowania co ułatwia sprawę a mechanizmy pozwalają na wydobycie dobrych cech z kawy (czego nigdy nie da automat).

Od automatu i kolbowców z termoblokiem polecałbym jednak mokę z kafetierki - DA SIĘ! Do tego i tak dokupił młynek. Kawiarka np. Bialetti czy GAT (lepiej aluminiową!) a młynek choćby ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a jeżeli w jednym sklepiej to np. tą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem że się da - bardzo lubię kawę z kafetierki, mam też Bialetti z krową (czyli do cappucino), oraz ręczny, poniekąd świetny, spieniacz do mleka na kuchenkę gazową (podpatrzony w jakiejś włoskiej restauracji). Jednak na to wszystko potrzeba czasu - a tego momentami trochę brakuje, zwłaszcza rano, lub jeśli chce się dobrą kawę przygotować kilku osobom by te zbyt długo nie czekały - no i później czyszczenie tego całego zestawu. Stąd pomysł na automat, ewentualnie półautomat...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jest jeszcze jeden sposób - parzenia po wietnamsku z ICH ZIARNEM (jak zwykle temat wypalania pod technologię parzenia). To jakby lepsze opracowanie pomysłu z maszynki neapolitańskiej tyle że inaczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja się skusiłem na to. I od tego czasu mój ekspres ciśnieniowy stoi bezużyteczny. Dawno żadna kawa mi tak nie smakowała. Przywiozłem sobie ostatnio kawę z Meksyku ale ta Wietnamska mi bardziej przypadła do gustu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja się skusiłem na to. I od tego czasu mój ekspres ciśnieniowy stoi bezużyteczny.

:D I bardzo dobrze. Wszystko jest sprawą gustu, moim zdaniem wietnamski patent daje lepszy efekt od większości mieszanek na kafetierkach. Pamiętajmy o tym że wietnamskie ziarno jest pod tą metodę wypalane czyli temperatura, czas, odpowiednie odmiany ziarna itd. Podobnie zresztą jest z dobrym espresso - odpowiedni sprzęt, odpowiednie ziarno, metoda i człowiek. Nie ze wszystkiego da się zrobić espresso i nie ze wszystkiego kawę po wietnamsku.

Ewentualnie kolbowy z dobrym młynkiem też wchodzi w rachubę.

Przy twoim budżecie nie wahał bym się ni chwili.

c9baaac449abdf055c1ac2d4148a0b45.JPG

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Przy twoim budżecie nie wahał bym się ni chwili.

Bardzo ciekawa propozycja, dziękuję.

Quick Mill Pegaso byłby łatwiejszy dla drugiej połówki - ma nastawną automatykę wody.

Ja robię na Ascaso iSteel Uno Prof i młynem Demoka M-205. W sumie jest trochę pracy jest a Pegaso redukuje przynajmniej jeden stopień. Ascaso ma głośne (wyższe obroty) młynki.

Quick Mill Pegaso byłby łatwiejszy dla drugiej połówki - ma nastawną automatykę wody.

Seksista;)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Właśnie, po przemyśleniu - argument o braku możliwości wystarczająco drobnego mielenia kawy na potrzeby espresso w automatach jest rzeczywiście poważny, w końcu espresso to kwintesencja smaku kawy. Tu zostałem przekonany i zawrócony ze złej drogi, za co dziękuję :-)

Produktom Quick Mill przyglądam się już od dłuższego czasu i wyglądają na dobre, a dozownik wody to spore ułatwienie - nie tylko dla żony :).

Hiszpańskie produkty też mają dobrą opinię, chociaż będąc w Hiszpanii miałem wrażenie że tam nie podchodzi się to tematu kawy tak poważnie jak we Włoszech.

Pozostaje tylko pytanie czy ten zintegrowany młynek jest wystarczająco dobrej jakości i trwałości, czy to raczej marketingowy kwiatek do kożucha i należy szukać rozwiązania z zewnętrznym młynkiem.

Seksista;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :D

Hiszpańskie produkty też mają dobrą opinię, chociaż będąc w Hiszpanii miałem wrażenie że tam nie nie podchodzi się to tematu kawy tak poważnie we Włoszech.

Pozostaje tylko pytanie czy ten zintegrowany młynek jest wystarczająco dobrej jakości i trwałości, czy to raczej marketingowy kwiatek do kożucha i raczej należy szukać rozwiązania z zewnętrznym młynkiem.

Hiszpanie montują jakby lepiej niż Włosi ale znowu - nie mówmy Hiszpanie tylko Katalończycy bo snobistyczne lenie z Kastylii ani tego nie projektują ani nie produkują :D

Wbudowane młynki mają w La Pavoni Domus Bar, Quick Mill Pegaso czy Ascaso iSteel mają tą wadę że od ekspresu nagrzewa się młynek i fragmenty kawy przez co stojący włączony ekspres ciągle nagrzewa młynek, poza tym ich bebechy są te same co w podstawowych modelach młynów czyli płaskie żarna itd. (Ascaso ma najwyższe obroty - hałas i nagrzewanie, La Pavoni mniejsze, Quick Mill najniższe).

Ukryta Zawartość

Właśnie rozmawiałem ze sprzedawcą - automatyka dotyczy porcjowania kawy, nie wody. Ale i tak to spore ułatwienie.

Dodatkowa duża zaleta tego ekspresu to szybkie rozgrzewanie, poniżej minuty (podobno zamiast zbiorniczka z gorącą wodą jest tam jakiś patent Quick Mill'a - podgrzewany obwód z ciągłą cyrkulacją który bardzo szybko się rozgrzewa).

Jak nic niespodziewanego się nie zdarzy to za około 2 tygodnie będę mógł napisać o tym modelu coś więcej :)

Ten patent wygląda tak: Scambiatore.jpg

Ten patent Quick Milla wygląda jak jakiś ślimakowy dłuuugi termoblok. Jeżeli ma odpowiednią pojemność to może być dobrym patentem do domu (bojlery są stabilniejsze termicznie ale nagrzewają się dużo dłużej niż termoblok, ten termoblok jw. wygląda że ma pojemność jak kilka zwykłych na raz więc może okazać się trafiony na 1 podwójny strzał po czym oczekiwanie na stabilizację).

Czyli dobre rozwiązanie projektowane typowo pod normalny dom - szybki start i ułatwienia a jakość marki daje nadzieje na skuteczność rozwiązań. Warto spróbować :D

Pewnie, ze swieza, dobra gatunkowo i wlasciwie zmielona kawa to jest to, ale proza codziennego zycia wymusza czasem pewne ograniczenia. Co sadzicie o kawie w saszetkach E.S.E. i ekspresach do tego systemu?

Moim skromnym zdaniem to proteza prawdziwej kawy. Ekspresy są tańsze, ale tylko pozornie - firmy zakładają że uzależnią od siebie klienta poprzez sprzedaż taniego ekspresu akceptującego tylko określony typ wkładów i będą czerpać zyski sprzedając te kapsułki czy saszetki. Jak komuś to nie przeszkadza to może kupować. Ja miałem to nieszczęście pić naprawdę dobre espresso i wiem że z takiej protezy nigdy takiego smaku się nie uzyska.

Nie mialem na mysli kawy z plastikowego ekspresu i z plastikowej kapsulki a la biedronka, czy wszelkie Caffisimo itp, ale saszetke E.S.E. z dobra gatunkow kawa z ekspresu circa 1500 pln w gore...

To lepsze od kapsli, całkiem fajny pomysł. Oczywiście to normalna PRAWIDŁOWO zmielona kawa która dość dobrze znosi czas (pakowane w końcu pojedynczo jak gumki) ale i tak po 3 miesiącach wiele nie zostaje. Można, ale tylko świeże a ekspres oczywiście jakiś tani (bo droższego szkoda). Takie proste espresso wymyślone głównie do biur we Włoszech i w Hiszpanii (bo czyściej, nic się nie sypie).

Oczywiscie, ze mozna taniej. Oby to jednak nie bylo jedyne 200 pln, bo wtedy to ani bojlera z prawdziwego zdarzenia ani realnych 15 bar. No i niestety kawka kosztuje wiecej bo saszetki E.S.E. specjalnie tanie nie sa. Nic nie pobije ground coffee, ani pod wzgledem jakosci, ani ceny.

Gdyby kogoś interesowała Gaggia Classic w fajnej cenie to jest na amazonie UK, cena się waha między 700 a 850 zł, a podobno niektórym udało się ją kupić poniżej 650

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niedrogo. Chociaż spotkałem się z opiniami że współczesną Gaggię lepiej omijać bo z dobrej niegdyś firmy zrobiła się niezbyt trwała masowa produkcja - ale osobiście nie mam z nią żadnych doświadczeń.

, poza tym ich bebechy są te same co w podstawowych modelach młynów czyli płaskie żarna itd. (Ascaso ma najwyższe obroty - hałas i nagrzewanie, La Pavoni mniejsze, Quick Mill najniższe).

W jakim młynku Ascaso są płaskie żarna?

Coś nowego.

Wbudowane młynki mają w La Pavoni Domus Bar, Quick Mill Pegaso czy Ascaso iSteel mają tą wadę że od ekspresu nagrzewa się młynek i fragmenty kawy przez co stojący włączony ekspres ciągle nagrzewa młynek, poza tym ich bebechy są te same co w podstawowych modelach młynów czyli płaskie żarna itd. (Ascaso ma najwyższe obroty - hałas i nagrzewanie, La Pavoni mniejsze, Quick Mill najniższe.

Z tym nagrzewaniem to prawda.

Do tego dochodzą kwestie okresowego czyszczenia żaren, komory mielenia i zsypu (ang. "chute") kawy.

Prawie wszystkie młynki mają ogromną retencję zmielonej kawy. Jako że często zmieniam kawę, jestem świrem na punkcie ultraświeżej kawy i należę do obozu "pojedynczej dozy", dla mnie taki młynek zintegrowany z ekspresem to porażka.

Albo wymiana kawy w hopperze w takiej integrze "młynek+ekspres"- ciężko to sobie wyobrazić.

@mlb

Naprawdę, największego wroga zniechęcałbym do zakupu takiego kombajnu typu Quick Mill Pegaso.

O ile jest to na pewno lepsze rozwiązanie, niż ekspres automatyczny, to poza mniejszym obrysem na blacie nie widzę tu żadnych zalet w stosunku do tradycynego zestawu młynek i ekspres.

Gdybym kupował ekspres i miał do wydania 4200 pln (cena za QM Pegaso na quickmill.pl) to skompletowałbym sobie zestawik:

Anfim Haus-Self + Nuova Simonelli Oscar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Oscar ma plastikową obudowę, co niektórych może zniechęcać. Mnie to nie przeszkadza - priorytetem dla mnie jest jakość naparu, wygląd ekspresu czy młynka ma znaczenie drugorzędne - na szczęście (w tym kontekście) nie mam aneksu kuchennego.

Nie ma nic złego w płaskich żarnach.

Mazzery czy Macapy też mają płaskie żarna.

To tylko kwestia rozmiarów młynka.

Ano nie ma nic złego w płaskich żarnach, jednak najlepsze młynki do espresso mają żarna stożkowe o średnicy >=68mm. Młynek z żarnami stożkowymi fi38mm będzie z reguły gorszy, niż młynek z żarnami płaskimi fi50mm, ale już żarna stożkowe 68mm powinny być lepsze, niż żarna płaskie o średnicy 83mm. No i duże żarna stożkowe mają mniejsze obroty, a to lepsze dla kawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niedrogo. Chociaż spotkałem się z opiniami że współczesną Gaggię lepiej omijać bo z dobrej niegdyś firmy zrobiła się niezbyt trwała masowa produkcja - ale osobiście nie mam z nią żadnych doświadczeń.

To prawda - teraz to masówka, ale od wnętrza i tak wygląda zdecydowanie lepiej niż większość „ekspresów” w tej cenie (i sporo wyższej), plastik jest tylko tam gdzie powinien być... Od 99' Gaggia jest marką Saeco, czyli de facto Philipsa. Znam osobiście dwa czteroletnie ekspresy Gaggi - Baby Twin i Classic które do dziś działają bezproblemowo

Ano nie ma nic złego w płaskich żarnach, jednak najlepsze młynki do espresso mają żarna stożkowe o średnicy >=68mm. Młynek z żarnami stożkowymi fi38mm będzie z reguły gorszy, niż młynek z żarnami płaskimi fi50mm, ale już żarna stożkowe 68mm powinny być lepsze, niż żarna płaskie o średnicy 83mm. No i duże żarna stożkowe mają mniejsze obroty, a to lepsze dla kawy.

To wszystko prawda...

Spójrzmy na gabaryty barowych młynów stożkowych o średnice 68 mm. To nie maszyny do domowych przebiegów ale co kto woli.

Quick Mill Pegaso nie jest jakimś wielkim kombajnem, po prostu solidnie wykonany DOMOWY ekspres z dużym termoblokiem obiegowym (powiedzmy niezłe w domowych zastosowaniach - szybkość uruchomienia), wbudowanym młynkiem o niskich obrotach (plus) i elementami nastawialnej automatyzacji (tutaj dozowania kawy).

Ja bym wolał osobny ekspres z bojlerem i młynek i tak mam ale dla wielu osób nie jest to dobre rozwiązanie. Kawa jest dla ludzi, nie ludzie dla kawy. A Pegaso i tak da z siebie wytłoczyć dużo lepsze espresso niż podróbki z robotów czy małych ekspresów na krótkich termoblokach przepływowych.

Wszędzie są jakieś kompromisy.

Ascaso ma fajny patent z bojlerogrupą skracając drogę wody i eleminując problem połączenia, włoskie Dalla Corte z podobnym rozwiązaniem to już jednak parę razy większe pieniądze (fakt że lepszy patent, inna pojemność i wykonanie). Quick Mill ma fajne modele a Pegaso to takie coś do domu dla osób które nie chcą się poświecić maniakalnemu cyzelowaniu procesu robienia kawy.

To prawda - teraz to masówka, ale od wnętrza i tak wygląda zdecydowanie lepiej niż większość „ekspresów”

Tak jak napisałeś - Gaggia już lata temu została przejęta przez Saeco, od tej pory jakościowo jest gorzej choć nie zeszli do poziomu Krupsa :D Gaggia Classic to próba wskrzeszenia świetnej marki taniutkiego i prostego ekspresu. Do robienia kawy z saszetek ese czy ciald się nadaje, z młynkiem da coś lepszego ale oczywiście nie należy oczekiwać cudów. I tak będzie to lepsze niż płyn z robotów Krups, Saeco czy chemicznych kapsli pod Deutsche Gusto.

Naprawdę, największego wroga zniechęcałbym do zakupu takiego kombajnu typu Quick Mill Pegaso.

O ile jest to na pewno lepsze rozwiązanie, niż ekspres automatyczny, to poza mniejszym obrysem na blacie nie widzę tu żadnych zalet w stosunku do tradycynego zestawu młynek i ekspres.

Gdybym kupował ekspres i miał do wydania 4200 pln (cena za QM Pegaso na quickmill.pl) to skompletowałbym sobie zestawik:

Anfim Haus-Self + Nuova Simonelli Oscar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quickmill.pl nie dość że mają wysoką marżę to jeszcze potencjalny serwis jest poza Ww-ą. Znalazłem tańsze źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sprowadzają te ekspresy przy okazji innych zakupów, wystawiają FV, więc dla mnie ok. Firma de facto zajmuje się czymś innym a działka kawowa jest uprawiana bardziej na boku - stąd niewysoka marża ale i długi czas oczekiwania. Mi się nie śpieszy. Poza tym za Quick Mill też przemawiają kompaktowe rozmiary (ilość blatu w kuchni też jest ograniczona) oraz wysoka jakość wykonania. Aha, nie wspomniałem - ma być inox, pasować wyglądem do kuchni ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quickmill.pl nie dość że mają wysoką marżę to jeszcze potencjalny serwis jest poza Ww-ą. Znalazłem tańsze źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sprowadzają te ekspresy przy okazji innych zakupów, wystawiają FV, więc dla mnie ok. Firma de facto zajmuje się czymś innym a działka kawowa jest uprawiana bardziej na boku - stąd niewysoka marża ale i długi czas oczekiwania. Mi się nie śpieszy. Poza tym za Quick Mill też przemawiają kompaktowe rozmiary (ilość blatu w kuchni też jest ograniczona) oraz wysoka jakość wykonania. Aha, nie wspomniałem - ma być inox, pasować wyglądem do kuchni ;)

A jednak ;)

Jeśli tak optujesz za Quick Mill'em, to może wybierz QM Orione:

Ukryta Zawartość

Być może inspiracjekawowe.pl są w stanie to sprowadzić.

Technologicznie wszystko to co w QM Pegaso, jednak bez niedogodności rozwiązania zintegrowanego.

W QM Pegaso jest prawdopodobnie taki młynek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Dużo lepsza będzie jednak Demoka:

Ukryta Zawartość

Zajmowana powierzchnia tylko ciut większa. I jest INOX. Chyba.;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zajmowana powierzchnia tylko ciut większa. I jest INOX. Chyba.;)

75dB po prostu zabija rano dźwiękiem wszystkich domowników a przynajmniej budzi!

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.