Skocz do zawartości
IGNORED

siła nacisku igły/wymiana wkładki

kosto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na samym początku przyznaję się, iż jestem dosyć świeży w temacie gramofonów. Z samą czarną płytką mam styczność, z przerwami gdzieś od 10 lat. Jestem posiadaczem gramofonu Numark TT 1610, który jeszcze jakiś czas temu służył mi do szukania i cięcia sampli. To było ładne parę lat temu. Teraz w/w gramofon służyć ma tylko i wyłącznie do słuchania winyli, których koszt czasem jest dość duży. Meritum sprawy wygląda następująco. W owym gramofonie zamontowana jest wkładka groovetool z dedykowaną igłą, której nacisk na płytę wynosi mniej więcej 3,5 gram. Mniejszy nacisk powoduje, że dźwięk się gubi igła skacze itd. Po przewertowaniu tematów związanych z gramofonami dowiedziałem się, że jest to zwykłe katowanie płyty. W związku z tym, chciałbym zmienić wkładkę na taką której zalecany nacisk to ok 1.7 gram. (kształt igły eliptyczna). Tylko czy igła nie będzie skakać ?? Co powoduje, że jedna wkładka ma nacisk 3 gram, a druga 1,7 gram. ??

Uwielbiam, takie odpowiedzi. Najlepiej jeszcze poradzić by zmienił żonę/kobietę.

I niech kupi od razu SME. O to chodzi?

Większość współczesnych wkładek MM wymaga siły nacisku 1.5-2.0g

Wkładka, której używasz jest najprawdopodobniej uszkodzona/zużyta. Stąd skakanie igły.

Sprawdź "swobodę " ramienia.Może intesywna eksploatacja naruszyla stan lożysk .

Drugie - prawdpodobnie wkładka do wymiany na taką jak piszesz o mniejszym nacisku. W klasie budżetowej AT91/95 powinna zaspokoić oczekiwania.

Nie masz skrzywonego ucha ,skoro do tej pory głownie scratch'owałeś .

. Najlepiej jeszcze poradzić by zmienił żonę/kobietę.

Jeśli jest w pakiecie z Numarkiem, to jak najbardziej :)

Po co ta poprawność poltyczna?

Wszyscy wiemy, że to didżejski plastik-fantastik a nie sprzęt do słuchania kosztownych płyt.

Większość współczesnych wkładek MM wymaga siły nacisku 1.5-2.0g

Wkładka, której używasz jest najprawdopodobniej uszkodzona/zużyta. Stąd skakanie igły.

Nieprawda, skoro piszący wyraźnie mówi, że używa Neumarka z fabryczną wkładką o nacisku 3,5g to świadczy o tym że jest to wkładka DJ do skreczowania. Zmniejszenie nacisku skutkuje właśnie wypadaniem z rowka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zgodnie z jego życzeniem wymienił wkładkę na standardową i dalej używał swego gramofonu.

Rada jaką proponuje Conri jest w tym przypadku optymalna.

W.

Z ta wymianą numarka na gramofon to się zgodzę ;], tylko widzicie moje szanowne grono, najzwyczajniej nie stać mnie w chwi obecnej na nic wiecej niż 200 zł na nową wkładkę. Wielkie dzięki wszystkim za udzielenie się w materii. Mam nadzieję, że za jakiś czas będę przesiadał się na coś godnego uwagi wówczas znów poproszę o pomoc. pozdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

do 200zł?

No to wielkiego wyboru nie ma AT 95. Standardzik taki.

http://muzyczny.pl/115195_Audio-Technica-AT95-E-wkladka-gramofonowa.html

Jeśli Numark ma typowe mocowanie wkładki i wysokości wkładki tej, która masz i chcesz kupić, są mocno podobne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.