Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry Kickbass w extremalnie małym litrażu

grissley

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się uzyskać dobry kick-bass w obudowie zamkniętej o pojemności 2.3L, ewentualnie 4.0L?

Mój problem to problem samochodziarza wstawiającego sprzęt HA do auta ;)

System przedni jest dwudrożny, do tego w bagażniku jedzie 2x25cm. Tweeter daje się dość nisko ciąć (o tyle o ile), całość ma być uzupełniona wooferem z "domówki", siedzącym w komorze zamkniętej o pojemności właśnie 2.3L. Średnica woofera to max 158mm - i powinno toto nie tylko zapewnić sensowną średnicę, ale dodatkowo "kopać po kostkach". Podobno w tej pojemności to się nie da i już, ale może jednak jest jakiś głośnik, który da radę?

Jak na razie znalazłem dwa, które teoretycznie dobrze czują się w tym litrażu - Aurum Cantus AC130-50CK oraz Wavecor WF152BD03. Jakie to ma przełożenie na kickbass, tego jeszcze nie wiem, ale przynajmniej litraż będzie +- zgodny z sugerowanym. Powierzchnia membrany Auruma to 95cm2, a wavecora to 93cm2. Chętnie wstawiłbym coś z większego - da się w tym rozmiarze zewnętrznym znaleźć głośnik z sd=104cm2 (Seas L16RNX) czy nawet 113cm2 (accuton), ale wymagają już większego litrażu.

Pod spodem moje zestawienie "na szybko" - jeśli czegoś w nim brakuje, to będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie:

glosnikiporownanie.jpg

Przyszedł mi tez ostatnio pewien pomysł na zwiększenie litrażu do ok 4L, ale to byłaby dość mocno czasochłonna i problematyczna przeróbka, komora miałaby dość pokręcony kształt, a poza tym, wolałbym wcześniej mieć pewność, co z tą komorą w rozmiarze 2.3L ;)

Scan Speak Illuminator są wykorzystywane przez Studio 16Hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zadzwoń, może dowiesz coś bliżej na ich temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zasadniczo masz od tego zakłatkę Car Audio,może tam ktoś pomoże.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Raczej wątpię ;)

Po prostu - czy sa jakieś woofery ( domowego audio) o średnicy ok 160mm lub mniej, które lubią bardzo małe pojemności obudów zamkniętych (2.3~4L) i dobrze w nich "kopią".

Może w zestawieniu powyżej pominąłem jakichś godnych uwagi producentów, albo jakiś model.

EDIT

Zadzwoniłem do Studio 16Hz. NIestety, na temat głośników w obudowie zamkniętej nic nie powiedzą, bo teraz robi się obudowy bass-reflex... :|

Co do możliwości "kopnięcia" głośnika umieszczonego w 2.3L, to nie wydaje im się, aby było to możliwe :(

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Tak mały litraż wymagałby wytłumienia obudowy węglem aktywnym, który teoretycznie powiększa akustycznie obudowę nawet do 3 razy. Ale wtedy powstaje problem zabezpieczenia węgla aktywnego przed chłonięciem wilgoci.

http://www.kef.com/html/en/innovation/ace/index.html

Takich co po nogach kopią w obudowie 4 litrów nie znam. Te co mam w aucie to Carpower Neoset 165 i basowy ma parametry f=61Hz Qm=4,2 Qe=1,2 Qt=0.92 VAS=12,5

A teoretycznie KEF B110A ma w obudowie zamkniętej 3 litry f=89Hz Qtc=0,7

Tak mały litraż wymagałby wytłumienia obudowy węglem aktywnym, który teoretycznie powiększa akustycznie obudowę nawet do 3 razy. Ale wtedy powstaje problem zabezpieczenia węgla aktywnego przed chłonięciem wilgoci.

Ukryta Zawartość

NIE.

KEF prowadził na ten temat badania lata temu. Już tu kiedyś wklejałem artykuł na ten temat.

Twierdzili, że węgiel "powiększa wirtualnie" obudowę o max. 40%, bo po prostu na więcej fizyka nie pozwala, a 40% to nie 3x więcej.

Ukryta Zawartość

Sprawdź tego JL-a Vas 5,13l. Producent rekomenduje obudowę zamkniętą 4l lub B-R 7l.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie spróbuję z Infinity Kappa Perfect 6.1

Teoretycznie potrzebuje 6L, u mnie ostatecznie będzie ok.4, do tego wytłumienie (czyli wirtualne ~5L), podobno całkiem dobrze znosi odrobinę mniejszy litraż. A w 158mm średnicy upakowano aż 113cm2 membrany.

Ten JL to po pierwsze subwoofer (do 2 dróg nie bardzo), po drugie za duży (174mm - nie wejdzie), a po trzecie, JL mi się za mocno z czarną muzyką kojarzy... ;)

Jeśli węgiel byłby w torebce, w dodatku próżniowej, byłby twardy, zbity w pojedynczy blok i nie miałby ŻADNYCH właściwości, o które tu chodzi.

KEF stosował dość duże, POROWATE granulki w przewiewnych woreczkach. Powietrze, "pracując" we wnętrzu obudowy, musi mieć swobodny dostęp do materiału tłumiącego.

Stosuje się go m.in. w pochłaniaczach masek p/gaz, lecz w wytłumieniu skrzynki głośnika może być robiony wg innej specyfikacji- dokładnie nie wiadomo jakiej, bo to tajemnica producenta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.