Skocz do zawartości
IGNORED

Wygłuszenie pomieszczenia w piwnicy

_sad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem laikiem odnośnie akustyki a muszę coś zrobić w pomieszczeniu piwnicznym bo samo echo już nie pozwala rozmawiać nie wspomnę o graniu czy w przyszłości ogladaniu meczy czy sluchaniu muzyki. Pomieszczenie jest wyłożone terakota.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Scianę za ekranem chciałbym wyłożyć piaskowcem więc mógłbym coś pod niego schować (wełna?) Nie wiem za to co dać na kolejne ściany oraz sufit. Jak narazie pomieszczenie jest otynkowane. Czy trzeba w takim razie całe ściany wraz z sufitem obłożyć jakims materiałem izolacyjnym czy moze wystarczy tylko część? Efekt na jakim mi zależy to taki ażebym mogł podkręcic trochę głosu w trakcie oglądania meczu i żeby echo nie walczyło z dzwiękiem, myslę o kolumnach stereo na poczatek na ścianie z ekranem. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zadbaj o pochłanianie na powierzchni około 30% ścian oraz sufitu i będzie dobrze.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dzieki za zainteresowanie i podpowiedzi, widziałem coś takiego na hali sportowej (to bylo chyba to). Tylko jak je rozmieścić prócz tej sciany gdzie bedzie ekran, bo będzie obłożona (konieczne jest to wytłumienie za piaskowcem?) i jakich wymiarów (szerokosc x wysokosc x grubosc)te absorbery? Wysokośc pomieszczenia to około 2,2-2.3m. Widzę że forum jest baaardzo ogarnięte to może ktoś wykonuje takie absorbery wraz z pomocą w rozmieszczeniu, oczywiście nie za darmo:)?

Tylko jak je rozmieścić prócz tej sciany gdzie bedzie ekran, bo będzie obłożona (konieczne jest to wytłumienie za piaskowcem?) i jakich wymiarów (szerokosc x wysokosc x grubosc)te absorbery?

Przeglądnij dział Akustyka - tam jest dużo przykładów i zdjęć zaadoptowanych pomieszczeń odsłuchowych różnego rodzaju. Zrób koncepcję i zamieść ją w swoim wątku - wtedy będziemy mogli Ci coś więcej pomóc.

Jak robi się absorbery jest w "przypiętym" wątku na początku działu.

Witam ponownie, pozmieniałem wstepny zarys, troche zaznajomilem sie z tematem i mam wstepna koncepcje oraz oczywiscie sporo pytan, a wiec:

1. Dość długa sciana i ustawienie kolumn wedle metody Cardas nie do konca mi chyba pasuje, przy pokoju prostokatnym nie wyjdzie mi odległość do słuchacza, przy kwadratowym duza odleglosc kolumn od sciany z ekranem. Trochę to wypośrodkowałem i wyszlo mi coś takiego jak na rysunku. Trojkat o katach 60 st.

2. Ustroje pochalaniajace. Na jednej scianie jest okno i mnie trochę ogranicza i nie wiem czy może cofnąć kolumny czy tak mozna zostawic? Czy moze pojsc dalej i dac do parapetu i nad oknem do sufitu na szerokości okna? Nie ma potrzeby chyba od podłogi do sufitu ale ze wzgledów powiedzmy estetycznych tak bym raczej wolał.

3. Czy konieczna jest pustka na scianie za ekranem gdzie bedzie 10 cm PT80 + piaskowiec? I czy te boczne ustroje mogą byc polaczone z ta sciana?

4. Wedlug kalkulatora na acoustic.ua nastepne odbicia są 150 cm od sciany i tez wychodzi na oknie:) i wyszly okolo 140 cm. Czy duzym bledem bedzie przejscie za okno co przeciagnie sie na okolo 180 cm?

5. Co do tylnej sciany wychodzi ustroj na okolo 150 cm tylko nie wiem bo tam znowu okno:), zaczyna sie ono na wysokosci 170 od posadzki

6. No i jeszcze zostaje sufit, bedzie do niego podwieszony projektor wiec nie wiem jak ten absorber zamontowac (oduniety od sufitu, czy moze przyklejony), z acoustica wychodzi trapez o wysokości okolo 25 cm w odleglosci od kolumny około 215 cm. Czy to wystarczy?

Z góry dziękuje za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.