Skocz do zawartości
IGNORED

jeśli nie Amstaff Mini to co?

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy jest wg Was coś równie uniwersalnego lub lepszego od Amstafa Mini ?

Coś, co nie będzie się gubić gdy będzie dużo dźwięków, będzie dobrze grało i przy rocku i popie i klasyce? Bez odchudzenia dolnego pasma !

cena do 6kpln. Najlepiej, by można było posłuchać tego w Wawie.

Pozdroovka

PS tylko proszę bez wojen w tym poście !

https://www.audiostereo.pl/topic/101936-je%C5%9Bli-nie-amstaff-mini-to-co/

Podaj proszę, jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie wzmacniacz będzie zasilał nowe kolumny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Słuchałem tych kolumn w jednym z łódzkich salonów gdy szukałem czegoś dla siebie. Nie podobały mi się zarówno z Nadem, Densenem i właśnie Caspianem. Twarde granie, takie agresywnie do przodu jak Armia Czerwona, ziarniste.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Coś, co nie będzie się gubić gdy będzie dużo dźwięków, będzie dobrze grało i przy rocku i popie i klasyce? Bez odchudzenia dolnego pasma !

Amstaffy :)

Tu już masz dwa 22cm głośniki .

Nie znam do 10 000zł kolumn o lepszym wygarze na basie jak i możliwości nagłośnienia sporych pomieszczeń.

To pierwsze duże kolumny jakie mam a które się właśnie nie gubią ani przy dużej ilości dźwięków ani też do końca skali głośności :)

Mógłbym Ci polecić Vienny Beethoveny ale raczej ich nie dostaniesz.

Może głośnikowe kabelki VDH ?

Na pewno nie Focal , Triangle.

Ewentualnie Dynaudio.

Ale to nie będzie to co potrafią Amstaffy.

coś czuję, że JBL lepiej sobie poradzi z rockiem / popem i klasyką i parę stów zostanie na podstawki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Amstaffy :)

Tu już masz dwa 22cm głośniki

Mowa jest o Mini. Mini mają dwie 18.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Kappa 9. Ja piszę o Kappach 9 a te mają 2x30cm. Wątek jest o Mini.

caspian nie pociągnie "pełnych" amstafów...

ale zawsze można zmienić wzmacniacz :)

Ukryta Zawartość

co do virgo - bas z boku nie wchodzi w rachubę w żadnym wypadku z uwagi na specyfikę ich ustawienia

coś czuję, że JBL lepiej sobie poradzi z rockiem / popem i klasyką i parę stów zostanie na podstawki :)

Ukryta Zawartość

ale ten JBL ma bardzo niski WAF :)

z podstawek to raczej JAG , tylko ich nie słuchałem jeszcze a i ich podłogowego - starszego brata tylko w wąskim repertuarze (było pięknie ! )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wątek jest o Mini.

Kolega pyta WYRAŹNIE

Odpowiadam - Amstaff.

Nie wiem z czym problem.

Caspian to bardzo dobry wzmacniacz po przejrzystej stronie brzmienia . DAC Stelmacha kiedyś miałem . Nie wiem jaką wersję ale to było z 9 lat temu. Też był przejrzysty . Musisz czymś " dociążyć " brzmienie . Stąd propozycja kabli VDH .

Może spróbuj z samym IC The Name . Nie jest drogi. Ale i tak nic nie zastąpi dużej powierzchni woofera jeżeli cenisz sobie rozmach , swobodę i duże możliwości dynamiczne.

U mnie grają na 18 mocno wytłumionych metrach i równowaga tonalna jest OK .

Nie wiem jaki przebieg charakterystyki impedancji mają Amstaffy - napisz do Pana Jurka z Harpii bo samo określenie że mają po 4 ohm niewiele wyjaśnia .

Jeżeli będziesz zainteresowany to nie tak dawno widziałem w sklepie u Łukasza ( Iceman007 ) po ekspozycyjne Amstafy w takiej cenie jakiej szukasz.

zabawy z kablami już przerabiałem - ich wpływ jest niewielki, przynajmniej u mnie. Miałem różne kable, w tym po kilka kpln i wiem ,że cudów nie zdziałają. Najważniejsza jest imho kolumna i to ona powinna byc punktem wyjścia do systemu (najlepiej od razu kupowana ze wzmakiem)

Caspian wykłada się przy głośniejszym słuchaniu z "pełnymi" Amstafami. Ale biorąc Amstafy -może poszukam wzmaka grającego nieco "gęściej". Tak sobie myślę - nie wiem czy do końca słusznie - że źródło nie powinno dawać sygnału zamulonego bo potem żaden wzmacniacz tego nie zmieni. Założenie - moje jest takie: dokładny, precyzyjny, szybki CD + "gęsty" muzykalny wzmak + uniwersalne, łatwe we współpracy kolumny.

PS w amstafach mini mogłaby być nieco dźwięczniejsza góra... więc pewnie i w full wersji też

Mam Amstaffy Mini i jedzie do mnie Naim XS. Zobaczymy jak to się zgra. Jak będę miał już jakieś opinie to się z nimi podzielę. Niestety na razie będzie to grało z CD Yamaha AX900, która została mi z poprzedniego systemu. W przyszłości planuję jakiś CD Naim.

Założenie - moje jest takie: dokładny, precyzyjny, szybki CD + "gęsty" muzykalny wzmak + uniwersalne, łatwe we współpracy kolumny.

Musical Fidelity ?

NAIM to też dobry kierunek .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.