Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo sie pozmienialo, mialem niezla okazje i za niecale 500zł (wlacznie z przesylkami) kupilem wzmacniacz Pioneer A-656 mk2 i odtwarzacz SONY CDP-770 (z nowym laserem). Wynioslo mnie to polowe ceny Yamahy AX-497...

Potrzebuje do tego kolumn, ktore beda staly w pokoju o powieszchni 14-15m2. Odtwarzany bedzie jazz, soul, rap, troche elektroniki i hard rock... Jakie nowe kolumny do 1000zł mi polecicie ?

Skoro troche zaoszczedziles na elktronice to moze doloz pare zloty i wtedy Dynaudio Audience 42.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zrobilem taka mala liste kolumn z przedialu cenowego, ktory mnie interesuje. [850-1200zł]

MISSION M32i

KEF iQ1

Głośniki Dali Concept 2

JBL ES 30

JAMO C 601

MAGNAT QUANTUM 603

HECO METAS 300

Monitor Audio Bronze BR 2

WHARFEDALE DIAMOND 9.3

MONITORY CHORUS 705 S

KEF IQ10

KODA K-2000B

i pewnie jeszcze kilka modeli, ktore przeoczylem...

Ktora zagraja z wzmacniaczem Pioneer A-676 i beda nadawaly sie do muzyki, ktorej slucham ?

W jakiej minimalnej(!) odleglosci od sciany mozna ustawic kolumny z bass reflexem z przodu, a w jakiej z tylu ?

ja polecam małe monitorki usher s520 u mnie graja z yamahą piano e410, fajne połączenie w 14m2 basu mam wystarczająco , ładna i ciepła średnica i nie natarczywa góra, używki do tysiaka są na allegro

Focal + Naim

Mikson , prawe mowiac wyaje mi sie ze Ushery tylko do malych pokoikow i do pewnej muzy. Przy 14m2 one cisnienia nie zrobia i moga sie wtedy nie spodobac, dlatego sa idealne...na 2 zestaw domowy.

Przepraszam bardzo, ale przed wymienieniem jakis kolumn sprawdzajcie ich cenne... Przeciez te Ushery kosztuja 1500zł, a uzywanych nie mam zamiaru kupowac...

MONITOR AUDIO BRONZE BR2 maja niezla opinie, bass reflex z przodu, wygladaja tez niczego sobie. Powaznie nad nimi mysle, ciekawe jak zagraja z Pioneerem A656mk2. Slyszal je ktos ?

Ewentualnie troche tansze kolumny (850zł) Mission m32i lub KEF iQ1. I Missiony i Kefy maja ogolnie dobra opinie, ale nigdzie nie znalazlem jak zagraja z Pionnerem i czy beda nadawaly sie do muzyki ktorej slucham.

Jedynie ktos gdzies wspomnial, ze Acoustic Energy NEO 1 powinny dobrze zagrac z Pioneerem, ale moze im czasami brakowac basu.

Ja bym wziął

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Minus taki, że to co najmniej 1350 zl

Dla mnie rewelacyjne monitory... Inna kwestia, że brzmienie Focali trzeba po prostu lubić

Ukryta Zawartość

ja kupiłem piano e410 za 1500 sprzedałem monitory firmowe za 500 więc sama elektronika mnie wyszła 1000 , kupiłem ushery s520 w kolorze piano red za niecałe 1300 kiedy pln był mocny i zestaw wyszedł mnie 2300 i uważam że w tej cenie do mojego pokoju 14m2 jest idealnie z basem i muzykalnością (oczywiście po wymianie kabli na lekko ocieplające albo ogładzające górę) zestawu a słucham jazzu i ambitniejszej elektroniki ,, prawda jest taka że uszatki potrafią jeszcze lepiej zagrać z lepszym wzmakiem bo piano jest dla niech dość sporym ograniczeniem bo nie jest jakimś cudem super grającym ale w tej cenie stosunek jakości brzmienia do ceny jest bardzo dobry porównując do wzmaków np denon 500 zagrał jak dla mnie milej tak samo jak słyszałem 340 azura też był mniej przyjemny od piano, więc sądzę że ciężko będzie do 3tysi złożyć zestaw z dzielonek z nowymi monitorami lepiej grający od mojego przynajmniej z tego co się rozglądałem po rynku, ciekawą opcją z małych klocków jest też nowy marantz cr502 z missionami m31 (te większe monitory) nie słuchałem go ale dobre recki w prasie zbiera więc warto by samemu posłuchać koszt tego zestawu obecnie to 2100pln

Focal + Naim

Mikson chyba nie zauwazyles, ale elektronika juz jest. Wzmacniacz Pioneer A-656mk2 i odtwarzacz Sony CDP-770, w sumie z przesylkami wyniosl mnie 1/3 tego co ty dales za PianoCrafta. Teraz szukam do tego kolumn...

Szymku co do tych Focali to niby sa super dla do ciezszych brzmien, a u mnie w odtwarzaczu beda przewazaly raczej czarne brzmienia.

Kef iQ1 maja opinie cieplo grajacych do soulu jak znalazl, ale moj Pioneer ktorego jeszcze nie sluchalem, bo nie mam z czym tez gra niby cieplo, wiec boje sie zeby jakies kluchy nie wyszly...

Bo poczatkowo zanim jeszcze kupilem Pioneera, zamierzalem kupic ta Yamahe, ale jak to bywa na tym forum szybko odradzono mi kupno nowych klockow. Trafila mi sie okazja i mam Pioneera i zeby juz nie zakladac nowego tematu napisalem w tym...

Przepraszam z offtopic.

W sumie Mikson ma racje nie ma sensu rozmawiac o kolumnach do wzmacniacza Pioneera gdy tytul watpku odnosi sie do Yamahy. Dlatego zalozylem drugi (konkretniejszy) temat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam!!!

Dzisiaj proszę was o pomoc w wyborze kolumn do 1000zł

Cena 1000 zł (istnieje możliwość dopłacenia)

Wzmaka jeszcze nie mam po wyborze kolumn cos wybiore

Pomieszczenie ok 20m2

Kolumny podłogowe

Słucham wszystkiego poza metalem

Kolumny muszą potrafić głośno zagrać, mają też potrafić zagrać potężnym i obfitym basem ogólnie "kolumn młodzieżowe" w kolumnach liczę też na dobrą jakość

Ogólnie cenię dynamikę, moc i bas

Kolumny preferuje raczej nowe

Propozycje

Jamo s708/s718

JAMO S 506

Magnat SUPREME 1000

HECO VICTA 700

JAMO S 606

Tonsil fenix FRONT

MAGNAT MONITOR 1000

Tonsil Maestro II 180

JBL E 60

Proszę o podanie innych fajnych kolumn w tej cenie i wykluczenie kolumn w ogole nie oplacalnych w tej cenie

Od razu mówie że nie chce altusow:D

Ukryta Zawartość

podstawkowe ale basem biją większość tutaj wymienionych...

Ukryta Zawartość

Byle nie Tonsil Fenix - to nie gra tylko wydaje dźwięki i to co najmniej rozpaczy.(Podczas słuchania Fenixów miałem wrażenie że ktoś z firmy Tonsil stwierdził że zrobią nowy model kolumn, zbili na szybko pudło, dorzucili jakieś przetworniki, które mieli pod ręką i bez odsłuchu puścili to do fabryki). Z tego co podałeś, skupiłbym się na któryś z Jamo i Magnatach. Pozdrawiam.

rowniez polecilbym cos z PARADIGMow ale twoja kwota w porownaniu z oczekiwanuami jest skromna wiec doloz z 1000 i moze wtedy da sie osiagnac twoje zalozenia

moje zdanie osobiste: badz cierpliwy dozbieraj 2000 a napewno bedziesz zadowolony!

Popieram dariob135..., sam teraz poszukuje kolumn i wiem że do 1500zł ciężko jest znaleźć jakąś nową podłogówkę, która zagra w miarę czysto i dobrym basem. W tych cenach (a szczególnie przy podłogówkach) to raczej Allegro i używki.

Puczin

Z kolumn, które wymieniłeś najlepiej zagrają Maestro, ale nowych do 1000zł raczej nie kupisz...

Heco Victa 700 też jeszcze się do do słuchania muzyki jako tako nadają - reszta to już tylko do robienia łomotu na alkoholowych imprezach.

Myślałem właśnie najbardziej o Jamo s708 i albo kupie je albo poczekam na dobrą okazję paradigmów bo chyba one też się nadają do imprez jak i do słuchania i są jak by to powiedzieć "młodzieżowe" basik łupie i głośności też nie brakuje a przy tym chociaż jakaś jakość jest. Chyba że się myle co do paradigmów to proszę o poprawę

Na które serie bądź poszczególne modele Paradigmów polowac? Zobaczyłem na allegro i jak by ktoś tak wystawić takie używane z serii 7 to może bym na licytacji za przyzwoitą cenę kupił.

>marcin102

>"A słuchał ktoś Wharfedale 9.2 sa za 549zl za sztuke ale za 1000 para powinna być osiągalna? Jak sie

>mają do 8.2? Osobiście poszukuje czegoś do Rocka, Jazzu, Bluesa z ładną średnicą i nie męczącą górą

>bas nie musi być głęboki tylko w miare szybki to znaczy żeby sie nie rozłaził ;-)"

A skąd ta cena? Na Allegro stoją za 849 zł. Zresztą zdaje się u sprzedawcy, od którego kupowałem je jakieś dwa lata temu z okładem.

>KonradRak, 28 Paź 2004, 21:36

>Właśnie wczoraj słuchałem. Do takiej muzyki jak napisałeś będą w sam raz. Wiecej się rozpisałem w

>wątku 10899

>Pozdrawiam

Nie chcę nikomu mącić w głowie, ale właśnie z powodu sentymentu do mocniejszych brzmień, postanowiłem się ich pozbyć. W klasyce, jazzie i innych smoothnych klimatach sprawdzały się nieźle. Bluesa też potrafiły przełknąć, ze wskazaniem na te lepsze jakościowo realizacje, najchętniej z wtyczką wyciągniętą z gniazdka (czytaj: unplugged).

Ale już takie AC/DC, czy inne "Ceppeliny", wypadły w/g mnie groteskowo. To nie ta szkoła brzmienia. Albo jesteś angielskim gentlemanem, albo frywolnym rock'n'rollowcem. WD 9.2 występują w meloniku i nie uznają kompromisów. Zalecam ostrożność.

Puczin, 2 Mar 2009, 21:23

>Na które serie bądź poszczególne modele Paradigmów polowac?

na Allegro masz 3v4 te które podałem w linku... z porządnymi podstawkami za 1,1k to naprawde dobra oferta (samych kolumn taniej niż za 1k i tak raczej nie kupisz)

nie ma się czego bać że to podstawowiec, tam siedzi duży bas 21cm, zagrają spokojnie nawet i w 30m..

seria 7 nie zagra wyraźnie "mocniej" od trójek, a za 1k co najwyżej trafisz model v1 albo v2 (grają trochę gorzej)

don111, 3 Mar 2009, 00:03

>nie ma się czego bać że to podstawowiec, tam siedzi duży bas 21cm, zagrają spokojnie nawet i w

>30m..

Pasmo przenoszenia przy +/- 2db 56Hz - 20kHz

Czy zanadto się nie rozpędziłeś? Duży bas? I jak nisko schodzi... W 30 metrach będzie nie lada łomot:)

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Baza niskich częstotliwości 38Hz (DIN)*

Pasmo przenoszenia przy +/- 2db 56Hz - 20kHz / 56Hz - 18kHz

*pomiar dla -3db w typowym pomieszczeniu odsłuchowym

Jeśli jesteś specem - wytłumacz co to "baza niskich częstotliwośi"? Rozumiem to jako próg, dolną granicę - potem już głośnik nie odtwarza. Jeśli tak - to 38 Hz jest marnym wynikiem...

Na załaczonym zdjęciu też piszą, że pasmo zaczyna się 25 Hz. A głośnik niskotonowy (25 cm) słychać może od 35-40 Hz?

Do mnie przemawia pasmo przenoszenia przy odchyleniach -2, -3 dB od średniej.

W tym przypadku kiepsko z basem...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk, 3 Mar 2009, 01:41

>Jeśli jesteś specem - wytłumacz co to "baza niskich częstotliwośi"? Rozumiem to jako próg, dolną

>granicę - potem już głośnik nie odtwarza. Jeśli tak - to 38 Hz jest marnym wynikiem...

nie, nie jest tak... poza tym 38hz przy -3db to jest dobry wynik, chyba że ktoś ma wielkie podłogowce z wielkimi wooferami jak jakieś stare Infinity albo Cerwin Vega... one sobie mogą schodzić nisko jak subwoofer...

>Na załaczonym zdjęciu też piszą, że pasmo zaczyna się 25 Hz. A głośnik niskotonowy (25 cm) słychać

>może od 35-40 Hz?

widać dupny niskotoniowiec albo specjalnie tak wysoko strojony

w obecnych Magnatach, Heco piszą podobnie 20hz +... obojętnie jakie podłogówki, małe podstawki od 25hz w górę ale skoro tak to od razu widać że to ściema

wracając do Paradigmów - nie słuchałeś, więc nie wiesz jakim basem dysponują te kolumny, a jest ponadprzeciętny jak na te wymiary wooferów...

Ukryta Zawartość

* Baza niskich częstotliwości 33Hz (DIN)

* Pasmo przenoszenia przy +/- 2db 47Hz - 20kHz / 47Hz - 18kHz

miałem, sprawdzałem z płytki testowej... 30hz odtwarzały bez zająknięcia, głośno czysto i wyraznie... 25hz słychać mocny spadek, 20hz już bardzo cicho więc powiedzmy że gdzieś w tych granicach pasmo się ucina całkowicie... czyli analogicznie 3v4 powinny grać od ok 25hz+

czego więcej wymagać od kolumn za 1k zł ?

Ukryta Zawartość

A ja bym Ci polecił coś takiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi