Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze pytania.

1.Mission M34i

2.MAGNAT QUANTUM 505

3.Paradigm- tylko jaki?

4.Jamo s718

Czy któreś z tych kolumn są raczej do spokojnego grania i nie spełniają moich wymagań? Czyli przypomnę dużo basu, głośno i z jakąś nawet dobrą jakością jak na tą cenę.

Co brać ewentualnie z paradigma?

Czy coś jest godnego z tej ceny jeszcze do dodania na listę? Bo może jak bym wiedział ogólnie co chce przejechał na odsłuch, tylko chce mieć już taką stałą listę i żeby wszystko za jednym zamachem porównać.

m34 odpuść. jamo też. Jeżeli tak chwalą to pomyśl poważnie o quantumach, ale najpierw posłuchaj. ile jest kolumn tyle różnych opinii, ludzie mają różną elektronikę itd.. jeśli uantujmy do wyrwania są za 1,2k i rzeczywiście bedą grały jak piszą to....

Na różnej, zaczynałem od niskiej półki np. Denony, HK, NADy, Marantze na np. Manleyu i BAT-cie kończąc, wiem co powiecie, herezja, ale musze przyznać, że z lampą grają najlepiej. Magnat ma zresztą w swojej ofercie wzmacniacze lampowe, co wiele tłumaczy. Obecnie grają u mnie ze zmodyfikowaną całkowicie lampową Mantą V5 i jest wiecej niż dobrze.

Wybrałem 3 kolumny

1. Msssion m34i

2. MAGNAT QUANTUM 505

3. HECO METAS 500

Najbardziej zastanawiam się na pozycją nr. 1 i 2

No i teraz wypadało by coś wybrać do kupna, odsłuch raczej nie możliwy więc liczę na wasze rady.

Jak wiecie szukam kolumn z dużym basem i bardzo dużą dynamiką.

Które kolumny grają największym basem i są najbardziej dynamiczne.

W których jest największy zapas mocy i mam się nie bać podkręcić głośność żeby nic nie spalić itp.?

Ogólnie mówiąc co by mi najbardziej podpasywało z moimi wymaganiami?

jeśli z nowych to wszystkie są ok w swojej cenie...

1 i 2 powiadasz a tymczasem najlepszy bas i chyba ogólnie najlepsze z tej trójki są Heco :)

Magnaty może nie odstają zbytnio jeśli chodzi o bas ale jak dla mnie reszta pasma słabsza, Mission m34i już wyraźnie odstają pod tym względem basu od obydwu Niemców, natomiast jeśli chodzi o resztę pasma ustawiłbym je za Heco a przed Magnatami...

don111, 8 Mar 2009, 22:13

>jeśli z nowych to wszystkie są ok w swojej cenie...

>1 i 2 powiadasz a tymczasem najlepszy bas i chyba ogólnie najlepsze z tej trójki są Heco :)

>Magnaty może nie odstają zbytnio jeśli chodzi o bas ale jak dla mnie reszta pasma słabsza, Mission

>m34i już wyraźnie odstają pod tym względem basu od obydwu Niemców, natomiast jeśli chodzi o resztę

>pasma ustawiłbym je za Heco a przed Magnatami...

Najlepsze wedlug czyjej opinii?

Czy moze jest jakis ranking zestawienie tych kolumn z ktorgo wynika ,ze najlepsze sa x, a najgorsze y?

Podejrzewam , ze nie miales przyjemnosci sluchac zadnych z nich.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

pool80, 9 Mar 2009, 01:42

>i mojej. Subiektywniejszej, gdyż posiadam jedną parkę z w/w..

Mazs jedna parke z ww a sluchales pozostalych czy to tzw syndrom posiadacza mam wiec sa najlepsze. Niestety ja nie zgadzam sie z ta opinia . Co prawda nie znam missionow ale jesli chodzi o Heco to owszem ale seria Celan lub Elan.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Przejrzałeś mnie na wylot! To było tylko ironiczne stwierdzenie... Jeszcze raz pisze ze słuchałem m33 i padły przy Metasach, więc na tym przykładzie określam się co do 34rek. Podkreślam że to sprawdzałem na elektronice którą miałem juz w posiadaniu, wiadomo że z innymi klockami wybór kolumn mógł by ulec zmianie. W innym temacie który sam założyłem, opisuję szczegółowo jakich kolumn słuchałem. Nie ma tam Quantumów, szkoda. Od zakupu śledzę to forum i nie spotkałem się z krytycznymi opiniami na temat metas 500. Jesteś pierwszy

Nie wypowiadam sie krytycznie lecz w moim odczuciu to wlasnie quantumy serii 500 graja lepiej (dla mnie) od metasow. Natomiast celany to wyzsza polka co za tym idzie kultura bezmienia.

W odniesieniu do wpisu kolego dona podpisales sie , ze Twoja subiektywna ocena jest taka jak jego, Wynika z niej , ze Magnaty(ktorch nie sluchales)w stosunku do Heco jak i missionow(ktorych ja nota bene nie znam) dorownuja li tylko pod wzgledem basu, natomiast pozostale czesci pasma sa slabsze. I tu wlasnie sie nie zgadzam bowiem w Quantumach serii 500 to wlasnie srednica stanowi dosc mocna strone, a i wysokim tonom nie mozna wiele zarzucic w tym przedziale cenowym.

Z tego co czytałem to missiony by były dla mnie najlepsze. Ale nic o brzmieniu nie mogę się doczytać o quantumach, więc do końca nie wiem czy mission najlepszy. Jak grają quantumy 505? Dynamicznie czy raczej spokojne? Dużo basu czy mało? Co najbardziej się w nich wyróżnia, a może to się kolumny naturalne tzn. będą tak grały, jak wzmacniacz zagra (np. mission m34)?

Ja napisze tak. Po dlugim osluchaniu sie z Quantumami 507 i przeniesieniu ich do normalniejszego pomieszczenia moge stwierzdzic ze to naprawde dobre kolumny (biorac pod uwage ze za 507 zaplacilem tylko 1520zl), a teraz stoja min 2000zl. Jedna osoba w tym temacie poslunela ci test 505, rzuc okiem. Ja od siebie o 507 moge napisac tyle ze bas z nich jest swietny. Gleboki, z wykopem ale jednoczesnie ze znakomita kontrolą. Srednica nie jest wycofana jak twierdza niektore osoby. Jest na swoim miejscu i gra rowno z resztą pasma. Potrafi ladnie zamruczec na gitarowych sekfencjhach. O wysokich to nie wiem co mam napisac. Sa popropstu poukladane i tyle. W porzadku.

Co do twojego pytania. To graja zdecydowanie dynamicznie. Metalowe membrany robia swoje, niestety kosztem przestrzeni (tak gdzies wyczytalem w jakiejs prasie), akurat ja nie narzekam na przestrzen, bo ona dla mnie nie jest najwazniejsza. A najbardziej w nich wlasnie sie wyroznia ten bas, o ktorym wszyscy wpominaja. Lecz nie znaczy to ze reszta pasma jest do bani. Co do naturalnosci to napewno duzo im brakuje tak jak dla wiekszosci kolumn w tym przedziale i nie wierze aby missiony takie byly. 507 napewno nie grają skrajnościami pasm, czyli wielkim basem i dzgającymi wysokimi. Grają rowno calym pasmem, no ale jak wczesniej pisalem maja ten pazur w sobie. Nie wiem jak 505, ale 507 sa bardzo glosne. W porownaiu bezposrednio do olbrzymich Missionow M35i Quatumy 507 "przekrzykują" je w kazdym calu. I nie maja takiego rozlazlego i kluchowatego basu. Wiem ze w mnijszych missionach ten problem juz nie wystepuje.

?👈

Dopiero przeczytalem w calosci twoj pierwszy post. I mysle ze spealnia one twoje oczekiwania w 99%.

Chodz jak lubisz naprawde mocne uderzenie to moze bys dozbieral do 507? Nie chce sie raklamowac ale chce sie pozbyc swoich :)

?👈

kichanadeta w proroka się bawisz ? jakbym nie słuchał to chyba bym się nie wypowiadał, słuchałem wszystkich trzech konstrukcji, mi najbardziej przypasowały Metas co nie znaczy że innym też muszą

ja koledze do jego preferencji bym odradzał Missiony m34i bo odstają wyraźnie basowo (nie jest tak swobodny) zarówno od Heco jak i Magnat

don111, 9 Mar 2009, 18:36

>kichanadeta w proroka się bawisz ? jakbym nie słuchał to chyba bym się nie wypowiadał, słuchałem

>wszystkich trzech konstrukcji, mi najbardziej przypasowały Metas co nie znaczy że innym też muszą

>ja koledze do jego preferencji bym odradzał Missiony m34i bo odstają wyraźnie basowo (nie jest tak

>swobodny) zarówno od Heco jak i Magnat

Nie nie bawie sie w proroka poprostu nigdzie nie zauwazylem , abys wspominal o odsluchu magnatow.

Pozdr

nie ma co się kłucic. Jeżeli dana osoba tak mocno utrzymuje swoje racje, coś w tym musi być. jakos nikt mocno nie trzyma przy missionach. Osobiście autorowi wątku doradzam dołożyć te pare stów i koniecznie posłuchać i to najlepiej na swoim sprzęcie

Witam ponownie!!!

Poszukałem troche i znalazlem testy

mission m34i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

heco METAS 500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na 22 stronie się zaczyna

quantum

Ukryta Zawartość

Mógł by ktoś przeanalizować te wykresy i powiedzieć gdzie one najlepiej wypadły bo ja kompletnie nie wiem gdzie lepiej i o co w tym chodzi.

Można gdzieś kupić quantumy 507 poniżej 1500zł? Gdyby można było to chyba na nie właśnie padł by wybór.

Czyli wreszcie w quantumach tego basu jest dużo czy nie?

I to samo pytanie do heco. Czy w heco basu jest dużo czy nie?

Duzo= obfity, wszystko drży

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widać, że Metasy kasują rozciągnięciem basu zarówno Magnaty jak i Mission (30db średnio przy -6db)

chociaż w praktyce, nie słychać aż tak dużej różnicy między nimi a Magnatami, Mission tak jak pisałem wcześniej jak dla mnie trochę odstają pod tym względem (bardziej twardy bas)

no

dzis byłem w media markt i starałem sie posłuchać i dostrzec w zgiełku i ferworze kupujących, róznic miedzy, heco metas 700, magnat quantum 605 oraz polecanych przez sprzedawce canton 409. jeszcze jakies mniejsze jbl bo były juz wpięte. to słuchałem na denon 700. Ta sama elektronika jaka była wpięta w metas 500 kiedy je brałem.. no i metas 700 kontra quantum 607 raczej podobnie z lekka przewagą na quantumy, ale dlatego że w metas 700 ( 2 basowe przetworniki) dominował bas ,nawet dudniał ale to nie były warunki do odsłuchu , zapewene powodem było to że metasy były wcisnięte szczelnie w półke , zreszta jak i quantumy. Ogólnie podobny charakter brzmienia, miekka góra i dobry mocny bas,.. w trakcie podniety metallicą s&m zpierniczył sie cd denona . nagle przestał grać i nie chciał odpalić już płyty. sprzedawca przepiął na jakąś yamahe i juz porażka. I Heco i Magnaty grały jak wyrypane altusy, porażka... na tym zakonczyłem porównanie. A i przesłuchaliśmy różniastych zestwów kina domowego i upewniłem sie w przekonaniu że wynalazek pod nazwą kino domowe to jakies nieporozumienie, albo inaczej, sposób na sprzedanie ładnie zapakowanego badziewia za niemałą kase, takie trendy,,,

meritum:

moja opinia jest taka że Quantumy 607 można spokojnie postawic koło metasów 500. Niestety nie mieli 505 Quantuma. Ceny to Quantumy ok 900 za szt. metas 700 1k pln 1szt, a te cantony co miały przebić 1100 za szt.

aha , apropo basu to puściłem dziś jakiś bas test 8 kawałków formatu mp3 z pc poprzez audigy 2ZS, na kompie 80% mocy, na rotelu 80% mocy. do tych poziomów 0 przesterowania, nawet i do 100, ale 1 kawałek na jakimś zakresie przesterowało, spuścilem do 80%. ogólnie to takich doznań jeszcze nie miałem , no może na koncercie jak mi spodnie powiewały od podmuchu kolumny estradowej hyh. Wszystkie kieliszki z meblościanki poszły w kąt. a to tylko 2x 40 watt..

Puczin, 11 Mar 2009, 15:26

>Witam ponownie!!!

>Poszukałem troche i znalazlem testy

>

>mission m34i

Ukryta Zawartość

>heco METAS 500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na 22 stronie się

>zaczyna

>quantum

Ukryta Zawartość

>Mógł by ktoś przeanalizować te wykresy i powiedzieć gdzie one najlepiej wypadły bo ja kompletnie nie

>wiem gdzie lepiej i o co w tym chodzi.

>Można gdzieś kupić quantumy 507 poniżej 1500zł? Gdyby można było to chyba na nie właśnie padł by

>wybór.

>Czyli wreszcie w quantumach tego basu jest dużo czy nie?

>I to samo pytanie do heco. Czy w heco basu jest dużo czy nie?

>Duzo= obfity, wszystko drży

Nie chcę być złośliwy, ale przeniosłeś problem na inne forum i nadal to samo.

Niby audiofil, a kupujesz kolumny li tylko "po gazetowych testach". Fe...

Najlepiej kupować nietestowane. Wtedy słuchasz uszami. A nie oczyma wyobraźni, albo uszami i preferencjami innych. Z tego, co widzę inni słuchają za Ciebie:)

Ciekawe z jakim skutkiem?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jak bym mógł sam posłuchać to chyba bym nawet tego tematu nie zakładał. Chyba logiczne.

Chyba wezmę quantum 505 i dołożę trochę więcej do wzmacniacza, sądzę że będą one dla mnie dobre.

Kable ProCab LS25.

Jak kupię kolumny to będę szukał jakiegoś wzmacniacza, ale to dopiero jak kupie.

>inni sł. za ciebie..

jesli chodzi o mnie to przy okazji ciekawość mnie skłoniła sprawdzić quantumy, wyższy model, opisałem swoje doświadczenia by doradzić.. Ale fakt,upodobania mogą się znacznie różnić, bez słuchania to jak na loterii..

• Pokaż nowe odpowiedzi