Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! :)

Szukam kolumn używanych do 700zł.

Obecnie mam Altusy 110 i chcę się ich pozbyć.

Muzyka to 70% trance, 20% house, 10% rap.

Wzmacniacz to H/K

Na allegro znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy któryś w/w zestaw spełni moje oczekiwania?

ew. czekam na propozycje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się nad wyborem pierwszych kolumn, używanych do 1000.

Pokój 25m2, muza głównie gothic, rock, dark wave, trochę elektroniki i wszystko inne również po trochu.

Od kolumn oczekuję dźwięku neutralnego bez udziwnień.

Do zakupionych kolumn będę chciał dołożyć używany wzmak i cd w cenie łącznie około 1000.

Co sądzicie o takich kolumnach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda, że tutaj jest więcej pytań niż odpowiedzi. Jeśli ktoś ma coś do powiedzenia o tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Philipsach, to bardzo byłbym wdzięczny za podzielenie się opinią.

Ukryta Zawartość

Witajcie, można powiedzieć że jestem niezorientowany w temacie kolumn, głośników, wzmacniaczy itp.. więc proszę Was o pomoc odnośnie modelu yamaha ns g40. Miał już ktoś kiedyś te głośniki? Coś o nich słyszał? Jaki wzmacniacz do nich dobrać? Proszę o opinie i wypowiedzi, z góry dziękuję! :)

mam prośbe czy moglby ktos podeslac jakies oferty z allegro kolumn (podtsawkowe nie wchodza w gre) do 1000zl uzywki na pokoj 2,5x3m wiec takie duze jak altusy heh (wąskie)

co myslicie o tych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez filipesku93

Witajcie, można powiedzieć że jestem niezorientowany w temacie kolumn, głośników, wzmacniaczy itp.. więc proszę Was o pomoc odnośnie modelu yamaha ns g40. Miał już ktoś kiedyś te głośniki? Coś o nich słyszał? Jaki wzmacniacz do nich dobrać? Proszę o opinie i wypowiedzi, z góry dziękuję! :)

Ja niegdyś posiadałem NS-g30 - bardzo mile je wspominam. W zasadzie od nich zacząłem swoją przygodę ze stereo. Jeśli NS-G40 to wyższy model, który w teorii i domyśle powinien grać lepiej, to przyzwoite kolumny na start.

Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

mam prośbe czy moglby ktos podeslac jakies oferty z allegro kolumn (podtsawkowe nie wchodza w gre) do 1000zl uzywki na pokoj 2,5x2m wiec takie duze jak altusy heh (wąskie)

co myslicie o tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

do muzyki rap/dubstep

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc jestem nowym uzytkownikiem tego forum i odrazu zaczne :) Planuje zakup kolumn+wzmacniacz, może to byc uzywany sprzet z racji tego ze moge wydac okolo 1,5tys zł. Wiec nie sa to duze pieniadze jak na kolumny. Dodam ze nie mam gdzie odsluchac sprzetu i jak narazie slucham jakis"znawcow" z osiedla ktorzy kupuja altusy 110 i sluchaja na fulla..i dla nich jest to dobry dzwiek... nie o takie cos mi chodzi, mieszkam w bloku i chyba najwiekszym minusem tego jest, ze mam pokoj zaledwie 2m x 2,5m... Jest w nim tylko lozko i biurko wiec miejsce znajde kolumny i amplituner. Slucham na 30/40% vol ale nie powiem ze gdybym mial lepszy sprzet grajacy, czesciej sluchalbym glosniej..

I teraz jestem w bagnie bo czesc ludzi mi mowi ze spokojnie jak postawie duze kolumny to (nie beda sie dusic) i bede zadowolony.

Z monitorków bede srednio zadowolony bo slucham przedewszystkim RAP/DUBSTEP/DAB. I z tego wzgledu bardziej bylbym zadowolony z kolumn.

Jeszcze w gre wchodza kolumny podstawkowe, ewentualnie jesli usylsze ze kolumny typu MAGNAT QUANTUM 557 lub JBL e80 bede dudnic a nie grac w tak małym pomeiszczeniu to zdecyduje sie na takie rozwiazanie.. te dwie marki ktore podalem znalazlem w atrakcyjnej cenie 1000zl na allegro.

Teraz prosze o jakies uzasadanienie jesli jest ktos chetny na odpowiedzenie moich pytan.

Dziekuje bardzo.

mam pokoj zaledwie 2m x 2,5m... .... Z monitorków bede srednio zadowolony bo slucham przedewszystkim RAP/DUBSTEP/DAB. I z tego wzgledu bardziej bylbym zadowolony z kolumn..

Raptem 5 metrów kwadratowych i monitory za małe? Luuudzie, poczytajcie najpierw to forum, tak przez co najmniej miesiąc lub dwa a dopiero potem pytajcie, na pewno będzie mądrzej.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam posiadam amplituner Denon dra-335r , proszę o informacje jakie kolumny do 500zł pasują do tego amplitunera, bo teraz mam podłączone monitory T+A Triton Tr1 i dzwięk jest niezbyt dobry. tzn. wysokie tony są ok nawet ładnie to gra, lecz bas jest bardzo słaby dudniący i przez to bardzo męczący już po kilku minutach słuchania uszy bolą. Pokój w jakim to gra ma pow. 10m kw.

Oddałem swojego starego Denona PMA 250SE. Muszę też polecić głośniki do niego. Pokoik odsłuchowy parenaście m2.

Ten amp napędzał podłogowe ALR E5M to myślę że z większością monitorków nie będzie miał problemów.

Tylko problem i jakich.

ciągłe zmiany ...

Myślisz o tym trzeszczącym i wyjącym górnymi skrajami pasma audiofilskim sonaczu za 300 złotych? I po co kolegę naciągać na takiego gniota? Przecież nie wystarczy w ogłoszeniu napisać audiofilski.

U mnie jakoś nic nie trzeszczy i nie wyje skrajami pasma

Ukryta Zawartość

warto? do szybkiej muzyki elektronicznej, do 600 zł. wzmak będę dokupował później

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez trzystatrzy

Witam

poszukuje kolumn stero do 500zl

slucham glownie hip hopu

znalazlem kilka sztuk na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ktore z tych bede najlepsze?

pokoj ma jakies 13m2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wie ktos co to za model ?

nie ma plakietki.

Ukryta Zawartość

Witam.

Mam wzmacniacz YAMAHA AX550,jakie kolumny zagrałyby ostrym stereo,delikatnym basem i świetnym sopranem ? Żeby było słychać takie sykanie w wysokich tonach,a wiec z dominacja wysokich tonów.

Kolumny nie za duże,mogą być też podstawkowe.Kolumny do użytku domowego w pomieszczeniu 20-25 m2.

Oczywiście w przystępnej cenie

Alternatywa dla Altusów 300

Dzień dobry. Proszę o radę w kwestii zamiany jak w temacie. Niestety nie znalazłem na forum podobnego tematu. Głośniki obsługuje Denon 535R, a z przyczyn obiektywnych chcę je zamienić na mniejsze gabarytowo. Nie muszą też mieć takiej mocy, mocno przesadziłem kupując je kilka lat temu, czyli zanim poznałem żonę. ;) I niekoniecznie muszą być wolnostojące. Budżet do 800 pln, powierzchnia pomieszczenia to ok. 30 m2. Na co dzień słucham hip-hopu, reagge, mocniejszych brzmień, przy czym lubię zaakcentować basy. Będę wdzięczny za każdą sugestię, bo mnogość możliwości mnie przeraża, a nie chcę kierować się jedynie ceną.

Pozdrawiam,

Thor

Edytowane przez misiomor
połączenie tematów

Witam, zastanawiam się nad kupnem tannoyi m2.5 znalazłem 2 atrakcyjne oferty na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tu zastanawiam się nad tym jaki jest koszt kupienia tuneli bass reflex i czy trudno znaleźć odpowiednie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tu nadtym czy te uszkodzenia membrany będą wpływać na jakość dźwięku.

Prosiłbym o pomoc w tej sprawie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alternatywa dla Altusów 300

Dzień dobry. Proszę o radę w kwestii zamiany jak w temacie. Niestety nie znalazłem na forum podobnego tematu. Głośniki obsługuje Denon 535R, a z przyczyn obiektywnych chcę je zamienić na mniejsze gabarytowo. Nie muszą też mieć takiej mocy, mocno przesadziłem kupując je kilka lat temu, czyli zanim poznałem żonę. ;) I niekoniecznie muszą być wolnostojące. Budżet do 800 pln, powierzchnia pomieszczenia to ok. 30 m2. Na co dzień słucham hip-hopu, reagge, mocniejszych brzmień, przy czym lubię zaakcentować basy. Będę wdzięczny za każdą sugestię, bo mnogość możliwości mnie przeraża, a nie chcę kierować się jedynie ceną.

Pozdrawiam,

Thor

Proponuje dołożyć i kupić używane np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) moze za 1000zł Ci sprzeda. Naprawde Warto! Mam już kilka glośników AE i te są super (wiele odsluchalem sprzetu) Mam je w mieszkaniu wlasnie z pokojem 30m2 i graja jak pożadne podłogówki. Fajnei graja z kabelkami np DNM reson. W tej cenie moim skromnym zdaniem nic lepszego nie znajdziesz o takich gabarytach. W rankingi nie wierze ale akurat w przypadku tych kolumn zgadzam sie z tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :) Twoje Altusy to przepaść ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Wczoraj moje wiekowe juz kolumny Mazurek 110 zacharczaly, wypluly kawalki pianki z zawieszenia glosnikow i praktycznie przestaly grac bo te dzwieki ktore sie z nich teraz wydobywaja rania uszy do bolu.

To drugi zestaw audio w domu na ktorym slucham tylko radia i starych tasm magn. Wzmacniacz to Technics SU-V500.

Ostatni raz poszukiwalem sprzetu do kina domowego jakies 8 lat temu. Wtedy bylem jako tako zorientowany w sprzecie - skonczylo sie na HK 5550 i zestawie JM lab Chorus.

Od tego czasu wypadlem z obiegu i nie mam rozeznania czego szukac. Potrzebuje jakis zestaw kolumn ktory nie kosztuje majatku i ktory zastapilby te moje Mazurki, ktorych dzwiek mi w zupelnosci wystarczal.

Z gory dziekuje za propozycje.

Aby cokolwiek doradzać, potrzebujemy pięciu podstawowych informacji: budżet, metraż, zastosowanie, preferencje muzyczne oraz sprzęt towarzyszący.

Pokoj to ok 40m2 ale to poddasze wiec jest duzo skosow i akustyka jest w miare ok bo wszedzie dookola plyta gips./kart.

Zastosowanie to glownie jak pisalem radio i troche historycznych kaset magn. Muzyka raczej rock/pop nic szczegolnie ciezkiego. Sprzet to zestaw TECHNICS:

- wzmac SU-V500

- korektor graficznySH-GE90

- tuner STGT350

- magnetofon ktorego symbolu nie pamietam.

Nic wiecej do tego sprzetu nie bede podlaczal.

Zdaje sobie ze ten wzmac to mistrzostwo swiata nie jest ale dziala wiec chcialbym tylko zastapic te zuzyte kolumny.

Budzet 1000-1500 w porywach wiekszy :-)

Co mysliscie o sprzecie Bose? Slyszalem kiedys taki maly zestawik ale dzwiek byl szokujaco dobry. Czy te male kolumienki zagralyby z tym Technicsem?

Bose wypuścił bardzo dużo konstrukcji, więc ciężko jest stwierdzić o który mały zestawik chodzi ;). Powtarzam to jak mantrę, jednak w tym budżecie celowałbym w używki lub diy. Moim skromnym zdaniem, do kwoty kilku tysięcy pln ciężko jest trafić nową (w domyśle komercyjną) konstrukcję, która zagra naprawdę dobrze.

Wzmacniacz w tej sytuacji także stanowi wąskie gardło, więc zdecydowanie nie ma sensu wydawać nic powyżej 1200zł/parę, bo i tak nie wykorzystasz potencjału kolumn. Chyba, że planujesz dokonać całkowitej wymiany sprzętu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wygląda na udaną konstrukcję, ciekawe czy sprzedający dysponuje jakimiś pomiarami? Może udałoby się coś jeszcze ugryźć z ceny.

Ukryta Zawartość

Ewentualnie jakiś vintage, który byłby dużo tańszy - jednak z tym radziłbym uważać, bo to jedna wielka ruletka na Polskim portalu aukcyjnym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pdi90

Witajcie Forumowicze,

Obecnie posiadam zestaw stereo Cambridge Audio Azur 350c + 350a plus kolumny... no właśnie. Kolumny to stare podstawkowe Tonsile maestro 80. Nie było mnie stać na cały sprzęt od razu, więc zacząłem od budżetowego wzmacniacza i cd.

Od kolegi pożyczyłem na chwilę stare KEF Coda (nie pamiętam numeru - małe podstawkowe) - brzmiały o wiele lepiej. Pozazdrościłem i teraz chcę zmienić swoje kolumny na poważniejsze. Współczynnik tolerancji żony myślę, że jestem w stanie nagiąć do 3tys. Co byście do tych Azurów polecili? Oczywiście kiedyś mogę zmienić wzmacniacz na lepszy, więc kolumny mogą zdecydowanie być 'na wyrost' jeśli chodzi o jakość dźwięku.

Słucham kobiecego wokalu, jazzu, muzyki symfonicznej czy fortepianu i skrzypiec, ale lubię również gitarę elektryczną. Najbardziej zależy mi na jazzie i wokalu. Lubię słyszeć talerze, przesuwanie palców po strunach kontrabasu i delikatną chrypkę wokalisty... I lubię jak zamknę oczy nie wiedzieć gdzie stoją głośniki - żeby scena była ogromna/wciągająca. Bas oczywiście, ale lubię zwiewny i szybki, a nie 'kluchowaty'.

Może za dużo wymagam od zakresu cenowego, w jaki celuję, a z pewnością od podstawowych Azurów, ale podpowiedzcie jakie kolumny mogą pójść w takim kierunku...

Dziękuję za rady!

ale podpowiedzcie jakie kolumny mogą pójść w takim kierunku...

Zainteresuj się serią DM Dynaudio. Model w zależności od zasobności kieszeni i wielkości pomieszczenia. Obecna seria jest już bardziej uniwersalna niż starsze Audience i do muzyki jakiej słuchasz na pewno będą odpowiednie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

witam;)

właśnie sprawiłem sobie w 100% sprawne i w idealnym stanie sprzęciwo- Loewe SK 704.

Czy jest na tym forum ktoś, kto będzie w stanie mi doradzić jakie głośniki najlepiej do tego kupić?

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi