Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny to najtrudniejszy wybor, bo maja najwiekszy wplyw na dzwiek, a trudno je ocenic przy nie dobranej elektronice.

Wiekszosc kolumn po pewnym czasie pokazuje swoje spore ograniczenia.

Sluchac, sluchac, sluchac.

czyli kupowaći wymieniać z tych 3 wyżej wymienionych na kóre warto zaryzykować najbardziej mi sie podoabją te marantze powiem szczerze dali 104 by pasowały bardziej pod wzmacniacz 2x25 W

witam serdecznie

zakupilem uzywany zestaw wzm. arcam 8 i cd arcam 7se, i mam problem w doborze glosnikow/monitorow.

pokoj 12 m2 , muzyka to rock/metal, chcialbym zeby glosniki nie graly zbyt zimno i wysoko.

co byscie mi polecili z uzywanych tak do 700 zl/max - kupowal bede na ebayu angielskim.

polecane sa mi glosniki ze starej szkoly angielskiej celestion ditton 15, stare ale bardzo ladne brzmienie, poki co czekam na koniec aukcji.

co oprocz tego z nowszych konstrukcji ?

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Witam,

Proszę o opinie na temat tego sprzętu do 1000 zł:

http://allegro.pl/krk-rp-5-g2-rewelacyjny-monitor-studyjny-aktywny-i2866677331.html

http://allegro.pl/krk-rp-6-g2-rewelacyjny-monitor-studyjny-aktywny-i2866677630.html

http://allegro.pl/krk-rp-8-g2-rewelacyjny-monitor-studyjny-aktywny-i2866677619.html

Ceny różnią się o 200 zł, ciekawi mnie jak duża jest różniaca miedzy nimi.

Ktoś słuchał? Czy w sklepie (na allegro dominuje w tym przedziale cenowym właściwie kilka firm w kategori monitory studyjne) kupie coś w tej cenie lepszego? Proszę o porady.

Edytowane przez glubisz

Cześć i czołem,

Dojrzałem chyba do wymiany moich mocno osłuchanych już wafli 9.4 i chciałbym coś lepszego.

Szukam jakiś propozycji na coś takiego:

-Posiadany wzmak: Rotel RA-940BX

-Budżet: powiedzmy 900-1000zł

-Aktualne pomieszczenie: 17m^2

-Do słuchania różnych brzmień, czasem rock, lżejszy, cięższy, czasem łagodna elektronika, w zakresie głośności który nie przeszkadza sąsiadom.

-Podłogowe.

Jakby ktoś się podzielił propozycjami, na co warto polować w moim przypadku, byłoby miło.

Z góry dzięki :)

Proste pytanie które kolumny najlepiej się sprawdzą z amplitunerem Denon DRA-585RD:

- Onkyo D-052AX

- YAMAHA NS-G 30 lub NS-G 30 MK II

Zależy mi na w miarę poprawnym brzmieniu, w niedużym pomieszczeniu do raczej cichego słuchania różnego rodzaju muzyki.

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Witam,

Proszę o opinie na temat tego sprzętu do 1000 zł:

http://allegro.pl/krk-rp-5-g2-rewelacyjny-monitor-studyjny-aktywny-i2866677331.html

http://allegro.pl/krk-rp-6-g2-rewelacyjny-monitor-studyjny-aktywny-i2866677630.html

http://allegro.pl/krk-rp-8-g2-rewelacyjny-monitor-studyjny-aktywny-i2866677619.html

Ceny różnią się o 200 zł, ciekawi mnie jak duża jest różniaca miedzy nimi.

Ktoś słuchał? Czy w sklepie (na allegro dominuje w tym przedziale cenowym właściwie kilka firm w kategori monitory studyjne) kupie coś w tej cenie lepszego? Proszę o porady.

Zapomniałem wpomnieć w moim poście że chodzi mi o monitor aktywny za 1000 zł liczone za 1 sztuke!

Ktoś ostatnio zapodał ten link z promocją na aktywne tannoye:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość glubisz

(Konto usunięte)

Ktoś ostatnio zapodał ten link z promocją na aktywne tannoye:

http://www.audiostacja.pl/pliki/cennik/TANNOY.pdf

Dziekuje za pierwszy odzew:) Czyli nie opłaca się kupować tych KRK RP?

Witam audiofile :)

Kupiłem narzeczonej wieżyczkę JVC UX TB-30, jako że to nie jest taki zły sprzęt a i nie mieści się w cenach 800-1000 to tym bardziej mnie zauroczył. Zależy mi na Waszej pomocy. Otóż chciałbym w niej zmienić głośniczki na coś lepszego. Podpiąłem do niej moje NS-330 Yamahy i zmieniło o 360 stopni dźwięk wydawany przez JVC. Gra bardziej przejrzyście, klarownie i nawet zbytnia zabawa z ustawieniami muzyki nie była konieczna.

Niestety NS 330 są za drogie do tak taniej zabawki i tutaj moje pytanie. Które głośniczki można by do tego sprzętu dokupić. Ma ktoś z tym doświadczenie? Pozdrawiam

Witam serdecznie.

Zalogowałem się specjalnie na forum, gdyż chciałbym skorzystać z porady fachowców.

Jestem posiadaczem wzmacniacza YAMAHA AX-596.

Poszukuję do niego używanych kolumn podłogowych. Niestety, przed końcem roku mogę wydać maksymalnie 500, no góra 550zł za komplet.

Zdaje sobie sprawę że jest to bardzo mała kwota, lecz na chwilę obecną mam bardzo dużo wydatków i na więcej nie puszcza budżet.

Zaznaczam że nie jestem specjalistą w dziedzinie HF.

Mam na oku kolumny podłogowe MAGNAT SUPREME 800, oraz TONSIL MAESTRO II 180.

Bardzo byłbym wdzięczny za wszelaką pomoc.

W przyszłości na pewno kupię jakieś dobre kolumny, niemniej na chwilę obecną potrzebuję najlepszych w podanej kwocie.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.

No to sformułuję inne pytanie. Czy Monitor Audio BR 2 to dobre rozwiązanie przy Pianocrafcie e 810. Impedancja Monitorów to 8 ohmów, a kolumienek Yamahy 6. Czy to koliduje?

Proszę o pomoc przy zakupie kolumn stereo do wzmacniacza VSX 1015 Pioneer. W domu mam polską Diorę WS 700 i głośniki Bolero 200. Czy można uzyskać na "Pionku" podobny dźwięk - chodzi o bas ale by było więcej środka i góry - czy jest on poprostu za słaby. Muzyki słucham cicho. Obecnie do VSX podłączone są kolumny Yamo ale są o małych gabarytach więc o basie można zapomnieć. Wiem, że wzmacniacz nie jest nowy i pewnie jest milion lepszych - ale może da się z niego przy pomocy dobrych kolumn uzyskać dobry dźwięk. Miałem przed nim Harmana 430 ale było słychać przydźwięk z sieci (wymieniałem dwukrotnie w sklepie na nowy i to samo, podobno ta seria tak miała). Słuchałem kiedyś JBL E100 ale nie wiem czy nie są one za duże :(. Pokój około 25 m 2 . Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

Witaj,

jeśli lubisz dobry bas, dynamikę, ale też nie chcesz ewidentnej charakterystyki podbitych skrajów pasma (co uzyskasz łącząc np. kolumny Jbl ES), zwróć uwagę na Paradigm Monitor 9 v.7, które powinny idealnie sprawdzić się w Twoim systemie.

W przypadku amplitunera Pioneer jednak musisz sobie zdawać sprawę, że bas jest krótki, niezbyt głęboki. Możliwe, że pozostanie CI tylko zakup dobrego subwoofera (do Twojego systemu proponuję REL T5).

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

np. kolumny Jbl ES

Kolego nie kupuj JBL z serii ES !!! A co do BRANŻY to parę wątków dalej własnie ktoś doradził gościowi ES 80. Proszę zobaczyć jak jest zachwycony !!! Wymienił już z cztery wzmacniacze i dalej lipa.

lecz na chwilę obecną mam bardzo dużo wydatków i na więcej nie puszcza budżet.

Skoro z gotówką jest krucho po co kupować coś co zamierzasz i tak potem ze stratą sprzedać? Bez sensu, biorąc pod uwagę kiepską jakość dźwięku. Kup lepiej jakieś mniejsze starsze Tannoye. Małe, ale wielkie duchem o dźwięku nieporównywalnie ciekawszym.

No to sformułuję inne pytanie. Czy Monitor Audio BR 2 to dobre rozwiązanie przy Pianocrafcie e 810. Impedancja Monitorów to 8 ohmów, a kolumienek Yamahy 6. Czy to koliduje?

Nie koliduje. Podane wartości są średnie, teoretyczne, w praktyce natomiast grają bez problemów.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam serdecznie wszystkich, jestem tu nowy. Liczę na waszą pomoc w wybraniu kolumn. Mogę przywieźć sobie za niewielkie pieniądze Canton Fanum 400, Beston B-120 i B&W DM100. Dodam ma to być podpięte pod Yamaha RX-396+CDX-493. Obecnie słucham blues i rock na moich starych Magnatach Sonostat Bull 20. Może ktoś słyszał któreś z wymienionych.

Skoro z gotówką jest krucho po co kupować coś co zamierzasz i tak potem ze stratą sprzedać? Bez sensu, biorąc pod uwagę kiepską jakość dźwięku. Kup lepiej jakieś mniejsze starsze Tannoye. Małe, ale wielkie duchem o dźwięku nieporównywalnie ciekawszym.

W takim razie poczekam do przełomu styczeń/luty.

Jakie "podłogówki" będą najlepsze do mojego wzmacniacza Yamaha AX-596 w przedziale 1200-1600zł za komplet?

W przypadku amplitunera Pioneer jednak musisz sobie zdawać sprawę, że bas jest krótki, niezbyt głęboki. Możliwe, że pozostanie CI tylko zakup dobrego subwoofera (do Twojego systemu proponuję REL T5).

O widzę nastąpiła zmiana. Nagle po konsultacji przyda się Subwoofer. Panowie przemyślcie co doradzacie. JBL ma super promocję na święta, że próbujecie wcisnąć pod Pioneera kolumny z serii ES. Przecież to będzie katastrofa dźwiękowa, jeszcze na dodatek pod amplitunerem.

Witam

Szukam kolumn podstawkowych z b.dobrym naturalnym brzmieniem { Szczegółowa niemęcząca góra i mocny szybki bas }

Na celowniku mam trzy pary , która będzie najlepszym wyborem Koda CV-65 S / Heco Victa 301 / Wharfedale Diamond 10.0

Wzmacniacz jaki posiadam to technics su-v 500 , planowana zmiana na używany wzmacniacz YAMAHA AX-592.

Wesołych i spokojnych świąt

Pozdrawiam Daniel

Witam, chciałbym w tym roku kupić sobie na święta jakieś porządne kolumny. Słucham tylko muzyki klubowej (dubstep, electro, house itd.) Zależy mi tylko i wyłącznie na dobrym basie. Na razie się zastanawiałem na Tonsil Altus 300. Tylko trochę mnie to drogo wyniesie: 2*800zł + dobry wzmacniacz. I tutaj pytanie do was: Czy te kolumny będą dobre? A może polecacie jakieś inne? I jaki wzmacniacz do nich dokupić?

Z góry dziękuje

Witam mam zestaw wzmacniacz Reloop Ha 200 Gold, 120W moc wyjściowa , cd_ technics sl - ps7, pokój 20 m .kwadratowych , chce kupić kolumny Tonsil Maestro II (100W -moc nominalna,180max) , z tego co wyczytałem na forum , to za 1600zł są to kolumny nad którymi można się zastanowić ,proszę o pomoc w wyborze ,aha czy ten wzmacniacz Reloop nie jest za mocny do tych kolumn? pozd. Marcin

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

• Pokaż nowe odpowiedzi