Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam kolumn wolno stojących do zestawu ONKYO INTEGRA A-8670 + MARANTZ 7300, kwota jaką mogę wydac to 1500zł . Co polecacie??

Edytowane przez Fr@ntz

Czyli mam rozumieć, że na tego typu wzmacniaczu nie można osiągnąć "dobrego" stereo - powiedzmy porównywalnego z Diorą + bolero. Wzmacniacz jest za słaby ?? Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

Witam .

Jak w temacie :)

Szukam dobrego połączenia z Denon 109 .

Jakie głośniki koledzy mogą polecić ? A , czego unikać ?

Pokój 25m , ale nie słucham zbyt głośno . Na razie lecę na Mission 771 , ale szukam jeszcze lepiej .

Poz.

Tofik01

Witam co lepsze STX Fx 200 czy Tonsil Maestro II ,w poniedziałek wypłata ;-),które mam kupić ???

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Tak zrobię jak napisał sittek Tonsila postawie w korytarzu a Stxa w spiżarni powinno być ok ;-)

a na serio to kupuję 2 szt. ;-) Stx FX 200 .

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Witam co lepsze STX Fx 200 czy Tonsil Maestro II ,w poniedziałek wypłata ;-),które mam kupić ???

KLEJSON - a tu podobny temat i większy dylemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cześć Wszystkim ;)

Potrzebuje pomocy przy wyborze kolumn:

Wzmak: CA 640A + CA 640C V.2.

Aktualne pomieszcenie: 12 m2

Przeznaczenie: Muzyka której słucham jest bardzo różnorodna. Czasem rock, blues, elektronika itd. Często, szczególnie wieczorami leci Trójka

Budżet: 500-800zł max. 1000zł (chociaż wolałbym troszkę mniej).

Swego czasu miałem okazję spędzić dużo czasu z kolumnami KEF Cresta 2. Dlatego też myślałem o ich kupnie, ew. podłogowe Kef Cresta 30 lub Q3. Czy sądzicie, że KEF to dobry wybór do tego zestawu, czy jednak będą jakieś inne, lepsze rozwiązania?

Z góry dziękuję ;)

Witam, zastanawiam się nad wymianą Wharfedale Crystal 30 na coś troszkę lepszego.

Pomieszczenie to ok. 10m2 (kolumny stoją prawie na środku pokoju).

Mogą być podstawkowe, grunt by grały pełnym pasmem i miały lepsze wysokie niż Crystale. Przestrzeń też musi być jak najlepsza, bo samo pomieszczenie sprawia z tym problem. Lubie granie neutralne, może z delikatnym ociepleniem. Chciałbym jednak w miarę neutralne kolumny, bo wzmak pewnie sam z siebie ociepli.

Xonar ST + 550ES

Budżet ok. 500-600zł (bez standów)

Edytowane przez david11

Witam

Chciałbym prosić o poradę w kwestii wyboru kolumn stereo. Sytuacja przedstawia się następująco - dostałem w prezencie używany amplituner Technics SA-EX700. Jest to właściwie początek mojej przygody z takim sprzętem, więc na razie chciałbym kupić jakieś niedrogie kolumny, nie znam się za bardzo na sprzęcie audio, więc chciałbym prosić o pomoc w kwestii wyboru. Słuchał będę głównie radia: RMF Classic, Chili Zet, czasami jakieś Złote Przeboje, Zetka.

Sporadycznie będę też słuchał swoich płyt z muzyką - głównie Queen. Raz może kilka razy do roku jakiś film. Pokój ma około 30 m2. Budżet maksymalny 1000 zł, chociaż nie ukrywam, że wolałbym wydać połowę tej kwoty i tu powstaje pytanie: czy lepiej kupić nowe kolumny np. Pyton Pearl, TAGA HARMONY TAV-606 lub STX F-280n w okolicach 900-1000zł, czy jakieś używane i jakie to by mogły być - ja znalazłem np. Celestion F2, Yamaha NS-G40 MK II w okolicach połowy tej kwoty czy też droższe Eltax Liberty 5+. Chodzi mi głownie o kolumny trochę parę ładnych lat pograją, na dzień dzisiejszy jestem laikiem w kwestiach audio, ale może za jakiś czas coś się zmieni w tym zakresie i wtedy ewentualnie pomyslę o czymś lepszym.

Jeszcze jedna kwestia - ogranicza mnie tu jeszcze to, że kolumny muszą być całe czarne, ponieważ pod kolor moich mebli ciężko będzie coś dobrać- meble mają kilkadziesiąt lat i takiego odcienia brązu raczej nie dostanę obecnie, a inne odcienie zdaniem mojej żony odpadają, czyli niestety muszę szukać czarnych.

Proszę pomoc wyborze

Pozdrawiam

gizior

Witam.

Posiadam wzmacniacz DIORA WS504 - w zasadzie to mam całą wierzę skompletowaną. Chciałbym dobrać jakieś kolumny stereo do tego sprzętu. Zastanawiałem się nad DIORA POLARIS 300 i TONSIL ALTUS 300, lecz z waszych opinii na tym forum nie wypadają najlepiej. Potrzebuję coś do 800zł. Pokój mam 4x4m, głównie słucham trance, lecz pozostałymi gatunkami muzyki nie gardzę:)

Kolego poszukaj dobrze na Allegro i na pewno coś znajdziesz. 90% ludzi na tym forum nie ma bladego pojęcia jak poszczególne modele kolumn graja a doradzają jak by byli mega znawcami.

Pierwszego już masz "Tannoy M2" do pokoju 4x4 i muzyki trance pod wzmacniacz Diora. Rewelacja. Jak maja Ci tak doradzać to lepiej wcale.

Miłego szukania.

Ws 504 gra bardzo muzykalnie ale nieco muli więc należało by poszukać kolumn które nieco ją ożywią-szczególnie przy rodzaju muzyki jaką preferujesz.Myślę , że coś z Monitor Audio mogło by sie sprawdzić - może starsza wersja silverów.Ciężko będzie jednak trafić w tej cenie.

Kolego poszukaj dobrze na Allegro i na pewno coś znajdziesz. 90% ludzi na tym forum nie ma bladego pojęcia jak poszczególne modele kolumn graja a doradzają jak by byli mega znawcami.

Pierwszego już masz "Tannoy M2" do pokoju 4x4 i muzyki trance pod wzmacniacz Diora. Rewelacja. Jak maja Ci tak doradzać to lepiej wcale.

Miłego szukania.

popieram

Ja zaproponuje do takiego wzmacniacza kolumny które są na tym samym poziomie co wzmacniacz ,

ale trudno dostępne zg40c 8ohm ale musza być nie sprofanowane!!!

Edytowane przez krol16

No a jak bym pozostał przy tych altusach 300?

Jeśli zadajesz takie pytanie to albo należysz do osób które po prostu chcą mieć altusy albo nigdy nie słyszałeś jak może zagrać nawet tak budżetowy wzmak jakim jest WS 504.Jeśli to pierwsze to i tak żadne argumenty Cię nie przekonają , a jeśli drugie to wybierz się ze swoim wzmacniaczem do kogoś kto ma jakieś przyzwoite kolumny , a nigdy już nie zapytasz o altusy.

No właśnie skończyłem o nich czytać i masz rację. Głośniki do wykreślenia natychmiast

A może masz jakieś zdanie o polarisach? , czy także do skreślenia?

Edytowane przez Left_Fighter

Nawet w cenie polarisów można znależć lepiej brzmiące kolumny.Poszukaj np. Kolumn mało popularnej u nas , nieistniejącej już marki Arcus.Manufaktura ta robiła swoje kolumny na markowych głośnikach vify , seas-a , a ze względu na to że jest u nas mało znana , ich produkty można trafić w śmiesznie niskiej cenie.

Witam wszystkich forumowiczów.

Niedawno stałem się właścicielem poczciwej Yamahy AX-450 (2x65W @ 8Ohm). Dysponuję budżetem ok 1500zł i poszukuję kolumn do nagłośnienia pomieszczenia o powierzchni ok 25m2.

Jako, że nie jestem "na bieżąco" z tematem proszę o pomoc.

Słucham różnych gatunków muzyki począwszy od muzyki popularnej, przez rock, metal do muzyki klasycznej włącznie :).

Preferuję zakup nowych kolumn, ale dopuszczam również zakup używanych.

Proszę o podawanie propozycji konkretnych modeli ewentualnie źródeł, gdzie mogę co nieco doczytać.

Pozdrawiam!

Do Yamahy raczej nic ostrego czy jasnego.

Coś neutralnego, spokojnego. W tym metrażu podłogowe.

Spójrz na ten wątek:

Ukryta Zawartość

A tu całkiem fajna propozycja:

Ukryta Zawartość

Oczywiście to jakaś tam propozycja i może być ich o wiele więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie

Może ktoś mógłby mi jednak doradzić jaka byłaby najlepsza propozycja z nowych kolumn a jaka z używanych:

Pyton Pearl, TAGA HARMONY TAV-606 lub STX F-280n - nowe

Celestion F2, Yamaha NS-G40 MK II, Eltax Liberty 5+ - używane

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

gizior

Chciałbym prosić o poradę w kwestii wyboru kolumn stereo. Sytuacja przedstawia się następująco - dostałem w prezencie używany amplituner Technics SA-EX700. Jest to właściwie początek mojej przygody z takim sprzętem, więc na razie chciałbym kupić jakieś niedrogie kolumny, nie znam się za bardzo na sprzęcie audio, więc chciałbym prosić o pomoc w kwestii wyboru. Słuchał będę głównie radia: RMF Classic, Chili Zet, czasami jakieś Złote Przeboje, Zetka.

Sporadycznie będę też słuchał swoich płyt z muzyką - głównie Queen. Raz może kilka razy do roku jakiś film. Pokój ma około 30 m2. Budżet maksymalny 1000 zł, chociaż nie ukrywam, że wolałbym wydać połowę tej kwoty i tu powstaje pytanie: czy lepiej kupić nowe kolumny np. Pyton Pearl, TAGA HARMONY TAV-606 lub STX F-280n w okolicach 900-1000zł, czy jakieś używane i jakie to by mogły być - ja znalazłem np. Celestion F2, Yamaha NS-G40 MK II w okolicach połowy tej kwoty czy też droższe Eltax Liberty 5+. Chodzi mi głownie o kolumny trochę parę ładnych lat pograją, na dzień dzisiejszy jestem laikiem w kwestiach audio, ale może za jakiś czas coś się zmieni w tym zakresie i wtedy ewentualnie pomyslę o czymś lepszym.

Jeszcze jedna kwestia - ogranicza mnie tu jeszcze to, że kolumny muszą być całe czarne, ponieważ pod kolor moich mebli ciężko będzie coś dobrać- meble mają kilkadziesiąt lat i takiego odcienia brązu raczej nie dostanę obecnie, a inne odcienie zdaniem mojej żony odpadają, czyli niestety muszę szukać czarnych.

Proszę pomoc wyborze

Pozdrawiam

gizior

Witam.

Posiadam wzmacniacz DIORA WS504 - w zasadzie to mam całą wierzę skompletowaną. Chciałbym dobrać jakieś kolumny stereo do tego sprzętu. Zastanawiałem się nad DIORA POLARIS 300 i TONSIL ALTUS 300, lecz z waszych opinii na tym forum nie wypadają najlepiej. Potrzebuję coś do 800zł. Pokój mam 4x4m, głównie słucham trance, lecz pozostałymi gatunkami muzyki nie gardzę:)

Jeśli słuchasz trance to dobrym wyborem będzie Tonsil Maestro. Do niedawna słuchałem Maestro II 130 z diorą WS504. Maestro schodzi naprawdę nisko i ładnie łoi na tego typu muzyce. Nie boją się tego wzmacniacza. Regulatory barwy ustawione oczywiście na 0. W przeciwnym wypadku skończysz szybko każde kolumny. Przed maestro gralem na altusach 140 i maestro oddalone są od nich na plus o lata świetlne. Altus moze pomarzyć o takim zejściu w dół jak maestro. 30HZ to dla nich nie problem. Są bardzo nisko strojone.

Aha, mój pokoj to 16m2 też. Maestro jeszcze mają ta zalete , że są 8 omowe. A to ważne w przypadku tego wzmaka.

Może ktoś mógłby mi jednak doradzić jaka byłaby najlepsza propozycja z nowych kolumn a jaka z używanych:

Pyton Pearl, TAGA HARMONY TAV-606 lub STX F-280n - nowe

Celestion F2, Yamaha NS-G40 MK II, Eltax Liberty 5+ - używane

W tym budżecie szukałbym czegoś używanego. Nowe, które wymieniasz są mocno średniawe i do 1000 zł nic nowego, podłogowego, wartego uwagi, nie kupisz.

Myślę, że do 1000 zł można znaleźć coś ciekawszego z używanych. Choćby te Elaci, które podlinkowałem post wyżej.

W tym budżecie szukałbym czegoś używanego. Nowe, które wymieniasz są mocno średniawe i do 1000 zł nic nowego, podłogowego, wartego uwagi, nie kupisz.

Myślę, że do 1000 zł można znaleźć coś ciekawszego z używanych. Choćby te Elaci, które podlinkowałem post wyżej.

Dzięki za opinie, a są może, Twoim zdaniem, jakieś warte uwagi nowe kolumny podstawkowe do kwoty 1000 zł.

Pozdrawiam

gizior

• Pokaż nowe odpowiedzi