Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Może coś z naprawdę małych gabarytów, udałoby się znaleźć, ale do 30m2 odpuść niedrogie podstawkowce. Sam mam taki metraż.

Czyli uważasz, że w 30m2 nie dadzą rady podstawkowe do 1000 zł. Znalazłem np. takie:

Monitor Audio MR 1 lub MR2, Monitor Audio M 2, Mission MX-1, KEF C 1, Wharfedale Diamond 10.0, Boston Acoustics A25.

I mam jeszcze jedno pytanie, generalnie będę szukał używanych tak do 1000 zł, ale jeżeli nie znajdę nic ciekawego i będę musiał jednak wybierać z nowych tych co wyżej wymieniłem podstawkowych albo podłogowych: TAGA TAV606F v3 lub YAMAHA NS 50, to co by było Twoim zdaniem najlepiej poradziło sobie w takim metrażu. WIem, że to pewnie będą średniej jakości kolumny, ale na początek może mi wystarczą, a za kilka lat jak będzie mnie stać to kupię coś lepszego.

Pozdrawiam

gizior

Witam, forum czytam od jakiegoś czasu, ale rejestracja dzisiaj ponieważ pojawiają się pytania :D

Wzmacniacz Cambridge Audio A3i + transport Cambridge Audio CD5 - słuchałem takiego zestawu z Tannoy'ami M2 i moim zdaniem nie grało to najlepiej...

Bas był średnio kontrolowany, i taki rozlazły... jakby za dużo...

Jakich monitorów poszukać? Przypuszczam, że czegoś jaśniejszego.?!

Całość ma grać w 12-14m2, muzyka rock, glamour rock, preferencje dobra średnica i czysta góra.

Czyli uważasz, że w 30m2 nie dadzą rady podstawkowe do 1000 zł. Znalazłem np. takie:

Monitor Audio MR 1 lub MR2, Monitor Audio M 2, Mission MX-1, KEF C 1, Wharfedale Diamond 10.0, Boston Acoustics A25

Nie dadzą rady na 200%. Zapomnij o tym rozwiązaniu.

ale jeżeli nie znajdę nic ciekawego

Myślę, że znajdziesz co kilka dni się pojawia coś ciekawego

Kolejny przykład, bardzo przyzwoitych kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No dobra gdybyś bardzo chciał podstawkowe to jedne z niewielu niedrogich, które mogą dać radę, to Paradigm Monitor.

Tu ciekawa propozycja, bo i wersja V3 i czarne:

Ukryta Zawartość

A tutaj teścik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dadzą rady na 200%. Zapomnij o tym rozwiązaniu.

Myślę, że znajdziesz co kilka dni się pojawia coś ciekawego

Kolejny przykład, bardzo przyzwoitych kolumn:

Ukryta Zawartość

No dobra gdybyś bardzo chciał podstawkowe to jedne z niewielu niedrogich, które mogą dać radę, to Paradigm Monitor.

Tu ciekawa propozycja, bo i wersja V3 i czarne:

Ukryta Zawartość

A tutaj teścik

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za zainteresowanie i przede wszystkim za propozycje kolumn.

Pozdrawiam

gizior

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, forum czytam od jakiegoś czasu, ale rejestracja dzisiaj ponieważ pojawiają się pytania :D

Wzmacniacz Cambridge Audio A3i + transport Cambridge Audio CD5 - słuchałem takiego zestawu z Tannoy'ami M2 i moim zdaniem nie grało to najlepiej...

Bas był średnio kontrolowany, i taki rozlazły... jakby za dużo...

Jakich monitorów poszukać? Przypuszczam, że czegoś jaśniejszego.?!

Całość ma grać w 12-14m2, muzyka rock, glamour rock, preferencje dobra średnica i czysta góra.

Nie uwzględniłeś bardzo ważnych aspektów wpływających na poszukiwania;) Mianowicie budżetu oraz czy sprzęt może być używany.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nie uwzględniłeś bardzo ważnych aspektów wpływających na poszukiwania;) Mianowicie budżetu oraz czy sprzęt może być używany.

budżet taki jak wartość sprzętu ;) raczej niewielki...

jak najbardziej używany, nowego w zasadzie wcale nie biorę pod uwagę z racji tego że za niewielkie pieniądze to można kupić nowe słuchawki a nie kolumny...

Myślałem o Tannoy M1, pewnie nie wiem, ale pomyślałem że wzmacniacz sobie lepiej z nimi poradzi niż z większym bratem.

Być może się mylę i tu nie chodzi o niedomogi wzmacniacza tylko taki jego urok...

Chciałbym uzyskać lekki, dynamiczny dźwięk, bez dudniącego dołu...

Zestaw chce zostawić w spadku ojcu, bo ja zmieniam pomieszczenie odsłuchowe i w nowym salonie to już nie wystarczy... :p

Niezależnie od wyboru będzie zachwycony jakością dźwięku a nie hałasu, który słuch a na co dzień w samochodzie itd.

więc nie spodziewam się nie wiadomo czego... Chce raczej uniknąć błędów w wyborze...

Witam czy opłaca się kupić te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Jak nie to co byście polecili do kwoty 650 zł ? Myślałem jeszcze nad takimi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) góry dzięki za odpowiedź

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

Ostatnio przy przeprowadce znalazłem amplituner sony str-gx390, okazało się, że jest w idealnym stanie więc zamierzam w oparciu o niego zbudować "niedrogi" zestaw hi-fi.

Jestem bardzo zielony w temacie audio do tego ograniczony finansami tak więc poproszę o radę.

Pokój ma 20m2, z tego co czytałem to do takich pomieszczeń polecane są już kolumny podłogowe.

Mnie one troche przerażają (mieszkanie w bloku, imprez nie zamierzam nagłaśniać) tak więc myślałem bardziej o podstawkowych, np. Tannoy M2, Eltax Liberty 3+.

I tutaj pojawia się pytanie pierwsze - czy podstawkowe będą wystarczające w takim pomieszczeniu?

Pytanie drugie to czy jednak tannoy'e, eltax'y nie są zbyt wymagające dla tak prostego wzmacniacza?

Może udałoby się komuś doradzić jakieś inne głośniki w cenie 300-500 zł?

Jeśli komuś to pomoże, to gatunki muzyczne przeróżne - rock, hip-hop, jazz, ....

Z góry dzięki za każdą pomoc.

Ostatnio przy przeprowadce znalazłem amplituner sony str-gx390,

Gratuluje!!!

Mnie tam się kurde nie zdarza nic znaleść !!!

:(

Tannoy M2, Eltax Liberty 3+.

I jedne i drugie kolumienki znam bardzo dobrze ,na pewno nie są to kolumny wymagające ,praktycznie wysterujesz je każdym wzmakiem .

Jak i jedne tak i drugie są warte polecenia , są to kolumienki bardzo uniwersalne do każdego rodzaju muzyki ,jedynym mankamentem to kupić je w dobrym stanie i nie tunigowane .

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gratuluje!!!

Mnie tam się kurde nie zdarza nic znaleść !!!

:(

Czasem warto przekopać piwnicę ;-)

I jedne i drugie kolumienki znam bardzo dobrze ,na pewno nie są to kolumny wymagające ,praktycznie wysterujesz je każdym wzmakiem .

Jak i jedne tak i drugie są warte polecenia , są to kolumienki bardzo uniwersalne do każdego rodzaju muzyki ,jedynym mankamentem to kupić je w dobrym stanie i nie tunigowane .

Aha, ok, trochę mnie uspokoiłeś.

Własnie problemem jest kupno, na allegro występują rzadko a jak już są to cena idzie w zaporowe dla mnie obszary. Dlatego zastanawiam się na co jeszcze mógłbym polować..

A z doświadczenia myślisz, że podstawkowe w takim pokoju (20m2) dadzą radę i będzie z tego przyjemność?

Moim zdaniem zarówno m2 i 3+ są nieco za małe na 20m2.

Słuchałem obydwu, ale w dość odległym czasie, więc moja opinia może być mniej ważna, ale m2 wydają mi się bardziej uniwersalne, zrównoważone i kulturalne. 3+ są nieco rozjaśnione, grające bardziej konturowo górą i dołem.

Myślę, że z tym amplitunerem może zrobić się zbyt męcząco.

Wszedłem w posiadanie Denona DRA 500AE. Proszę Was o pomoc w doborze kolumn (najlepiej podłogowych) do niego. Będą stały w salonie 20 m2, Słucham rocka, czasem coś z poezji śpiewanej. Budżet jakim dysponuję to ok. 1000 zł ( z małymi wahnięciami).

Z racji preferencji estetycznych małżonki odpadają Altusy- jak sama określa: "wyglądają jak z remizy" ;-)

Moim zdaniem zarówno m2 i 3+ są nieco za małe na 20m2.

Słuchałem obydwu, ale w dość odległym czasie, więc moja opinia może być mniej ważna, ale m2 wydają mi się bardziej uniwersalne, zrównoważone i kulturalne. 3+ są nieco rozjaśnione, grające bardziej konturowo górą i dołem.

Myślę, że z tym amplitunerem może zrobić się zbyt męcząco.

Dzięki za opinię, może w takim razie mógłbyś coś innego polecić czym warto się zainteresować?

Są kolumny typu JBL E20 ale nie jestem do nich do końca przekonany..

Witam,

Przymierzam się do zakupu stereo. Jestem w tym momencie skoncentrowany na kolumnach:

• Acoustic Energy Aegis One
  • Acoustic Energy Aegis AE 100i

Moje prefencje muzyczne oscylują wokół gatunków elektroniczno-akustycznych. Zależy mi na przestrzennym, detalicznym dźwięku, raczej neutralnym. Chciałbym uzyskać dobrą "trójwymiarową" scenę. Czy ktoś z forumowiczów miał okazję doświadczyć brzmień tych kolumn? Czy wpisują się one w moje wymagania?

Model AE 100i jest starszy i z tego co wyczytałem na tym forum robiony w konstrukcji piankowej. Jak realnie oceniacie zużycie tych konstrukcji i wpływ na wydajność głośników? Jakieś realne doświadczenia w tym temacie?

To co przemawia za AE 100i to otwory bass reflex z przodu które pozwolą mi na łatwą adaptację do małego pokoju.

Reasumując prośba o subiektywne zdania: w które kolumny warto iść. Dzięki!

Siema,

chcę dobrać sobie głośniki do grzebania w muzyce (mixy) głównie rock/metal.

Będą one chodzina na wzmaku Saba vs2160.

Co byście polecili? oto moje oferty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedział cenowy widzicie. Mniej więcej granice 400zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki lecz miałem na myśli cene za pare kolumn

ogólnie mam w planie złożenie nowego stereo do 2000 zł z dobrym naturalnym brzmieniem do pokoju 9m2

muzyka jaką słucham to większość gatunku od rocku elektronike a na blues'ie kończąc.

Wzmacniacz już wybrałem a będzie to napewno Yamaha A-S300 , ponieważ znam klocki yamah'y i wiem że grają czysto i naturalnie.

Co do kolumn to inna sprawa ( Cięższa ) bo to trudniejszy wybór

w przedziale do 1000 zł myślałem o dali concept 1 i Monitor Audio MR 2

ale pomyślałem sobie że taka mała kolumna będzie miała mało basu ( Czy to błędne myślenie ? )

więc rozmyślam nad kupnem kolumn z jak najlepszym brzmieniem góry a do basu kupie subwoofer.

Edytowane przez daniel93

Jakie kolumny podstawkowe do 700 zł para będą miały jak najbardziej czyste neutralne / naturalne brzmienie ( na basie mi kompletnie nie zależy )

Nie bardzo można mądrze odpowiedzieć na to pytanie , bo gra cały zestaw tj. kolumny , wzmacniacz i żródło , a na dodatek ten sam zestaw różnie zachowa się w różnych warunkach.

Witam,

zaczynam temat zwracając się z prośbą o udzielenie porady , przy dobrze kolumn, jako że nie miałem okazji słuchać za wielu , tymbardziej jakiś z wyższej hi-endowej półki, postaram się sprecyzować moje wymagania , oraz opisać sprzęt jak i gabaryty pokoju.

słucham muzyki z CD pioneer PD-9010x , następnie jest preamp bravo audio v2 z wymienionymi kondami na Black Gate oraz nichicon Muse , Lampa to sylvania 60' baldwin 12au7a, no i końcówka mocy to znany wszystkim gain clone w identycznej wersji jak Patek petera ( premium kit ? ) bez pcb :) lm3775 , black gate std , caddock i rikeny ,

Kolumienki jakie posiadam aktualnie to JBL tlx-40 , nie zadowalają nie ich bassy na tej lampie , bass jest głównie akustyczny z niej , a z tym kolumny mają problem , słychać dudnienie a mniej przyjemne nisko schodzące mruczenie :)

Pokoik to ok 15m2 3x5, kolumny stoją w środku niestety nie idealnie symetrycznie , jedna bliżej ściany niż druga , to tyle

czekam na propozycje , btw. zastanawiałem się nad czymś nowym STX F-280 , ale równie dobrze mogę kupić coś z epoki byle by pięknie grało , było nie drogie :D no i oczywiście podłogowa kolumna :) smukła , wysoka ...do 1 000 zł

TO tyle , czekam na odp. i z góry pozdrawiam

Edytowane przez Marcin SoYa

I tak właśnie sądziłem i kolejny raz przekonałem się że żadnej konkretnej odpowiedzi nie uzyskam , teraz wiem że poprostu musze sam się przekonać

wyporzyczać sprzęty i kombinować , no nic hi-fi jest tego warte :)

Edytowane przez daniel93
Gość rydz

(Konto usunięte)

I tak właśnie sądziłem i kolejny raz przekonałem się że żadnej konkretnej odpowiedzi nie uzyskam

Przeczytaj post z poprzedniej strony nr3249 i z tej 3251, zdecyduj,bo sam nie wiesz czego chcesz.

Nie wiem, do czego ma to służyć - do jakiego gatunku muzyki, ale dopiero co znajomy z podobnym problemem dołożył sobie zwyczajnie suba Bose, chyba nawet biernego i jak na razie jest zachwycony. To rozwiązanie powinno się zmieścić w budżecie, a daje spore możliwości w przypadku urządzeń aktywnych. A postawiony gdzieś poza centrum pokoju może nawet zniknąć.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tu na forum jest taki cudotworca nazywa sie darkul. Producent sam pisze o sobie wiele dobrego. Byc moze bedzie mial w szufladzie jakies przetworniki audio, ktore normalnie instaluje sie w samochodach.

Nasz megakonstruktor napewno za pare setek jest w stanie wykrzesac z tego cos co napewno ZAGRA.

Wal na priv.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Klipsch RF bardziej 62 jakbym dysponował kwotą rzędu 3 kilo złotych :D , zapewne grają miodnie i wyglądają bajkowo schludnie , będę na nie odkładał , ale w między czasie może pomysł wpadnie na coś innego :) , co do subwoofera to nie chcę , chcę mieć zwykłe stereo 2.0 , z dobrym bassem już w kolumnach , Głośniki samochodowe - pierwsze słysze , masz na myśli tuning moich kolumn ? ;>

Masz 15m2 i chcesz RF-62 ? Ja jestem jeszcze w posiadaniu RF-52 graja w pomieszczeniu 18m2 i basu jest bardzo dużo. No chyba że lubisz jak sąsiedzi słuchają razem z Tobą :P

Głośniki samochodowe - pierwsze słysze , masz na myśli tuning moich kolumn ? ;>

Poczytaj ten wątek to zrozumiesz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytaj ten wątek to zrozumiesz:

Ukryta Zawartość

ok dzięki , zabieram się za lekture

, Czyli generalnie RF-52 nie odstają bassem mam na myśli tu takie gatunki jak techno , klubowe ? głośniczki 13 cm tylko ;> to mnie zaniepokoiło, ale mam sporo czasu zanim odłożę pieniądze na te Klipsch'e więc pewnie zgłębie i ten temat ^^

Risto temat mało wartościowy - 3/4 kłótnie i dochodzenia .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi