Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli tani to od razu wyklucza stwierdzenie dobrze grający, i tak można w kółko.

Bo dobrze grający to musi być zapewne dynamiczny, z dobrze rozciągniętym pasmem, z niezłą przestrzenią, separacją, niemęczącą średnicą i delikatną górą oraz oczywiście nisko schodzącym basem. I wtedy zdziwienie, że jakby się chciało to się nie da za zestaw do 1500zł.

Potem idą gromy, że klepiemy bzdury, że sztucznie zawyżamy ceny, że nie trzeba wydawać tyle kasy i w ogóle w dupach nam się poprzewracało.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Można z czegoś zrezygnować. Ja sprawiam żonce system do relaksującego słuchania wokali która jakiekolwiek aspekty techniczne brzmienia traktuje sikem prostym. Idealnie pasuje P. Topaz. Nie zniechęci łomotem ani ostrymi podbitymi wysokimi. Model Mini chyba ze pomieszczenie będzie chciało inaczej (T15, 20). Do nich pasuje Nad, myślę też o wszystkich które podsyłał Justas, znajomy namawia na Atolla setkę :). Żona będzie zadowolona, ja akustyki posłucham. Co do Atolla nie jest ułomkiem, z czasem jak gówniara dojrzeje brzmieniowo Topazy będzie można zamienić na coś konkretniejszego :)

Ja piszę głównie o nowych rzeczach ale można wszystko przenieś na grunt 'z drugiej ręki' :)

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Mogę spróbować tylko nie wiem które. Nigdy dłużej nie słuchałem.

Topaz w akustyce daje rade. Większe składy i ostrzejszy rock juz nie bardzo

ciągłe zmiany ...

• Redaktorzy

Panowie, do wokali są Tannoye, Spendory, Audio Noty.

Sztuką jest, żeby oprócz wokali mieć zjawiskowe górne i dolne pasmo. Jak dla mnie blachy mają brzmieć jak blachy, bębny jak bębny. Inaczej szkoda czasu na to hobby. Chyba że ktoś lubi, to co lubi - to już sprawa danej osoby. Muzyka to nie tylko damskie wokale :)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Oczywiście, źe można. Czasami kompromis jest wskazany. Chyba najważniejsze, żeby wiedzieć co się chce osiągnąć, a potem wiedzieć jak to zrobić.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

podepnę się do tematu ze swoim wzmacniaczem.

Jedzie do mnie w formie prezentu Grundig A9000 i muszę do niego dokupić głośniki. Muzyka z dekodera NC+ , dodatkowo czasem youtube. Jak dozbieram kaskę to dodatkowe źródła dźwięku cd/ gramofon/tuner. Typ muzyki - to co leci na viva tv, eska TV + hip hop-u trochę. Tylko z gramofonu będzie Pink Floyd.

Szukam przyzwoitych kolumn do Denona PMA 920. Dali Lektor 2 czy Dali Zensor 1/2/3 to dobry wybór?

A może Dali ikon1? Wcześniej myślałem o Triangle Titus? Pokój 12 m. Odtwarzana głownie muzyka rozrywkowa czasem poważna.

Jest wiele fajnych konstrukcji. Ale nie te "nadymane marketingowo" są najlepsze. Pomyśl o niszowych firemkach. Miałem, teraz żałuję że sprzedałem Hurricane. Człowiek całe życie się uczy.

To i ja poproszę o poradę.

Pokój (a właściwie jego część) około 22m2 otwarty na korytarz z jednej strony z drugiej na jadalnię.

Słucham głównie muzyki klasycznej, też symfonicznej (w zasadzie głównie Czajkowski, Vivaldi, troszkę jazz'u). Chciałbym kupić używane kolumny na początek do maksymalnie 1000 zł, które brzmiały by w miarę możliwości neutralnie. Mogą być podłogowe lub podstawkowe. Mój wzmacniacz to Sony TA-F 550ES.

Dodam, że słuchałem Eltax Liberty 5+ i podobały mi się.

z góry dziękuję za porady doświadczonych kolegów i pozdrawiam

Maciek Szelągowski

Do klasyki polecę Tannoy R2, jak znalazł wymiary do Twego pomieszczenia. Do popu/rocka/jazzu Tannoy V4. Ostatecznie te drugie do klasyki tez powinny podejść bo maja ładny środek pasma, wokale, instrumenty. R2 są starsze (z początku wieku) ale to trochę wyższa półka. Szukać używek, negocjować ceny :)

Dali 450, Dali 505, 606, 6006 też by podeszły do tego pomieszczenia, a jak zagrają ? Myślę że też dobrze, bo są chwalone.

Żadne Tannoy, Monitor Audio, Magnat ani też żadne chińksie Eltax. To badziew. Popczytaj recenzje np. o kolumnach Pylon Audio. Polskie i dające poczucie jakości i gwarancji. Czego chcieć więcej?

To i ja poproszę o poradę.

Pokój (a właściwie jego część) około 22m2 otwarty na korytarz z jednej strony z drugiej na jadalnię.

Słucham głównie muzyki klasycznej, też symfonicznej (w zasadzie głównie Czajkowski, Vivaldi, troszkę jazz'u). Chciałbym kupić używane kolumny na początek do maksymalnie 1000 zł, które brzmiały by w miarę możliwości neutralnie. Mogą być podłogowe lub podstawkowe. Mój wzmacniacz to Sony TA-F 550ES.

Dodam, że słuchałem Eltax Liberty 5+ i podobały mi się.

z góry dziękuję za porady doświadczonych kolegów i pozdrawiam

Maciek Szelągowski

Do klasyki pasowały by Tannoy R3, R2 albo Dali 450. Ale wzmacniacz masz niestety do wymiany - lepszy kupisz za 500 - 750 zł.

Jeżeli podobały Ci się Eltaxy (do klasyki odpadają) to znaczy że lubisz nieco jaśniejsze brzmienie, więc możesz brać Dali 606 / 6006.

Nie dobieram tych kolumn do twojego wzmacniacza bo uważam że jest tak czy siak do wymiany.

Pamiętaj że wzmacniacz dobiera się do kolumn - więc kiedy się zdecydujesz na jakieś kolumny to zapytaj z czym je połączyć.

Popczytaj recenzje np. o kolumnach Pylon Audio. Polskie i dające poczucie jakości i gwarancji. Czego chcieć więcej?

Mniej sztucznego i nadmuchanego dźwięku, lepszej spójności całego pasma, dużo lepszej stereofonii i więcej naturalności.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie dobieram tych kolumn do twojego wzmacniacza bo uważam że jest tak czy siak do wymiany.

a dlaczego do wymiany?

Właściwie to niedawno go kupiłem posiłkując się właśnie tym forum.

Jakość dźwięku na słuchawkach (grado sr-80i) jak dla mnie jest bardzo dobra.

Wolałbym raczej dobrać kolumny do wzmacniacza (jak dla mnie gra miękko i naturalnie).

Poczytam o kolumnach Pylon Audio.

ktoś wie czy oprócz impedancji głośniki Indiana Line Tesi 260 różnią się czymś od 262? Jakieś różnice brzmieniowe?

Nie różnią się NICZYM, poza wykończeniem obudowy, 262 to lakier fortepianowy czarny lub biały.

Sam posiadam wersję białą i jak na razie jestem zadowolony ;)

Nie różnią się NICZYM, poza wykończeniem obudowy, 262 to lakier fortepianowy czarny lub biały.

Sam posiadam wersję białą i jak na razie jestem zadowolony ;)

faktycznie - ta impedancja to był błąd na jakiejś stronie gdzie szukałem specyfikacji. czyli dopłacamy za lakier fortepianowy :), a czym napędzasz te głośniki?

faktycznie - ta impedancja to był błąd na jakiejś stronie gdzie szukałem specyfikacji. czyli dopłacamy za lakier fortepianowy :), a czym napędzasz te głośniki?

Zmodyfikowanym NAD-em C320

Żadne Tannoy, Monitor Audio, Magnat ani też żadne chińksie Eltax. To badziew. Popczytaj recenzje np. o kolumnach Pylon Audio. Polskie i dające poczucie jakości i gwarancji. Czego chcieć więcej?

Niestety brzmienie Pylonów zupełnie się nie broni. Słuchałem Saphire 31 i dziwiłem się jak słabo to gra.

Witam serdecznie,

Posiadam wzmacniacz Yamaha ax-596 i poszukuje do niego kolumn. Mój pokój ma wymiary 3x4m. Głównie słucham muzyki elektronicznej (house, deep house). Czytałem już podobne wątki i polecane są Tannoy'e m2. Czy te kolumny sprawdzą się ? Czy szukać czegoś innego. Mój budżet to ok 1000zł.

Pozdrawiam

Witam wszystkich i proszę o radę.

Chciałbym kupić sobie kolumny + wzmacniacz stereo

- Cena około 2tys.

- Pokój 13,5m2

- Kolumny nieduże (to się chyba nazywa podstawkowe), żebym mógł postawić je na biurku , myślałem nad Tonsil Fiesta/Siesta (sa do kupienia za 800zł za parę) ale nie upieram się nad nimi,

- Lubię słuchać Dire Straits, Pink Floydów, Led Zeppelin, ale też po trochu wszystkiego.

Zawsze uważałem siebie za człowieka który muzyki może słuchać dosłownie ze wszystkiego. (może jestem przygłuchy czy co). Kompletnie nie rozumiem 99% rzeczy które piszecie na tym forum, że takie kolumny i wzmacniacz to lub tamto. Jestem pewien że będę zadowolony byle by można było je puścić w miarę niegłośno i było coś słychać. Dotychczas słuchałem muzyki na głośniczkach komputerowych ale myślę że czas na zmianę i jedyne o co mi chodzi to żeby nie wywalić pieniędzy jakoś kosmicznie w błoto. (bo ja bym wybrał takie co mi się podobają optycznie i pewnie była by kiszka)

Gdybyście mogli mi napisać czy te kolumny się nadają i hmm może ze 2-3 przykłady jakichś używanych modeli wzmacniaczy które są łatwo-dostępne, lub jeśli to zły wybór to co byście polecili.

Nie wymagam od nich cudów, mógłbym wydać więcej na to ale uważam że w moim przypadku nie usłyszę różnicy (dlatego chcę coś nie-drogiego)

Krokoo

Chciałbym kupić sobie kolumny + wzmacniacz stereo

- Cena około 2tys.

- Pokój 13,5m2

- Kolumny nieduże (to się chyba nazywa podstawkowe), żebym mógł postawić je na biurku , myślałem nad Tonsil Fiesta/Siesta (sa do kupienia za 800zł za parę) ale nie upieram się nad nimi,

Kolumn nie trzyma się na biurku - bo to niszczy dźwięk, scenę i przestrzeń - tylko na podstawkach.

Kolumny : B&W DM602S2 Wzmacniacz : Marantz PM-7000 lub Musical Fidelity Elektra E11.

• Pokaż nowe odpowiedzi