Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie nic nie ma w okolicy, tak pytam przeglądając ebay i gumtree.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

r2 ?

Są jedne Tannoy Reolution R2 w okolicy choć dość drogo. Co o nich powiesz, może w porównaniu do Mercury M3? Da sobie RA921 z nimi radę?

Te nowsze Tannoye są już dość wyostrzone, nie ostudzą werwy Rotela, choć to bardzo dobre kolumny. z RA-921 może być więc nieciekawie. Ponadto Rotel ten też niezbyt solidnie napędzi przetworniki. Jak dla mnie ten Rotel jest do 8 omowych monitorów o dość wysokiej efektywności, z podłogowcami jak dla mnie nie poradzi sobie. Po prostu będzie grał, ale na 30% ich możliwości.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

R2 nie jest nowszy od serii M, to rownolatek i wcale nie gra ostrzej od nich, raczej wprost przeciwnie.

"Ostrzej" gra prawie wspolczesna seria V.

Widzę ostatnio wysyp egzemplarzy Tannoy Mercury na Allegro, sam uważam je za bardzo dobre kolumny choć nie mam dużego doświadczenia. Wszystkie grają świetnie i podobnie, myślę że to takie przejściowe kolumny dla początkujących jak ktoś nie chce dużo wydać ( a są oczywiście polecane ) to je kupi i zrobi wow (o ile nie będą MADE IN CHINA - podobno były takie egzemplarze), wkręci się i przekona czym jest choroba zwana audiofilią, po czym upgrade na 2 klasy wyżej i sprzedaż. Stąd rotacja popyt i podaż, tak myślę. Słuchałem M1, M2, M2.5.

Ale ja swoich nigdy nie oddam.

Dodam że bardzo często pomijanym czynnikiem jest akustyka, dlatego bardzo uważam by nie kupić za dużych kolumn, po co mają się dusić... Dlatego mam paranoje i wolę mniejsze zawsze.

Edytowane przez DefinitiveFluffy

Widzę ostatnio wysyp egzemplarzy Tannoy Mercury na Allegro, sam uważam je za bardzo dobre kolumny choć nie mam dużego doświadczenia. Wszystkie grają świetnie i podobnie, myślę że to takie przejściowe kolumny dla początkujących jak ktoś nie chce dużo wydać ( a są oczywiście polecane ) to je kupi i zrobi wow (o ile nie będą MADE IN CHINA - podobno były takie egzemplarze), wkręci się i przekona czym jest choroba zwana audiofilią, po czym upgrade na 2 klasy wyżej i sprzedaż. Stąd rotacja popyt i podaż, tak myślę. Słuchałem M1, M2, M2.5.

Ale ja swoich nigdy nie oddam.

Dodam że bardzo często pomijanym czynnikiem jest akustyka, dlatego bardzo uważam by nie kupić za dużych kolumn, po co mają się dusić... Dlatego mam paranoje i wolę mniejsze zawsze.

Słuchałem M 2,5 podpiętych do elektroniki nie dla początkujących i było rewelacyjnie!

De gustibus non est disputandum

Słuchałem M 2,5 podpiętych do elektroniki nie dla początkujących i było rewelacyjnie!

Kawał porządnej kolumny, totalnie spokojne i relaksujące brzmienie, z energicznym żywym wzmakiem może być tak jak piszesz.

Jakies spostrzezenia?

Kiedyś miałem M2 i były to moje pierwsze kolumny, w połączeniu z Denonem i odopwiednio ustawione akustycznie - powtarzam że według mnie to decydujący czynnik - czyli w odpowiednio dużym pomieszczeniu potrafiły zagrać bardzo muzykalnie, emocjonalnie. Grały też z lampą i było za ciepło ale jeszcze muzykalniej i więcej emocji, jednak bas już totalnie był rozlazły i niekontrolowany. Ale to było kiedyś. Wtedy wydawały misie zrównoważone, choć nie brakowało basu.

Ostatnio słucham M2,5 - są większe albo tak samo duże co M2, już nie pamiętam, ale ogólnie sprawiły wrażenie bardzo dużych kolumn, powierzchniowo wylot bass reflex co najmniej 2 razy większy niż w M1. Bass potrafi dać o sobie znać (nie brakuje go na pewno), grają chyba nieco spokojniej od M1, wydaje mi się że bardziej V-ką, M1 jakby bardziej wyrazisty wokal, bardziej rozdzielczy, słychać wdech wokalistki, M2.5 obiektywnie mogły zagrać troszkę lepiej od M1, jednak testy robiliśmy w dość dużym pomieszczeniu. M1 mają mniejszy midwoofer więc bas nie jest taki odseparowany w dół może minimalnie nachodzi na średnie - przez co może są nawet nieco cieplejsze od M2.5, jednak w tak dużym pomieszczeniu M1 nie schodziły tak nisko, ale objętościowo są ponad dwa razy mniejsze (sic!) więc to zrozumiałe. Nie wiem które lepsze, jak ktoś ma bardzo duży pokój do odsłuchów to M2/M2.5, jak średni to tylko M1, jak mały to najlepiej dać sobie spokój bo bez akustyki dają 1/3 tego co powinny, będę wciąż powtarzał jak ważne jest ustawienie kolumn, muszą mieć przestrzeń.

Dodam że to wszystko subiektywne odczucia moje i mojego kumpla, tak czy inaczej tych kolumn można słuchać godzinami, są nieinwazyjno-muzykalne, ciepłe, obnażają wzmaki wyraźnie pokazując ich charakterystykę. Pasują do jasno grających wzmacniaczy.

edit

No dobra, M1 nie dwa razy mniejsze ale prawie;)

Czyli do mojego Ra921 i 20m2 m2 lub m2.5 jak znalazl. A m3 to powiekszony m2 lub m2.5? Czym wlasciwie rozni sie m2 od m2.5?

Czyli do mojego Ra921 i 20m2 m2 lub m2.5 jak znalazl. A m3 to powiekszony m2 lub m2.5? Czym wlasciwie rozni sie m2 od m2.5?

Gdzieś czytałem że mają ulepszone magnesy, jakąś dodatkową warstwę wytłumiającą, inaczej zestrojone i że schodzą niżej niż M2, ale powiem Ci że nie wiem ile w tym prawdy, upgrade kilku szczegółów, rzekomo. M2 minimalnie ładniejsze chyba. A M3 sobie daruj chyba że chcesz tuningować, jest jakieś info o M3 na forum, że rozlazły bas... to już podłogówki, chyba mają bassreflex z przodu, co dla mnie jest średnie. Wolę jak jest z tyłu, nawet jeśli potrzebuje więcej przestrzeni.

Ale powiem Ci że jak sobie przypominam moje M2 to chyba M2.5 mają mocniejszy i bardziej plumkający bas, ilościowo więcej basu.

Do 20m2 osobiście brał bym M1, choć M2/2,5 powinny się zmieścić wraz ze swoją akustyką. Ludzie nie wiedzą ile tracą kupując zbyt duże kolumny, także podpytaj jeszcze kogoś kto się dobrze zna może w dziale "akustyka".

M1 do 20m? No wybacz...:-)

M2.5 mają ulepszoną zwrotnice w stosunku do M2, przetworniki te same, byc może w samej skrzyni coś zmienione...

M3 to jest to samo co M2 tylko paczka wieksza i bas niżej schodzi, nic nie jest bardziej rozlazły...

Z Denonami to faktycznie powinno dobrze zagrać, grało mi dobrze, teraz mam Tannoye V4 i dc6t SE i Denony też grają z nimi dobrze.

M1 do 20m? No wybacz...:-)

Pomieszczenie 4x5m nie jest jakieś duże, według mnie M1 są wystarczające. Chciałem tylko zwrócić uwagę na istotę akustyki, bo jak widzę jak czasami ludzie upychają duże kolumny gdzieś w kątach jakiegoś małego pokoju to mnie skręca.

dużo zalezy od akustyki i rozmieszczenia, mi np w 15m podłogowe już dobrze grają, a małe podstawki giną w pomieszczeniu...

Ra921 to Rotel :-)

Kolego, widzę że w kilku wątkach piszesz o tym wzmacniaczu i poszukiwaniu kolumn. Moja rada jest taka, że większość kolumn nie zarga przy nim tak jak opisują je inni koledzy. reasumując: weź ty go wypierdziel i kup coś porządniejszego, bo gdy nawet podłączysz lepsze i droższe kolumny to będziesz strasznie zdziwiony, że jest tak słabo.

Wszystko w swoim czasie , na zmiane wzmacniacza tez przyjdzie pora. Nie slucham glosno wiec na razie 2x25 i charakter Rotela wystarczy. W kazdym badz razie dzieki Sittek za rady bo m. in. dzieki Tobie wiem co kupic.

Seria V to nie moja bajka. To już nie są te legendarne pełne ciepła i spokoju M-ki.

V-ki nie były już tak wymagające, grały z czym popadło, a to niezbyt dobrze świadczy o ich poziomie.

Bas zdecydowanie większy niż M-ki, ale czy lepszy? Co za dużo to niezdrowo.

A góra? Dla mnie jak w Paradigmach. Zbyt ostra.

Przy nich M-ki moga wydawać się nijakie, ale do starych Tannooy'ów potrzeba było dobrego piecyka, inaczej tak jak w przypadku Dynaudio, moga być szare i nijakie, Dopiero z prądem grały. Dlatego jeśli ktoś nie chce szukać mocnych piecyków, ma to co ma, seria V będzie bardziej elastyczna. Jednak czaru już nie będzie. Coś za coś.

Mając w perspektywie zmianę ra921 na coś mocniejszego poszukam jednak m2 lub m3. Ostra góra to nie dla mnie.

PILNE!!! TDL nucleus 3 jak zagra metal z rotel ra921? Jak w porownaniu do mission 702e i tannoy mercury m3.

PILNE!!! TDL nucleus 3 jak zagra metal z rotel ra921? Jak w porownaniu do mission 702e i tannoy mercury m3.

...TDL nucleus 3....Porażka ta kolumna!

De gustibus non est disputandum

Dziekuje. A jak ogolnie wypada Wharfedale vs Rotel, np. Diamond 9.0 vs RA-921?

Witam

szukam kolumn do 800zł.

Wzmacniacz Yamaha ax-396.

Muzyka: rock, metal, i do tego filmy (podłączenie do tv)

pokój: ok 23m2

Z tego co znalazłem polecane są Tannoy m2 m3 m4, obawiam się, że m2 będą trochę za małe do tego pomieszczenia, dodatkowo jest to pokój na poddaszu i w części jest bardzo wysoki.

Obecnie ciężko znaleźć m3, m4 a jak są to już mocno poza budżetem.

Co innego możecie polecić?

Znalazłem jeszcze nowe Mangaty, tylko ciężko znaleźć jakieś informacje na ich temat:

Magnat Monitor Supreme 2500

Magnat Monitor SUPREME 800

• Pokaż nowe odpowiedzi