Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Wow, dzięki za tak rzeczowe odpowiedzi :)

NAD 302 jest coś wart?

Znajomy ma do sprzedania, aczkolwiek jak go znam to cene będzie miał z kosmosu. Za swojego SA D500SE chce 480 zł

Za tego NAD'a dałbym maksymalnie 250zł, a na poważnie to bym sobie go darował.

Jeśli na poważnie myślisz o tych Crestach kup do nich na początek NAD C320BEE i wrażenia masz gwarantowane.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Za tego NAD'a dałbym maksymalnie 250zł, a na poważnie to bym sobie go darował.

Jeśli na poważnie myślisz o tych Crestach kup do nich na początek NAD C320BEE i wrażenia masz gwarantowane.

"Ewentualność" Q1 wynika z ich wyższej ceny, czy Cresty 2 grają lepiej ?

Podoba mi się nietypowy wygląd Q1 i jestem ciekaw jak to się sprawdza.

Ciężko powiedzieć, czy lepsze, czy gorsze. Optymalnie byłoby gdybyś posłuchał i jednych i drugich jednak Q1 to już zupełnie inna konstrukcja i w Twoim repertuarze również świetnie się sprawdzą. Q1 posiada 16cm na basie w stosunku do 13cm Cresty, a więc wnioski nasuwają się same. Jeśli masz możliwość zainwestuj w Q1 tylko warunkiem pełnej satysfakcji będzie jeszcze odpowiedni wzmacniacz. Na uspokojenie dodam, że w razie ewentualnego niezadowolenia bez problemu odsprzedasz.

ps. niestety, ale do pełnej ekstazy w tym hobby wiedzie długa droga... innej nie ma ;)

Mając na uwadze powierzchnie Twojego pokoju podrzucę jeszcze jedną ciekawą konstrukcję nad która powinieneś się zastanowić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bardzo udana kolumna. Jej podstawkowa wersja - DM302 w 1997 roku zdobyła nagrodę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie to jest najważniejsze. To po prostu bardzo dobre kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kocurro

Ciężko powiedzieć, czy lepsze, czy gorsze. Optymalnie byłoby gdybyś posłuchał i jednych i drugich jednak Q1 to już zupełnie inna konstrukcja i w Twoim repertuarze również świetnie się sprawdzą. Q1 posiada 16cm na basie w stosunku do 13cm Cresty, a więc wnioski nasuwają się same. Jeśli masz możliwość zainwestuj w Q1 tylko warunkiem pełnej satysfakcji będzie jeszcze odpowiedni wzmacniacz. Na uspokojenie dodam, że w razie ewentualnego niezadowolenia bez problemu odsprzedasz.

ps. niestety, ale do pełnej ekstazy w tym hobby wiedzie długa droga... innej nie ma ;)

Mając na uwadze powierzchnie Twojego pokoju podrzucę jeszcze jedną ciekawą konstrukcję nad która powinieneś się zastanowić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo udana kolumna. Jej młodszy brat DM302 w 1997 roku zdobył nagrodę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

jak szperałem po portalach ogłoszeniowych to b&w też wpadły mi w oko. Niestety nie mam jak sensownie postawić podłgówek, ale jest kilka podstawkowców, w tym dm302

Ukryta Zawartość

dm602 też są godne uwagi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak szperałem po portalach ogłoszeniowych to b&w też wpadły mi w oko. Niestety nie mam jak sensownie postawić podłgówek, ale jest kilka podstawkowców, w tym dm302

Ukryta Zawartość

dm602 też są godne uwagi?

Ukryta Zawartość

DM302 to fajne monitorki, podobnie jak Kefy - bezpieczny zakup. DM602 to duży monitor do którego dobierać wzmacniacz trzeba ostrożnie z uwagi na aluminiową górę, ale ogólnie to również dobry poziom. Jeśli DM602 to postaraj się o wersję S2 ponoć najlepsza. S3 jest najnowsza. DM601 są nieco mniejsze i możesz również się nimi zainteresować, tak samo są trzy wersje.

ps. DM601S2 spokojnie są do wyrwania w kwocie jaką chcesz przeznaczyć, nie wiem dlaczego ceny na niektóre klocki tak po windowały do góry w tym też na wspomniane bowersy zwłaszcza DM602S2, które przy odrobinie szczęścia i cierpliwości również można kupić w założonym budżecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kocurro

DM302 to fajne monitorki, podobnie jak Kefy - bezpieczny zakup. DM602 to duży monitor do którego dobierać wzmacniacz trzeba ostrożnie z uwagi na aluminiową górę, ale ogólnie to również dobry poziom. Jeśli DM602 to postaraj się o wersję S2 ponoć najlepsza. S3 jest najnowsza. DM601 są nieco mniejsze i możesz również się nimi zainteresować, tak samo są trzy wersje.

ps. DM601S2 spokojnie są do wyrwania w kwocie jaką chcesz przeznaczyć, nie wiem dlaczego ceny na niektóre klocki tak po windowały do góry w tym też na wspomniane bowersy zwłaszcza DM602S2, które przy odrobinie szczęścia i cierpliwości również można kupić w założonym budżecie.

Dziękuję za pomoc, jako że to tymczasowe rozwiązanie to kupiłem niedrogo B&W DM302, w środę powinny u mnie być. Zobaczymy jak się sprawują, myślę że to będzie skok jakościowy względem dotychczasowych Yamah. W dalszym kroku zainwestuje we wzmacniacz lub lepsze kolumny, ale to z czasem.

Dziękuję za pomoc, jako że to tymczasowe rozwiązanie to kupiłem niedrogo B&W DM302, w środę powinny u mnie być. Zobaczymy jak się sprawują, myślę że to będzie skok jakościowy względem dotychczasowych Yamah. W dalszym kroku zainwestuje we wzmacniacz lub lepsze kolumny, ale to z czasem.

Gratuluję, bardzo fajne kolumienki dla których warto zadbać o przyzwoity wzmacniacz. Pomyśl o wspomnianym Nad C320 :)

Koniecznie daj znać jak pierwsze wrażenia.

Gratuluję, bardzo fajne kolumienki dla których warto zadbać o przyzwoity wzmacniacz. Pomyśl o wspomnianym Nad C320 :)

Koniecznie daj znać jak pierwsze wrażenia.

Cambridge Audio A500 byłby też dobrą opcją?

BTW czym się różni C320 od C320BEE? BEE to nowsza seria ?

Edytowane przez Arkadiusz_50002

Cambridge Audio A500 byłby też dobrą opcją?

Tak ten Cambridge w tym przedziale to również bardzo dobry wzmacniacz i myślę, że mógłby również miło zaskoczyć.

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wątku w 11 poście to w skrócie wyjaśniłem.

Ukryta Zawartość

Tak ten Cambridge w tym przedziale to również bardzo dobry wzmacniacz i myślę, że mógłby również miło zaskoczyć.

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wątku w 11 poście to w skrócie wyjaśniłem.

DM302 kupione wczoraj, dziś już przyszły. Miałem tylko 20 minut na odsłuch.... no i klops. 2 godziny mineły, a ja się wciąż czuję jakbym miał zatkane uszy. Może to kwestia ustawienia (które wydaje się dobre), może wzmacniacza... ale poprzednie Yamahy NS-G30 krały znacznie przyjemniej.

Tutaj bardzo mało basu, pokazuje się tylko okazjonalnie, za to zatrzęsienie średnich i wysokich aż w uszach szumi.

Dam im jeszcze szansę i wieczorem przesłucham uważniej, ale na tę chwilę dire straits zabrzmiało słabo. Krótka zabawa barwą też niewiele dała, jak dodam bassu to przestaje być kontrolowany i się leje, jak odejmę wysokich to daje ulgę tylko na chwilę.

Ukryta Zawartość

DM302 kupione wczoraj, dziś już przyszły. Miałem tylko 20 minut na odsłuch.... no i klops. 2 godziny mineły, a ja się wciąż czuję jakbym miał zatkane uszy. Może to kwestia ustawienia (które wydaje się dobre), może wzmacniacza... ale poprzednie Yamahy NS-G30 krały znacznie przyjemniej.

Tutaj bardzo mało basu, pokazuje się tylko okazjonalnie, za to zatrzęsienie średnich i wysokich aż w uszach szumi.

Dam im jeszcze szansę i wieczorem przesłucham uważniej, ale na tę chwilę dire straits zabrzmiało słabo. Krótka zabawa barwą też niewiele dała, jak dodam bassu to przestaje być kontrolowany i się leje, jak odejmę wysokich to daje ulgę tylko na chwilę.

Przykro mi, że nie spełniły oczekiwań i przyznam, że czuję się w pewnym stopniu odpowiedzialny za ten efekt. Cóż, prawdopodobnie nie uzyskasz już zadowolenia i jeśli masz możliwość zwrotu to spróbuj skorzystać, jeśli nie to pozostaje odsprzedać.

Lepszej klasy wzmacniacz na pewno poprawiłby nieco sytuacje jednak nie na tyle, by się podobało.

W pełni rozumiem Twoje rozczarowanie i mam nadzieję, że nie zraziło Cię to do kolumn podstawkowych, a tym bardziej do mnie.

Wśród monitorów bez wątpienia są konstrukcje, które spokojnie nagłośnią Twoje pomieszczenie 17m2. Jednocześnie miej na uwadze, że aby ten pokój wypełnić dźwiękiem o pełnym paśmie najbezpieczniej i rozsądnie byłoby wstawić kolumny podłogowe.

Na pocieszenie dodam, że największym i jedynym plusem w całej tej sytuacji jest Twoje doświadczenie, które tak naprawdę jest naturalne w tym hobby ;)

ps. Dla mnie również jest to lekcją i na pewno wyciągnę odpowiednie wnioski.

Edytowane przez kocurro

Witam,

Szukam taniego i dobrego zestawu audio w rozsądnych pieniądzach.

Przejrzałem trochę internet wpadłem na kolumny Celestion F2. Jest w stanie ktoś powiedzieć czy to dobry wybór? Będą używane do nagłośnienia niedużego studenckiego pokoju.

Co sądzicie o tych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 8f

Ukryta Zawartość

Witam,

Szukam taniego i dobrego zestawu audio w rozsądnych pieniądzach.

Przejrzałem trochę internet wpadłem na kolumny Celestion F2. Jest w stanie ktoś powiedzieć czy to dobry wybór? Będą używane do nagłośnienia niedużego studenckiego pokoju.

Co sądzicie o tych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 8f

Może także Eltax 3+

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Może także Eltax 3+

Ciekawa propozycja, wrzucam na listę poszukiwanych :) Podobno z czarnymi głośnikami lepsze te eltaxy prawda?

A co do tych Celestion, co sądzisz firma chyba robiąca wzmaki gitarowe więc powinny być ok? Warte te 600zł ?

Przykro mi, że nie spełniły oczekiwań i przyznam, że czuję się w pewnym stopniu odpowiedzialny za ten efekt. Cóż, prawdopodobnie nie uzyskasz już zadowolenia i jeśli masz możliwość zwrotu to spróbuj skorzystać, jeśli nie to pozostaje odsprzedać.

Lepszej klasy wzmacniacz na pewno poprawiłby nieco sytuacje jednak nie na tyle, by się podobało.

W pełni rozumiem Twoje rozczarowanie i mam nadzieję, że nie zraziło Cię to do kolumn podstawkowych, a tym bardziej do mnie.

Wśród monitorów bez wątpienia są konstrukcje, które spokojnie nagłośnią Twoje pomieszczenie 17m2. Jednocześnie miej na uwadze, że aby ten pokój wypełnić dźwiękiem o pełnym paśmie najbezpieczniej i rozsądnie byłoby wstawić kolumny podłogowe.

Na pocieszenie dodam, że największym i jedynym plusem w całej tej sytuacji jest Twoje doświadczenie, które tak naprawdę jest naturalne w tym hobby ;)

ps. Dla mnie również jest to lekcją i na pewno wyciągnę odpowiednie wnioski.

@kocurro należy Ci się kilka słów sprostowania

Otóż, to co napsiałem wcześniej było po 20 minutach odsłuchu `na szybko` z cd.

Później miałem 2 dniową awarię prądu więc nie miałem kiedy nadrobić... ale dziś jestem już po kilku godzinach słuchania z różnych źródeł i mogę bardziej rzetelnie to ocenić.

Po pierwsze, pierwsze wrażenie było złe, ale rozstawienie było losowe, a źródłem był kompakt CA d500SE, który jak się okazuje niespecjalnie polubił sie z B&W.

Wydaje mi się, ze CA gra jasno i głośno z natury. To w połączeniu z przejrzystym środkiem i górą w B&W dalło nieporządany efekt.

Taka cecha tego CA chyba, bo nie da sie słuchać bez mutingu, od razu bardzo głośno gra wzmacniacz. Myślałem, że to kwestia czułości wejścia CD, ale na AUX jest tak samo. W

Po drugie, po podklejeniu kolumny i zmianie ich ustawienia... podłączyłem jako źródło swój telefon (wiem, wiem nie bijcie) i puściłem kilka swoich ulubionych kawałków ze spotify (za to też nie bijcie, była `najwyższa jakość`)... i okazało sie, że to całkiem przyjemnie gra.

Jak stałem blisko sprzętu to grało nieźle... ale jak usiadłem na kanapie naprzeciwko... to, o mamo! jaki to potrafi dać zajebisty bas! Fajna stareofonia, fajne wysokie!

Graja kompletnie inaczej niz poprzednei yamahy, ale już sie przyzwyczajam i zaczynam je lubić. Zauważyłem, że nie każda płyta brzmi źle, ale pomysle nad zmianą kompaktu lub wzmacniacza.

Co do samych kolumn - zauważalnie mniejsze i sporo lżejsze niz yamahy. Grają tak.. hm, czyściej i precyzyjniej w całej skali. Bas jest znacznie fajniejszy, chociaż jest go mniej, bardziej precyzyjny i potrafi być wyczuwalny w podłodze, co mnie mocno zaskoczyło (drewniana podłoga). Ogólnie całe brzemie, jak pisalem jest inne, ale na pewno lepsze.

Kocurro, jestem Ci winien przeprosiny i porządne piwo! :)

A do tego zastanowię się nad wzmacniaczem i kompaktem.Mam mozliwośc kupna A500 niedrogo, ale jeżeli ma charakterystykę jak D500 to może być zły wybór.

@kocurro należy Ci się kilka słów sprostowania

Otóż, to co napsiałem wcześniej było po 20 minutach odsłuchu `na szybko` z cd.

Później miałem 2 dniową awarię prądu więc nie miałem kiedy nadrobić... ale dziś jestem już po kilku godzinach słuchania z różnych źródeł i mogę bardziej rzetelnie to ocenić.

Po pierwsze, pierwsze wrażenie było złe, ale rozstawienie było losowe, a źródłem był kompakt CA d500SE, który jak się okazuje niespecjalnie polubił sie z B&W.

Wydaje mi się, ze CA gra jasno i głośno z natury. To w połączeniu z przejrzystym środkiem i górą w B&W dalło nieporządany efekt.

Taka cecha tego CA chyba, bo nie da sie słuchać bez mutingu, od razu bardzo głośno gra wzmacniacz. Myślałem, że to kwestia czułości wejścia CD, ale na AUX jest tak samo. W

Po drugie, po podklejeniu kolumny i zmianie ich ustawienia... podłączyłem jako źródło swój telefon (wiem, wiem nie bijcie) i puściłem kilka swoich ulubionych kawałków ze spotify (za to też nie bijcie, była `najwyższa jakość`)... i okazało sie, że to całkiem przyjemnie gra.

Jak stałem blisko sprzętu to grało nieźle... ale jak usiadłem na kanapie naprzeciwko... to, o mamo! jaki to potrafi dać zajebisty bas! Fajna stareofonia, fajne wysokie!

Graja kompletnie inaczej niz poprzednei yamahy, ale już sie przyzwyczajam i zaczynam je lubić. Zauważyłem, że nie każda płyta brzmi źle, ale pomysle nad zmianą kompaktu lub wzmacniacza.

Co do samych kolumn - zauważalnie mniejsze i sporo lżejsze niz yamahy. Grają tak.. hm, czyściej i precyzyjniej w całej skali. Bas jest znacznie fajniejszy, chociaż jest go mniej, bardziej precyzyjny i potrafi być wyczuwalny w podłodze, co mnie mocno zaskoczyło (drewniana podłoga). Ogólnie całe brzemie, jak pisalem jest inne, ale na pewno lepsze.

Kocurro, jestem Ci winien przeprosiny i porządne piwo! :)

A do tego zastanowię się nad wzmacniaczem i kompaktem.Mam mozliwośc kupna A500 niedrogo, ale jeżeli ma charakterystykę jak D500 to może być zły wybór.

No to mnie imiennik podbudował ;) Cieszę się, że zakupione B&W ujawniły swoje walory brzmieniowe, które wcześniej zbyt pochopnie zostały ocenione i że dałeś im szansę. Kolumienki te posiadał dobry znajomy, który bardzo je zachwalał i podobnie jak Ty nie dowierzał ile basu potrafią z siebie wydobyć te niepozorne skrzynki. Także na pewno drzemie w nich potencjał i aby w pełni go wydobyć warto zainwestować w odpowiedni wzmacniacz oraz źródło. Mając na uwadze Twoje spostrzeżenia skreśliłbym Cambridge Audio z listy poszukiwań. A500 to zacny piecyk, ale nie do Twoich kolumn. Postaraj się teraz o przyzwoity wzmacniacz, bo Twój CD to całkiem dobry odtwarzacz. Zmień Arku swoje Onkyo na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i prawdopodobnie więcej nie będziesz szukał ;)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witam

Proszę o poradę

Mam Nada 3020 cd 5420 salon ok 30m2

Jakie kolumny do takiego zestawu

Budżet ok 1000zł.

W salonie drewniana podłoga,odległość do kolumn ok 3m.

Dzięki

Ciekawa propozycja, wrzucam na listę poszukiwanych :) Podobno z czarnymi głośnikami lepsze te eltaxy prawda?

A co do tych Celestion, co sądzisz firma chyba robiąca wzmaki gitarowe więc powinny być ok? Warte te 600zł ?

W tych Celestionach siedzą miniaturki głośnika basowego - on nie ma realnie (bez kosza) chyba nawet 10cm z tego co pamiętam. To takie granie trochę łagodne, bezpieczne, bez wyrazu. Źle nie grają ale strach na tym pograć nieco głośniej :) Eltax (niezależnie od wersji) są zdecydowanie lepsze. Wersja czarna gra efektowniej, a druga - biała - gra stonowanym dźwiękiem, po ciepłej stronie mocy. Oprócz tego masz zawsze sprawdzone Tannoy M2, M2.5. Jeśli myślisz o podłogowych to Tannoy M3 lub Eltax 5+. M3 grają moim zdaniem najfajniej z nich wszystkich, najprzyjemniejszy bas.

Witam

Proszę o poradę

Mam Nada 3020 cd 5420 salon ok 30m2

Jakie kolumny do takiego zestawu

Budżet ok 1000zł.

W salonie drewniana podłoga,odległość do kolumn ok 3m.

Dzięki Quadral Rondo ze wstęgą.

Bardziej myślałem o połogówkach np takich

Dali 104,Monitor audio br5 i znalazłem jeszcze Argony tylko nie wiem jak grają,jest jeszcze Rega

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jeszcze pylony

Pylonów mogę posłuchać reszty niestety nie.Nie bardzo wiem które będą miały przyjemny bas?

Salon okazał się trochę większy niż myślałem 30m+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dali 104,Monitor audio br5 i znalazłem jeszcze Argony tylko nie wiem jak grają,jest jeszcze Rega

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jeszcze pylony

Pylonów mogę posłuchać reszty niestety nie.Nie bardzo wiem które będą miały przyjemny bas?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jeszcze pylony

Jeśli myślisz o Pylon Pearl 25 to moim zdaniem lepiej jednak zrobisz, kupując inne używane. Monitor Audio BR5 ładnie grają, tylko są zbudowane na głośnikach 2x 13cm, zamknięte w małych skrzynkach a powinieneś szukać dużych kolumn, na głośnikach minimum 2x 16cm. Z tych wyżej rozważyłbym Mission M74, basowo jedne z lepszych jakie słyszałem, a i ogólnie niczego sobie, Tannoy Mercury poleciłbym również, ale na pewno nie M3 - za małe na 30m, dopiero M4 dadzą radę, z droższych M5 i R3. Na Allegro widzę w okolicy 1k też np Paradigm Monitor 7v4 (miałem, bardzo dobre tylko góra taka sobie), Celestion F28 (bardzo dobre ogólnie, również bas, ale bez szaleństw jeśli chodzi o dynamikę jak w Paradigm czy Mission), Dali 18mk2 (wyglądają zachęcająco, ale nie słyszałem ich).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edit: nie zwróciłem uwagi że masz Nada 3020, w takim razie odpuściłbym Dali, Tannoy i skupiłbym się na jaśniejszych kolumnach. Reszta powinna pasować.

Rzeczywiście lepsze sa te na czarnych przetwornikach.

.

witam

Szukam kolumn podłogowych do salonu ok 35 m2 (ustawione we wnęce 4 x 4 m). Wzmacniacz Marantz PM 8000, obecnie gra z Avance Omega 503 ze zmodyfikowanymi zwrotnicami. Muzyka głównie rockowa, zarówno klasyczna jak i nowoczesne łomoty. Budżet do 2 000 pln, choć im taniej tym lepiej, tylko używane. Rozważam:

- Quadral Amun (ale niska skuteczność może okazać się zbyt wymagająca dla Marantza - niespecjalnie dobrze dogaduje się on z niższymi Quadralami Tribun MK IV, brakuje basu, znacznie lepiej radzi sobie z nimi drugi mój wzmacniacz Kenwood KA 990V)

- Dali 450/850 - te pierwsze do znalezienia w założonych pieniądzach ale czy będzie to skok jakościowy w porównaniu do Avance Omega (też Vify)? 850 ciężko znaleźć w założonym budżecie choć ostatnio zgapiłem się i były za 1500 w dobrym stanie

- Acoustic Energy Aegis 309 - już nowocześniejsze

- coś z Paradigm?

Marantza zmieniać nie zamierzam, ale potrzebuje on czegoś żywszego do kompletu niż Avance Omega. Zależy mi na dynamice, szczegółowości, dobrym brzmieniu również na niskich poziomach głośności.

witam

Szukam kolumn podłogowych do salonu ok 35 m2 (ustawione we wnęce 4 x 4 m). Wzmacniacz Marantz PM 8000, obecnie gra z Avance Omega 503 ze zmodyfikowanymi zwrotnicami. Muzyka głównie rockowa, zarówno klasyczna jak i nowoczesne łomoty. Budżet do 2 000 pln, choć im taniej tym lepiej, tylko używane. Rozważam:

- Quadral Amun (ale niska skuteczność może okazać się zbyt wymagająca dla Marantza - niespecjalnie dobrze dogaduje się on z niższymi Quadralami Tribun MK IV, brakuje basu, znacznie lepiej radzi sobie z nimi drugi mój wzmacniacz Kenwood KA 990V)

- Dali 450/850 - te pierwsze do znalezienia w założonych pieniądzach ale czy będzie to skok jakościowy w porównaniu do Avance Omega (też Vify)? 850 ciężko znaleźć w założonym budżecie choć ostatnio zgapiłem się i były za 1500 w dobrym stanie

- Acoustic Energy Aegis 309 - już nowocześniejsze

- coś z Paradigm?

Marantza zmieniać nie zamierzam, ale potrzebuje on czegoś żywszego do kompletu niż Avance Omega. Zależy mi na dynamice, szczegółowości, dobrym brzmieniu również na niskich poziomach głośności.

Paradigm to byłby dobry trop, ale do 2000zł kupisz chyba tylko serię Monitor, które mają przeciętne wysokie tony (z paroma wyjątkami). Jeśli masz wydzielone mniejszy kawałek pomieszczenia to może niekoniecznie trzeba szukać dużych kolubryn. Z żywszych i szybszych kolumn, które na pewno sprawdzą się w rock Acoustic Energy Aelite 3 (nawet Aelite 2 z podstawkami), Tannoy R3, stare dual concentric (638, 615, DC3000, ewentualnie 613, 611, DC2000), Celestion F38 / F28 albo bardziej kwadratowe vintage JBL / Sansui / Celestion, jeśli jesteś w stanie zaakceptować wygląd :)

Wszystkie są żywe i szybkie ale grają inaczej, inne wysokie tony, gęstość, siła basu itp, trudno mi powiedzieć jaki dokładniej dźwięk byś chciał uzyskać.

Edytowane przez don111
  • 2 tygodnie później...

Cześć

Dzisiaj dotarły nowe Missiony M74

Grają z Nadem 3020 zaje.....e

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam wszystkich.

Powiedz jak to gra? Dźwięk bardziej jasny (odchudzony) czy tłustszy? I jak wokale? Z przodu czy z tyłu? Myślałem kiedyś o tych kolumnach.

• Pokaż nowe odpowiedzi