Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

ja jakos nie mam przekonania do tego co malutkie, ostanio mialem okazje posluchac w salonie audio "Dynaudio Audience 42" sprzedawca zachwalal na maxxa bo jest co zachwalac:D ale do mojego typu muzyki to sie nie nadaje:/ ach ta wielkosc. Mam jakies glupie podejscie ze do odsluchu muzyki techno musi byc glosnik o duzej srednicy moje Cantony canotny mialy 25cm basu i boje sie ze zrobilem blad sprzedajac je i ze juz nie osiagne w pokoju tego co mialem. A nie chce zalowac nowego zakupu.

Do 12m2 moze raczej monitory z mocniejszym basem? Ja mam BMN M1 w pokoju prawie 20m2 i base zdecydowanie nie brakuje. Wiem ze BMN byly wrecz wysmiewane na tym forum ale ja zaryzykowalem ich zakup (kupilem za 700 pln) i jestem naprawde zadowolony.

Pozdrawiam

do 12 m2 nie ma sensu wstawiac podlogowek, nie dlatego że nie zagrają - niewykluczone że dałoby się wszystko poustawiac i wytlumic jak należy - ale dlatego że nie wykorzysta się ich potencjału, a za tę samą kasę można kupić monitory o klasę lepsze. za ok 700 zł (a nawet mniej, 500-600zł sie trafiają) można ustrzelić np. paradigm monitor 3 w jakiejs starszej wersji 1 lub 2, które sa do techno w sam raz.

-> norwidos

Nie słuchałeś, a sugerujesz się wagą. Zgadza się, 10kg ważą dobre monitory, ale na pewno nie za 700zł.

Tym bardziej, że ważyłem Mistrale - 12,5kg/szt.

Więc tak - jeśli chcesz mieć ilość basu odpowiednią to głośniki niskotonowe co najmniej o średnicy 16cm. Evo one więc odpadają. Z podłogówek możesz kupić Kody - mają nawet sporo basu. Ja mam w takim samym pokoju Tannoy F2 - monitorki ze sporym basem i jestem zachwycony. Wstawiłem kiedyś M5 i basior był potężny wręcz ogromny a przy tym nie najgorszej jakości - wzbudzała się częstotliwość około 50Hz - myślę że Tobie to by się akurat spodobało. Jednak ciężko kupić M5 poniżej 1000zł.

A może mission? 701 podstawkowe można wyrwać za połowe kwoty którą chcesz przeznaczyć, a podłogowe 702e też kupisz tylko trzeba trafić bo ostatnio żadko sie pojawiaja. Uważam że potrzebny koniecznie im tunning ale i bez niego na brak basu nie będziesz narzekał.

pachu

witam

Mam cos co by cie moglo zainteresowac:) Duze czarne podłoglowe kolumny JAMO E470 (dawne STUDIO 190) . Stan "sklepowy" bez najmniejszych rys , a za mniejsza cene niz posiadasz do wydania:)(kosztowaly swego czasu w sklepie 1600zl). Graja naprawde DOBRZE, u mnie w 20m pkoju sokojnie "wyrabiaja" to w twoim 12m ....:) Sa to3 drozne kolumny, niskotonowiec ma 20cm wiec potrafi ladnie zagrac:) Mys;le ze takie w zupelnosci rozniosa twoj maly pokoj:)

jak bys byl zainteresoany to pisz na PW lub gg: 2876619

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Dziekuje wszystkim za oferty i podpowiedzi ja jednak poslucham Simonello i chyba zdecyduje sie na tonsil mistral.... Zakladajac ten temat mialem nadzieje ze wasze porady co do zakupu kolum beda jednakowe np wiekszosc polecac bedzie jeden typ kolum a tu sa strasznie zroznicowane odpowiedzi ... :)JBL, Paradigm, Wharfedale, Tannoy, Jamo, Mission, Tonsil Mistral, AE Evo One, BMN M1, AA Dione i w ostatecznosci zrobil mi sie zamet w glowie:)

Wiesz Pachu - każdy lubi co innego, więc każdy ma inne zdanie na temat tych samych kolumn. Jedni polecają to drudzy tamto. Jak by nie było każde z wymienionych przez Ciebie kolumn to kolumny firmowe i brzmienie jest już na jakimś poziomie - tylko różni się charakterem. Musisz sam dokonać wyboru.

Ważne jest to jak podłogówka jest skostruowana. Nikt nie napisał, że wiele modeli to właściwie monitor tylko z dużą skrzynią, która dodaje im masy. I bardzo dobrze. W środku jest sztywna odgroda. Oszczędność na podstawkach to też kilka groszy.

• 1 miesiąc później...

Witam!

Posiadam obecnie kolumny Altus 110. Co moglibyście polecić oczywiście lepszego od tych altusów?? Cena to ok 400 zł(używane mogą być) Bardzo proszę o jakieś propozycje, jeżeli wogóle coś lepszego dostanę w tej cenie. A jeżeli nie to podajcie również przykłady kolumn droższych--lepszych od tych(tak dla mojej wiadomości)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Nie da się ukryć, że w kwocie >1.000PLN za parę używanych kolumn wybór jest powalający, ale nie oszukujmy się, bo każda z propozcji to będzie wypadkowa kompromisów "coś za coś" i za pierwszym razem trafić w punkt jest raczej mało prawdopodobne. Ile modeli, tyle różnych "szkół" brzmienia. Markowy podłogowiec z tej kategorii cenowej, to zazwyczaj efektownie wyglądający mebel, który bardziej się nadaje do oglądania niż słuchania. Z kolei monitor może dysponować przetwornikami lepszej klasy, ale nic za darmo na tym świecie nie dają, więc musiz się liczyć z tym, że jakość i ilość dolnych zakresów pasma będą zależeć w głównej mierze od Twojej wyobraźni. O charakterze brzmienia w ogóle nie ma sensu się rozpisywać, bo w tej lidze bardziej liczy się ilość a nie jakość i mało kto zawraca sobie głowę takimi duperelami jak klasa dźwięku. To ma wyglądać i robić hałas, a cała reszta jest mało istotna. Do czego zmierza mój nudnawy wywód? Ano do tego, że zadając tego typu pytanie musisz się liczyć z tym, że otrzymasz całą masę przeróżnych propozycji z których tak naprawdę niewiele wynika jeśli Ty sam nie miałeś styczności z grającymi kolumnami opisywanymi w tym wątku. Sensowność wciskania na siłę podłogowców do 16 metrów kwadratowych, to mniej więcej tak samo udany pomysł jak słuchanie techno na budżetowych monitorach. I nie ma w tym ani odrobiny złośliwości z moje strony, tylko sam kiedyś przechodziłem przez to samo co Ty dzisiaj. Kupowanie kota w worku dysponując ograniczonymi funduszami przeważnie kończy się mniej lub bardziej dotkliwym rozczarowaniem i po tygodniu czy miesiącu cała przeprawa zaczyna się od początku. Przewalisz przez pokój dwadzieścia różnych modeli, popłyniesz na każdej odsprzedaży i w sumie zostaniesz w punkcie wyjścia. Na Twoim miejscu zacząłbym od poszukiwań w sektorze według mnie najbardziej bezpiecznym, jeśli chodzi o ten przedział cenowy, czyli od starszych modeli Tonsila. W szesnastu metrach kwadratowych na początek postawiłbym bardzo przyjemne i w miarę uniwersalne Scherzo 110 na solidnych standach oczywiście. Metallica, Rammstein, Dream Theater... Ministry, Prodigy, Kraftwerk... Vollenweider, Oldfield, Gabriel, czy nawet Vivaldi... w takim metrażu żaden problem. Sam miałem to wiem, a moje egzemplarze mają już chyba z dwanaście lat i grają do dzisiaj u szwagra ze wzmakiem Pioneera A-50... nie pamiętam dokładnie, ale w tym samym wieku i też żadna tam rewelka i powiem Ci tak, że czasami będąc u niego łapię się na tym, że te kolumny naprawdę grają zajebiście, a trochę już w swoim życiu tego miałem. W tej kwocie zmieścisz się spokojnie ze standami i jeszcze Ci zostanie na parę płyt. Prawdopodobnie dasz sobie luz na dłuższy czas ze zmianami. I możesz być spokojny, bo Altusy akurat mają tyle wspólnego ze Scherzo 110 co... no nie wiem, powiedzmy Dacia Logan z Renault Megane.

To tyle, pozdrawiam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla - akurat kumpel ma Sherzo 110 i zawsze go proszę, żeby nie demonstrował mi ich możliwości, bo grają nadzwyczaj kiepsko, podobnie jak Altusy.

dayus - polecam jakieś Dali 104/505. Sam mam TDL RTL3 i też polecam jakbyś je gdzieś znalazł. Miniaturki wszelkiej maści sobie daruj do rocka/techno...

jezeli szukasz srednicy, to PARADIGM MONITOR jest ostatnia serią na która powinienes zwracac uwage. te kolumny, to niezła scena, natrętna góra, i bass ,bass, noch mal bass. zwłaszcza przy tym pionku, miałem 445, 501, jedno z drugim jak ogień i woda. jeden wielki muł ci z tego wyjdzie, wokal biedny ze az płakac sie chce. serie monitor ODRADZAM.

krzylo, 27 Sty 2007, 23:24

>parantulla - akurat kumpel ma Sherzo 110 i zawsze go proszę, żeby nie demonstrował mi ich

>możliwości, bo grają nadzwyczaj kiepsko, podobnie jak Altusy.

Przecież ja nie twierdzę, że to wzorcowe kolumny i nic lepszego nie ma na świecie. Mają swoje wady jak i zalety. Wady to przede wszystkim ograniczenia wynikające z wielkości skrzynek i klasy zastosowanych przetworników. Zalety to w miarę równe pasmo i niemęczący charakter brzmienia, czego niestety nie da się powiedzieć o Altusach i porównywanie tych obu konstrukcji w jakimkolwiek aspekcie jest nieporozumieniem. A co najważniejsze w przypadku kolegi dayus, to śmieszna cena Scherzo na rynku wtórnym oscylująca wokół takich "hajendowców" jak Tannoy M-1 czy tego typu komputerowych pierdziawek wykreowanych na ósmy cud świata przez kolorowe pisemka. A jeśli już koniecznie mają to być podłogówki, to w tej kategorii cenowej, przy odrobinie szczęścia i cierpliwości, można czasami wyhaczyć Radmory LS-30, które już w przedbiegach biją na łeb porównywalne cenowo "firmówki" z Media Markt do których można zaliczyć większość wymienionych w tym wątku hitów.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Witam!

Poszukuje kolumn, raczej podłogowych i nie za drogich. Na dzień dzisiejszy ile mógłbym przeznaczyć na nie to nie więcej niż 500 zł dlatego chyba wolałbym poczekać troche to miałbym z deczka więcej kasy (może 1000 zł) wiem że to i tak nie wiele, no ale co zrobić. Dokładnie jakiej muzyki słucham możecie przeczytać w "O mnie" poza tym czasami słucham radia. Aktualnie mam Scherzo 350 i do muzyki jakiej słucham kompletnie się nie nadają a już w ogóle do pomieszczenia w jakim je trzymam. Głównie rozchodzi się tu o bas a szczególnie o bas przy twardszych bitach (muzyka TRANCE). A mianowicie w moim pokoju (zaledwie 12m kw.) sam bit jest praktycznie bez basu, tylko takie pyknięcie jak z mini wieży, a po każdym uderzeniu (Kick-u) jest takie dudnienie w okolicach 63Hz. Albo przy niektórych kawałkach jeszcze dudni "bass" (Ale mówiąc bas w tym wypadku mam na myśli jeden z elementów piosenki). Czyli duniący "bas" + dudnienie po każdym kicku = DUDNIENIE PRZEZ CAŁY CZAS! Nieda się tego słuchać, poprostu przez całą piosenke słychac takie coś: BUUUUU UUUU UUUUUUU UUUuUUUUuuUUUUUubUUuuBBUUuuUU! Przy miękkim bicie jest troche lepiej ale i tak średnio. Poza tym w moim pokoju te kolumny z basem nie schodzą niżej niż powiedzmy 50Hz (tą właśnie częstotliwość już słabo słychać). W sylwestra miałem je w o wiele większym pomieszczeniu i tam bas schodził bardzo nisko, chyba do 35Hz, to było dla mnie cudowne uczucie :) tak jakby uszy zatykało! Ale niestety taki efekt uzyskałem tylko w myzyce typu Hip-Hop, Reggae, Pop.... no i w niektórych House-owych utworach :). W Trance jak i w innych gatunkach już nie było tego dudniącego basu w granicach 63Hz po każdym kick-u, ale sam kick w Trance praktycznie się nie zmienił, no może troszeczke mu basu przybyło.

Czyli tak! Szukam kolumn za max tysiaka, z ogromnym basem, zaznaczam że nigdy mi go nie brakuje, ale to musi być takie szybkie, dynamiczne BU! i koniec, a nie że się rozlewa na cały utwór i żeby on był taki równy z kickem a nie buczał z opuźnieniem jakoś. No i fajnie jakby taki pozostał przy większej głośności. Fajnie też jakby schodził tak nisko jak w moich Scherzo 350 grających w dużym pomieszczeniu, ja za to chce taki w moim małym pokoju. Dobra starczy o tych basach. Średnie tony? Hmm... nie umiem zbytnio opisać jakie mają być, poprostu dobre w miare :D:P. Góra? ...wysokich tonów fajnie jakby dosyć dużo było i były przyjemne i nie takie ostre przy większej głośności (efekt wbijania noża w głowe). Ogólnie nie zależy mi na jakiejś naturalności i neutralności bo muzyka elektroniczna sama z siebie nie jest naturalna.

Ahaa....jakie tam sobie klocki skompletowałem możecie w "o mnie" przeczytać (bez korektora niestety żyć nie mogę)

Z góry dzięki za jakieś rady co do wyboru kolumn.

Pozdrawiam ;)

Poszukaj moze uda Ci sie znalzc Kody NT306f, ktore zmiota szybkoscia basu i sila Scherzo (przynajamniej scherzo200). Dwa razy mniejsze glosniki w kodach i 2 razy lepsze zejscie w basie. Do lojenia kody sa nie do zajechania.

Co do Cantonów to fajne są "409" z serii GLE i "611 DC" i "609 DC" z serii ERGO :D Tylko ta cena.... i jeszcze pytanie czy w takim małym pokoju zejdą z basem mniej więcej tak nisko jak jest napisane?

Jeśli chodzi o kody to słyszałem jakieś kolumny tej firmy ale nie wiem jaki model, może jakaś lipa bo basu zero, ale to napewno były jakieś gorsze od tych NT306f

Mateusz_GTI, 31 Sty 2007, 17:00

Wrażenia, które opisujesz powyżej (buuuuuczący niby bas) według mnie wynikają głównie z fatalnej akustyki pomieszczenia (pomieszczeń) i prawdopodobnie ustawienia w nim (w nich) samych kolumn, ewentualnie z nieszczęśliwego wybrania miejsca odsłuchu. Mały pokój Ci nie zaduuuudni tak jak duży, bo to wynika chociażby z samych praw fizyki, ale fakt jest faktem, że przynajmniej z tego co przeczytałem, nie upatrywałbym tu całej winy tylko i wyłącznie w samych kolumnach. Oczywiście wstawienie ich do 12 metrów to nieporozumienie i nie ma prawa zagrać, ale przed przysłowiową zamianą siekierki na kijek, najpierw spróbuj zatkać tunele bass reflex i pokombinuj z ustawieniem kolumn w pokoju, a na samym końcu postaraj się dobrać optymalne dogięcie osi głośników względem miejsca odsłuchu. To nic nie kosztuje, a efekt może być duzo lepszy niż znoszenie do domu kolejnych "wynalazków" i kasę możesz przeznaczyć na lepszą elektronikę.

Mateusz_GTI, 30 Sty 2007, 22:17

"...sam bit jest praktycznie bez basu, tylko takie pyknięcie

>jak z mini wieży, a po każdym uderzeniu (Kick-u) jest takie dudnienie w okolicach 63Hz. Albo przy

>niektórych kawałkach jeszcze dudni "bass" (Ale mówiąc bas w tym wypadku mam na myśli jeden z

>elementów piosenki). Czyli duniący "bas" + dudnienie po każdym kicku = DUDNIENIE PRZEZ CAŁY CZAS!

>Nieda się tego słuchać, poprostu przez całą piosenke słychac takie coś: BUUUUU UUUU UUUUUUU

>UUUuUUUUuuUUUUUubUUuuBBUUuuUU! Przy miękkim bicie jest troche lepiej ale i tak średnio..."

Sam bit jest taki jak ma być, a po każdym uderzeniu stopy odzywa się pomieszczenie i nie ma to nic wspólnego z samymi kolumnami, bo każde inne duże podłogowce z bass reflexem, właśnie tak Ci zagrają. Nie chcę się zakładać, ale przypuszczam, że kolumny stoją plecami przy samej ścianie albo jeszcze lepiej w okolicach narożników pomieszczenia. Zgadłem? A Ty sam siedzisz pod przeciwległą ścianą lub w pobliżu którejkolwiek innej. Zgadłem? Jeśli tak, to niestety spełniasz wszystkie wymogi, aby uzyskać dłuuuugie i przeeeeeeciągłe duuuuudnienia ;)

Kolumny mam ustawione w narożnikach ale jakieś 50cm od tylnej ściany po środku (między kolumnami) stoi duuże biurko przez co kolumny jednym bokiem prawie dotykają ściany a drugim biurka i podejżewam że ten bas się właśnie odbija od tego wszystkiego naokoło i dudni ale niemam zabardzo jak ich inaczej ustawić.

W sumie to raz próbowałem je jakoś przestawiać chociażby z ciekawości, co prawda nie dudniło tak ale basu wtedy nie było prawie wcale, a tego niskiego basu jaki uzyskałem w większym pomieszczeniu, za cholere nie mogłem uzyskać w tym moim pokoju, nie wiadomo gdzie bym je upchnął to basu brak. Jedynie jak mam je w tych narożnikach to jest bas ale dudniący, to wole już taki niż wcale. Z zatykaniem bass reflexu nie próbowałem, a poza tym na br są jakieś siatki na zewnątrz, ale muszę zobaczyć czy da się to ściągnąć.

No i myślę że kolumny z br z przodu lepiej grały by w takim pokoju, co? A poza tym mówisz że takie duże kolumny dobrze nie zagrają w takim małym pokoju, no a jak ja chce dużo basu to co mam kupić jakieś tannoy mercury m2?? yhym... już słysze te basy, aż mi nogawgi drżą na sam widok.

• Pokaż nowe odpowiedzi