Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Oczywiście spędziłem kilka dni na szukaniu podobnych pytań, ale im więcej wątków przeczytałem tym mniej wiem

Kolumny napędzać będzie teraz Radmor 5412 i 5102 za jakiś czas yamaha ax700 i/lub Rotel RB-930AX

Pomieszczenie odsłuchowe w tej chwili to 12m2, ale za pół roku (przeprowadzka) ok 18-20m2

Rodzaj muzyki to wszystko: od klasyki rocka, popu, lata 80 i 90 po rap, dance i muzyka elektroniczna.

Lubie "rozkoszować" się czystością, naturalnością i jakością dzwięku podczas słuchania Enyi, ale lubie także potężny, mocny, nisko schodzący bass przy bitach np 50centa.

Lubie czasem słuchać głośno muzyki, ale większość czasu słucham jej na niezbyt uciążliwym poziomie.

Oglądam dużo filmów także fajnie by było żeby kolumny sprawdziły się również do tego.

Wiem że ciężko znaleźć złoty środek w tej cenie(do 700zł), ale wiem że jest to możliwe.

Osobiście zastanawiam się nad Tonsilami Voyager 350/Scherzo 350, ale wszyscy jeżdżą po nich jak po łysej kobyle :D

Co jeszcze byście polecili?

Monitor Audio BR2 do wziecia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Witam!

Mam zamiar kupić nowe głośniki do 2000zł i nie wiem które wybrać. Myślałem na któryś z tych:

- CANTON GLE 490.2

- tonsil maestro II 180

- Magnat Quantum 557

- JBL es 80

Nie wiem które z nich były by najlepsze. A wzmacniacz jaki posiadam to DIORA WS 442.

Jeśli mp3 zapomnij. Ten zestaw jest zbyt dobry i pogorszy tylko odsłuch. Uwydatni brak basu,świszczące wysokie,płaskie średnie ogólne zniekształcenia. Usłyszysz też szumy które jakoby mp3 nie posiada. Nawet może sprzęcik uszkodzi.

Trochę na ten temat:

Ukryta Zawartość

Jeśli sygnał audio to. Do tej Diory WS 442 stare Mildton,Alton ostatecznie Altusy minimum 80wat. Z ewentualnym remontem zawieszeń zmieścisz się w 400zł. Odtwarzacz jakiś używany za 50zł koniecznie całkowicie sprawny. Korektor niekoniecznie za 50zł powinien być sprawny. Płyty CD na allegro kupisz za 10-20zł sztuka. I koniecznie zaproś znajomych,większość już nie ma pojęcia co to dźwięk.

Ukryta Zawartość

Witam!

Mam zamiar kupić nowe głośniki do 2000zł i nie wiem które wybrać. Myślałem na któryś z tych:

- CANTON GLE 490.2

- tonsil maestro II 180

- Magnat Quantum 557

- JBL es 80

GLE brzmia jak dla mnie metaliczne, ES80 to łubu dubu w skrocie. Maestro 180 przemilcze choc zle nie sa. Qantum 557 nie sluchalem, ale mialem starsze 507. Tez byly nieco metaliczne z takim sobie basem, ale podobno ta nowa seria jest lepsza. Ale za 2tys to juz kupisz Quantum 655. Polka wyzej. Ale do Diory to wszystkie sa za dobre. Proponuje kupic kolumny za 1500zl, a reszte przeznaczyc na wzmacniacz.

Z ewentualnym remontem zawieszeń zmieścisz się w 400zł. Odtwarzacz jakiś używany za 50zł koniecznie całkowicie sprawny. Korektor niekoniecznie za 50zł powinien być sprawny. Płyty CD na allegro kupisz za 10-20zł sztuka. I koniecznie zaproś znajomych,większość już nie ma pojęcia co to dźwięk.

Za 400zl to kupisz kolumny, ktore zabija te Altusy i takie tam. A zawieszenia do tych papierzakow Tonsila to kosztuja 15zl. Trzeba byc niezle ograniczonym zeby sobie tego nie wymienic.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Proszę o pomoc. Poszukuję uniwersalnych kolumn podstawkowych lub podłogowych do wzmacniacza audiolab 8000s od 2000 do 3000 zł.. Pomieszczenie 20 m2, muzyka jazz i rock. Oczekuję muzykalnego dźwięku z dobra przestrzenią o dobrej równowadze tonalnej, bas naturalnie wybrzmiewający. Kolumny mogą być używane (Allegro).

Edytowane przez Thornero

Witam.

Zacznę od tego, że jestem młodym fanem (lat 18) muzyki klubowej i rockowej. Chciałbym kupić jak najlepsze kolumny do 1200zł. Chodzi mi oczywiście o używane.

Mój pokój ma ok. 12m2. Siedzę niecałe ~2m od kolumny.

Moje doświadczenia słuchowe nie są jakieś audiofilskie czy coś podobnego. Ale nie ukrywam lubię jak coś pięknie gra, a nie buczy i pierdzi. Dotychczas słuchałem muzyki na słuchawkach Sennheiser HD380 Pro + karta dźw. Asus Xonar DX. Nie jestem z tego już zadowolony i chciałbym mieć konkret na dłuższy czas.

Wsadziłem do pokoju do testów jak to będzie grało kolumny: Koda AC670F + wzmacniacz jakiś słaby Sony F420. Dźwięk nie dudni, przyjemnie to brzmi w moim pokoju.

Oczywiście po zakupie kolumn przyjdzie czas na kupienie jakiegoś konkretnego wzmacniacza. ;)

Proszę o doradzenie mi co wybrać w moim przedziale cenowym. Kolumny chce kupić teraz, więc dobrze by było aby były na Allegro dostępne od ręki :-D

Thornero

Może takie (dla jasności - aukcja jest moja)

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem co prawda zestawienia Proac - Audiolab, ale grające osobno-w innych konfiguracjach - tak i teoretycznie może to być niezłe połączenie.

Ukryta Zawartość

Jeśli mp3 z komputera lub ,,polskie radio,, - zapomnij. Ten zestaw Radmor5412 plus Alton80 jest zbyt dobry i pogorszy tylko odsłuch. Uwydatni brak basu,świszczące wysokie,płaskie średnie ogólne zniekształcenia. Usłyszysz też szumy które,jakoby mp3 nie posiada. Nawet może sprzęcik uszkodzi. Do tego zestawu Odtwarzacz CD i dobry gramofon z dobrą igłą. Płyty też są różnie tłoczone,ale warto w tym pogrzebać.

Witam wszystkich.

Mam do Was prośbę o poradę w sprawie wymiany sprzętu. Niedawno wprowadziłem się do mojego długo budowanego domu i chciałbym w końcu skupić się na zmianie sprzętu. Nie jestem audiofilem (może i dobrze bo zamożny to ja nie jestem :)) ale moje kolumny kupione 12 lat temu (jamo studio 180) można już chyba tylko wrzucić do kominka.

Jak wspomniałem budżet skromny (max 1700 zł na zestaw), a do nagłośnienia 30 metrowy salon.

Chodzi mi o zestaw stereo nie żaden 5.0 czy 5.1.

Ponieważ nie jestem z tematem na bieżąco może moglibyście podsunąć mi jakieś pomysły. Na chwilę obecną moją uwagę zwróciły kolumny Jamo S 608. Czytałem troszkę opinii na ich temat ale podsumowując opinie na ich temat są raczej średnie. Zestaw stereo ewentualnie mógłby wspierać jeszcze mój sub Magnat 301 A.

Wydaje mi się również, że będę potrzebował również czegoś do napędzenie nowych kolumn, na chwile obecną mam tylko Kenwwoda KRV V-5020. Tutaj również będę potrzebował Waszej pomocy. Potrzebuje kupić jakiś tani wzmacniacz stereo do max 500 zł.

Jeśli chodzi o kolumny wolałbym nowy, wzmacniacz oczywiście używany.

Bardzo Was proszę o jakieś pomysły.

Pozdrawiam

ps.

muzyka jakiej słucham jest niestety bardzo różna

Witam wszystkich.

Mam do Was prośbę o poradę w sprawie wymiany sprzętu. Niedawno wprowadziłem się do mojego długo budowanego domu i chciałbym w końcu skupić się na zmianie sprzętu. Nie jestem audiofilem (może i dobrze bo zamożny to ja nie jestem :)) ale moje kolumny kupione 12 lat temu (jamo studio 180) można już chyba tylko wrzucić do kominka.

Jak wspomniałem budżet skromny (max 1700 zł na zestaw), a do nagłośnienia 30 metrowy salon.

Chodzi mi o zestaw stereo nie żaden 5.0 czy 5.1.

Ponieważ nie jestem z tematem na bieżąco może moglibyście podsunąć mi jakieś pomysły. Na chwilę obecną moją uwagę zwróciły kolumny Jamo S 608. Czytałem troszkę opinii na ich temat ale podsumowując opinie na ich temat są raczej średnie. Zestaw stereo ewentualnie mógłby wspierać jeszcze mój sub Magnat 301 A.

Wydaje mi się również, że będę potrzebował również czegoś do napędzenie nowych kolumn, na chwile obecną mam tylko Kenwwoda KRV V-5020. Tutaj również będę potrzebował Waszej pomocy. Potrzebuje kupić jakiś tani wzmacniacz stereo do max 500 zł.

Jeśli chodzi o kolumny wolałbym nowy, wzmacniacz oczywiście używany.

Bardzo Was proszę o jakieś pomysły.

Pozdrawiam

ps.

muzyka jakiej słucham jest niestety bardzo różna

Wzmacniacz już jest, kupiłem właśnie Denona PMA860.

Także proszę o pomoc w doborze do tego kolumn

jezeli głównie do słuchania muzyki to celowałbym w Grundig BOX 650, 850 lub inne z tej serii,

poniżej przykład

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jezeli głównie do słuchania muzyki to celowałbym w Grundig BOX 650, 850 lub inne z tej serii,

poniżej przykład

Ukryta Zawartość

Ja ze swoimi bujałem się na allegro z dwa miesiące, aż w końcu zrezygnowałem ze sprzedaży. Nawet możliwość wcześniejszego odsłuchu jakoś nie przemówiła do kupujących, stąd też dałem sobie spokój. Starsza seria grundiga jest w uczciwych pieniądzach naprawdę fajnym rozwiązaniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Witajcie,

B&W DM309 porownanie z Infinity Beta series

czytalem o obu z osobna, ale nigdy razem. Czy ma ktos porownanie?

Czym byly napedzane ?

Pozdrawiam!

Edytowane przez Fr@ntz
Gość MaSTeR76

(Konto usunięte)

Witajcie,

Udało mi się wylicytować wzmacniacz Yamaha A-520 w okazyjnej cenie ( ~200zł ) i poszukuję do niego kolumn do 500zł.

Czy miałyby to być kolumny podstawkowe czy podłogowe, trudno jest mi się zdecydować. Obecny pokój ma około 14m^2, ale jest to tymczasowe lokum, które prawdopodobnie zmienię na większe.

To co udało mi się samemu wyszukać to:

1) http://allegro.pl/tannoy-mercury-m2-i2743392243.html

2) http://allegro.pl/canton-gle-403-made-in-germany-licytacja-i2718142070.html - tu się pojawia problem z impedancją.

Yamaha obsługuje głośniki 8 ohmowe, ale ponoć też sobie radzi i z niższymi impedancjami. Różne są opinie.

3)http://allegro.pl/wspaniale-kolumny-tonsil-siesta-sat-i2717686471.html jw.

4)http://tablica.pl/oferta/kolumny-tonsil-maestro-80-podstawkowe-ID1HfMZ.html

5)http://allegro.pl/kolumny-monitory-tonsil-maestro-ii-60-jak-nowe-i2739782531.html te pewnie za słabe

6) http://allegro.pl/kolumny-tonsil-maestro-130-i2746300088.html - podłogówki

7)http://tablica.pl/oferta/tonsil-premium-sat-100w-ID1ErdL.html - chyba tak jakby okazja, ale nieszczęsna impedancja

8) http://allegro.pl/kolumny-dali-4b-104-rewelacyjne-brzmienie-polecam-i2729794093.html - impedancja 4ohm...

Co byście doradzili, dodam że jestem amatorem w budowie 'porządnego' zestawu stereo.

Pozdrawiam

Mam na sprzedaż fajne kolumny Koda K-5000S o których było dość głośno swego czasu. Jak byłbyś zainteresowany to pisz na pw. Recenzje ich znajdziesz w internecie.

Witajcie,

Udało mi się wylicytować wzmacniacz Yamaha A-520 w okazyjnej cenie ( ~200zł ) i poszukuję do niego kolumn do 500zł.

Czy miałyby to być kolumny podstawkowe czy podłogowe, trudno jest mi się zdecydować. Obecny pokój ma około 14m^2, ale jest to tymczasowe lokum, które prawdopodobnie zmienię na większe.

To co udało mi się samemu wyszukać to:

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu się pojawia problem z impedancją.

Yamaha obsługuje głośniki 8 ohmowe, ale ponoć też sobie radzi i z niższymi impedancjami. Różne są opinie.

3)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jw.

4)

Ukryta Zawartość

5)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te pewnie za słabe

6)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - podłogówki

7)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba tak jakby okazja, ale nieszczęsna impedancja

8)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - impedancja 4ohm...

Co byście doradzili, dodam że jestem amatorem w budowie 'porządnego' zestawu stereo.

Pozdrawiam

Lepiej zawsze kupować tej samej firmy. Ale nie ma wyboru na allegro w kolumnach stereo Yamahy. Co do tonsila tych nowych,nie jestem przekonany. I głośniki standardowo 3 w pace.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

szukam nowym kolumn. Będą grały w pomieszczeniu ok 28m2.

Muzyka POP.

Wzmacniacz Marantz 7001.

myślałem o używanych dali450 lub tonsilach siesta/fiesta.

Co moglibyście polecić. Chyba że do ok 1500zł nabęde coś lepszego np tannoye czy jamo a może kody?

dzięki za odpowiedzi

Proszę o pomoc. Poszukuję uniwersalnych kolumn podstawkowych lub podłogowych do wzmacniacza audiolab 8000s od 2000 do 3000 zł.. Pomieszczenie 20 m2, muzyka jazz i rock. Oczekuję muzykalnego dźwięku z dobra przestrzenią o dobrej równowadze tonalnej, bas naturalnie wybrzmiewający. Kolumny mogą być używane (Allegro).

Posiadam te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie mam najmniejszej ochoty zmiany na coś innego.Jeśli liczy się barwa i ogólne zrównoważenie dźwięku nic lepszego nie znajdziesz za te pieniądze do tego masz bas niemal jak z podłogówki.

witam

szukam nowym kolumn. Będą grały w pomieszczeniu ok 28m2.

Muzyka POP.

Wzmacniacz Marantz 7001.

myślałem o używanych dali450 lub tonsilach siesta/fiesta.

Co moglibyście polecić. Chyba że do ok 1500zł nabęde coś lepszego np tannoye czy jamo a może kody?

dzięki za odpowiedzi

Zdecydowanie Dali 450 tonsile sobie odpuść.

Ukryta Zawartość

czy w cenie do 1500zł znajde coś lepszego niż te Dali. a jak grają te dali w porównaniu do KEF Q5?

Raczej nie znajdziesz "lepszych" przy tym budżecie niejedne kolumny ze sklepu do 3-4tyś nie grają tak dobrze jak ta poczciwa 450.Chociaż to już zależy od Ciebie nie wiem jaką szkołę brzmienia preferujesz, czego oczekujesz od brzmienia itd.Nie obejdzie się bez odsłuchów.Kolumny Kef Q5 grają jak dla mnie poprawnie i nic więcej brakuje im masy i wypełnienia mają kiepski bas poza wyglądem nic szczególnego.

witam,

niedawno stalem sie przypadkowo posiadaczem amplitunera onkyo tx-sr606 za 100 euro, mysle ze cena nawet znosna...

przydalo by sie teraz kupic do tego jakies glosniki :-)

przegladam aukcje holenderskie i na chwile obecna znalazlem takie oto zestawy w interesujacych mnie cenach

fronty:

- eltax concept 500 - 80 euro

- Dynalab SDA 2.8 - 50 euro

- wharfedale diamond 8.4 - 110 euro sa fronty + central

- HECO ODEON Tower 1 - 75 euro

- eltax liberty 7+ - 100 euro

ogolnie co by najlepiej spasowalo do tego amplitunera?

o pokoju ciezko pisac bo mieszkam narazie na poddaszu ok 22m2 a rodzaj muzyki to naprawde roznie.... od lokalnego folkloru do dup stepow, rocka, heave metalu hip hopu itp.....

ktos mi moze jakos pomoc w doborze?

tak poza konkursem ten amplituner dobrze sie spisuje, ma ktos jakies doswiadczenie z nim zwiazane

Na początku chciałbym się przywitać z forumowiczami. Od pewnego czasu myślę nad zmianą sprzętu tylko nie wiem czy w moim przypadku całość czy wystarczy tylko kolumny. Jako wzmacniacz funkcjonuje stary ale moim skromnym zdaniem dobry japoński pioneer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz tuner

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Poszukuje kolumn do tej pary. Moje są już bardzo stare firmy Sonyo (podobno produkcja tonsila). Co polecacie ? Czy może raczej nie opłaca się szukać nic po ten sprzęt a zacząć się rozglądać za czymś nowym ?

Nie zależy mi na mocnym basie. Budżet ? do 1500. Mogą być również używane. Zastanawiałem się przez chwilę na tonsil 300 ale poczytałem, że są to typowe estradowe z mocnym basem i po chwili zastanowienia się odrzuciłem je. Czytałem również o Tannoy M1 i M2 ale różne opinie krążą o jakości dźwięku.

Dziękuję i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,

niedawno stalem sie przypadkowo posiadaczem amplitunera onkyo tx-sr606 za 100 euro, mysle ze cena nawet znosna...

przydalo by sie teraz kupic do tego jakies glosniki :-)

przegladam aukcje holenderskie i na chwile obecna znalazlem takie oto zestawy w interesujacych mnie cenach

fronty:

- eltax concept 500 - 80 euro

- Dynalab SDA 2.8 - 50 euro

- wharfedale diamond 8.4 - 110 euro sa fronty + central

- HECO ODEON Tower 1 - 75 euro

- eltax liberty 7+ - 100 euro

ogolnie co by najlepiej spasowalo do tego amplitunera?

o pokoju ciezko pisac bo mieszkam narazie na poddaszu ok 22m2 a rodzaj muzyki to naprawde roznie.... od lokalnego folkloru do dup stepow, rocka, heave metalu hip hopu itp.....

ktos mi moze jakos pomoc w doborze?

tak poza konkursem ten amplituner dobrze sie spisuje, ma ktos jakies doswiadczenie z nim zwiazane

Potrzebuje rady w wyborze dobrych kolumn. Mój pokój ma 18mkw, słucham głównie muzyki metalowej, rock progresywny itp.. i zależy mi na dobrym basie:)

Wzmacniacz mam Cambridge Audio Azur 350A

Pozdrawiam i czekam na uwagi.

Witam wszystkich użytkowników, jako że jest to mój pierwszy post :) Mam do was pytanie. Od kilku dni przeglądam sieć w poszukiwaniu niedrogich monitorów. Jak na razie na pierwszy plan wysunęły mi się:

- Tannoy M1 lub M2, M2,5,

- Monitor Audio B1,

- Tonsil Siesta SAT.

W związku z powyższym, proszę was o pomoc w wyborze lub zasugerowanie czegoś innego :)

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi