Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

O, o tej marce pisałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj na 14-ce niewiem jakiego pochodzenia ale model 171se był kultowy.

Co do yamaszki poszukaj w sieci, kiedyś ciepło o mich mówili.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Obawiam się, że te Audiowave za 500-600zł oddać nie będzie sprzedawca chciał oddać..

Może jakieś inne propozycje? Coś z nowych jest wartego uwagi czy niekoniecznie?

Edit: A Paradigm Monitor 3? Kiedyś polecano mi 3v2, to jak jak sądzę jest poprzednik. Duża jest między nimi różnica?

Edytowane przez vonf

Witam wszystkich.Zacząłem po latach znowu bawić się trochę w audio i potrzebuje odświeżyć park kolumnowy a własciwie ulepszyć.W latach 90 zakupiłem diore ws 504 i techn.su-v500 do nich są tonsile polarisy 300 i bolero 200.W XX wieku zachciało mi się kina domowego z dobrym stereo,więc kupiłem HK AVR 7500.Ciągnie obie pary bez problemu ale czegoś brak...Postanowiłem że dokupie jakiś ciekawy wzmac.i jakiś o dobrej opini.Więc kupiłem BLAUPUNKT ARTECH MA-5690 i MARANTZ PM-7000.Jak widać z wyjątkiem techn.to niezłe kopniaki.Słucham klasyke rocka trochę dobrego metalu,Dire Straits kończąc na naszym Dżemie.Jakie kolumny do tego podpasować?budżet to 2k. co sądzicie o DALI 109?jakieś opinie,propozycje?.pomóżcie troche:)pozdrawiam.

Witam wszystkich.Zacząłem po latach znowu bawić się trochę w audio i potrzebuje odświeżyć park kolumnowy a własciwie ulepszyć.W latach 90 zakupiłem diore ws 504 i techn.su-v500 do nich są tonsile polarisy 300 i bolero 200.W XXI wieku zachciało mi się kina domowego z dobrym stereo,więc kupiłem HK AVR 7500.Ciągnie obie pary bez problemu ale czegoś brak...Postanowiłem że dokupie jakiś ciekawy wzmac.i jakiś o dobrej opini.Więc kupiłem BLAUPUNKT ARTECH MA-5690 i MARANTZ PM-7000.Jak widać z wyjątkiem techn.to niezłe kopniaki.Słucham klasyke rocka trochę dobrego metalu,Dire Straits kończąc na naszym Dżemie.Jakie kolumny do tego podpasować?budżet to 2k. co sądzicie o DALI 109?jakieś opinie,propozycje?.pomóżcie troche:)pozdrawiam.

co sądzicie o DALI 109?jakieś opinie,propozycje?

Do tego Marantza - Monitor Audio Silver 5i, Acoustic Energy Aegis Three, Paradigm 9SE lub Dali 606.

Do tego Marantza - Monitor Audio Silver 5i, Acoustic Energy Aegis Three, Paradigm 9SE lub Dali 606.

dali 606.exstra kolumny.słyszałem je i polecam.nie zaduże ale zrobiły na mnie duże wrażenie.

Co sadzicie o takich kolumnach i ktore mialbym wybrac:

ALR Nummer 4

QUADRAL SONOLOGUE STATUS MX-15

T+A TRITON R 130

Do tego:

ROTEL RA-02,

Cambridge Azur 640A

Prosze o ocene zestawu oraz wystawienie swoich opini, rowniez na priv, dzieki :)

Witam serdecznie.

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze kolumn podłogowych (mimo że wiele monitorów mogłoby zagrać lepiej, zdaję sobie z tego sprawę sprawę, jednak podłogowe to warunek) w maksymalnej cenie do 2 tys. zł za parę, a chętnie jeszcze niższej.

Moje warunki odsłuchowe to około 11 metrów kwadratowych powierzchni odsłuchowej, przy około 17,5 metra kwadratowego całego pokoju - wygląda to niej więcej tak:

2wbyzgp.jpg

Słucham różnej muzyki (z wyjątkiem metalu i disco polo) - głównie rock i muzyka instrumentalna (skrzypce), ale również hip-hop, techno i pop.

Natomiast wzmacniacz będę dobierał pod kolumny.

Dotąd myślałem o pylonowskich Topazach 15 lub 20, jednak im dalej w las, tym szerzej się otwiera dolina oczywistości ;) i zacząłem rozważać sprawę na nowo. Niestety mam ograniczone możliwości odsłuchu (poza tym przy odsłuchu istnieje wiele zmiennych, które będą zupełnie inne niż u mnie w domu, jak choćby akustyka pomieszczenia czy stopień wygrzania kolumn).

Czy możecie mi jakoś pomóc w wyborze? Przez pryzmat mojego na pewno nie tak wykwalifikowanego jak Wasze ucha (jednak wydaje mi się, że potrafię odróżnić i docenić dobry dźwięk, przy czym za ww. pieniądze niestety nie spodziewam się "zbierania szczęki z podłogi" z wrażenia - ale chcę wybrać produkt o najlepszym stosunku ceny do jakości). No i na koniec, na marginesie - docelowo planuję zmienić pokój na większy, ale to nie tak prędko (więc właściwie ma ograniczone znaczenie dla obecnego wyboru).

Edytowane przez lll

Prosze o ocene zestawu

Od sasa do lasa, zupełnie bez sensu. Najlepsze są ALR Nummer 4. Do nich ciepło grający wzmacniacz - a więc nie taki jak te dwa proponowane.

17,5 metra kwadratowego całego pokoju

Tak na gorąco - sprzęt tylko używany.

Kolumny : Monitor Audio Silver 5, Dali 104 / 505 / 5005, Magnat Vintage 520, Elac 207, Phonar Ethos S150, Acoustic Energy Aegis Three, ALR Nummer 4 + wzmacniacz : Sony TA-F 700ES, Creek A50, Arcam Alpha 6+ lub Marantz PM-7001.

Druga opcja to Tannoy R2 i wzmacniacz Arcam Alpha 9, Onkyo 9711, Sony TA-FB920, 930, 940 QS, Rotel RA-5.

@justus32 bardzo dziękuję za chęć pomocy i poświęcony czas.

Zdaję sobie sprawę z tego, że najlepszym wyborem są kolumny używane, do tego pewnie monitory, a nie podłogowe.

Niestety w grę wchodzi tylko sprzęt nowy (warunki mojej lepszej połowy - muszą pasować do wystroju pokoju - do tego zakup na raty). Porażka, wiem. Gdyby nie to, pewnie miałbym już u siebie Dali Ikon 6 mk2, które mogłem kupić w idealnym znanym mi stanie za 3 tys. zł od dobrego znajomego. I do teraz wściekam się, że nie mogłem skorzystać z takiej okazji.

Dlatego też zwróciłem się w stronę producentów krajowych, spodziewając się, że prezentują lepszy stosunek ceny do jakości niż marketowe odpowiedniki z Chin. I tak wybieram, próbując odsłuchiwać, między Pylonem, STX a Tonsilem. Natomiast wzmak najprawdopodobniej będzie z rynku wtórnego. :) Ale najpierw chcę wybrać kolumny.

Po pierwsze do takiego pokoju polecał bym jednak podłogowe. Do takiej muzyki będą lepiej grały. Nie wiem czym kilkuletnie kolumny mogły by zaskoczyć kupującego - przecież to tylko paździerz, głośnik i zwrotnica. Tam nic skomplikowanego nie ma.

Ja nowych sprzętów nie polecam - nie mam przekonania bo będzie drożej i gorzej.

Jak się żonie używany sprzęt nie podoba, to zadaj sobie proste pytanie - czy na pewno musisz mieć tą właśnie żonę ...

Kolega Justas poleca Ci bardzo dobre klocki. Nie sposób wszystkich wymienić, bo udanych konstrukcji jest znacznie więcej (rynek używanego audio jak zapewne zauważyłeś jest ogromny). Ważne by nie wpakować się na "minę". Ja np. gdy cokolwiek sprzedaję, daję kupującemu zawsze możliwość odsłuchu u mnie na miejscu. Uważam to za zdrową praktykę. Nie wysyłam już jednak kolumn do przetestowania u kogoś za kaucją, bo dwukrotnie w moim krótkim życiu poczułem ile może kosztować budowa "zaufania do rodaków" - raz kolumny wróciły do mnie obite, innym razem z uszkodzonym głośnikiem. Tak czy inaczej, zmierzam do tego, że ZAWSZE warto jest odsłuchać w miarę możliwości sprzęt przed zakupem. Koszt przejazdu przez pół Polski rekompensuje wtopę, zwłaszcza jeśli chodzi o +/- 2k.zł.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Niestety w grę wchodzi tylko sprzęt nowy (warunki mojej lepszej połowy - muszą pasować do wystroju pokoju - do tego zakup na raty).

justas bardzo dobrze radzi, na początek drogi to niezłe komplety, i niedrogie.

Jeżeli tylko nowe to kopnij się do jakiegoś salonu, sklepu i posłuchaj Indiana Line Tesi 560. Jak na sprzęt budżetowy to są całkiem niezłe, nie mają wyostrzonej góry, całe pasmo jest spójne, mają nawet namiastkę głębi w niskich zakresach. Bas nie jest może zbytnio zróżnicowany, tak naprawdę w ogóle nie jest zróżnicowany, ale jest w nich coś co cieszy ucho. Można słuchać ich długo i większych ekwilibrystyk z doborem wzmacniacza nie trzeba uskuteczniać. Zagrają i z wzmacniaczem stereo jak i z amplitunerem AV.

Jak się żonie używany sprzęt nie podoba, to zadaj sobie proste pytanie - czy na pewno musisz mieć tą właśnie żonę ...

Aż tak daleko bym nie szedł, gdyż kolumny i sprzęt też się nam kiedyś znudzą. Niestety to one najczęściej ten nasz sprzęt zatwierdzają. Ma być przede wszystkim ładny, ma pasować do wystroju salonu, no i najlepiej gdyby pasował do domowych papuci oraz torebki stojącej na półeczce w pobliżu.

Groźba w stylu : ja albo kolumny" jest niestety wciąż żywa.

Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dziękuję za wskazania.

Pytanie o żonę jest proste, ale odpowiedź trudniejsza. ;)

Indiany przekraczają założony maksymalny budżet. Wiem, że zawsze się go przekracza, ale ja w tym przypadku nie chcę. Przy cenie 2,5 tys. za parę otwiera się wiele innych możliwości, niestety ja szukam teraz rozwiązania budżetowego.

Tak patrzę na swoją niewielką powierzchnię odsłuchową, i zacząłem myśleć o najtańszych/najmniejszych podłogowych - Tonsil Premium vs STX F-200ns.

OK, sprzęt przeważnie kosztuje za dużo, jednakże sprzedawcy zazwyczaj od dają 10% upust, można jeszcze coś uskrobać, wtedy cena zbliża się do ok. 2000 złotych.

Powrót do przeszłości i pakowanie się w chińszczyznę o polsko brzmiących nazwach w postaci STX czy Tonsil? Gratuluję odwagi, to szlak dla zawodowców ( i ludzi bez wyobraźni).

Reasumując: w tym przypadku to ja wolałbym jednak używki, jak wcześniej sugerował kolega justas32

Gratuluję odwagi, to szlak dla zawodowców ( i ludzi bez wyobraźni)

100% Jak Wyżej. Są Polskie marki z prawdziwego zdarzenia nie kosztujące wiele więcej.

ps. kult Altusów chyba nadal żyje w narodzie.

ciągłe zmiany ...

Witam ,chcialem zapytac ktore z tych kolumn zagraja lepiej z accuphase e202 i ktore wybrac ,cena jest takasama i wynosi 4500 zl , b&w cm8 czy focal chorus 826 v ,dzieki .

Kompletnie nie jestem obeznany na sprzęcie audio, poradzcie mi proszę jakie kolumny najlepiej wybrać do 300 zł (mogą być używane jeśli warto). Głównie do muzyki elektronicznej.

Mam stary wzmacniacz z kina domowego Sony SS-WS300. Chciałem z niego zachować subwoofer żeby razem z tymi kolumnami grał. Nie wiem czy tak się da i ma to sens? Nie znam się.

Wiem że duże znaczenie ma też karta dźwiękowa. Muzyka leci z laptopa, mogę coś zrobić aby polepszyć jakość sygnału?

Chciałbym dobrać kolumny do amplitunera Denon DRA 565 i gramofonu Dual. Repertuar muzyka rozrywkowa i poważna. Zastanawiam się nad Dali Concept, KEF, Tannoy, Eltax, Monitor Audio. Co o tym myślicie? Jakie mieliyście propozycje Pokój 25-30 metrów.

Czy do mojego pomieszczenia (post #4123) lepsze będą Dali Zensor 7 czy 5?

Na pewno 7 są lepszymi kolumnami, ale czy to znaczy, że 5 są słabe? Boję się, że 7 będą jednak za duże/mocne do tego pokoju (11 m2 powierzchni odsłuchu, 17 m2 powierzchni ogólnej). Czy 5 się sprawdzą, czy to faktycznie niezbyt udany model?

Chciałbym dobrać kolumny do amplitunera Denon DRA 565

Do tego ampli nie trzeba dobierać .....jakość dźwięku prezentowana przez to urządzenie zabije zalety każdej kolumny. Sorry.

Kompletnie nie jestem obeznany na sprzęcie audio, poradzcie mi proszę jakie kolumny najlepiej wybrać do 300 zł (mogą być używane jeśli warto). Głównie do muzyki elektronicznej.

Mam stary wzmacniacz z kina domowego Sony SS-WS300. Chciałem z niego zachować subwoofer żeby razem z tymi kolumnami grał. Nie wiem czy tak się da i ma to sens? Nie znam się.

Wiem że duże znaczenie ma też karta dźwiękowa. Muzyka leci z laptopa, mogę coś zrobić aby polepszyć jakość sygnału?

Aha i jeszcze to może być istotne - pokój 20m2, z tego 5 dywan włochaty :D

Witam. Potrzebuję pomocy w doborze kolumn do mojego wzmacniacza. Tak wiem jest miliony postów, tematów na ten temat ale po przeczytaniu ich zrobiłem sobie tylko mętlik w głowie i nie wiem co wybrać. Wzmacniacz klasa dość niska bo Pioneer A-503R, może w przyszłości kupie sobie inny ale póki co chcę dobrać kolumny do niego. Wiem żeby nie spodziewać się cudów bo i się nie spodziewam ale myślę że zestaw na pewno lepiej zagra od moich głośników komputerowych 2.1 Creative :) Metraż pokoju to około 16m^2, słucham najczęściej rocku, electro house, dubstep i czasem też rapu. Zależy mi żeby był dość dobry bass no i żeby to jakoś brzmiało dość czysto. Koszt jaki mogę przeznaczyć to 450-500zł. Czy w tej cenie dostanę coś dobrego co pogra przy moim wzmacniaczu i czy warto w to inwestować? Z góry dzięki za wszelką pomoc! :)

Jakby ktoś chciał wiedzieć dane na temat wzmacniacza to:

Moc DIN: 2 x 100W / 4Ω, 2 x 70W / 8Ω ( DIN 1kHz, przy poziomie zniekształceń 1%),

Moc RMS: 2 x 75W / 4Ω, 2 x 55W / 8Ω ( RMS 20–20 kHz, przy poziomie zniekształceń 0,03%),

Maksymalny pobór mocy: 500W,

Impedancja kolumn głośnikowych: 4-32 Ohm,

Stosunek sygnał/szum: 107dB,

Stosunek sygnał/szum phono MM: 89dB,

• Pokaż nowe odpowiedzi