Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

o Harmanie jest tak jakby fama, że jest mocny na basie i mięsisty, ale przykro mi, żadnego w życiu nie słyszałem, ale biorąc pod uwagę zwyczaje firmowego strojenia być może tak :]

mięsiście nie mylić z ciemno, raczej w stronę ciepło

a co to znaczy "sączyła"? :)

Aha, no i oczywiście ważne jest też to jak on wygląda, wiem że to może śmieszne ale niechce żeby mi było wstyd tego co stoji na półce jak ktoś przyjdzie, nawet jeżeli by miało pięknie grać :D Nie jestem audiofilem i myśle że nawet amplituner 5.1 nie spowoduje że załamie się jakością dźwięku... Przesiadam się z... szkoda mówić, w każdym bądź razie i tak niema porównania. Poszperałem na allegro troche i w amplitunerach stereo naprawde nic ciekawego nie widziałem... Ale znalazłem to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wie ktoś jaką to coś ma moc na kanał ?:D W necie jest o nim niesamowicie mało(jak na te czasy), ale tyle co znalazłem to były pozytywne wypowiedzi...

Ukryta Zawartość

Wygląda zdrowo, przy poborze 450 wat z sieci powinien oddawać ocnajmniej 100 wat na kanał w trybie stereo (znamionowej :), czyli jak znalazł, ale jest jedno ale, ma napisane coby się podpinać z minimalną impednacją 8Ohm i całkiem możliwe, że pociągnąłby 1+ (one obciążają 4-Ohmowo), ale ja bym szukał dalej z tego względu, mógłby się grzać

>>tomeus

norma, często tak piszą coby nie straszyć klientów, chodzi o to, że zastosowanie 4Ohm-ego niskiego i 8Ohm-ego wysokiego pozwala wyrównać efektywność (moc) akustyczną, bez zbytniego duszenia wysokiego, a wzmacniacz oddaje więcej proądu na 4Ohm niż 8, czyli gra głośniej.

Druga sprawa, że producenci wzmaków często piszą na zapas o minimalnym obciążeniu 8Ohm, co by się zabezpieczyć (jeżeli zastosowali konstruckję wzmocnienia, która sobie niżej nie radzi). Chodzi o współczynnik tłumienia wzmacniacza. Gdyby się dało znaleźć parametry wzmaka, to by mogło pomóc odnośnie decyzji. Drugi aspekt, że jeżeli będzie grał w stereo, to może spokojnie sobie poradzić. To też częste. Ale nie znam tego wzmaka.

A tak w ogóle, bo teraz sobie o tym przypomniałem i spojrzałem :)

Ten wzak to nie jest wzmak kinowy wedle obecnych standardów (brak wejść 5.1). On tyły i przód generuje na zasadzie quasi-quadro z sygnału stereo. Poszukaj parametró albo opinii.

Czyli on nie obsługuje 5.1 ? No nie wiem czy to mi będzie takie potrzebne czyli nie moge go odrazu skreślić...

Jeszcze jest taka jedna yamaha ciekawa :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem dodatkowe fundusze i stwierdziłem że może nawet teraz sie pokręcić w granicach do 700 zł :]

Stwierdziłem że może warto kupić nowe i jeśli sony nie... to może

Ukryta Zawartość

Potraficie mi powiedzieć czy zaspokoji moje wymagania ? Ja chce tylko żeby całkiem fajnie grało. Pamiętajcie że nie jestem audiofilem i nie mówcie że gra źle bo jakaś yamaha za 2000 gra lepiej...

Ukryta Zawartość

Albo może:

Ukryta Zawartość

tylko troche więcej... przy tych kwotach to już nie warto oszczędzać

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam!

Powoli (można powiedzieć, że bardzo powoli) przymierzam się do kupna/zrobienia nowych kolumn. Wolałbym jednak kupić gotowe i nie martwić się już niczym. Słucham łagodnage rocka (ballady), rege, ska - ogolnei łagodne rytmy. Żródło - dvd panasonic s47, wzmacniacz- technisc sa-gx690, kable zwykłe po pare złotych.

Monitory muszą być dość małe- woofer moze mieć max 15 cm srednicy- (dobrze by było z 13 cm głosnikiem- ale nie mniejszym). cena ok 500-600 zł za komplet (mają grac lepiej niż gdw9/15/6 i gdn 16/30)

Moze takie- TONSIL Premium Sat, HECO VICTA 200, Wharfedale Crystal 10, TANNOY MERCURY FR, MORDAUNT SHORT MS 902 (pzeglądajac allegro takie znalazłem- choć jakbym kupwał to w sklepie- nie w allegro)

Pozdrawiam

najlepiej sprawdza sie chyba tannoye m2. moim zdaniem bardzo dobre do sluchanej przez ciebie muzyki.jezeli bedziesz chcial w przyszlosci zmienic sprzet na troche lepszy kolumny zostana, a ty bedziesz mogl jeszcze bardziej cieszyc sie muzyka.

• 4 tygodnie później...

Witam...

Przeszukalem troche forum ale mam metlik w glowie...

Poszukuje kolumienek do pokoju 12-15mkw, napedzanych amplitunerem Yamaha CR-640...

Slucham glownie trance'u, house'u, dance'u.... Lubie szybki, niski bas...

Zastanawiam sie nad cervin wega

Ukryta Zawartość

ewentulanie moge za 300zl miec Kef Coda 8 w bdb stanie...

Moze potraficie doradzic co najlepiej sie spisze...

Z gory dziekuje

Ukryta Zawartość

Jamo Studio zdecydowanie sobie odpuść... co prawda do transu to jak Cie mogę (jak wiekszość tego typu konstrukcji) ale w przypadku ambitniejszego repertuartu to będzie totalna porażka... bas jest płytki, suchy, dudniący... raczej na trzeźwo nie da się tego słuchać...

Luxmany i winyle 

• Pokaż nowe odpowiedzi