Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Umieścili je w sekcji hi-fi na stronie STX, ale są dosyć tanie. Sporo bo aż cztery przetworniki w jednej kolumnie w takiej cenie.

Liczba głośników o niczym jeszcze nie świadczy. To są niewielkie głośniczki o średnicy 15 cm, więc na prawdziwy głęboki bas nie ma co liczyć, ja bym wolał droższe FX-200.

Zrobiłem takie prymitywne porównanie dla Pylon Pearl, Tonsil Fiesta i STX FX200 - jaki % ceny całych kolumn stanowi cena przetworników. Dla Pylon i Fiesta ok 25 % , dla STX - zaledwie 14%.

To są niewielkie głośniczki o średnicy 15 cm

A czy 6,5 w oznaczeniu głośnika nie określa, że jest to 6,5 cala?

A jak się ogólnie podaje dla głośników ile mają cali to o który wymiar chodzi? Potrzebuję tego do porównań. Np. w Tonsil Fiesta jest głośnik o oznaczeniu GDN 15 czyli te 15 cm to jest rozmiar zewnętrzny czy membrany? Wiem, że to inny producent, ale może są jakieś konwencje?

Za wiele w ten sposób nie porównasz. GDN15 ma akurat około 15cm średnicy zewnętrznej.

poza tym TAC podniósł ceny głosników więc nie da się jednoznacznie policzyć ile one kosztują w stosunku do całego wyrobu.

W Pylon może to być 125zł.na kolumnę a może tez być 255zł. na kolumnę. W Siestach jeszcze większe różnice 250zł. albo 420zł. na jedna kolumnę.

W STX F250 nie oferowali głośników do nich w sprzedaży detalicznej.

STX FS-250 mają 2 głośniki 16 cm tak jak wielu innych renomowanych producentów i efektywność 90 dB + 17 cm głośnik średniotonowy. Tweeter STX jest na chassis aluminiowym.

Pylon pearl ma zaledwie 1 głośnik 12 cm. i efektywność 84dB podobno. Pylon nie ma trzeciej średniotonowej drogi i wszystkie głośniki wykonane są na plastiku, bez podobno wyciszenia i nawet maskownicy. Waga jednych i drugich to porównanie czystko głupkowate. Ktoś kto ma odrobinę wiedzy wie jak ogromna jest przepaść między tymi modelami a cena podobna.

STX jest wyznacznikiem jakość/cena w tym zakresie cenowym a porównywanie z przereklamowanych Pylon pearl jest mocno nie stosowne. Zarówno odsłuch jak i zawartość techniczna nie zostawiają złudzeń, STX FS-250 jest wart swojej ceny i nie ma nic co może stanąć do porównań w okolicach 1-2 kzł

U nas już padało i to grad wielkości melonów.

Edytowane przez Neostradamus

Pearl ma głosnik o srednicy 17cm.

A w ogóle masz jakis kompleks na punkcie wielkosci ?

i nie ma nic co może stanąć do porównań w okolicach 1-2 kzł

owszem jest Audiomega, KBRX, VoiceKraft i jeszcze kilka marek kolumn tej wielkości i w tej cenie się zmiesci. Edytowane przez Kubri

Pylon pearl ma zaledwie 1 głośnik 12 cm

A skąd te rewelacje? GDN 17/40 to jest 12 cm ?! Pomyliło Ci się, nie lubisz Pylonów, czy masz interes żeby takie złośliwe plotki siać?

pozdr Filozof71

A w ogóle masz jakis kompleks na punkcie wielkosci ?

Ja się pytałem o porównywanie wielkości bo mam przekonanie że do dobrej reprodukcji basu jest lepszy.

owszem jest Audiomega, KBRX, VoiceKraft i jeszcze kilka marek kolumn tej wielkości i w tej cenie się zmiesci.

Z daleka pomijam nachalnie promowane Heco, Magnat, Dali, Wharferdale, Monitor Audio, JBL, Jamo, Canton, Mission.

Edytowane przez Filozof71

Szkoda, że nie ma możliwości odsłuchu kolumn stx w innym miejscu niż u producenta. Kiedyś nawet chciałem jechać ok 300 km do nich by coś posłuchać i wybrać, ale z drugiej strony.... chyba lepiej kupić w ciemno i jak nie zagra to oddać lub wymienić. Jednak jak zagra to zawsze będzie w głowie pytanie, że może inna konstrukcja zagrałaby jeszcze lepiej.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam wszystkich forumowiczów!!

Od dawna przymierzam się do pierwszego przyzwoitego stereo, mam dość dźwięku z kd i zamierzam przejść do czynu!!:).

Szukam kolumn z allegro, o których prawie nic nie ma w necie, są to kolumny od 80 do 400 zł:

atlantic pedro lume

watson 9070

itt imperion

quadral sm 120

schneider 160 ls

canton fonum 40

jamo digital

realistic minimus 21

kenwood ls-v120 w

przy czym faworyci to kenwwod, minimus, atlantic.

Przy czym najważniejsza jest dla mnie uniwersalność, słucham od Dead Can Dance / Jarre / Camel / King Crimson / Genesis / Turnaua itp. przez Jethro Tull / Cranberries / U2 / Depechy / Led Zepellin / Queen / Doors / musicale (hair / jsc) itp. do Huntera / Comy / Metallici / Rammsteina / System of a Down / Creed / Pain of Salvation itp.

Będę bardzo bardzo wdzięczny za każdą pomoc!!:):)

Pozdrawiam,

Piotrek

Szukam kolumn z allegro, o których prawie nic nie ma w necie

Bo to same szroty przytargane zza Odry.

Za 80 zł nic nie kupisz, za 400 zł już coś znajdziesz.

Bo to same szroty przytargane zza Odry.

Za 80 zł nic nie kupisz, za 400 zł już coś znajdziesz.

Czasem handlarze na pchlich targach nie wiedzą co sprzedają. Jako, że lubię starocie - od czasu do czasu bywam na pchlich targach, i nie ukrywam, że kilkakrotnie udało mi się upolować sprzęt w wybitnym stanie. Raz kupiłem stację dokującą JBL do ipoda - handlarzyna (jak mniemam z niepełnym podstawowym), za moimi plecami rozmawiał ze swoim interlokutorem - mówiąc, że jakiś głupek kupił "tyn jeden śmiszny głośnik do kumputra". Dałem za tą stację 10zł... Co świadczy o tym, że był to ewidentnie szrot zza Odry, który rozczarował jakiegoś mieszkańca z lepszego świata. Wartość rynkowa nowej, to obecnie +/- 400pln. A więc i za 10zł można coś kupić. Tyle, że raczej nie via allegro, bo tam odważyłbym się kupić wyłącznie od forumowiczów, lub zaufanych sprzedawców. Dlatego w dużej mierze zgadzam się z przedmówcą - celuj w górny pułap (300-400zł, lub 50-100euro wprost zza Odry). Schneidery na dzień dobry skreśliłbym z listy. Naprawdę nie chciałbym ich za darmo. Za zachodnią granicą nawet pies z kulawą nogą nie chce tego olać. No ale jako, że u nas bida aż piszczy - to i Schneidery ludzie zwożą...

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Witam!

Mam dylemat dotyczacy glosnikow jak wyzej. Mam nad 3020e, nad 524, IC VdH c5 bay i Cable talk concert 2.1 gra to z Mission 780. Okazja jest do kupienia glosniczkow Rega R1 (bardzo malo recenzji i opisow niestety:() lub Monitor Audio Bronze B2 i tutaj pojawia sie problem bo nie mam absolutnie mozliwosci odsluchu. Pytanie jest takie czy jakikolwiek z tych kolumienek cos poprawi (albo zmieni na co?) w dzwieku do aktualnych Missionow 780? Mam rowniez okazje kupic Marantza cd75 po tuningu i Audiolab 8000a rownez po tuningu, Nad 3240pe lub jeszcze nad 315bee. W jakim zestawieniu te klocki i paczki dalyby najlepszy zestaw? Pytam sie bo niestety odsluch jest absolutnie niemozliwy a to jest pierwszy moj system stereo wiec nie mam zielonego pojecia czego oczekiwac co moze grac lepiej i jak wogole brzmia "dobre" systemy.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

prosze sie nie kierować impedancją w doborze kolumn bo to nie ma większego znaczenia tak mysle

Oj , znaczenie ma, i to duże.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam. Prosiłbym o pomoc w wyborze kolumn do zestawu stereo. Wiem że to jak kupowanie butów bez przymierzania (mogą nie pasować). Mój budżet nie jest duży bo max 800zł. Posiadam wzmacniacz Sony 2X80W w przyszłości do wymiany na coś innego. Od kolumn oczekuje niskiego basu i czystej góry. Sprzęt ma nagłaśniać salon ok.40m2 (na podłodze panele). Od dłuższego czasu przeglądam forum, zwłaszcza temat "niedrogie kolumny do..." ale niestety nie znajduje odpowiedzi na moje pytanie. Nie mam możliwości jeździć i dokonywać odsłuchu każdego z modeli ze względu na chroniczny brak czasu (taka praca). Niestety kolumny muszę wybrać i kupić przez internet, dlatego potrzebuje Waszej rady.

Mam kilka typów może któryś z nich będzie trafny:

- QUADRAL QUINTAS QLX 202

- HECO CANTATA 550

- Wharfedale Vardus 200

- Yamaha NS-G-120

- QUADRAL ODIN Phonologue E

- QUADRAL MONSUN PHONOLOGUE

- HECO INTERIOR REFLEX 30 MK II

- Heco VITAS 500

I może coś ojczystego:

- Tonsil Scherzo 350/Voyager 350

- Polaris 250

Za wszelkie rady serdecznie dziękuję

ps. A może któryś z forumowiczow ma coś ciekawego na sprzedaż ?

Edytowane przez sniadypl
Gość numik

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedź, długo szukałem tego posta, a został podłączony tutaj:), dobrze, rozumiem, a co wybierać z tych około 400 zł (na jakie modele / marki uwagę zwracać) i czy przypadkiem nie lepiej dołożyć kolejne 400-500 zł i mieć nówki Dali / Roth / Klipsch / Monitor Bronze?

Gość numik

(Konto usunięte)

Czasem handlarze na pchlich targach nie wiedzą co sprzedają. Jako, że lubię starocie - od czasu do czasu bywam na pchlich targach, i nie ukrywam, że kilkakrotnie udało mi się upolować sprzęt w wybitnym stanie. Raz kupiłem stację dokującą JBL do ipoda - handlarzyna (jak mniemam z niepełnym podstawowym), za moimi plecami rozmawiał ze swoim interlokutorem - mówiąc, że jakiś głupek kupił "tyn jeden śmiszny głośnik do kumputra". Dałem za tą stację 10zł... Co świadczy o tym, że był to ewidentnie szrot zza Odry, który rozczarował jakiegoś mieszkańca z lepszego świata. Wartość rynkowa nowej, to obecnie +/- 400pln. A więc i za 10zł można coś kupić. Tyle, że raczej nie via allegro, bo tam odważyłbym się kupić wyłącznie od forumowiczów, lub zaufanych sprzedawców. Dlatego w dużej mierze zgadzam się z przedmówcą - celuj w górny pułap (300-400zł, lub 50-100euro wprost zza Odry). Schneidery na dzień dobry skreśliłbym z listy. Naprawdę nie chciałbym ich za darmo. Za zachodnią granicą nawet pies z kulawą nogą nie chce tego olać. No ale jako, że u nas bida aż piszczy - to i Schneidery ludzie zwożą...

Dzięki za odp, długo nie mogłem znaleźć tego wątku. Nie wiem czy nie zdecyduję się na nówki Dali Concept / ten nowszy model / Roth / Klipsch itp.

Hahhahahahahahhaha,Spartan żońdzirz.

Ja rozumiem,ze mozna byc w czyms niedoinformowanym,ale kurde nie trzeba wprowadzac innych czytelnikow w osłupienie.To co tam składasz u siebie to zadna kwadrofonia tylko kakofonia.

Mam dla Ciebie tipa,kup jak najciensze kable glosnikowe,bedzie mozna wiecej par kolumn podlaczyc.

Aha mine mialem taka po przeczytaniu tego jak Wiliam Wallace w Braveheart,gdy zobaczyl Bruce'a na polu bitwy...

Zawsze można poszukać na różnych giełdach lub tam gdzie ludzie zwożą sprzęt z wystawek niemieckich. Ja w Czaczy kupiłem Quadral Vulcan za 200zł i to pewnie tylko dlatego że nie miały tabliczki znamionowej i sprzedawca chciał się ich pozbyć bo zagracały mu stoisko :)

potwierdzam, Ostatnio kupiłem od meneli na giełdzie w Szczecinie Bose 901, nie jest to na pewno HI-End ;), ale za 100 zł był to świetny zakup.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

"Hi-end do 1000 złotych".

http://www.audiostereo.pl/jaki-wzmacniacz-hi-end-polecacie-do-1000zl_95591.html

Panowie, nie czujecie jak "płyniecie" ?

Edytowane przez stary bej

Dużo się mówi o braku dobrej promocji polskich producentów i doświadczyłem tego na własnej skórze. Wysłałem maila z kilkoma pytaniami do STX. Dwa dnie bez odpowiedzi. Zadzwoniłem. Pan nie wiedział o co chodzi, poprosił o ponowne wysłanie. Znowu nic. Wysłałem SMS, że mnie olewa. Oddzwonił i mówi mi, że ma takich mail ze 300 dziennie. Nawet nie wiedziałem co mu odpowiedzieć. A na stronie aukcji Allegro "... mają Państwo gwarancję współpracy z profesjonalną firmą" oraz "na wszystkie pytania wysłane drogą e-mail niezwłocznie odpowiemy". Kuriozalna sytuacja kiedy klient ma ochotę coś kupić a producent nie potrafi mu udzielić informacji. Inni handlowcy wchodzą do człowieka drzwiami i oknami - a tu odwrotnie.

Ja osobiście też pisałem maile do stx i nie było problemów - jeden mail poszedł w nocy to następnego dnia koło 11 była zwrotka. Drugi mail już późnym popołudniem to też następnego dnia koło 10 zwrotka. Dodam, że to było z 10 dni temu. Może miałeś pecha i coś się podziało z Twoją pocztą. Nie przesadzajmy już z obelgami bo dojdzie do tego, że "klient" będzie sobie życzył "paluszek w dupke" bo inaczej nie kupi.

Też jestem handlowcem i mówię Wam - ludzie strasznie przesadzają i wymagają.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

• Pokaż nowe odpowiedzi