Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dobre. Teoretycznej. Bo sypią się makabrycznie.

I o ile usterki w CRT najczęściej dawało się naprawić, tak te w LCD najczęściej nie.

Chciałbym zobaczyć te LCD z licznikami nabitymi na 100000h. Wydaje mi się że mylisz teoretyczny czas trwałości pojedyńczej diody LED z trwałością telewizora. Czyż nie?

A to przyznasz nie to samo.

Szczerze , to nie wiem jaka będzie średnia.

Ale znam ludzi którzy mają pierwsze telewizory LCD LED i mimo upływu lat - telewizory te mają się dobrze.

Ja opieram się na danych - bo te coś tam wyrażają.

I one mówią tyle co napisałem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Już Ci odpowiedziałem co te dane mówią.

Teraz TV już się nie naprawia. Bo firmy nie mają części zamiennych albo ich koszt( bo jest to albo matryca albo cała płyta głowna) jest za duży.

Zapytam po raz kolejny bo nie odpowiedziałeś.

Te 100000h to czas trwałości diody LED czy telewizora LED?

Producent podaje opis LCD.

I z informacji które spływają na rynek widać że póki co to trzyma sie kupy. Bo wg mnie te dane podstawowe to tylko dane obarczone błędem

Myślę że trwałość diody LED to może być najsłabsze ogniwo w tych 100.000 godzin

Ale to moja opinia.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No właśnie.

Zapytany o konkret którym sam sie posłużyłeś, nie jesteś w stanie, lub nie chcesz podeprzeć się żadnymi danymi na ten temat.

Szkoda. Nie na tym polega rozmowa na forum dyskusyjnym.

Mam dwa LCD TV Samsunga i jak na razie nie miałem awarii, niestety dwa monitory komputerowe tejże samej firmy zdechły po gwarancji, naprawa była kompletnie nieopłacalna, teraz mam Eizo i zobaczymy co będzie.

Natomiast mój Trynitron z 1992 roku popsuł się raz, konkretnie zdechł jeden kondensator, jednak od paru lat nie wiem co się z nim dzieje, miałem jeszcze Finluxa, którego wywiozłem do matki i tenże Finlux od 1993 roku nie zepsuł się ANI RAZU, co więcej, dalej ma bardzo ładny obraz i gra codziennie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dokładnie tak jest.

Ja miałem dwa topowe modele Sony. Jeden CRT Sony Wega KV-32HQ150 i LCD Sony 52Z5500.

Oba się już zepsuły. Z tym że CRT po chyba 7 latach eksploatacji, winne były zimne luty. Został naprawiony i do dnie dzisiejszego cieszy mnie obrazem i dźwiękiem. Ma już chyba 9 lat na liczniku. A LCD wytrzmał 1.5 roku i był już nie do naprawienia. Mało tego, firma nie miała do niego części zamiennych, mimo że się do tego zobowiązała. Ten TV miał certyfikat Ecolabel i Sony chyba przez siedem lat od zaprzestania jego produkcji powinno dysponować częściami zamiennymi.

Ale nie mieli i poszedł do zmielenia.

Tu akurat mnie masz racji.

Modele CRT to czas pracy 30.000 godzin

Modele LCD to obecnie 100.000 godzin pracy.

To są wartości "z katalogów" i "na oko" przecież wg. tych liczb to LCD powinno działać w przeliczeniu na lata (100.000h/24h/365dni=11,41 lat) prawie 11 lat i 3 miesiące :-).

Chciałbym zobaczyć obraz z takiego LCD ... śmiechu warte.

Za to widziałem wiele razy obraz z "wiekowych" TV i monitorów CRT ( dwudziestoparoletnich ) i nie było na nich widać wypalenia w 50% jak to przyjmuje się za normę w LCD.

Pięknie trzymały kontrast, kolory i ostrość.

Dlatego zgadzam się z kolegą HQ150, że TV produkowane w starej technologi CRT "w praniu" okazują się dużo trwalsze niż LCD.

Dodatkowo za trwałość na plus dla CRT przemawia fakt, że w większości były wykonane w montażu przewlekanym, na dużych tradycyjnych podzespołach, a LCD są robione w montażu powlekanym z pchełek SMD, które jak się psują, to "lecą" układ za układem i nikt nie bawi się z tym w naprawy, bo są trudne i kosztowne w wykonaniu.

Cienki laminat i słaby druk obniżają koszty produkcji ale utrudniają naprawę lub ją prawie uniemożliwiają.

Dzisiejsze tanie LCD, to jednorazówki - działają do pierwszej awarii i śmietnik.

W bardzo drogich maja mały zapas "części" typu gotowe całe płytki + parę większych elementów ale tylko w centralnym serwisie ( patrz -> koszty transportu i magazynowania ).

Po paru latach wszystko idzie na "przemiał" by zrobić miejsce na "nowsze".

W starej technologi łatwo i na miejscu u klienta elektro-monter wymienił powielacz wysokiego napięcia albo parę kondensatorów, poprawił luty, spalony bezpiecznik i śmiga po dziś dzień.

Pozdrawiam

Pygar

Może i śmiechu warte. Znam wielu ludzi u których telewizor LCD gra znacznie dłużej niż to co podałeś.

A nie wymieniają go bo ... są zadowoleni.

Bardzo dużo ludzi ma jeszcze pierwsze telewizory Panasonica LX500 i LX700.

To był super sprzęt i ma już swoje lata i właśnie śmiechu warte ale się trzyma !!!

Znam wielu którzy kupili pierwsze modele JVC i są super zadowoleni - też były bardzo dobre modele.

W sklepach i restauracjach jak jestem też są bardzo stare wiszące telewizory na wystawach - Samsunga, Toshiby

I sorry też śmiechu warte , ale jeszcze grają.

A już modele Sharpa sprzed wielu , wielu lat to sobie robię absolutną kpinę - bo grają już kilkanaście lat. takie spotkałem w ośrodkach sportowych w Polsce i na świecie.

Ja bym nie teoretyzował.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja bym nie teoretyzował.

Ale kto tu teoretyzuje?

Tylko Ty. Jak poprosiłem Cię o podanie jakichś materiałów źródłwowych na popracie Twoich twierdzeń, to nie potrafisz.

My opisaliśmy Ci konkretne przykłady znane nam z autopsji.

Niesteyy użytkownicy nowych TV placków, widzą probel z ich trwałością. Sprzedawcy jak widać za żadne skarby nie chca tego przyznać.

Masz wszystko w internecie - sięgnij proszę sobie....

Sprzedawcy oczywiście że nie mają pojęcia o serwisie bo to nie ich działka.

I akurat tu wcale się nie dziwię.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I akurat tu wcale się nie dziwię.

No to na dodatek nie znasz obowiązującego w Polsce prawa. Dziwi mnie to. Przecież jesteś branża.

Przeczytaj sobie Ustawę z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. Sporo sprzedawców ją zna i klientów zresztą też. Powinieneś jako sprzedawca wiedzieć, ze w razie awarii sprzetu, do dwóch lat od zakupu, jego naprawa, wymiana jest Twoim obowiązkiem.

A po 13 czerwca tego roku będzie jeszcze lepiej. Oczywiście dla nas klientów.

Nie będę odpowiadał na głupie zaczepki - bo temat dotyczy plazm,.

Szkoda czasu bo moderator znów wykasuje wpisy.

Od tego są kierownicy i właściciele sklepów.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

O Sprzedawcach pisałem w kontekście osób które zawodowo żyją ze sprzedaży sprzetu RTV. Zresztą w ustawie jak wiesz nie ma rozgraniczenia na kierowników, właścicieli itd. Jest tylko termin sprzedawca.

Ty tylko sprzedajesz?

Dyskusja ma oczywiście związek z omawianym tematem, bo szukamy odpowiedzi na pytanie o trwałość dzisiejszych TV.

Jak na pytanie nie potrafisz, lub nie chcesz udzielić odpowiedzi to się uchylasz i udajesz, że to jest nie na temat. A ja przecież tylko usiłuję dociec prawdy w Twoich podanych tu danych, jak do tej pory, ciągle gołosłownie.

To są wartości "z katalogów" i "na oko" przecież wg. tych liczb to LCD powinno działać w przeliczeniu na lata (100.000h/24h/365dni=11,41 lat) prawie 11 lat i 3 miesiące :-).

Tu podałem czas pracy przeliczony wg. Twoich danych na lata pracy 24h/dobę, czyli kupujemy LCD 12 lat temu, podłączamy do sygnału i zasilania,a on tak działa bez wyłączania dzień i noc przez ponad 11 lat (100.000h) ???

Przy spadku parametrów o 50%, bo tak mówi jakaś norma producentów LCD, czyli jak nowy panel świeci np. 100cd/m2 to po tych 11 latach działania non stop będzie świecić z jasnością 50cd/m2 i nadal działać ? Tylko będzie ciemniej :-)

Wg. tych danych przy średnim czasie używania po 5h dziennie ten czas wydłuży się do ponad 54 lat (100.000/5h/365dni=54,79 lat) ??? !!!

Z tego wynika, że konsument który w wieku 20 lat kupi LCD, następnie będzie oglądam go po 5h dziennie, a umrze po osiągnięciu słusznego wieku 73 lat, to ten TV będzie nadal świetnie działał jeszcze przez ponad rok, tracąc zaledwie 50% mocy swojej jasności.

Locoloco przecież to jest marketingowa ściema dla przysłowiowych "Kowalskich" w sklepie "nie dla Idiotów", którzy nie umieją sobie tego policzyć i te 100.000h to jest dla Nich ... dużo ... ale ile dokładnie ? :-)

Pozdrawiam

Pygar

Trochę masz rację, ale są też sprzedawcy dobrze przeszkoleni na temat wiedzy produktu.

Na temat serwisu powinni wiedzieć tyle że jest i gdzie jest.

Wracając do plazm. Szkoda że wkrótce znikną z rynku.

Wielu trudno będzie się z tym pogodzić.

-----------------------------

pygar - są ludzie którzy mają jeszcze czarno-białe telewizory i nic na to nie poradzisz.

Teraz ludzie są bogatsi i częściej wymieniają telewizory niż przed wojną.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Locoloco przecież to jest marketingowa ściema dla przysłowiowych "Kowalskich" w sklepie "nie dla Idiotów", którzy nie umieją sobie tego policzyć i te 100.000h to jest ... dużo ... ale ile dokładnie ? :-)

Mało tego, od dłuższego czasu proszę locoloco, żebym nam podał jakiś materiał źródłowy producenta, gdzie faktycznie określa on żywotność swojego produktu na 100000h.

Myślałem, że jako branża ma dostęp do tego rodzaju materiałów i skoro podaje je do publicznej wiadomości, to potrafi swoje słowa udowodnić.

Jak na razie nic z tego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz wypowiedzi największego guru na świecie , który zajmuje się badaniami długości życia telewizorów.

Opiera się też na podanych źródłowych producentów.

Ponieważ dotyczy również plazm - to wczytaj się proszę.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No i mamy kolejny powód na znikanie plazm z naszego rynku. Jest nią niekompetencja sprzedawców.

Wystraczy popatrzeć na toczącą się tu dyskusję z branżą.

Podchodzicie do lady i pytacie:

-jaka jest trwałość obecnych TV w porównaniu z CRT,

- Prosze Pana, spokojnie niech Pan kupuje, CRT wytrzymywały 30th a obecne 100th!

- a może mi Pan podać jakieś materiały źródłowe producenta, gdzie taką właśnie trwałość swojego produktu przewiduje?

-nie będę odpowiadał na głupie zaczepki.

No jak takich mamy fachowych sprzedawców, to gdzie się miał klient dowiedzieć czegoś wartościowego, prawdziwego o plazmach, skoro nawet przedstawiciel największego forum o tematyce HDTV w Polsce ma takie właśnie podejście?

Teraz ludzie są bogatsi i częściej wymieniają telewizory niż przed wojną.

A to rewelacja. Przed wojną faktycznie wymieniali TV bardzo rzadko.

Niektórzy w momecie jej wybuchu, mieli jeszcze modele sprzed powstania styczniowego.

Zaznaczam że odpowiadam na Twoją Kolejną zaczepkę !

I uważaj bo znów Ci ślina ścieka i się oplujesz.

Przypisujesz mi coś czego nie powiedziałem i nie napisałem.

Przeceniasz moje możliwości wpływu na sprzedawców w każdym zakątku świata . Bo sprzedaż plazm spada w w każdym kraju świata.

W każdym kraju świata sprzedawcy się zmówili aby zrobić Ci na złość - no proszę Cię.... aż taki ważny to jeszcze nie jesteś, ale może kiedyś.

Ukryta Zawartość

Sorry że nie kumasz po angielsku - właśnie odesłałem Cię do źródła które to wyjaśnia.

Edit mod

Ostrzeżenie + 2 punkty na konto, za eskalację przepychanek o charakterze personalnym.

Proszę powstrzymać się od takich zachowań.

Jednocześnie przypominamy, że jedyną prawidłową formą reakcji na post, który w naszym przekonaniu ma charakter zaczepno-prowokacyjny, powinno być zgłoszenie postu na panel, z odpowiednim uzasadnieniem. A nie eskalowanie konfliktu personalnego i tym samym zaśmiecanie wątku innym dyskutującym.

Ukryta Zawartość

Wystarczyło kilka minut aby w google znaleźć informacje.

===================================================================================

PANASONIC !!!!

Ukryta Zawartość

===================================================================================

Sharp !!!

Ukryta Zawartość

==================================================================================

Toshiba !!!!

Ukryta Zawartość

==================================================================================

Samsung !!!

Ukryta Zawartość

A zresztą masz rację po co zostawiać niewiedzącemu pole do wpisywania głupot.

Tu masz źródła informacji ze świata - o których mówiłem że nie trzeba wiele inteligencji aby je poszukać.

Oczywiście wszyscy mogą na świecie się mylić ( Ty absolutnie nie)

• Panasonic: States in new specifications that new plasma TVs and monitors are good to 100,000 to half life.
  • Sony: Now out of the plasma market. Does not list a figure for LCD lineup.
  • Samsung: Lists 100,000 hours for plasma lineup.
  • LG: States 100,000 hours for both plasma and LCD.
  • Sharp LCD panels: States 100,000 hour life.

Ukryta Zawartość

===================================================================

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Question: How Long Do Plasma TVs Last?Answer: The early plasma TVs had a half-life of about 30,000 hours. However,

due to technology improvements made in recent years, most plasm set units have 60,000 hour

lifespans, with some sets rated as high as 100,000 hours.

What a lifespan rating means is that a Plasma set will lose approximately 50% of its

brightness during its rated lifespan time. Based on even the modest early 30,000 hour rating, i

f such a Plasma television is on for 8 hours a day, its half-life would be about 9 years - or, if on 4 hours a

day, the half-life would be about 18 years (Double these figures for a 60,000 hour half-life).

However, with some sets now rated at 100,000 hours, this means that if you watch TV 6 hours a day,

you will have an acceptable viewing experience for about 40 years. Even at 24 hours a day, a 100,000 hour

hour half life is still about 10 years.

Keep in mind that, just as with any television technology, display lifespan can also also be affected by

environmental variables, such as heat, humidity, etc.. However, in most cases, a Plasma Television can

provide many years of satisfying viewing.

Keep in mind that a standard television loses about 30% of its brightness after about 20,000 hours.

Since this process is very gradual, the consumer isn't aware of this effect, except for the need to periodically

adjust the brightness and contrast controls to compensate. Although the performance of individual Plasma televisions can vary, overall, as a product class, a

Plasma television can deliver many years of acceptable viewing.

Ukryta Zawartość

==========================================================================

Wystarczyło kilka minut aby w google znaleźć informacje.

Philips !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

====================================================

Szukać dalej czy wystarczy ???

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

LG !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-------------------------------------------------------------------------------------------

TCL !!!

Ukryta Zawartość

Vizion !!!

Ukryta Zawartość

Skyworth !!!

Ukryta Zawartość

================================================================================

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że mam 100% racji twierdząc, że trwałość obecnych TV w porówaniu z końcówką produkcji CRT, jest dużo, dużo niższa.

CRT się też dosyć mocno psuły (w ciągu 18lat moze 3x zepsuł się SONY, po ~10-12latach zepsuł się samsung - to były TV, natomiast z monitorami też było podobnie, psuły się SONY, Hyundai {po roku padł} które miałem).

A to rewelacja. Przed wojną faktycznie wymieniali TV bardzo rzadko.

Niektórzy w momecie jej wybuchu, mieli jeszcze modele sprzed powstania styczniowego.

PAmietam, że za komuny to był jeden-dwa programy na krzyż w TV, trwający max kilka godzin /dzień ... tak że eksploatacja TV "przed wojną" była pewnie jeszcze mniej intensywna, bo nie było tyle audycji w TV (dziś jest 100-1000x więcej i ogląda się TV z 10x dłużej).

Co do CRT wszystkie źródła są zgodne - czas pracy 30.000 godzin

Co do Pracy LCD i plazm - również . Wszyscy producenci i niezależne źródła pokazują to samo

Linki są powyżej. I jest tych informacji dla chcącego w internecie - tysiące.

Dobre. Teoretycznej. Bo sypią się makabrycznie.

I o ile usterki w CRT najczęściej dawało się naprawić, tak te w LCD najczęściej nie.

Chciałbym zobaczyć te LCD z licznikami nabitymi na 100000h. Wydaje mi się że mylisz teoretyczny czas trwałości pojedyńczej diody LED z trwałością telewizora. Czyż nie?

A to przyznasz nie to samo.

Generalnie nie znasz się i nie wiesz o czym piszesz. Sam dla zabawy naprawiłem ostatnio jednego LCD firmy LG (kondensator wymieniłem). LCD w pracy pracują wiele godzin, wiele lat i nadal wyświetlają bez zarzutu ... a jak odpaliłem stare CRT, które przepracowały podobny czas, to było mydło, a zgony też się zdarzały.

ps. nie , nie pracuję w sklepie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.