Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD do komponentów Thorensa

THORENS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

We wcześniejszym moim wpisie prosiłem o pomoc w naprawie mojego transportu cd - Thorens CDT 2000.

Niestety nikt w Polsce nie jest w stanie uporać się z jego naprawą ze wzgledu na brak dostępu do napędu Philips CDM 12 IND (industrial) jaki jest zastosowany w tym Thorensie, podobno jest on uszkodzony...po 16 latach pracy.

Dlatego też jestem zmuszony kupić jakiś nowy napęd do moich klocków Thorensa tj. do przetwornika D/A, przedwzmacniacza i wzmacniacza oraz do tunera RDS. Mój budżet jaki przeznasczyłem na ten zakup to 3 - 3,5 tyś zł.

Myślałem o następujacych transportach : Rega Apollo-R, Musical Fidelity M1 CDT, Stello CDT 100, Cyrus CDT lub o którymś z małych Pro-Ject-ów... Zależy mi na pewnym dopasowaniu gabarytowym do pozostałych klocków Thorensa czyli na małej szerokości rzędu 210-220 mm (Thorens ma 215 mm) i na kolorze czarnym obudowy.

No i oczywiście na zbliżonych parametrach technicznych do Thorensa TCD 2000. Nie mam możliwości odsłuchać wszystkich wymienionych napędów, dlatego też liczę na Wasze podpowiedzi i dobre rady oraz info o ewentualnych słabych stronach w/w marek. Dodam jeszcze, że zdecydowalem się na transport cd ze wzgledu na posiadaną sporą kolekcje płyt cd, których chcę dalej słuchać za pośrednictwem tego sprzętu...

Pozdrawiam i proszę o Wasze sugestie, opinie i typy.

Dobra wiadomość!!! Na allegro jest taki transport i mieści się w budżecie. W dodatku stan idealny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem rozwiązany. Gratuluję szczęścią.

Ukryta Zawartość

Mam identyczny i działa bez zarzutu.Bardzo analogowe brzmienie oraz 'pływający talerz' powoduje że to niewielkie gabarytowo

urządzenie jest dość poszukiwanym playerem w Europie.Cena 2990 zł za wysoka - w granicach 2,5-2,6 kzł to max.Sprawdż czy

będzie pilot [powinieneś mieć z systemem].Ja dostałem do mojego playera nowy.Powodzenia.

dlaczego nikt nie jest w stanie naprawic tego mechanizmu ? Przeciez 12 IND jest plug&play z najnowszym CD-Pro2LF. Mozna w 12 IND wymienic takze sam laser (o ile problemem jest laser a nie silnik czy servo) - zawsze to taniej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No właśnie, ja też bym wolał naprawić swojego Thorensa, który jest w idealnym stanie niż kupować kolejnego, który choć sprawny może mi pograć tydzień, m- c, albo rok i co dalej... Bardzo chętnie oddam go do naprawy, tylko komu ?

Aktualnie mój Thorens stoi w naprawie od trzech miesięcy w Firmie "Audioart" w Warszawie, gdzie bezskutecznie są czynione poszukiwania napędu Philips CDM 12 IND... Moja cierpliwość osiągnęła już apogeum i stąd moje "rozpaczliwie" wołanie o pomoc... Podobno napęd Philips CDM 12 IND jest nierozbieralny ( tak twierdzi Pan z Audioartu...) i w sumie nie potrafi mi na 100% powiedzieć czy to napęd czy laser? twierdzi, że silnik pracuje zbyt wolno czy ciężko... a na moje telefony odpowiada, że prowadzi korespondencję mailową w sprawie poszukiwania napędu... i tak od trzech m- cy...

Jeżeli macie kogoś, kto podejmie się diagnozy i naprawy mojego Thorensa, to będę bardzo wdzięczny.

Powodzenia w szukaniu oryginalnego mechanizmu 12 IND - tego mechanizmu nie produkują od 15 lat !

Ale ten mechanizm ma nowego następcę, który jest plug & play ! I to następcę - CD-Pro2LF - trzeba zainstalować w miejsce starego mechanizmu.

Kod Philipsa dla tego mechanizmu to VAU1254/31.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Super informacje, tylko czy ten mechanizm CD-Pro2LF można zainstalować w miejsce CDM12 IND w to samo miejsce bez żadnych przeróbek? Bo jeżeli tak, to wchodzę w ten temat bez namysłu, tylko kto mi da pewność, że to będzie pasowało i kto to zmieni?

Tak pasuje , poczytaj np tu :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

'The CD Pro 2LF is drop-in compatible with any hifi CD drive currently loaded with a CDM-12 Industrial'

Witam, napęd CD Pro 2LF pasuje, ale tylko elektrycznie, podobno niestety nie pasuje mechanicznie, pod kątem montażowym...

I znów jestem w puncie wyjścia... POMOCY !!! PLEASE !!!

Napęd CD Pro 2 LF Spacer.gifCD-PRO2M-photo.180_250.jpg

Poniżej jest fotka napędu Philips CDM 12 IND wymontowanego z mojego Thorensa :

Ukryta Zawartość

Faktycznie jak się porówna obudowy tych napędów ze soba, to widać różnicę...

Ukryta Zawartość

Link nie działa.

Witam, napęd CD Pro 2LF pasuje, ale tylko elektrycznie, podobno niestety nie pasuje mechanicznie, pod kątem montażowym...

I znów jestem w puncie wyjścia... POMOCY !!! PLEASE !!!

Napęd CD Pro 2 LF Spacer.gifCD-PRO2M-photo.180_250.jpg

Poniżej jest fotka napędu Philips CDM 12 IND wymontowanego z mojego Thorensa :

Ukryta Zawartość

Faktycznie jak się porówna obudowy tych napędów ze soba, to widać różnicę...

To ciekawe co piszesz ale gość z Niemiec, który wydaje się ,że wie co robi ma inną opinię

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie wg. tego co tam jest napisane nie powinno być problemów, o których mówi mój "naprawiacz"... Tylko czy macie do polecenia kogoś, kto mi wymienię ten napęd w moim Thorensie ?

Jak masz śrubokręt krzyżakowy to sam możesz sobie wymienić. Odkręcasz 4 śruby i przekładasz kable, wtyczka po wtyczce.

Zero filozofii.

Ukryta Zawartość

Witam, powyżej załączam link, który się otwiera.

Spojrzcie proszę na to zdjecie i porównajcie z poprzednim... widać różnicę w obudowach tych napędów, wg. tego co mówi człowiek z Audioartu napędy te ze względu na różnicę w obudowach podobno nie są współzamienne...

I komu ja mam wierzyć ?

Ukryta Zawartość

Boże, czytasz i nie grzmisz ! Co za amatorszczyzna ... Gdzie ty oddałeś ten transport - do rzeźnika ?

To co pokazałeś to ten sam transport, tylko z odkręconą zewnętrzną stroną chassis. To chassis jest podwójne !

Mam w tej chwili przed sobą na stole mechanizm CD-Pro2LF i zbudowany jest IDENTYCZNIE. Tyle że w większości odtwarzaczy stosuje się tą górną aluminiową przykrywkę, a Thorens z jakiś powodów ją odkręcił.

Update:

Proszę, zrobiłem ci zdjęcie gdzie dokładnie widać o czym mówię:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, powyżej załączam link, który się otwiera.

Spojrzcie proszę na to zdjecie i porównajcie z poprzednim... widać różnicę w obudowach tych napędów, wg. tego co mówi człowiek z Audioartu napędy te ze względu na różnicę w obudowach podobno nie są współzamienne...

I komu ja mam wierzyć ?

Elberoth ma rację

dla potwierdzenia masz fotkę mojego cdpro

mam go fizycznie jak byś chciał sprawdzić czy działa u ciebie to pisz na priv

by6eve3e.jpgaduga3ut.jpg

Ukryta Zawartość

PS. Nie wiem czy Marcin chce się pozbyć swojego mechanizmu, ale w razie czego mogę cię poratować tym co mam. To jest najnowszy CD-Pro2LF, wyciągnięty z półrocznego ARC CD-8 (nawet jeszcze ma przykręcone nóżki ze sprężynkami jakie stosuje ARC).

Jedyny mankament tego mechanizmu (i powód dla którego został wyjęty) to brak tego podłużnego, czarnego elementu, który przykrywa laser. Ten element jest przykręcony na 4 śrubki i jedno z plastikowych mocowań się ukruszyło (najprawdopodobniej w transporcie). ARC się nie szczypał i na wymianę przysłał nie sam plastikowy element, tylko od razu cały kompletny mechanizm. Jeżeli więc ten czarny element będzie pasował z twojego mechanizmu, to jesteś w domu. W razie czego napisz do mnie maila.

PS. Nie wiem czy Marcin chce się pozbyć swojego mechanizmu, ale w razie czego mogę cię poratować tym co mam. To jest najnowszy CD-Pro2LF, wyciągnięty z półrocznego ARC CD-8 (nawet jeszcze ma przykręcone nóżki ze sprężynkami jakie stosuje ARC).

Jedyny mankament tego mechanizmu (i powód dla którego został wyjęty) to brak tego podłużnego, czarnego elementu, który przykrywa laser. Ten element jest przykręcony na 4 śrubki i jedno z plastikowych mocowań się ukruszyło (najprawdopodobniej w transporcie). ARC się nie szczypał i na wymianę przysłał nie sam plastikowy element, tylko od razu cały kompletny mechanizm. Jeżeli więc ten czarny element będzie pasował z twojego mechanizmu, to jesteś w domu. W razie czego napisz do mnie maila.

Super, dzięki za info i nadzieję, że może uda się naprawić mojego Thorensa...

Prześlij mi (proszę) fotkę tego Twojego napędu od góry i od dołu, do porównania.

To się pewnie dogadamy...

Jak chcesz, to ci go po prostu pożyczę. Będzie pasował - to się rozliczymy, a jak nie będzie pasował - to mi go oddasz. Tak chyba będzie najprościej. Napisz do mnie maila.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.