Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

a co Wy na ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Troszke tansza sprawa niz 605

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest cos pomiedzy starym modelem 505, a 605. Jak mozna sie domyslic sa gorsze od 655, ale warte polecenia. Nowe widzialem nawet po 1200zl za pare. Teraz sa na allegro za 1500zl.

?👈

Witam.

Jestem na etapie kompletowania sprzętu stereo który będzie podłanczany do komputera. Mam pokój 20m2, szczególnie zależy mi na jak najwierniej odwzorowanej barwie fortepianu (gram na klawiaturze sterującej), poza tym będę słuchał metalu, muzyki elektronicznej i klasycznej. Wolę żeby bas był bardziej mięsisty niż twardy, jak najniżej schodzący. Na kolumny mam do wydania ok 2000zł, moim faworytem jest na razie Stx fx-200 lub 300, będę je za niedługo odsłuchiwał, więc liczę na wasze propozycje z czym je warto porównać, oraz gdzie w krakowie lub na południe od niego znajdują się jakieś salony odsłuchowe warte polecenia .

Co do wzmacniacza, po kupnie kolumn będę je najprawdopodobniej podłączał do wzmacniacza Unitra ws-442 (czy nie będzie on za bardzo ograniczał tych kolumn?) za jakiś czas myślę o kupnie czegoś lepszego do 600zł.

Na kartę dzwiękową lub Dac mam do wydania 500zł, przydałoby się by miała ona sterowniki Asio II, na razie myśle o Esi Juli, ale może lepiej zainwestować w Dac-a?. Dziękuje za pomoc.

• 2 tygodnie później...

Witajcie.

Do TV plazmowego zamierzam podpiąć jakieś audio w celu poprawy dźwięku który wydobywać się będzie z telewizora. Mam tu na myśli kolumny + wzmacniacz/amplituner (radyjko mile widziane) + CD/DVD. Chciałbym aby w system dobrze sprawdział się zarówno w stereo jak i w KD. NIe mam potrzeby aby instalować jakies 5.1 czy 7.1 wystarczy mi przyzwoite stereo.

Słucham: jazz + blues + cos z muzy popularnej/rozywkowej

Jeśli chodzi o filmy to będzie to co poleci z DVD, kompa (notek podlaczany od czasu do czasu) i satki lub dvb-t

Pokój 16 mkw, 4 x 4 m

Jeśli chodzi o TV to prawdopodobnie będzie to 50" Panasonic P50G30

Kwota to jakies 2 max 3 tys.

Może być sprzęt nowy jak i używany. Co do sprzetu używanego to jak kupować żeby nie wtopić ... ?

Być może będę ograniczony wymiarami więc może będę potrzebował węższe kolumy <20 cm szerokości.

telewizor to wymagajace zrodlo dzwieku 2-3 tys pln to stanowczo za malo na sprzet towarzyszacy:)

ps.jak dozbierasz z 8-7 tys pln to mozemy cos doradzic,pozdarwiam.

Właśnie dlatego zwracam się z tym zapytaniem na forum. Ludzie tutaj mają dobre pomysły i mogą coś doradzić czy naprowadzić. Na to właśnie liczę. Koledze widzę humor dopisuje przed północą :-)

Budżet niestety jaki jest taki jest. Fajnie gdyby można było wydać wiecej i puścić wodze fantazji ;-)

Witam drogich forumowiczów.

Jestem początkujący w temacie, na dzień dzisisjeszy mam kolumny JPW ML610i i powiedzmy, że przy nich zostanę, ale szukam jakiegoś zestawu wzmaka i CD do tych kolumn w cenie powiedzmy 2000-2500 tys.

Pokój niewielki 12 m2, słucham trochę smootch jazzu, lubię dobry wyraźny wokal, krótki, szybki bas, średnica też fajnie jakby było ją słychać?:) Powiem tak, chcialbym, aby to ładnie i przyzwoicie zagrało. Może macie jakieś pomysły?

Oczywiście mam na myśli sprzęt z drugiej ręki.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Na poważnie:

Normalny wzmacniacz i kolumny do tego metrażu. A czy jednym ze źródeł będzie tv, czy teściowa podpięta pod wzmacniacz mikrofonowy - a czy to ważne ? ;P

Kolega zażartował, bo wesół jest, mnie też podanie marki tv rozśmieszyło - ma to takie samo znaczenie jak rodowód w/w teściowej.

Wracając do tematu, jest zakładka wzmacniacze do.........zł, jest zakładka kolumny do........zł.

Kawka w dłoń i czytamy, czytamy.

Rady jak kupować żeby nie wtopić, nikt na poważnie nie da. Każdy zakup to ryzyko. Z głową kupować, z głową panie ;)

A przed zakupem odsłuch - jeśli się da. I masz 90% szans iż i tak po jakimś czasie będzie chciał coś innego. ;P

Poszukaj urządzeń marki NAD, bardzo dobrze współpracują z kolumnami JPW.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Normalny wzmacniacz i kolumny do tego metrażu. A czy jednym ze źródeł będzie tv, czy teściowa podpięta pod wzmacniacz mikrofonowy - a czy to ważne ? ;P

Kolega zażartował, bo wesół jest, mnie też podanie marki tv rozśmieszyło - ma to takie samo znaczenie jak rodowód w/w teściowej.

Jeśli chodzi o podanie modelu TV to miałem na myśli podłącznie go do reszty, np. mając crt nie podepne componeta czy hdmi. Dlatego podałem jaki będzie odbiornik żeby to sensownie zestawić :-) Raczej gumka od majtek spinać tego nie będę ;-)

Czy to będzie twój główny zestaw stereo czy dodatkowy tylko do TV?

@ smog: To jest pytanie za 100 pkt. Zdaję sobie sprawę że tylko ja mogę sobie na nie odpowiedzieć.

Aktualnie dysponuje (w drugim pok) CD Technics SL-PS 670D wzmak: Technics SU-A700 MK3 + kolumny Wharfedale 8.1

Zestaw ustawiłem w diagonalu (pokój też jest 4 x 4 m) więc jest o tyle lepiej bo w "salonie" będzie to stało pod ścianą.

Szału nie robi ale gra. Przyszłościowo i tak chciałem go zmienić.

Narazie chyba myślę o zestawie tylko do TV choć kusi mnie żeby pozbyć się technola i postawić jeden system w living room'ie...

Edytowane przez Zindo

Witam bardzo serdecznie wszystkich na forum.

Od jakiegos czasu miałem w planach zakup KD jednak z uwagi na to że moje preferencje to ok 70% muzyka a 30% filmy to zaczynam skłaniać sie w kierunku stereo. Mimo to zalezy mi aby to jakoś przyzwoicie zagrało w filmach i z TV Sony 40/EX500.

Śledząc to i inne fora wybrałem sobie wstępne propozycje wzmacniaczy:

NAD 316BEE

HK-980

PMA-510AE

Yamaha s-300

Nie mam jednak pomysłu co do kolumn i tu szczególnie proszę o pomoc.Zależało by mi aby móc też odtwarzać muzykę z innych żródeł niż odtwarzacz CD czy DVD, w związku z tym moje pytanie, w jaki sposób mozna to rozwiązac?

Moje warunki to pokój ok 16m2, kolumny będą ciasno wstawione pomiędzy stolik z TV a wysokie witrynki.Mozliwość odsunięcia kolumn od tylnej ściany to ok 20cm.Moje preferencje muzyczne to rock progresywny, hard rock i troche metalu. Budzet na wzmacniacz i kolumny to max 3000. Sprzęt raczej wolałbym nowy.

Z góry dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Moje warunki to pokój ok 16m2, kolumny będą ciasno wstawione pomiędzy stolik z TV a wysokie witrynki.Mozliwość odsunięcia kolumn od tylnej ściany to ok 20cm

Jeżeli tak ma być? to kup sobie lepiej kino domowe:)

Ja bym na Twoim miejscu pozbył się tego co masz w drugim pokoju. Czyli powiedzmy budżet wzrośnie ci o 1000 zł.

3000 zł na porządne stereo do słuchania muzyki. 1000 zł na TV.

Ja też przeszedłem dość długą drogę nagłaśniania TV. Podjarany kupiłem zestaw mission 5.0, niezły amplituner KD i ciągle brak satysfakcji bo w porównaniu z moim stereo grało płasko i w ogóle nie dało się tego słuchać nawet w filmach. Sprzedałem wszystko w cholerę.

Po taniości kupiłem:

- 2 sensowne monitory za 500 zł

- używanego NAD L73, który mnie zachwycił, szczególnie, że kosztował 400 zł na Alle.

Jest nieźle. Dźwięk nie lata mi koło głowy, bas nie trzęsie oknem, ale jest solidny i zrównoważony. Muzy też się da posłuchać.

Można też np tak:

Ukryta Zawartość

Nie zrobisz niedrogo sensownego nagłośnienia filmów. Albo w to wchodzić na całość albo niedrogo bez wielkich oczekiwań.

Ukryta Zawartość

Z wymienionych przez Ciebie wzmacniaczy oraz biorąc pod uwagę Twoje preferencje najfajniejszym wyborem byłby wzmacniacz Nad C316. Do tego posłuchałbym kolumn np. Monitor Audio MR4. Ze względu na gabaryty pomieszczenia będzie to optymalny wybór pod względem wielkości. A nie myślałeś przypadkiem o wybraniu kolumn podstawkowych? W Twoim pomieszczeniu również zdałyby egzamin.

Moje warunki to pokój ok 16m2, kolumny będą ciasno wstawione pomiędzy stolik z TV a wysokie witrynki.Mozliwość odsunięcia kolumn od tylnej ściany to ok 20cm.

U mnie przy podobnych warunkach, dużo lepsze efekty dało powieszenie monitorów na wysokości ok 1,5m niż wciskanie podłogówek po bokach TV. Mimo, że to dalekie od optymalnego, rozwiązanie.

Za ok 1300 nabędziesz Sony BDV-L600 i więcej nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myślałem do tej pory nad kolumnami podstawkowymi ale szczerze mówiąc jest to opcja jak najbardziej do przemyslenia.A jakieś propozycje co do tego typu kolumn?

Co do KD to Raczej odchodzę od tego pomysłu mam nadzieje że z kożyścią na jakości. No chyba że sie mylę?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ks73 jeśli kolumny czy to wolnostojące czy monitorki na stendach mają być wciśnięte między wysokie witryny a stolik rtv,rozstaw pewnie nie większy jak 150cm,to jest bez sensu !!

Ks73 jeśli kolumny czy to wolnostojące czy monitorki na stendach mają być wciśnięte między wysokie witryny a stolik rtv,rozstaw pewnie nie większy jak 150cm,to jest bez sensu !!

Stolik pod TV jest chyba 150 cm więc tak, te okolice. Może coś tam jeszcze odrobine odsunę to ze 170 cm jestem w stanie uciułać :)W sumie w starych blokowych pokojach to nie ma jak za bardzo poszaleć z przestrzenią a coś przynajmniej przyzwoicie grającego chciało by się mieć.

Za ok 1300 nabędziesz Sony BDV-L600 i więcej nie potrzeba.

Ukryta Zawartość

O takie propozycje mi chodzilo :-) Dzieki

Ja bym na Twoim miejscu pozbył się tego co masz w drugim pokoju. Czyli powiedzmy budżet wzrośnie ci o 1000 zł.

3000 zł na porządne stereo do słuchania muzyki. 1000 zł na TV.

Masz na myśli stereo + osobno jakis mini systemik KD do TV ? Na sam TV przeznaczylem osobno okolo 3 tys.

Ja też przeszedłem dość długą drogę nagłaśniania TV. Podjarany kupiłem zestaw mission 5.0, niezły amplituner KD i ciągle brak satysfakcji bo w porównaniu z moim stereo grało płasko i w ogóle nie dało się tego słuchać nawet w filmach. Sprzedałem wszystko w cholerę.

Po taniości kupiłem:

- 2 sensowne monitory za 500 zł

- używanego NAD L73, który mnie zachwycił, szczególnie, że kosztował 400 zł na Alle.

Jest nieźle. Dźwięk nie lata mi koło głowy, bas nie trzęsie oknem, ale jest solidny i zrównoważony. Muzy też się da posłuchać.

Można też np tak:

Ukryta Zawartość

Nie zrobisz niedrogo sensownego nagłośnienia filmów. Albo w to wchodzić na całość albo niedrogo bez wielkich oczekiwań.

Jeśli chodzi ostereo do TV to nie musze czuć wybuchu bomby czy trzęsienia ziemi. Chodzi raczej o poprawię tego co wydobywa się z głośniczków telewizora. Miałeś do czynienia z tym zestawem Panasonica ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Rotelka polecałbym raczej odtwarzacz RCD-971 (1000zł) i RA-980 (1500zł). Będzie grać pieknie .

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Napisz ile ma ściana na której stanie stolik,kolumny i witryny,podaj szerokość witryn.

Sciana ma 310cm, stolik pod TV 140cm a witryny, każda po 58cm. Także co polecacie do takich warunków?

Witam,

Poszukuje Wzmacniacza Stereo pod głośniki MA BX2 do pokoju 2,5m x 3,5m mają stać na dłuższej ścianie w pokoju jest tylko kanapa i biurko wiec dźwięk powinien dobrze się rozchodzić, słucham głównie muzyki elektronicznej (electro-house, dupstep) alternatywnej i filmowej. Potrzebuję wzmacniacza który będzie potrafił zagrać dynamicznie. Zastanawiałem się nad HK 980 lub czymś od Yamahy. Co byście polecili?

Pozdrawiam.

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich.

Proszę mi powiedzieć, czy zestaw (Harman Kardon HK 980 + HD 980 + JBL ES30) nadaje się do słuchania muzyki typu (polski rock, Vangelis, Biliński, Komendarek). Wybrałem ten zestaw ze względu na:

- pokój to 18m^2

- nie chcę kupować dużych kolumn (tylko podstawkowe) - dzieciak szaleje mi po pokoju (kolumny postawię na dwóch dość wysokich komodach)

- co do kolumn to jeszcze zastanawiałem się nad Monitor Audio BX2

- nie interesuje mnie podłączenie do telewizora, tylko zestaw stereo.

- muzyka nie będzie słuchana na full i żadne tam cheśta cheśta ani umcyk umcyk

JBL ES30 da ci dobrą dynamike duży bassss i mało wyrafinowania.Zastanów się nad kolumnami KODA HARMONY K-5500T grają przednio albo USHER S-520 te ostatnie można kupić okazyjnie (używane).

Witaj,

możes spokojnie pozostać przy konfiguracji Harman Kardon, natomiast połącz to z kolumnami Pylon Audio Pearl Sat lub jednym z modeli Monitor Audio. Ewentualnie do HK możesz pomyśleć o zestawie KEF C3.

Sugeruję w miarę możliwości odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie mam możliwości odsłuchu w salonie. Zdaję się na opinie innych użytkowników.

HK 980 nie jest dla mnie ostatecznym wyborem. Jeżeli jest coś lepszego w cenie którą podałem to nie ma problemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi