Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

witam

przymierzam sie do kupna kolumn roth oli 40 , bylem w slepie i odsluchalemn kilku i najbardzej podoba mi sie oli 30 , tyle ze nie mieli 40 do odsuchania ale mysle na nimibardzej pozatym tylko wiecej 200zlotych , teraz pytanie czy do moje zalonu ktory nie jest duzy ma jakies 20m2 nie bede zaduz czy nie lepiej wziasc oli 30 ???

jaki do tego wzmacniacz cyz amplituner myslem nad marantz 5004,

kolumny oli 30 -700 zlotych

kolumny oli 40- 900zlotych

marantz 5004 - 850 zlotych

wszystko nowe oczywiscie musze powiedziec ze mieskzam w angli i ceny sa zamienilm w skali 5zlotych jeden funt

radzili mi tez do tych kolumn wziasc Yamaha AS500 ktora juz koszuje 1200 zlotych ,

o tym marantzie naczytlem sie dobrych opini

pozatym porownywalm ceny roth oli i marantaz tutaj jest polowe tansza dlaczego ?? czyzby polscy dystybutorzy narzaucali duza marze :)

pozdarwiam i czekam na odpowiedz

sorki za pzrekrecanie literek

:)

Witam. Jestem w trakcie wyboru zestawu stereo. Na początek chciałbym kupić amplituner oraz dwie kolumny podłogowe. Sprzętu będę używał w 90% do słuchania muzyki oraz sporadycznie chciałbym na nim puścić dźwięk filmu. Pomieszczenie ma około 20mk. Muzyka to głównie rock, punk, oraz jakieś spokojne ballady. Zależy mi bardziej na jakości jak na głośności. Amplituner chciałbym kupić używany, na razie myślę o jakimś modelu Yamahy tylko nie wiem jaki model. Głośniki raczej nowe wstępnie zdecydował bym się na Tonsile model maestro S. Chciał bym prosić o pomoc w doborze amplitunera, a także jestem otwarty na propozycję innych lepszych gośników.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Na początek witam Wszystkich forumowiczów.

Szukam zestawu stereo do swojego pokoju który ma ok 14m 2,obecnie posiadam kolumny JBL TLX 171 oraz wzmacniacz Denona PMA 720 ,ale powiem krótko gra to zle tzn dudni itd być może temu że kolumny są blisko ściany a bass reflexy mają z tyłu miejsca nie mam na tyle by ustawić je odpowiednio o ile poprawiło by to sytuacje .

Więc jak wspomniałem może coś doradzicie w kwestii kupna innych głośników mogą być używane oraz co powiecie o tym Denonie czy do czegoś się nada...

Przeglądałem trochę neta i tak sobie upatrzyłem STXy FX 200, ale czy nie są one za duże do pokoju o podanym metrażu?.

Dodam że wzmacniacz podłączony jest do kompa a w nim siedzi SB X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro więc karta muzyczna tragiczna nie jest ; p Muzyka jakiej słucham jest różna... od Rapu przez łupanki typu Hardstyle .. więc fajnie by było mieć kolumienki z kopem.

Dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Witam. Jestem w trakcie wyboru zestawu stereo. Na początek chciałbym kupić amplituner oraz dwie kolumny podłogowe. Sprzętu będę używał w 90% do słuchania muzyki oraz sporadycznie chciałbym na nim puścić dźwięk filmu.

Sporadycznie można puścić dźwięk filmu ze wzmacniacza stereo, więc po jakiego do odtwarzania muzyki szukać amplitunera ?. Ludzie, dlaczego sami sobie robicie kłopoty, wywalacie uciułane ciężko pieniądze aby potem płakać pomóżcie, że dźwięk słaby i jakiś taki do kitu. Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam, pisałem ostatnio z zapytaniem o kolumny 5.1 lub stereo do 400zl. Niestety jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia tylko ja nawet nie zacząłem jeść ;) Powiedzmy, że dysponuje kwotą 2000zł na zestaw stereo składany od zera.

Słucham:

80% - trance/muzyka filmowa

10% - rock

10% - to co w radiu leci

Lubie czuć bas, niekoniecznie w postaci drgających ścian i przedmiotów jak to się dzieje przy słuchaniu muzyki z wieży MX-J750R. Ma już swoje lata i czas wymienić ją na coś lepiej grającego. Zestaw będzie również podłączony do TV + PS3.

Wymiary pokoju to 16m^2. Potrzebuję zestawu od zera czyli wzmacniacz/kable/kolumny.

Teraz coś od siebie, strasznie podobają mi się kolumny od Wharfedale, podłogowe Diamond 10.5 i nawet byłbym skłonny dołożyć parę groszy by mieć je u siebie w pokoju ;) Tylko pytanie czy sprawdzą się na takim małym metrażu i wzmacniacz +/- 1100zł(Denon PMA-520AE) da radę je napędzić? Wolałbym skupić się na sprzęcie nowym, mam niemałego pecha z zakupem używanych rzeczy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość^^

Witam, pisałem ostatnio z zapytaniem o kolumny 5.1 lub stereo do 400zl. Niestety jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia tylko ja nawet nie zacząłem jeść ;) Powiedzmy, że dysponuje kwotą 2000zł na zestaw stereo składany od zera.

Słucham:

80% - trance/muzyka filmowa

10% - rock

10% - to co w radiu leci

Lubie czuć bas, niekoniecznie w postaci drgających ścian i przedmiotów jak to się dzieje przy słuchaniu muzyki z wieży MX-J750R. Ma już swoje lata i czas wymienić ją na coś lepiej grającego. Zestaw również podłączony do TV + PS3.

Wymiary pokoju to 16m^2. Potrzebuję zestawu od zera czyli wzmacniacz/kable/kolumny.

Teraz coś od siebie, strasznie podobają mi się kolumny od Wharfedale, podłogowe Diamond 10.5 i nawet byłbym skłonny dołożyć parę groszy by mieć je u siebie w pokoju ;) Tylko pytanie czy sprawdzą się na takim małym metrażu i wzmacniacz +/- 1100zł(Denon PMA-520AE) da radę je napędzić? Wolałbym skupić się na sprzęcie nowym, mam niemałego pecha z zakupem używanych rzeczy.

Muzykę głównie chciałbym puszczać z Macbook'a Pro z tego co czytałem przydałby się jakiś DAC do tego..

Ale tak szczerzę i bez gadania głupot, czy takie podłogowe nie będą za duże do tego pokoju, czy może wystarczą jakieś Wharfedale 10.1 czy coś takiego.. Ktoś zapyta czemu się uprałem na nie.. Nie uparłem ale podobają mi się ale nie jest to jakiś sztywny wybór, chętnie wysłucham waszych propozycji bo w końcu po to tutaj piszę :) Chodzi mi naprawdę o sprzęt który będzie grał po prostu lepiej od mojej wieży i który sprawi mi trochę radości, nie chce płacić 1000zł za kable bo nie wierzę jakoś w takie rzeczy ;) a muzyka idealna leci dla mnie na CAL! z mp3 320, mimo ze słuchałem naprawdę drogich zestawów(wujek ma Harmana najwyższy model Ampli + jakieś kolumny robione na zamówienie bodaj ChrisSoundResearch) i wrażenia na mnie jakiegoś to nie zrobiło(nie za te pieniądze) Tak samo jak kilka razy już kupiłem słuchawki za 5xx(może to nie są jakieś super pieniądze) ale różnicy nie widziałem od moich CAL! dlatego oczekuję prostej odpowiedzi :). I gdzie najlepiej można by osłuchać sprzętu takiego? Mieszkam w Głogowie ale studiuje we Wrocławiu więc mogę gdzieś tam się przejść ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość^^

Dlaczego nie? Zestaw z przesuniętym brzmieniem na dół, skupiony na rytmie, perkusji a nie talerzach. Nie może być tylko rozmiękczonego basu.

Jeśli postawi się zimą przy kaloryferze to większość. Kolumny mogą być zimne.

A tak na poważnie to chodzi o dźwięk dynamiczny czy raczej stłumiony? Bo wtedy ten ostatni będzie sprawiał wrażenie ciepłego.

Edytowane przez sittek

witam wszystkich

jestem nowym uzytkownikiem tego forum, na poczatek pozdrawiam wszystkich :)

jestem tu z powodu niewiedzy na temat audio

planuje zakupic pierwszy zestaw stereo (budzet ok 2 tys zl) - wzmacniacz wraz z monitorami (cd w pozniejszym czasie)

zestaw bedzie sluzyl przy filmach i muzyce

slucham popu, rege, troche klasycznej i nieraz rock, i oczywiscie filmy - takze po trochu wszystkiego :)

do naglosnienia jest pokoj o metrazu 19 m

wybralem monitory z powodu ograniczen jakie mam - monitory beda stac kolo TV w rozstawie jakies 140 cm na stoliku rtv (monitory nie beda docisniete do sciany)

nastawilem sie na sprzet nowy z racji takiej ze na sprzecie sie nie znam a nie chce utopic pieniedzy ponadto zakup na odleglosc wyklucza odsluch...

prosze o wszelkie sugestie i z gory dziękuje za pomoc

W tej kwocie to tylko używane. Od lat jestem fanem i użytkownikiem Rotela dlatego poleciłbym coś z niego. Pomimo wielu lat sprzęt ten charakteryzuje się solidną konstrukcją i bezawaryjnością ( jeśli nikt w nim nie grzebie). O jakości dźwięku nie wspomnę, akurat do tego co słuchasz. Do KD też się nadaje, choć jeśli lubisz mocne tąpnięcia bez SW się nie obejdzie.

Dlatego proponowałbym wzmacniacz tej firmy. Model i cena zależna od tego ile chcesz wydać.

Ceny oczywiście orientacyjne, bo obecnie nie śledzę ich zbyt dokładnie.

RA-930, RA-931, RA-935 ok. 500 złotych

RA-972, RA-980, RA-985, RA-02 za około 1000 złotych

Do tego kolumny Dynaudio Audience bo z metalowa kopułką może być za ostro.

modele 42, 50, 52- w zależności od zasobności portfela.

Cena około 1500 złotych +- 200/400.

Tylko z tym ich ustawieniem na stoliku.......

Jesli chcesz mieć z nich dobrą przestrzeń i bardzo fajny bas to obowiązkowo solidne podstawki.

Inaczej dźwięk będzie płytki i jakby z uciętym basem.

Przy RA-980 i Dynaudio Audience 50 musiałbyś dodać kilkaset złotych ale warto.

Konfiguracja Rotela i Dynaudio jak dla mnie i wielu jest optymalna i potrafi zadowolić na lata.

Na początku chciałem się przywitać, bo jestem tu nowy (i pewnie głupi).

Mam dosyć nietypowy problem:

Poszukuję wzmacniacza (z co najmniej 3 we HDMI i 1 wy oraz 1 optycznym).

Do tego głośniki podłogowe.

Sprzęt będzie używany głównie w pomieszczeniach 20-30 m kw.

Cel: 80% muzyka (poważna, trip-hop, elektroniczna), 10% gry i 10% filmy

Po długim szperaniu i czytaniu opinii w internetach doszedłem do wniosku, że Denon AVR-1312 to sprzęt dla mnie. Szukałem wśród wzmacniaczy stereo i nie znalazłem nic co spełniałoby wszystkie moje wymagania. Co o nim sądzicie jako profesjonaliści (oczywiści jeśli chodzi o ten przedział cenowy)? Wygląd i jakość wykonania też mają dla mnie znaczenie.

Zastanawiam się co do głośników: Wharfedale DIAMOND 10.5 czy Jamo S 606 ?

Poza tym czy ten sprzęt będzie ze sobą kompatybilny?

Na co należałoby zwrócić uwagę przy doborze takiego sprzętu?

Sprzęt tylko nowy. 2300 zł to ostateczna górna półka, dolna to 1800. Zestaw 2.1 lub 5.1 lub 156.1 odpadają. Tylko 2.0.

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ szukałem takiego tematu i nigdzie go nie znalazłem, wszędzie ludzie decydowali się na wzmacniacz stereo.

witam

dziekuje za odpowiedz

co do Dynaudio Audience patrzylem na allegro i monitory sa dostepne lecz nie mam mozliwosci ich wczesniejszego odsluchu - mieszkam w łodzi

bylem pod lodzia w salonie audio i tam mialem przyjemnosc odsluchac kilka zestawów

1) nad 316 wraz z Monitor Audio MR2

2) nad 316 wraz z Mission 31i (o ile dobrze pamietam)

3) denon 520 wraz z MR2

Najbardziej do gustu przypadl mi 1 zestaw

Drugi gral cieplej a w trzecim dzwiek był najbardziej płaski - najmniej szczczegółowy i wszystko takie jakby przygaszone

Jaki w brzmieniu jest rotel - bo nie mam mozliwosci odsluchac go z Monitor Audio by miec porównanie?

pozdrawiam

Do tego głośniki podłogowe.

Sprzęt będzie używany głównie w pomieszczeniach 20-30 m kw.

Cel: 80% muzyka (poważna, trip-hop, elektroniczna), 10% gry i 10% filmy

Po długim szperaniu i czytaniu opinii w internetach doszedłem do wniosku, że Denon AVR-1312 to sprzęt dla mnie. Szukałem wśród wzmacniaczy stereo i nie znalazłem nic co spełniałoby wszystkie moje wymagania. Co o nim sądzicie jako profesjonaliści (oczywiści jeśli chodzi o ten przedział cenowy)? Wygląd i jakość wykonania też mają dla mnie znaczenie.

Zastanawiam się co do głośników: Wharfedale DIAMOND 10.5 czy Jamo S 606 ?

Poza tym czy ten sprzęt będzie ze sobą kompatybilny?

Na co należałoby zwrócić uwagę przy doborze takiego sprzętu?

Sprzęt tylko nowy. 2300 zł to ostateczna górna półka, dolna to 1800. Zestaw 2.1 lub 5.1 lub 156.1 odpadają. Tylko 2.0.

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ szukałem takiego tematu i nigdzie go nie znalazłem, wszędzie ludzie decydowali się na wzmacniacz stereo.

jesli chcesz sluchac stereo to czemu ma to byc amplituner kina domowego - rozumiem ze chodzi ci o te hdmi ale powiedz jakie bedziesz mial zrodlo dzwieku bo moze da sie to rozwiazac inaczej (amplituner kina domowego nigdy nie zagra tak jak amplitune/wzmacniacz stereo)

co do porownan kolumn itp powiem ci na swoim przykladzie - tez jestem zielony w tych sprawach i czytajac tylko fora zapewne kupilbym cos w ciemno co tylko na papierze dobrze wyglada i uwierz mi ze nawet w przedziale cenowym ok 2 tys sa znaczne roznice w brzmieniu kolumn i wzmacniaczy

pozdrawiam

Ja bym wolał aktywne monitory (DAC z regulacją wymagany) ... np. APS AEON + matrix mini-i . W przyszłości można dodać suba (choć nie bardzo wiem po co ... chyba tylko jeśli ktoś chce bardzo głośno słuchać w dalekim-średnim polu z podbitym basem) np. ADAM Sub10 MK II

Ciężko zmieścić się w mojej granicy cenowej kupując subwoofer polecony przez Ciebie. Ale dziękuję za udzielenie odpowiedzi.

Sądząc z pytania, to sprzęt wybrałeś w ciemno na podst. opinii a nie odsłuchów. Duży błąd, zwłaszcza gdy jest to Twój pierwszy zestaw. Widzisz, każdy ma własne preferencje brzmieniowe, a Twoje pytanie można by sparafrazować "czy ten zestaw spodoba mi się?" Odpowiedź może być tylko jedna: a skąd można to wiedzieć? Zwłaszcza, że nie określiłeś jakie brzmienie lubisz.

Subwoofer możesz podłączyć do gniazd TAPE OUT - to jest wyjście sygnału, które podłączasz do wejść w subie.

A więc tak, masz 100% racji, tyle że nie kieruję się opiniami a parametrami. Co do brzmień to oczywiście wszystko napisałem "Słucham każdej muzyki od Reggae, Trance, Goa, Chillout, Hip Hop, Ambient po Operę i muzykę Poważną. Lubię też bawić się programem FL STUDIO."

Ale może subwoofer ma służyć nie do muzyki tylko do filmów? Wtedy 2.1 ma sens. Co prawda autor wątku o tym nie wspomina, ale pominął np. co ma być źródłem w tym zestawie, więc kto wie?

Źródłem w zestawie ma być PC z kartą muzyczną ESI JULI@ lub Harman/Kardon HD980, sprzęt audio ma służyć tylko do słuchania muzyki. Subwoofer potrzebny mi jest ponieważ kocham niskie, średnie i wysokie tony, może nawet dojdzie do tego jakiś EQ. Muzyka jest dla mnie wszystkim.

Edytowane przez Fr@ntz

wszędzie ludzie decydowali się na wzmacniacz stereo.

Współczesne wzmacniacze nie mają jeszcze wyjść HDMI, na razie przybywa im jedynie wyjść cyfrowych. To co opisujesz dotyczy amplitunera a nie wzmacniacza. Do muzyki powiadasz? Amplituner? Powodzenia.

co do Dynaudio Audience patrzylem na allegro i monitory sa dostepne lecz nie mam mozliwosci ich wczesniejszego odsluchu - mieszkam w łodzi.....Jaki w brzmieniu jest rotel - bo nie mam mozliwosci odsluchac go z Monitor Audio by miec porównanie?

W opinii wielu doświadczonych w bojach Dynaudio i Rotel to optymalne połączenie. Czytałem opinie ludzi którzy kupowali je w ciemno i nie byli zawiedzeni.

Dla mnie Rotel brzmi podobnie jak NAD jednakże jest więcej powietrza i dużo ciekawiej odtwarza średnicę. Jest dynamiczny i bardzo szybki. Przy źle dobranych kolumnach mozna jednak odnieść wrażenie że nie maja basu. Poza tym z z ostrymi kolumnami może grać zbyt mocno i męcząco. Dlatego dobiera się kolumny o brzemieniu podobnym do Dynaudio. Doskonale maskują ich nadpobudliwość, jednakże dzięki temu dźwięk jest obszerny i namacalny, nie ma wad NADa Denona czy Yamahy.

Nowa seria Dynaudio według opinii jednych jest słabsza od najtańszych Audience, z kolei drudzy sugerują że są bardziej dokładne przy zachowaniu swoich dawnych zalet. Sa bardziej uniwersalne, nie potrzebują bardzo wydajnych wzmacniaczy i co ciekawe prawie nie słyszałem o nich opinii negatywnych.

Dla mnie Rotel brzmi podobnie jak NAD jednakże jest więcej powietrza i dużo ciekawiej odtwarza średnicę. Jest dynamiczny i bardzo szybki. Przy źle dobranych kolumnach mozna jednak odnieść wrażenie że nie maja basu. Poza tym z z ostrymi kolumnami może grać zbyt mocno i męcząco. Dlatego dobiera się kolumny o brzemieniu podobnym do Dynaudio. Doskonale maskują ich nadpobudliwość, jednakże dzięki temu dźwięk jest obszerny i namacalny, nie ma wad NADa Denona czy Yamahy.

Nowa seria Dynaudio według opinii jednych jest słabsza od najtańszych Audience, z kolei drudzy sugerują że są bardziej dokładne przy zachowaniu swoich dawnych zalet. Sa bardziej uniwersalne, nie potrzebują bardzo wydajnych wzmacniaczy i co ciekawe prawie nie słyszałem o nich opinii negatywnych.

zakup planuje na przyszly miesiac wiec mam jeszcze troche czasu

spróbuje poszukac po salonach takiego zestawienia z rotelem by miec porownanie

Po długim szperaniu i czytaniu opinii w internetach doszedłem do wniosku, że Denon AVR-1312 to sprzęt dla mnie. Szukałem wśród wzmacniaczy stereo i nie znalazłem nic co spełniałoby wszystkie moje wymagania.

Masz rację, wzmacniacz stereo nie spełnia Twoich wymagań poza tym że spełnia taką poboczną rolę w systemie audio - a konkretnie pięknie gra. Ten Denon to najgorszy model tego producenta do kina domowego, stereo stoi na beznadziejnym poziomie, no ale sobie podłączysz za to elegancko, wygodnie kabelkiem hdmi. A co do muzyki to w końcu "audiofilem" pewnie nie jesteś i różnicy nie usłyszysz.... Bzdura do kwadratu.

A co do muzyki to w końcu "audiofilem" pewnie nie jesteś i różnicy nie usłyszysz.... Bzdura do kwadratu.

Tego trochę nie skumałem...

OK. Rozumiem, że jeśli chodzi o jakość to tylko wzmacniacz stereo. Spoko. A jak do niego podłączyć PC, PS3 i inne pierdoły? Jakimiś przejściówkami? Wybaczcie jeśli kogoś obrażam swoją niewiedzą - nie znam się na tym za bardzo więc pokornie proszę o radę kogoś, kto się zna (czyli was).

z tym zdaniem to chodziło mi o to, że zwykle "zieloni" tak piszą, że nie są "audiofilami" i im wystarczy to czy tamto (nie zdając sobie sprawy w jakie dziadostwo chcą się wpakować), w tym przypadku tani amplituner do kina domowego :)

przejściówek żadnych nie potrzebujesz do podłączenia tych sprzętów do wzmacniacza, ma on wejścia typu cinch (RCA) czyli komputer podłączasz kablem mini jack --> 2rca a PS3 kablem 2rca - 2rca

Dziękuję za pomoc i wyprowadzenie z błędu. Chyba właśnie przekonałem się co do wzmacniacza stereo : ) A jeśli chodzi o model to już sobie poczytam na forum, bo z pewnością coś znajdę.

Właśnie o to chodzi, że PS3 nie ma cincha... Tylko hdmi i optyczne.

Czyli jeśli dźwięk pójdzie po zwykłym mini jacku to nie będzie jakiś spadków jakości (muzyka do głównie mp3 320 kbps, ale też .flac)?

Jeśli ktoś chce słuchać mp3 z komputera lub PS3 to niech lepiej kupi sobie amplituner.

LOL. Muzyka z KOMPUTERA to .mp3 i bezstratny format .flac. Oczywiście nie zamierzam się ograniczyć tylko do tego! Chodziło mi o samo złącze mini jack czy jest wystarczające do tej jakości nagrań.

Jest jeszcze ps3, a potem jakiś odtwarzacz wpadnie.

Dziękuję za pomoc i wyprowadzenie z błędu. Chyba właśnie przekonałem się co do wzmacniacza stereo : ) A jeśli chodzi o model to już sobie poczytam na forum, bo z pewnością coś znajdę.

Właśnie o to chodzi, że PS3 nie ma cincha... Tylko hdmi i optyczne.

Czyli jeśli dźwięk pójdzie po zwykłym mini jacku to nie będzie jakiś spadków jakości (muzyka do głównie mp3 320 kbps, ale też .flac)?

zgadza sie chincha nie ma ale ma takei cos jak multiout... jakos tak daja do tego kabelek ma to 3 koncowki - 2 do audio jedna do video (o tej zapominasz) video leci torem z hdmi do tv bezposrednio

co do tv- mozesz wyprowadzic jackiem na 2 chinche, mozesz bezsposrednio chinchami albo mozesz wyjsciem cyfrowym (wtedy dokupujesz najtanszego DAC 100-200 zl) i z niego masz na wyjsciu chinche do wzmacniacza

to samo rozwiazanie dotyczy komputera

• Pokaż nowe odpowiedzi