Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wzmacniacz (wygląd może nie super, no i bez pilota, ale dźwięk to wynagradza z nawiązką)

Ukryta Zawartość

z pilotem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD - zależy ile zostanie $

nie rozumiem dlaczego roth oli 40 są sperzedawane skoro najlepsze w swojej klasie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie rozumiem dlaczego roth oli 40 są sperzedawane skoro najlepsze w swojej klasie

Reklama dźwignią handlu?

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Witam!

Na samym wstępie chciałbym podkreślić, iż nie jestem audiofilem, a przynajmniej się za niego nie uważam. Dlatego też nie rozumiem niektórych pojęć używanych na forum.

W najbliższym czasie chciałbym kupić sprzęt za około 2000 zł, ew 2500. Chodzi tutaj o Kolumny , a także wzmacniacz do nich. Obecnie używałem Tonsil Altus 110, wraz ze wzmacniaczem Diora , co kompletnie nie odpowiada moim oczekiwaniom, brakuje tutaj mocy, jakości , a także najważniejszej dla mnie rzeczy czyli niskiego kontrolowanego basu, jednym słowem wszystko jest złe. Czytałem trochę o polecanym sprzęcie i udało mi się wyłonić kilka typów:

-Mission m34i

-Tonsil Maestro II 180

-Jamo S718

-Heco victa 700

-Roth Oli 40 ( z tym, że cena jest trochę wyższa, sprzęt musiałby być naprawdę dużo lepszy od pozostałych)

Z początku zastanawiałem się także nad Tonsil Zeus, z racji jego mocy, a także sporego głośnika niskotonowego, jednak po przeczytaniu opinii, stwierdziłem że nawet takiego laika jak ja może zrazić podobno fatalna jakość dźwięku. Do tego wszystkiego potrzebuje jeszcze wzmacniacza, tutaj totalnie nie wiem od czego zacząć , jedynym sprzętem, który przypadł mi do gustu jest ONKYO A 8870 ( ~800 zł)

Wszystko będzie stało w pokoju 20m2, jeżeli chodzi o preferencje to nie zależy mi na mega czystym dźwięku którego i tak zapewne nie usłyszę, sprzęt ma grać głośno, z dobrym(a także głośnym) zejściem basu. Z drugiej strony oczywiście nie chcę żeby był to sam łomot. Słucham przeważnie Dubstepu, Drum and bass, ogólnie muzyki w której niskie dzwięki dominują.

Mam nadzieję że podałem wszystkie potrzebne informacje.

pozdrawiam.

Na zakończenie chciałem podziękować za pomoc! W domu stoi MF E10+ A Evo 3 i Marantz 67. Gra bardzo przyjemnie, dobry bas jak i wysokie tony. Niestety budżet został przekroczony:) Pozdrawiam!

o kurcze! to co powiedzieć o tych markach, skoro są odsprzedawane i to w takich ilościach!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich!

Chciałbym zaopatrzyć się w jakiś zestaw stereo.

Muzyka, której słucham to przede wszystkim rockowe starocie: Led Zeppelin, Pink Floyd, Black Sabbath itd., itp. Do tego odrobina bluesa i jazzu. Do nagłośnienia niewielki pokój połączony z aneksem kuchennym. Warunki lokalowe niestety niezbyt sprzyjające, żeby nie powiedzieć tragiczne. Poniżej przedstawiam schemat pomieszczenia uwzględniający długości ścian:

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Budżet równie imponujący jak metraż: 2200 zł z ewentualną możliwością „dociułania” paru groszy.

Pierwsze zagadnienie: podłogówki czy monitory? Za kolumnami niestety ściana, więc jak sądzę bas reflex dmuchający do tyłu nie wchodzi w rachubę?

Jak do tej pory szczególną uwagę zwróciłem na poniższe wynalazki:

Yamaha PianoCraft E-640

Denon PMA-510AE + DCD-510AE do tego oczywiście jakieś kolumny. Zastanawiam się m.in. nad:

Mission’ami serii M

Monitor Audio M2

Tonsil Siesta Sat

Czy jestem w sytuacji beznadziejnej, czy istnieje jednak dla mnie jakaś nadzieja?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Budżetowo nie jest źle. Zdefiniuj co chcesz kupić w zestawie: cd + wzmak + kolumny?

W kiepskiej sytuacji jesteś lokalowej. Kolumny metr od siebie, jedna przytulona do ściany a ty od nich prawie 3 metry. Naprawdę nie wykombinujesz lepszego ustawienia?

Zdefiniuj co chcesz kupić w zestawie: cd + wzmak + kolumny?

Dokładnie tak.

Jeśli chodzi o ustawienie - nie widzę niestety w chwili obecnej innej możliwości, chyba że - uwaga: odsuwam lewą kolumnę od ściany, odsuwam prawą kolumnę zwiększając rozstaw między nimi. Siadam na kanapie, słucham, kończę słuchać, kolumny wracają na pierwotne miejsca (nie bijcie).

Witam wszystkich!

Chciałbym zaopatrzyć się w jakiś zestaw stereo.

Muzyka, której słucham to przede wszystkim rockowe starocie: Led Zeppelin, Pink Floyd, Black Sabbath itd., itp. Do tego odrobina bluesa i jazzu. Do nagłośnienia niewielki pokój połączony z aneksem kuchennym. Warunki lokalowe niestety niezbyt sprzyjające, żeby nie powiedzieć tragiczne. Poniżej przedstawiam schemat pomieszczenia uwzględniający długości ścian:

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Budżet równie imponujący jak metraż: 2200 zł z ewentualną możliwością „dociułania” paru groszy.

Pierwsze zagadnienie: podłogówki czy monitory? Za kolumnami niestety ściana, więc jak sądzę bas reflex dmuchający do tyłu nie wchodzi w rachubę?

Jak do tej pory szczególną uwagę zwróciłem na poniższe wynalazki:

Yamaha PianoCraft E-640

Denon PMA-510AE + DCD-510AE do tego oczywiście jakieś kolumny. Zastanawiam się m.in. nad:

Mission’ami serii M

Monitor Audio M2

Tonsil Siesta Sat

Czy jestem w sytuacji beznadziejnej, czy istnieje jednak dla mnie jakaś nadzieja?

Kolego, układ masz dupiaty. Cokolwiek postawisz będzie do bani ;-) Sam mam Pianocrafta E600MKII i bym poszukał takiego lub jeszcze starszego modelu - powód - wejścia. Te nowe mają ich mało. Ja mam jeszcze MD i TAPE. Oba mają też wyjścia do nagrywania. Ale włacznie z AUX mogę podłączyć 3 urządzenia. Więc mam TV, gramofon i jeszcze jedno wolne. Na nowych modelach Piano jest dupa. Do dziś żałuję, że kupiłem wersję z DVD a nie CD. Wtedy zależało mi na małej ilości betów ale dziś chętnie bym łyknął Piano tylko z CD. Ale do rzeczy - możliwości ustawienia stereo do odsłuchu masz żadne. Więc kiedy przyjdzie już wieczór, dzieciaki pójdą spać, nalejesz szklaneczkę whysky załóż na głowę Beyerdynamic DT-770PRO lub model wyżej. Do tego pomieszczenia przyda się jeszcze przedłużacz do słuchawek. Kupisz w MM lub Saturn przedłużacz Hama lub inna firma w tej samej cenie - 3m za 50zł z pozłacanymi złączami JACK i kablem w ekranie. Mam taki - jest super! Nic nie trzeszczy etc. W słuchawkach Beyerdynamic usłyszysz więcej niż Yamaha daje na głośniki. To takie cholery, co obnażają wszystkie defekty nagrań czy nośnika. W końcu to słuchawki studyjne i zamknięte. Ale wersja pro ma welurek dookoła ucha więc możesz słuchać długo i nikomu nie będzie przeszkadzało w nocy. Ja otwartymi senkami budziłem rodzinę ;-) Myślę, że w budżecie się zmieścisz. DT kosztują około 550 zł. Swoje kupiłem w muzyczny.pl ale w dobrych sklepach audio też znajdziesz. Ja mam wersję 80 ohmn - Yamaha piano łyka do 320 ohm - więc było by dobrze i 250 ale 80tki pójdą ze wszystkim: player mp3 choć prędzej iPhone bo ma więcej prądu, laptop, radio globalne jak np. ETON G3.

PS. Nie jestem w temacie cen piano. Swoją kupiłem za 1800 zł z 5 lat temu. Rzuciłem okiem na alledrogo i tak to kolorowo nie wygląda. Może jakaś uzywka? Jedna rada - bierz wersję z większymi głośnikami. Te "satelity" sporo potrafią. Ja w swoich zakleiłem otwory bass refleks... ;-) Te małe, dołączane do jednoelementowych zestawów nadają się tylko do sypialni.

Beyerdynamic z Tobą ;-)

to jest ta wersja, której nie kupiłem wtedy w EURO -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz za 1000zł. Zostaje jeszcze połowa kasy na słuchawki i jak chcesz to przegląd techniczny w markach, co kosztuje 350 zł bo tyle zapłaciłem za naprawę wzmacniacza ;-) Polecam Ci ten sprzęt! Nowych już takich nie robią. Chyba, że masz iPhona... i chcesz bardzo...

ale masz jeszcze jedną możliwość - podwiesić głośniki pod sufitem! I ja w na Twoim miejscu bym to zrobił bez względu na dym urządzony przez żonę. Mieszkanie jest w końcu do mieszkania ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Nie da rady zmienić miejscami kolumn i kanapy ustawiając ją w miejscu prawego głośnika na rysunku? W innym wypadku szukaj słuchawek.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Siadam na kanapie, słucham, kończę słuchać, kolumny wracają na pierwotne miejsca (nie bijcie).

Jeśli już coś przestawiać to jakiś fotel na czas słuchania przed wejście. Do tego monitory z bass-refleksem z przodu, odpowiednio dogięte do środka. Wtedy coś już może z tego sensownego będzie.

Za ponad 2200 zł szukałbym czegoś składanego raczej niż pianocrafta. Jak podzielisz te sumę na pół, tzn. 1000-1200 zł kolumny, tyle samo na wzmak+CD to będzie sensownie. Warto jeszcze min. 200 zł na kable. Piszę oczywiście o używanych sprzęcie.

Witam wszystkich,

Przymierzam się do kupna zestawu stereo: kolumn do 2,000zł oraz wzmacniacza do 1,000zł.

Rzut pokoju:

49169371174268329017.png

Obecne kolumny są przed dłuższą ścianą, za kolumnami są okna. Długość odcinka od kolumny do wypoczynku to 240cm, odległość kolumny od ściany to 85cm.

Słucham głównie rocka & podgatunków. Szukam kolumn podstawkowych lub podpodłogowych(niewielkich). Czysta wyraźna góra, bez natarczywości (''krwi z uszu''). Sprężysty nie rozłażący się bas, bez jego nadmiaru (oddanie rzeczywistego dźwięku nagranego na płycie, a nie dudnienie przy każdej okazji)

Mieszkam w woj. łódzkim, więc dobrze aby propozycje kolumn były z tego zakresu, abym mógł wybrać się na odsłuch.

Sprzęt oczywiście używany.

Do tej pory zastanawiam się nad:

Monitor Audio RS 6

Paradigm Monitor 7 v 3

Acoustic Energy Aelite Two

Z tym, że dwie ostatnie propozycje to inna półka cenowa na chwilę obecną.

Stalem sie posiadaczem wzmacniacza Denon PMA 735 i nie wiem jakie kolumny do niego dobrac. W zwiazku z powyzszym prosze o porade.

Preferuje cieple brzmienie i taki miesisty bas, czytalem o tym wzmacniaczu i pisza ze on gra raczej cieplo wiec nie chcialbym przedobrzyc.

Pokoj ok 24 m2 muzyka rozna ale raczej spokojna i ciche sluchanie ze wzgledu na dziecko. Kwota na glosniki to ok 1000 +/- 200 pln a cd to zobaczymy ale mysle ze ok 400 zl.

Bardzo prosze o porady co do naglosnienia oraz cd.

Moim skromnym zdaniem wydawanie "min 200zł" na biżuterię dla takiego zestawu nie jest dobrym pomysłem. Największym problemem jest ustawienie, musi coś wymyślić lepszego...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 2 tygodnie później...

kolumny jbl e80, mozna je jeszcze znaleźć za niewiele ponad 1tyś, do tego jakiś wzmak harman/kardon -na allegro masz ich od groma, i na dokładkę jakieś niedrogie cd może byc coś też z harmana lub cambridge audio i do rocka, wystarczy

panowie - litości - kolumny Grundig BOX 850a są po prostu fenomenalne i podpinanie ich do takiej pasmanterii audio to profanacja! Masz szansę na genialny, analogowy dźwięk i wokale jak z bajki, instrumenty akustyczne brzmiące jak w naturze ale ożeń te kolumny z odpowiednim CD, wzmacniaczem i kablami. Budżet jaki masz wystarczy nawet na tuning. Poczytaj wątek "Klub starych grundigów" lub napisz na prv.

Czesc

Od jakiegos czasu nosi mnie, by kupic zestaw stereo z prawdziwego zdarzenia. Przeczytalem sporo tematow na tym i innych forach odnosnie kolumn, wzmacniaczy i odtwarzaczy cd. Wstepnie zdecydowalem sie na raczej konkretne modele. Teraz wdzieczny bylbym, jesli powiedzielibyscie mi czy to wszystko ze soba jako tako zagra. Niestety nie mam zbytnio mozliwosci odsluchania gdziekolwiek tego sprzetu (czesc z niego juz nie jest w sprzedazy) dlatego przy kupnie kieruje sie jedynie opiniami ludzi na forach.

Do rzeczy...

Wybrany przeze mnie zestaw mialby sie skladac z:

1 Kolumny: Magnat Monitor 880. - tutaj troche postanowilem zaryzykowac... Moj pokoj rozmiarami nie grzeszy... Do mniejszych pokoi polecane byly kolumny stojakowa. Jednak uparlem sie na podlogowe... Po prostu mi sie bardziej podobaja i wydaja bardziej praktyczne. Jesli beda "za glosne" to po prostu sie ich pozbede.

Inne kolumny ktorymi sie interesowalem to takze Magnat - Supreme 800. Ale z opisu widze, ze sa jeszcze mocniejsze wiec je wstepnie odrzucilem.

2 Wzmacniacz: Rotel RA 840bx4

3 Odtwarzacz CD: Rotel RCD-951

4 Gramofon - tutaj nie wiem. Podobaja mi sie Technicsy i chyba z nich chcialbym cos wybrac. Czy wystarczy mi wkladka Technicsa czy lepiej od razu zmienic na cos lepszego ?

Wszystko kupowal bede uzywane. Budzet - ok 2000 - 2200 zl. Muzyka jakiej slucham to Metal (glownie klasyczny, czasem i ten ciezszy) oraz stary rock. W necie wyczytalem, ze do ostrzejszej muzyki dobrze nadaje sie sprzet rotela, dlatego celowalem we wzmacniacz i odtw cd tej firmy.

Co myslicie o takim zestawieniu? Posiada ktos podobny lub sluchal podobnego ? Jakies sugestie ? Bylbym wdzieczny. Nie chce pochopnie podejmowac decyzji.

Z gory dziekuje jesli ktos postara sie cos doradzic :)

Pozdrawiam

Marcin

Miałem te magnaty (880). Sam bas bez średnich, zero przestrzeni stereofonii, totalna młócka :) Magnaty są super ale od serii Quantum. Poszukaj taniej na allegro Quantum 505, 555

heh myslalem, ze te 880 to kolumny niezle (w tej cenie)... no coz

Po szybkim przegladzie allegro widze, ze Cerwin Vega to nie moja polka cenowa...

Magnat Quantum juz predzej, choc tez sie koszt zwieksza. No ale to bylbym w stanie kupic jesli faktycznie mialoby byc lepiej.

Co do reszty zestawu? Rotelki sie sprawdza?

I jakie kable polecaliby panowie do podlaczenia glosnikow, a takze wzmiacniacza z cd i gramofonem?

Dzieki za pomoc

Moze lepiej zakupy podziel na raty. Najpierw wzmak, cd i kolumny, potem gramofon, pre i wkladka. Za 2.200, nawet jesli to ma byc sprzet uzywany, to ciezko jest o cokolwiek zawalczyc, jesli masz na mysli, cyt.: "zestaw stereo z prawdziwego zdarzenia".

Lepszy dźwięk od najtańszych magnatów osiągniesz na najtańszych Heco victa 500,700,701 to ta sama stajnia:) są w dobrych cenach na allegro lekko pourazowe :) w transporcie

Z tymi quantum 505 i 555 to troche srednio na allegro... Sa jedynie nowe za 1600 (troche duzo), a uzywanych praktycznie brak lub sa, ale w stanie raczej srednim... A szkoda, te 555 maja dobre recenzje z tego co czytalem. Postaram sie troche poobserwowac portale aukcyjne. Moze sie cos pojawi.

Witam,

nie umiem się zalogować do mojego starego konta na tym forum, gdyż zapomniałem hasła i loginu. Więc musiałem założyć nowe konto, bo mam pytanie do państwa, i bardzo mi zależy na odp.

Chodzi o to iż zmieniam, zestaw wzamcniacz+cd.

Mam do wyboru- wzamcniacz Onkyo A-9510 i odtwarzacz cd DX-6850 INTEGRA,cena 800 zł

oraz, wzmacniacz Technics SU-700 lub 700mk3, i odtwarzacz cd Technics SL-PS770A, cena 700zł,

miało by to grać z kolumnami Jamo E-550, pokój 16m2. muzyka- rock alternatywny, jak również muzyka elektroniczna np, Moloko, Jamiroquai, jednak z większym naciskiem na muzykę rockową. Lubię tez posłuchać cięższego grania jak np. Queens Stone of The Age, Black Sabbath.

Byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie rady! Dodam jeszcze, iż nie mam znów takiego dobrego słuchu ;) chciałbym po prostu, aby to grało, pożadnie mięsiście, z wykopem.

Z tymi quantum 505 i 555 to troche srednio na allegro... Sa jedynie nowe za 1600 (troche duzo), a uzywanych praktycznie brak lub sa, ale w stanie raczej srednim... A szkoda, te 555 maja dobre recenzje z tego co czytalem. Postaram sie troche poobserwowac portale aukcyjne. Moze sie cos pojawi.

są przecież Magnaty 605 w tej cenie, serię 5xx omijaj

Nowa seria 5xx nie jest az tak agresywna. Ten charakter raczej nalezy do starych 505, 506 i 507.

Tu mamy nowki Quantum 655 za 1700zl:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi