Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich.

Proszę mi powiedzieć, czy zestaw (Harman Kardon HK 980 + HD 980 + JBL ES30) nadaje się do słuchania muzyki typu (polski rock, Vangelis, Biliński, Komendarek). Wybrałem ten zestaw ze względu na:

- pokój to 18m^2

- nie chcę kupować dużych kolumn (tylko podstawkowe) - dzieciak szaleje mi po pokoju (kolumny postawię na dwóch dość wysokich komodach)

- co do kolumn to jeszcze zastanawiałem się nad Monitor Audio BX2

- nie interesuje mnie podłączenie do telewizora, tylko zestaw stereo.

- muzyka nie będzie słuchana na full i żadne tam cheśta cheśta ani umcyk umcyk

pokój dość spory, więc podstawkowe powinny być dość mocne

oczywiście Monitor Audio BX2 to klasa wyżej od JBL ES, przede wszystkim jeśli chodzi o kulturę grania, jakość wysokich tonów i średnicy, precyzję i przestrzeń, bas może być jednak za lekko podkreślony, dlatego postawiłbym na Heco Metas 300 (zbliżona klasa ale z podobnych wielkościowo modeli MA i Heco, w tych drugich będzie mocniejszy bas)

Witam,

Poszukuje zestawu stereo do pokoju 17 m2. Zastanawiam sie nad Wharfedale Diamond 10.1 + 10CS. Czytalem duzo dobrych opinii na temat tego zestawu. Budzet mam 2000 zl +/- 200 zl. Taki zestaw moge dorwac za okolo 1100 zl, wiec zostaje 900 zl na amplituner czy wzmacniacz.

Czy moglibyscie mi doradzic jakis fajny zestaw do w/w kwoty ?? Moje potrzeby to 60% filmy 40% muzyka. Telewizor to plazma 46 panasonica 3d, jakby to mialo jakies znaczenie ...

Doradzcie mi prosze, chce wydac pieniadze madrze na cos fajnego chociaz wiem ze budzet nie duzy. Chcialem kupic jakies kino domowe ale ciezko dorwac jakis 2.1, oczywiscie dobre, a osobiscie uwazam ze 5.1 to za duzo jak na taki "salon" jak moj.

Dodatkowe pytanie, czy do takiego zestawu glosnikow jak napisalem na poczatku, radzilibyscie kupic jeszcze jakiegos sub'a ?

Doradzcie prosze na temat glosnikow, sub'a, wzmacniacza. Bede naprawde bardzo wdzieczny !!

Pozdrawiam was bardzo goraco i licze na szczere doradztwo ;)

Witaj,

w podanym budżecie możesz brać pod uwagę konfigurację opartą na amplitunerze Denon AVR-1312 i zestawie kolumn Pylon Audio Peral Front + Pearl Center. Spokojnie w Twoje powierzchni szczególnie na początku możesz zrezygnować z subwoofera.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

Skoro wyżej pojawił się wątek Harman Kardon HK980+HD980, chciałbym się dowiedzieć, jak zapatrujecie się na połączenie tego zestawu z kolumnami Roth Oli 20?

Jeśli chodzi o wielkość pomieszczenia,hmm...no to tutaj sprawa w pewnym sensie jest jeszcze otwarta, bo będzie to pokój 12m^2 lub...ok. 24m^2, jeszcze nie zdecydowałem, gdzie to będzie miało stać :). Za sprzęcie grałaby przede wszystkim muzyka rockowa (szeroko pojmowana, od klasyków po współczesne rzeczy), rzadziej jazz i elektronika.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Zapraszam na moje aukcje sprzedaję 2 świetne elementy

Wzmacniacz AMPLIFON 30WT:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny ESA VIVACE 3:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Sciana ma 310cm, stolik pod TV 140cm a witryny, każda po 58cm. Także co polecacie do takich warunków?

<<Jeżeli ustawisz witryny po bokach w narożach po skosie,wygospodarujesz przyzwoity rozstaw dla kolumn.

Witam,

Skoro wyżej pojawił się wątek Harman Kardon HK980+HD980, chciałbym się dowiedzieć, jak zapatrujecie się na połączenie tego zestawu z kolumnami Roth Oli 20?

Jeśli chodzi o wielkość pomieszczenia,hmm...no to tutaj sprawa w pewnym sensie jest jeszcze otwarta, bo będzie to pokój 12m^2 lub...ok. 24m^2, jeszcze nie zdecydowałem, gdzie to będzie miało stać :). Za sprzęcie grałaby przede wszystkim muzyka rockowa (szeroko pojmowana, od klasyków po współczesne rzeczy), rzadziej jazz i elektronika.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Szukaj do Harmanów Jbl-Infinity.

Witam wszystkich!

Jestem nowym użytkownikiem forum a także początkującym "audiofilem", czyli osobą, która nie może już dłużej słuchać muzyki z laptopa, bo bzyczenie i pierdzenie komputerowych głośniczków mnie odstrasza.

Swoją przygodę zacząłem od tego, że miałem w domu nie wykorzystywany stary sprzęt (tzn wzmacniacz Sony F220 i CD Onkyo R1), które zechciałem uruchomić dlatego kupiłem nisko budżetowe monitorki Monitor Audio BX2 ze względu na koszt i brzmienie (no jak je kupowałem to jeszcze do końca nie wiedziałem czym jest scena głębie itd.). ale odkąd zacząłem głębiej się wczytywać i wsłuchiwać w to co słucham powoli dochodzę do wniosku że już mi mój sprzęt nie wystarcza, bo uważam że (oczywiście się mogę mylić dlatego oczekuje waszych reakcji) monitorki mogą więcej.

Posunąłem się do tego, że udałem się do sklepu specjalistycznego wstępnie wysłuchałem co mi proponują i umówiłem się na odsłuchy. No i faktycznie głośniki potrafią więcej (a w szczególności jeżeli płyta jest dobrze nagrana). Odsłuchiwałem zestaw Music Hall 15.2 (wzmacniacz oraz cd)

Natomiast przeraziłem się trochę ceną, wiem że to głupie bo za komplet przyszło by mi zapłacić 3,5 tys zł co na sprzęt audio nie jest wysoką ceną, ale jak na początkującego miłośnika muzyki wydaje się trochę dużo. Dlatego chciałem się do was zwrócić z prośbą o radę co mogę dokupić to tych monitorów, czy pchać się w używane sprzęty, czy też może mój sony nie jest zły, czy faktycznie poczekać pozbierać kasę i kupić Music Hall'a.

Mój aktualny budżet to okolice 1500 zł i sprzęt w stoi dosyć małym pomieszczeniu bo około 16 m kw.

Pozdrawiam

Yanek

Witam, chciałbym "dobrego" stereo do pokoju 3,5x5m, będzie stało na krótszej scianie (powiedzmy 2,5 do uzycia). Sprzęt w 60% muzuka 40% divx. Skłaniam się ku PianoCraft 840. Obecnie mam budżetowego samsunga MM-DG35, wcześniej KD yamaha VSX-D914 i koda 550 i ciągle to nie to. Chciałbym sprzętu, który zagra ciepło i miękko choć zdaje sobie sprawę, że 13cm w yamasze może mieć z tym problem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i potrzebuję pomocy z zakupem nowego sprzętu.

Jako, że posiadam w tym momencie trochę pieniędzy chciałbym zakupić używany amplituner stereo oraz 2 kolumny( jednak nie podjąłem jeszcze z nimi decyzji w kwestii, czy mają być używane bądź nie ).

Do nagłośnienia przestrzeń około 17m2. Na zestaw chciałbym przeznaczyć maksymalnie 2000zł. Zdaje sobie sprawę, że to niewiele jeżeli chodzi o sprzęt stereo, lecz zdam się na wasze doświadczenie w tego typu ciężkich przypadkach. :-)

Muzyka jakiej słucham to pop, rock, house, drum&bass i sporadycznie dubstepu.

Liczę na waszą pomoc :)

Pozdrawiam

Witam

planuje odswierzyc troche centrum rozwywki w domu

i do nowego kompa i tv

trzeba jeszcze wzmaka i glosnikowk

Panowie mam ogromny klopot, pomozcie. wyszukalem takie cos.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tannoy m5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) samorobki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tmr 70

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dali 800

Dodam ze slucham

Rapu. hard electro, raczej brzmienia ktore wymagaja duzej mocy i dobrego basu, jakosc jest juz mniej wazna

ale nie zapomnialem o rodzinie ktora ludzi ogladac filmy i sluchac dobrej muzyki ( jazz,blues,itp )

Problem mam najwiekszy z tym ze nie ma mi kto doradzic, nei ma gdzie posluchac i nie ma nawet recenzji w necie i porowanan, bo to starsze modele

prosze o pomoc wink.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra cena. Będą przesuwać ściany i w twojej muzie i w filmach, ale pozostają kolumnami na poziomie.

Ukryta Zawartość

Jak coś droższego to możesz skupić się na nowszych paradigmach. Tannoy m5 bym odpuścił przy tych wymaganiach.

Ukryta Zawartość

Witam,

Planuje zakup plazmy 46' 3D panasonic i rozglądam się nad jakimś fajnym zestawem stereo tak do 2000 zl

Jeśli chodzi o amplitunery czy wzmacniacze to jestem zielony.

Jeśli chodzi o głośniki to zrobiłem wstępne rozpoznanie terenu

A więc chciałbym głośniki podstawkowe gdyż mój pokój nie jest za duży - 19 m2.

Zastanawiam się nad :

Wharfedale Diamond 10.2

Kolumny Dali Zensor 1

Taga PLATINUM v.2 B

Dali CONCEPT 1

magnat quantum 653 !! - te mi się najbardziej podobają

Czytałem trochę o powyższych głośnikach i wydaję się być najlepsze jak za tą cenę.

Mam do was kilka pytań. Po pierwsze, czy w ogóle taki zestaw stereo spełni moje oczekiwania, to jest 60 % filmy 40% muzyka ?? Chciałem na początku kupić jakieś kino domowe, ale po pierwsze do 2 koło to dostane zwykły plastik, a zresztą i tak nie mam miejsca na 5 głośników.

A więc czy taki wybór nad jakim się zastanawiam spełni moje potrzeby ??

Po drugie, bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze amplitunera czy wzmacniacza. Co będzie lepsze i bardziej odpowiednie ??.

Po trzecie, w przyszłości chciałbym zainwestować w subwoofer, ale czy warto do takiego pomieszczenia jak moje ??

Z góry dziękuję za konkretne i przemyślane propozycję. Wiem, że 2000 zł na takie rzeczy to nie szaleństwo ale dla mnie to dużo. A chcę po prostu choć trochę poczuć się jako początkujący audiofil

Pozdrawiam

Nie myślałem do tej pory nad kolumnami podstawkowymi ale szczerze mówiąc jest to opcja jak najbardziej do przemyslenia.A jakieś propozycje co do tego typu kolumn?

Co do KD to Raczej odchodzę od tego pomysłu mam nadzieje że z kożyścią na jakości. No chyba że sie mylę?

Mógłbyś pomyśleć o kolumnach z bas refleksem z przodu, u dołu, lub o lini transmisyjnej. Ja w 16m2 gram na pełnowymiarowych, dużych kolumnach podłogowych i jest miodzio po prostu.

Witam,

Planuje zakup plazmy 46' 3D panasonic i rozglądam się nad jakimś fajnym zestawem stereo tak do 2000 zl

Jeśli chodzi o amplitunery czy wzmacniacze to jestem zielony.

Jeśli chodzi o głośniki to zrobiłem wstępne rozpoznanie terenu

A więc chciałbym głośniki podstawkowe gdyż mój pokój nie jest za duży - 19 m2.

Zastanawiam się nad :

Wharfedale Diamond 10.2

Kolumny Dali Zensor 1

Taga PLATINUM v.2 B

Dali CONCEPT 1

magnat quantum 653 !! - te mi się najbardziej podobają

Czytałem trochę o powyższych głośnikach i wydaję się być najlepsze jak za tą cenę.

Mam do was kilka pytań. Po pierwsze, czy w ogóle taki zestaw stereo spełni moje oczekiwania, to jest 60 % filmy 40% muzyka ?? Chciałem na początku kupić jakieś kino domowe, ale po pierwsze do 2 koło to dostane zwykły plastik, a zresztą i tak nie mam miejsca na 5 głośników.

A więc czy taki wybór nad jakim się zastanawiam spełni moje potrzeby ??

Po drugie, bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze amplitunera czy wzmacniacza. Co będzie lepsze i bardziej odpowiednie ??.

Po trzecie, w przyszłości chciałbym zainwestować w subwoofer, ale czy warto do takiego pomieszczenia jak moje ??

Z góry dziękuję za konkretne i przemyślane propozycję. Wiem, że 2000 zł na takie rzeczy to nie szaleństwo ale dla mnie to dużo. A chcę po prostu choć trochę poczuć się jako początkujący audiofil

Pozdrawiam

Mam kuzyna, który ma na imię i nazwisko dokładnie jak Ty :)

Polecałbym zaintersowanie się używkami. Cokolwiek kupisz nowego w tej cenie, to będzie po prostu badziewie i szkoda pieniędzy na ten plastikowy chłam.

Jeśli do KD to w suba warto zainwestować, ale skupiłbym się najpierw na dobrych kolumnach frontowych, skoro mają grać w stereo. Suba można dodać później.

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam wszystkich serdecznie,

dysponuję budżetem 3000 zł i chciałbym przeznaczyć go w proporcjach 1000 na kolumny, 2000 na ampli i ewentualnie CD/DVD. Z różnych względów kolumny nie mogą być za duże, dlatego celowałem w Jamo s426, ewentualnie s506. Będą grać bez suba, w pomieszczeniu 18 m2, głównie muzyka (głównie rock i jazz, ale i chillout, trochę elektroniki, metalu, trip-hopu, klasyki), bardzo sporadycznie filmy. Co sądzicie o tym wyborze?

Jeżeli natomiast chodzi o ampli, chciałbym coś z tunerem radiowym i najlepiej (choć niekoniecznie) płynną regulacją basów i sopranów. Myślałem o następujących modelach:

- Denon DRA 700-AE

- Denon PMA 710-AE (chociaż on zdaje się nie ma tunera)

- Onkyo TX 8030

- Marantz PM6003 - znów problem z tunerem

- Yamaha RX-797 też wygląda świetnie, ale nie ma jej już w sprzedaży - została wycofana?

Macie może jakieś inne sugestie lub uwagi?

Do zestawu potrzbuję dokupić jeszcze pasujące DVD. Co byście zaproponowali?

Pozdrawiam

@zeta-j: Zestaw ma być przede wszystkim do muzyki, przy czym nie słucham (i nie będę słuchał) bardzo głośno. Ze wstępnego researchu, jaki przeprowadziłem, wynikało, że to niezłe typy do muzyki. Dlaczego uważacie, że nie? Jakie sugerujecie alternatywne propozycje w założonym budżecie?

@Łukasz: Myślałem nad nowym sprzętem, a kolumny to już na pewno chciałbym nowe.

To poradzę Ci w takim razie w taki sposób jak ja to obecnie robię. Kupiłem wzmak za ok 500 zł, używany. Można coś trafić na allegro, nie od handlarza, od człowieka z forum.

2500 wydam na kolumny - produkcja made in poland, bo oferują więcej w podobnej cenie niż oferta zagranicznych dystrybutorów np. Tonsil Pulse, Audio Academy Phoebe III, Pylon Sapphire, STX FX-300 a z nieco tańszych Tonsil Siesta,Tonsil Maestro, Pylon Pearl. W cenie 100-200 zł kupisz bardzo doby tuner, to jest sprzęt z rodzaju tych w których nie ma się co zepsuć. Jeżeli chcesz połączyć oglądanie filmów z muzyką to na początek kupujesz dvd/br za niewielkie pieniądze, do którego dokupisz kiedyś zewnętrzny dac. W tym budżecie uważam to za optymalny wybór.

Ale najważniejsza rada - posłuchaj sam przed zakupem :-)

Dzięki. Z tego co podałeś bardzo pasują mi kolumny Pylon Pearl, są niewielkie i w moim budżecie. Są lepsze od Jamo s506?

Widzę jednak, że Pylony mają tunel od bass-refleksu z tyłu - czy to oznacza, że nie mogą stać tyłem do ściany (odległość 30 cm)?

Jaki konkretnie wzmak byście więc poradzili, zarówno jeżeli chodzi o nowe, jak i używane pozycje?

I co sądzicie o odtwarzaniu audio z Harman Kardon DVD 29?

Witam wszystkich.

Szukam następującego zestawu stereo : wzmacniacz, tuner, gramofon i głośniki. Pokój w którym słucham muzyki ma 25m. Muzyka jakę lubię to bardziej spokojne brzmienia, troche jazzu, blusa, muzyka poważna. Zależy mi najbardziej żeby ładnie gralo z płyt winylowych, jednak ze względu na dzieciaki które uznają tylko mp3, chciłbym by sprzęt też w mairę radził sobie z tym formatem. Intersuje mnie sprzęt używany, Najlepiej od tego sprzedawcy z allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mieszkam we Wrocławiu i mógłbym sprawdzieć wszystko przed zakupem. Ma on dosyć duży wybór sprzętu dlatego myslę, że uda się skomponować całość.

Byłbym wdzięczny za pomoc przy wyborze takiego zestawu.

Pozdrawiam

NN

Ukryta Zawartość

Może jeszcze inaczej, w budżecie 3 kPLN:

1. Gotowe "combo" czyli Yamaha Pianocraft MCR-840 albo 940.

2. Gotowy zestaw wzmacniacz plus cd plus kolumny - w ofercie Polpaku coś można znaleźć np. AMC + Koda K2000, na allegro widziałem zestawy oparte o Harmana serii 980 i kolumny Monitor Audio BX2, JBL ES30, Jamo 606.

Bass reflex z tyłu moim zdaniem nie bedzie przeszkadzał przy takiej odległości od ściany. A które lepsze ? Trudno powiedzieć nie porównując bezpośrednio.

1. Gotowe "combo" czyli Yamaha Pianocraft MCR-840 albo 940.

Podoba mi się combo wzmak+BD, ale mam uprzedzenie do kolumn podstawkowych. Poprawcie mnie, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że nie umywają się do podłogowych. Być może te z Pianocrafta 940 są wyjątkowo dobre? A może dałoby się kupić samo ampli+BD, a kolumny dokupić osobno, np. Pylon Pearl? To byłby dobry pomysł?

...50" do 16 m2...? , chyba trochę za duży ten TV....pozdr.

Odległość ekranu od widza to jakieś 3 m. Patrzyłem na 50" z odległości 3 - 3,5 m nie nie był za duży. Ci którzy maja projektory rzucają obraz wielkości 70 do 90" przy tej odległości od ekranu. Kwestia też przyzwyczajenia. Dużo także zależy też od jakości sygnału.

Cześć,

Co myślicie o Harman Kardon MAS 101 ? Czy jest wart cały mój budżet - 3500 PLN ?

Szukam zestawu do pomieszczenia 25m2 - muzyka rock oraz jazz.

Pozdrawiam,

Grzegorz

Jaka jest Wasza opinia o Denonie DRA 700-AE? Dlaczego piszecie, że do stereo się nie nadaje?

Ponieważ to jest amplituner nawet jeśli jest dobry to nadaje się do filmów.Jak dobrze pokombinujesz :) to za te same pieniądze kupisz wzmacniacz stereo który sprawdzi się lepiej w muzyce.

• Pokaż nowe odpowiedzi