Skocz do zawartości
IGNORED

jakie interkonekty i lub kable głośnikowe-pierwsze kroki

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

To całkiem dobry kabel - na pewno porównywalny z Cable Talk Concert (w przypadku wersji Bi-Wire)

brzmienie jest zrównoważone, bez wyraźnych zniekształceń - zbliżone do 2-4x droższych kabli "audiofilskich". Również interkonekt (z przewodu "TOP Guitar") nieźle spisuje sie w systemach średniej klasy.

Cordial to b.duża fabryka kabli. Swoje produkty adresują na rynek profesjonalny, więc mają zbyt zapewniony i nie muszą dorabiać kretyńskiej filozofii. Kable Cordiala polecam wszystkim na poczatek nawet do baaaardzo drogich systemów. Wydatek jest niwielki, zawsze zgrają poprawnie i można się wtedy zastanowić czy w zestawie czegoś brakuje i czy da się coś poprawić superkablami. Często jednak Cordiale zostają, bo przyrost jakości po uzyciu hi-endowych drutów moze być zbyt mały by uzasadnić wysoka cenę.

Jak ktoś słusznie zauważył firma ta produkuje wiele różnych kabli. I tu trzeba uważać co się zamawia. JA swego czasu zamówiłem (dla kolegi)kabel głośnikowy 2x6mm2. Było tego 20 m więc został komplet 2x2,5m jako przechodni wśród znajomych. Tyle, że to był kabel głośnikowy, estradowy. (porządna , gruba izolacja). efekt jest taki, że jeśli do samego dźwięku nie można sie zbytnio czepiać to stereofonia prawie nie istnieje. Wszystko rozmyte i zabałaganione. Tak stwierdzili wszyscy którzy go podłanczali ( w sumie trzy systemy).Skoro miał w/g założenia producenta łączyć wzmacniacz estradowy z jedną kolumną odpowiędzialną za jeden instrument to pewnie nie był optymalizowany pod kątem stereo. Może muzycy mnie wyprostują jeśli się mylę. Jednym slowem trzeba uważać. Z kolei koledze dla którego był pierwotnie sprowadzony bardzo się podoba ( obszerny, mięsisty bas). Pozdrawiam.

to bardzo dobry kabelek jak za tę kasę, jest trochę niepoukładany i lekko "przymulony" ale ma bardzo poprawną barwę. Co ciekawe tańszy i cieńszy( 2*2.5 ) jest dużo podkreślam dużo lepszy i lepiej zrównowazony. W tych grubszych bas jest zbyt potężny, co dokucza zwłaszcza przy braku 100% kontroli( cecha chyba wszystkich kordiali)

Gość epiano

(Konto usunięte)

tydzień temu kupiłem Piano Crafta....

super sprzęt uważam..

jeden tylko problem - dość głośno chodzi cd ..???

może to jakaś wada fabryczna..?

pozdrowienia.

epiano

Dystrybutorem jest Konsbud(ci od Sennheisera).Mozna go dostac w sklepach ze sprzetem muzycznym i estradowym.Slyszalem ze wersja 2 x 4mm(badz 4 x 4mm) jest jeszcze lepsza od 2 x 2,5mm.Zastanawiam sie tylko czy taka grubosc zyly bedzie odpowiednia do kolumn 8 Ohm(do 4 Ohm to napewno).Musze miec odcinki po ok 5 m.Cena za metr wersji 2 x 4mm to chyba cos ok 10 zl.Tego kabla czesto uzywaja w testach na lamach Audio-Video.

Wymien kabelki - wyżej masz sprawdzone pewniaki (SW SymphonyII - sygnałowy i AST200 głośnikowe)

Ten sprzęcik jest już na tyle dobry, że poprawa będzie wyraźna i warta tych pieniędzy

Z kabli głośnikowych do Piano Crafta mogę szczerze polecić Eagle Alpha 2,5mm w cenie 20 zł za 1 metr-tanio i naprawdę bardzo dobrze-przestrzeń, powietrze i ogólna równowaga!

Witam,

Mam pytanie do zgromadzonych na tym forum.

Posiadam Yamahe PianoCrafta CRX-E200. Chciałby zmienić fabryczne druty (głośnikowy i interkonekt) na jakies normalne kable. Czy jest jakis sens tej operacji?

Jesli tak, to jakie kabelki polecacie?

Pozdrawiam.

na pewno warto

kolega ma PianoCrafta 200 i wymienił firmowe druty na: sygnałowy Straight Wire Symphony 2 - 290zł (po testach wielu przewodów, m.in Monstercable, Bandrige i Sonic Link) oraz głosnikowe Sonic Link AST200 2 x 2,5m -30zł/m

Poprawa brzmienia - bardzo duża, system gra nadal otwarcie i naturalnie, a przy tym dzwiek w nizszych czestotliwosciach nabrał troche ciała i masy, co jest dość istotne, jako że załączone do kopletu kolumienki graja raczej jasno i lekko.

Tomek - ile zł za metr możesz wydać?? jeśli nie więcej niż 10-15 -kup Monstera XP lub Jamo Flat 1,5mm i masz sprawę załatwioną zamiast ryzykować nieznaną markę

Czy ktos uzywa tego kabla(glosnikowe)?

Slychac czasem glosy ze to niezla konstrukcja(i b. tania).Z tych kabli ponoc korzystaja inne firmy robiac niezla kase.Maja w ofercie wiele roznych kabli glosnikowych o roznych grubosciach.

hmm az tak źle??? ja je kupiłem do samochodu wiec nie potrzebuje super audiofilskich kabelkow, chciałem tylko kupic cos lepszego niz jes obecnie w samochodzie (standardowe kable) hmmm ale az tak zle z nimi:(((

Koledzy, nie straszcie Tomka

do samochodu te kabelki może się nadadzą, przecież car-hifi to nawet nie namiastka niskobudżetowego systemu domowego

Tomek, skoro już masz te kable to śmiało instaluj i posłuchaj efektów

I się stało:))) założyłem te kabelki. W porównaniu z tymi, co były w samochodzie (fabryczne) jest ogromna różnica. Na pierwszy rzut oka poprawił się bas jest duuuuzo bardzie masywniejszy i mniej "dudni". A reszt średnie i wysokie ogólnie poprawiła się przejzystosc, dźwięk jest bardziej poukładany i bardziej zrownowazony,wczesniej był "bałagan" w brzmieniu teraz się to wszystko tak jakby poukładało, więc chyba aż tak źle z tymi kabelkami nie jest:)).

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.