Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

niestety nie znam tych kolumn więc nie biore sie za doradzanie.jedno co moge to za około 1000 złociszy masz z drugiej ręki np.yamahe A-1000 lub jakiegoś esprita sonego.ALE JAK JUZ POWIEDZIAŁEM NIE WIEM JAK ZAGRAŁOBY TO Z TYMI KOLUMNAMI,poniważ nigdy ich nie słuchałem

Ze swojej strony mogę polecić Onkyo A-8850. Mam i słucham w zestawie z Mission M32i. Nie wiem jaki charakter brzmienia Tobie odpowiada, ale jeśli chodzi o mój gust to jestem bardziej niż zadowolony z takiego zestawu.

Mocy A-8850 też nie zabraknie (2x80W/8Ohm). Dostaniesz na allegro w granicach 1kzł.

Pozdr!

Też mam to Onkyo. Potężny kloc, 17kg wagi, ładna przestrzeń, dźwięk raczej jasny. Widziałem i ja że na allegro nawet kiedyś nawet ponad tysiąc złotych cenili, ale to moim zdaniem już delikatna przesada. Z mission teoretycznie powinien się ładnie zgrać.

Moze lampka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tak się składa że też od dłuższego czasu szukam wzmaka do tych kolumn...na razie moim faworytem jest NAD C315 za 1150zl nówka, ale ponieważ mój budżet ostatnio wrósł do ok 1500zl to rozważam także Xindaka 06 no i czekam na nowy w ofercie advance acoustic wzmacniacz który ma kosztować ok 1200zl...to też może być dobra propozycja

W granicach 1000 zł można kupić Jungsona JA88E. Znakomite wykonanie - klasa brzmienia za grubo ponad 2000 zł. Charakter brzmienia - nieco ocieplone.

do Missionow mocno pasuja Rotele, wez poszukaj 04ke ,01ke nawet poczciwy ale ze swietna wydajnoscia pradowa 931 swietnie daje sobie rade ( akurat mam m33i ale chce zmienic zestaw na Dynki i jakis mocniejszy wzmak wiec jakby co to moge sprzedac)

yamahy z serii ax-570 badz 590 nie polecam do Missionow,choc to przyzwoity wzmacniacz, niezly tez moze byc Audiolab 8000s ale nie wiem czy go dostaniesz w tej cenie.

z nowych moze Reloop HA-210 ( ale tego nie slyszalem).

W sensownej propozycji dla ciebie jest pewien kruczek. Otóż sam nie słuchałem M34 ale bazuję na opinii sprzedawcy z salonu audio, że w tych głośnikach dominują niskie tony. Natomiast na niniejszym forum znalazłem kilka tematów wstecz opinię, że właściciel ma problem z nadmiarem wysokich tonów. I teraz cóż można poradzić. Może tak: jeżeli Missionki preferują dół pasma to odpuść sobie NAD-y ( NAD-y przeważnie grają ciepłem i szczycą się tym,że do zbyt jaskrawego systemu dodają piękną średnicę i dół pasma ) i poszukaj np. coś z Cambridge Audio z serii Azur albo z Denona. Natomiast jeżeli prawdą jest, że kolumny te mają problem z nadmiarem wysokich tonów to wtedy NAD C315BEE będzie najlepszym wyborem z możliwych.Mam osobiście NAD-a C315BEE i wiem co piszę. Można go kupić za równe 1000 zł.Ja na tyle wytargowałem w salonie audio.

Trudno jest zresztą cokolwiek doradzić nie znając wielu czynników ( jakiej muzyki słuchasz, akustyka twojego pokoju,itp.itd).A do 1000 zł. jest sporo nowych klocków na rynku.I każdy gra inaczej. Dlatego najlepiej kierować się własnym słuchem a nie nawet najlepszymi i najszczerszymi radami kolegów z Forum.

Witaj,

kolumny m34i grają stosunkowo neutralnie, ewentualnie z delikatnym rozjaśnieniem góry pasma. Dlatego wartoby było zstosować wzmacniacz, który będzie wmiarę możliwości neutralny. Moim zdaniem najlepszym kandydatem jest NAD C315. Urządzenie kosztuje niewiele powyżej 1000 zł., otrzymujesz nowy klocek w dodatku zbudowany jak na swoją cenę na bazie bardzo dobrych komponentów. W przypadku jednak kwoty rzędy 1500 zł. radzę zwrócić uwagę na C352 (model został zastąpiony C355, dlatego teraz jest oferowany w rewelacyjnej cenie) lub Arcama A70. Przy odsłuchu jazzu czy klasyki idealnym połączeniem jest Audiolab 8000SE (nowa, budżetowa seria). Koszt poniżej 2kzł.

Proponuję jednak odsłuchy, gdyż każdy ma inne preferencje, słucha innego rodzaju muzyki.

No to masz konkretny post kolegi jlesien-a. Z jego opisu "o mnie" wynika, że zna się na rzeczy. I dlatego nie kombinuj bo szkoda czasu i jak masz zamiar kupić coś co da ci przyjemność słuchania muzyki to kup NAD C315BEE. A jak masz jeszcze wątpliwości co do tego wzmacniacza to szczerze zapraszam do lektury AUDIO nr 3/08. Tam jest jego test. Wtedy powinieneś mieć te wątpliwości rozwiane.Końcowa konkluzja tego testu: " Jeszcze nigdy nie otrzymywaliśmy tak wspaniałego dźwięku za tak małe pieniądze. Wybitna muzykalność".

Wracając do Twojej poprzedniej wypowiedzi stwierdzam stanowczo,że Mission M34 nie maja absolutnie żadnego problemu z nadmiarem wysokich tonów!?,i ewidentnie dominuje dół swoją droga między innymi właśnie dla tego padł na nie mój wybór.Z tego co piszesz wynika jasno ,że w takim wypadku nie powinienem interesować się Nad-ami.Dodam,że żeczywiście zastanawiałem się już kiedyś czy innym wzmacniaczem jestem w stanie poprawić górę nie tracąc przy tym za wiele z reszty...więc może jednak CA?Oczywiśćie istnieje możliwość mojej pomyłki w przypadku gdyby posiadany dotychczas Denon PMA 250 SE tak a nie inaczej napędzał owe głośniki.Jeśli chodzi o gusta muzyczne to przede wszystkim bardzo szeroko pojęte regae aczkolwiek w playerze gości i Miles,Floyd czy Rush.Cóz będzie trzeba jednak zapakowac głośniki do auta i wyruszyć w świat. Bardzo dziękuje za pomoc

Jak kupisz CA to poprawisz górę tak że Ci się jej odechce..natomiast reszty pasma się pozbędziesz hehe...będzie średnicą ale audiofilska będzie bas ale audiofilski czyli taki który przeciętny człowiek uznaje za brak basu ;)

NAD z Missionami dobrze gada :)..będzie dźwięk bardzo wyważony...ciepły z delikatną ale nie wycofaną górą i fajnym basikiem :)...tak jak juz gdzieś mówiłem Missiony nie są ciemnymi kolumnami tylko kolumnami bardzo zależnymi od elektroniki :)...jak pościsz nada na nich to będziesz mial dziwek nadowski czyli bez ewidentnych minusów jak pościsz CA to będziesz mial dźwięk CA czyli taki który na pewno nie jest uniwersalny albo sie go lubi albo nienawidzi...NAD to dużo bezpieczniejszy wybór

marcelinho24, 5 Cze 2008, 19:29

>NAD z Missionami dobrze gada :)..będzie dźwięk bardzo wyważony...ciepły z delikatną ale nie

>wycofaną górą i fajnym basikiem :)...tak jak juz gdzieś mówiłem Missiony nie są ciemnymi kolumnami

>tylko kolumnami bardzo zależnymi od elektroniki :)...jak pościsz nada na nich to będziesz mial

>dziwek nadowski czyli bez ewidentnych minusów jak pościsz CA to będziesz mial dźwięk CA czyli taki

>który na pewno nie jest uniwersalny albo sie go lubi albo nienawidzi...NAD to dużo bezpieczniejszy

>wybór

A ja myślałem, że to Nad budzi skrajne uczucia. Ale w pełni zgodzę się z Tobą - broń Boże CA ani Denon poniżej 1500-ki. Jeżeli dla kogoś oprócz dzwięku ważne są polski serwis i gwarancja, Nad jest optymalnym rozwiązaniem.

I jeszcze mały dygersik. To nie wzmacniacz decyduje w największym stopniu o charakterze brzmienia. Do tego z goła oczywistego wniosku doszedłem poprzez ciągłą zmianę wzmacniaczy, począwszy od Sony 870 ES, poprzez MF A2, lampy Yaqina, Ming Da, Prima Luny i skończywszy na Dussonie. Dopiero poprzez zakup porządnego przetwornika zewnętrznego osiągnełem optimum brzmienia dla mnie.

Tak więc polecam zakup dobrego niedrogirgo wzmacniacza i zainwestowanie w dobre źródło, bo jak to mówią "shit in, shit out"

marc dobrze prawi. Najciężej jest dobrać źródło, ale wzmacniacza nie można traktować po macoszemu.

Ja chyba skończę na doskonałym, dla mnie referencyjnym wzmaku w swojej klasie-Roksan Caspian, którego polecił mi niegdyś Qman- wielkie dzięki.Caspian wszamał nawet krella 300il,nie mówiąc o wybrykach typu NAD 372, czy jakieś ROTELE, nawet dzielone. Dlatego i ja będę polecał tego "mocarza" o pięknym, żywym i dynamicznym brzmieniu. Niestety pierwsze wersje to coś ok.2 kzł -używany i do tego sporadycznie sprzedawany. Może ebay? Warto poszukać i poczekać na taki wzmacniacz.

kopaczmopa - a co Ty masz do yamaszek?

akurat AX-590 fajnie sie zgra, to względnie uniwersalny wzmak z bardzo dobrym jak na swoją cenę dźwiękiem a i zapas mocy tez ma. Trudno o lepszy wzmak w cenie do 600zł

wypada się podpisać obiema rękami. Szybki, bez wad, rozmycia i innych ekscesów wzmak a do tego po prostu porządne źródło - wielu lekceważy wpływ źródła - a to błąd. To niemal najważniejsza część toru o ile nie coś dalej nie jest wybitnie skaszanione. Popieram też podzielenie źródła - czyli osobno transport (może być od biedy tańszy - ja tak mam) i osobno DAC. Co do caspiana - cóż, zaraz qman tu przyleci to co nieco powie;)) ale to niestety znacznie przekroczy budżet. Ale z drugiej strony może warto od razu coś porządnego a nie 4 razy zaminić po drodze:) i ciągle w plecy na wymianach:)

Yamahy są poprawne aż do bólu...w sprzęcie tej firmy nie ma duszy...nie potrafią nas urzec ani pięknymi wysokimi ani muzykalną średnicą ani pięknym basem...Brak charakteru. Po prostu zwykłe bardzo porządne audio... A co do wypowiedzi ze najważniejsze jest źródło to także zdecydowanie się z tym zgadzam...zmieniając odtwarzacz uzyskamy największe zmiany w systemie...ja nawet idę trochę dalej nie tylko odtwarzacz ale i płyty które do niego wkładamy mają także większe znaczenie niż wzmacniacz i kolumny...doświadczyłem ! wiem co mówię...swoich starych płyt nie mogę słuchać...kupuję lub nagrywam tylko materiał w doskonałej lub przynajmniej bardzo dobrej realizacji...Kolumny nam nie znikną z pomieszczenia jak wsadzimy do odtwarzacza za 8 tys płytę techno z bazaru albo nagranie koncertu rockowego robione komórką :]

Jasne...Panowie na wszystko przyjdzie czas zdaję sobie doskonale sprawę z istoty zródła...póki co musi wystarczyć Dcd 685 jak wspomiałem wzmacniacz padł i potrzeba nowego,przyjdzie moment,że i odtwarzacz wymienię a i jak znam życie Missionki zapewne również,jeśli zaś chodzi o płyty to o co jak o co ale o ten "element systemu" dbam należycie:}

Jeżeli mieszkasz blisko Krakowa to zapraszam na odsłuch z Creek'iem 4330R. Z Moimi JBl'ami XTi 60 sobie nie poradził. Może zagra z Twoimi kolumnami

YAN,

miałem te kolumienki - uważam, że w swojej cenie grały wprost znakomicie i ciężko znaleźć coś równie dobrego za tak symboliczne pieniądze,

1k na wzmak (nawet z 2 ręki) to niewiele, ale znajdziesz w tej cenie coś, co grało z nimi co najmniej przyzwoicie, to Harman Kardon 675,

propozycja z Creek'iem też godna rozważenia

aha YAN, zmień koniecznie tego IC Klotza - strasznie bałagani, nie masz pojęcia jaką zmianę uzyskałem swego czasu Ultralinkiem Challenger (kupisz go za nie więcej niż 60 pln),

• 2 miesiące później...

Witam

W najbliższym czasie mam zamiar kupić jakiś wzmacniacz myślę że tak do 700zł, wiem że to nie wiele aczkolwiek z używek znajdzie się coś dobrego w tej cenie. Narazie myślę o sony f690SE, ewentualnie wyższym ale słyszałem że wyższe grają gorzej. Słucham wszystkiego ale najwięcej metalu i rocka, głównie My dying bride czy Metallica, Disturbed.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

chcialem na wstepie powiedziec ze przeszukiwalem forum jednak chcialbym abyscie mi dobrali wzmacniacz do wlasnych upodobań

Witam, doszedłem do wniosku ze sprzedaje swoj amplituner Yamaha RX-V657 i kupuje wzmacniacz stereo. W kinie yamaha sprawuje sie naprawde dobrze, mozna bardzo przyjemnie ogladnac film wybierajac jednen z parunastu efektow, jednak w stereo nie jest juz tak bajkowo. Bardzo slaby bas, bez podbic, bez głębi(kolumny wlasnej roboty basy 2X20cm na kolumne, STX), reszty pasma nie bede ocenial, bo nie mialem mozliwosci porównania amplitunera z innymi, jedynie sluchalem wzmaka technicsa mojego wujka ktory na moich kolumnach zagral duzo ladniej niz Yamaha. Nie pamietam modelu ale po odsluchu sprawdzilem na allegro, miescil sie w przeziale 300-400zl. Pytanie do was, jaki wzmak do 1000zl potrafilby mnie w pelni zadowolic? Jesli chodzi o to czego oczekuje to przede wszystkim bas ktorego mi bardzo brakowalo w Yamasze. Chcialbym zeby miał wielkiego kopa, schodzil nisko, był spręzysty i nie zamulał, jesli chodzi o srednie i wysokie tony to nie mam szczegolnych upodobań, chciałbym zeby gralo to poprostu przyjemnie. Cena jaka moge przeznaczyc na wzmaka to 1000zl, cos z drugiej reki. Poczatkowo ma to grac z kolumnami KODA AV 702. Ale moze lepszym rozwiazaniem bedzie wzmak za nizsza cene ktory brzeminiowo bedzie rownie dobry i do tego lepsze kolumny? Pokoj 16m^2, ale z tego wzgledu nie dobierajcie mi slabszych wzmacniaczy czy kolumn, bo w niedalekiej przyszlosci pokoik bedzie mial juz prawie 30m^2. Slucham glownie techno, popu. Pozwolilem sobie zamiescic pare linkow ze wzmakami z allegro, napiszcie co o nich sadzicie:

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

5)

Ukryta Zawartość

6)

Ukryta Zawartość

7)

Ukryta Zawartość

8)

Ukryta Zawartość

9)

Ukryta Zawartość

10)

Ukryta Zawartość

moglbym wymienic wiele innych modeli ale czekam na wasze propozycje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi