Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moim zdaniem powinien zadowolić Cię jakiś wzmak Yamahy. Kino domowe tej firmy Ci nie odpowiadało, ale wzmacniacz stereo to zupełnie inna bajka. Sam posiadam Yamahe AX-550 RS i jestem z niej bardzo zadowolony, chociaż wiem że nie każdy lubi takie brzmienie. Mi jak najbardziej odpowiada styl Yamahy, nisko schodzący bas, jest go dużo, fajnie się "rozlewa" ale nie zamula. Kurczę, ciężko opisać dźwięk ;)

Jeśli masz budżet do 1000 zł to możesz poszukać w wyższych modelach - teraz na Allegro jest AX-750 za 999zł.

Ja do swojego wzmaka mam podłączone CD Yamahy CDX 890 ProBit i jak dla mnie daje to świetny efekt - "Yamahowe" brzmienie ;)

Pozdrawiam!

Poszukaj Cyrusa Two + PSX (można dokupić później). Wątpię żeby którykolwiek ze wzmacniaczy, które tu podałeś zbliżył się do Cyrusa.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Harman Kardon 3380

do tej muzyki bardzo dobry, potężny nisko schodzący, sprężysty bas, przyjemne ciepłe i "miękkie" brzmienie w zakresie średnicy i wysokich, ma nieco gorszą przestrzeń z uwagi na łagodniejsze wysokie tony ale coś za coś...

oczywiście z używanych można by coś lepszego znaleźć w sensie bezwzględnym, do tej konkretnej muzyki jednak mam wątpliwości czy potrzebujesz bardziej neutralnego, "audiofilskiego" sprzętu

w tysiącu to można się chyba zmieścić z takim legendami jak AX890 czy nawet coś z seri 1000.

Wysokie modele są szybkie i mają mocny bas - ale jak dla mnie nieco ostre. Może jeszcze coś z seri ES sony? w tysiaku może być jakas już wyższa integra.

kurcze - sory, za podważenie innej rady - ale co jak co - cyrus nie nadaje się do łojenia! mocny bas? to nie ten adres. PSX może poprawia sprawę - ale bez przesady! nie mówiąc już, że kolumny które mocno łupia basem skończą tego cyrusa zanim się zrobi naprawde głośno! cyrus może nadaje się - ale do napędzenia monitorków. I to niewielkich! Owszem - byłe światkiem podłaczenia tego do dużych kolumn - ale na godzinie 10 przestawało to już grac i zaczynały się przesterowania! To nie ten adres dla tego wzmaka!

Seba powiedz cos wiecej na temat Yamahy AX890. Na allegro znalazlem tylko AX930, jak on sie ma do 890?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

musisz wertować allegro - tylko uważaj - masa tu barachła.... jak będe miał neta w domu już to moze wieczorem podesłał bym jakieś ofert, które według mnie mają szansę zagrać.

A nie ma jakiegos takiego znanego i uznawanego przez wiekszosc za wzmacniacz znakomicie grajacy? Takiego modelu ze wiekszosc powie ze slyszal i gra swietnie, bo przegladam wiele tematow na temat wzmacniaczy i jeden mowi ze znakomity, swietnie gra, a zaraz nastepny powie ze slyszaj jak gra i to kompletny badziew

moze ktos slyszal badz wie cos wiecej na temat tego wzmaka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co powiecie na temat tego wzmaka, sluchalem go u wujka i gra ladniej niz moja Yamaha. Ma tez sporo basu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

"słucham głównie techno, popu"

im bardziej audiofilski klocek tym gorzej zagra w tej muzyce, taka prawda

tego Marantza miałem, nadaje się do klasyki, jazzu i delektowania się dźwiękiem, nie do łojenia

Technicsa też sobie odpuść, to że zagrał lepiej od tego ampi Yamahy nic nie znaczy, każdy wzmacniacz za wyjątkiem estradowych by lepiej od tego zagrał... :D

W sumie zgodzę się z ze stwierdzeniem, że każdy bardziej audiofilski klocek będzie posiadał szczegóły, piękną barwę, dużą przestrzeń, ale koniecznie będzie się nadawał do "łojenia". Yamahy raczej większości wypadków prezentowane są jako mocne z wykopem wzmaki i tego bym się trzymał. Szukaj czegoś wydajnego prądowo. Kiedyś wyrośniesz z "łojenia" to co 25W na kanał wystarczy :).

Skoro mowisz ze im bardziej audiofilski klocek tym mniej sie nadaje do popu,techno to moze wogole sobie kupie jakas wieze plastikowa za 40zl i podlacze pod moje kolumny, bo to sie bedzie nadawalo do tego rodzaju muzyki. Skoro im bardziej audiofilskie wzmacniacze tym bardziej szczegołowy dzwiek, barwa, przestrzen to tez oznacza ze sie nie nadaje?czyli tej szczegolowosci barwy i przestrzeni nie potrzebuje jesli slucham popu? bez tego bedzie ladniej tak?......

Seba78, 24 Wrz 2008, 15:49

>kurcze - sory, za podważenie innej rady - ale co jak co - cyrus nie nadaje się do łojenia! mocny

>bas? to nie ten adres. PSX może poprawia sprawę - ale bez przesady! nie mówiąc już, że kolumny które

>mocno łupia basem skończą tego cyrusa zanim się zrobi naprawde głośno! cyrus może nadaje się - ale

>do napędzenia monitorków. I to niewielkich! Owszem - byłe światkiem podłaczenia tego do dużych

>kolumn - ale na godzinie 10 przestawało to już grac i zaczynały się przesterowania! To nie ten adres

>dla tego wzmaka!

Nie przeczytałem dokładnie postu kolegi, który założył temat. Rzeczywiście bas w Cyrusie to nie armata. Miałem Sony TA-F707ES i bas miał większy wykop. Tutaj dużą rolę odgrywają preferencje, może nie tyle co do rodzaju muzyki, tylko jaki sposób prezentacji dźwięku nam się podoba. Ja lubię posłuchać od czasu do czasu ostrego łojenia i nie muszę mieć basu kruszącego mury. I dlatego nie wróciłbym do Sony ES, gdyż mimo mniejszego wykopu Cyrus w innych aspektach (może poza stereofonią) kładzie Sony na łopatki. A co do napędzenia trudnych kolumn przez Cyrusa - tutaj akurat się z tobą nie zgadzam.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

sam napisałeś - "żeby to grało przyjemnie"

audiofilskie klocki mają tendencje do wyciągania bardzo dużo informacji na górze pasma, czasem za dużo tak że słuchać na tym można tylko dobrze nagranych płyt... poza tym dla nawet lepiej byłoby gdyby nie wyciągały one za dużo tych informacji z głośników wysokotonowych STX, albo Kody... bo raczej będziesz rozczarowany

Harman którego zaproponowałem nie gra wcale źle ale nie jest to brzmienie typowo audiofilskie (owszem ciut słabsza przestrzeń, nie takie szczegółowe wysokie tony, lekko wycofana średnica), ale będzie lepszym partnerem do tanich kolumn które wymieniłeś a w tej muzyce nie zagra gorzej :)

co więcej będzie można posłuchać bez skrzywienia wszystkich nagrań, a w techno pobije wszystkie Musical Fidelity czy Marantze... nawet od jasno grających Yamah również powinien lepiej zagrać (na tych konkretnych kolumnach), wiem co mówię bo go miałem... w dodatku jest nowy...

więc nie oburzaj się bo jakbym był w takiej sytuacji jak Ty to sam bym go kupił :)

nonameplum, 24 Wrz 2008, 17:31

>W sumie zgodzę się z ze stwierdzeniem, że każdy bardziej audiofilski klocek będzie posiadał

>szczegóły, piękną barwę, dużą przestrzeń, ale koniecznie będzie się nadawał do "łojenia". Yamahy

>raczej większości wypadków prezentowane są jako mocne z wykopem wzmaki i tego bym się trzymał.

>Szukaj czegoś wydajnego prądowo. Kiedyś wyrośniesz z "łojenia" to co 25W na kanał wystarczy :).

a później wyrośniesz z 25 W i tak do końca życia ;)

michalczar szukaj czegoś mocnego. Przecież STX'a 20cm trzeba czymś zasilić. Nie podałeś reszty toru i co za STX ile watów chociaż i SPL ? Tym bardziej jak chcesz słuchać techno gdzie ciągle łupie bas musisz mieć dobrą kontrolę, żeby przy zwiększeniu głośności wzmak się nie dławił, bo na przesterach będziesz ciągle leciał.

Nie chce napedzac swoich kolumn stx ktore graja naprawde badziewnie, chce kupic jakies do 700zl, najrozsadniej chyba KODA AV 702, moje graja tak jakby ktos polozyl na glosnikach bluze

To ja na Twoim miejscu inaczej rozplanowałbym pieniądze na zestaw. Kolumny > wzmacniacz. U Ciebie odwrotnie dajesz więcej kasy na wzmaczniacz niż na kolumny, kiedy to one są najważniejsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi