Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Pioneer 705R basu na 1000% Ci nie zabraknie. Dźwięk w tej cenie naprawdę na wysokim poziomie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Bas z lm3886 jest naprawdę dobry:-)Na allegro coś takiego stoi, może warto powalczyć? Myślę że dojdzie do max 400-450,ale nawet i do tego pewnie nie, a z lm3886 jest kawał dobrego dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też właśnie chciałbym wiedzieć coś więcej na temat niego, bo wydaje się być dobrym wzmakiem. Niby moc ma dużą, ale czy dobrze gra? A może starszy model HA-200 jest lepszy ?

plmati znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wychodzi na to że ciekawa propozycja.

Ukryta Zawartość

plmati

Jescze raz napisze, w twoim przypadku tylko aktywny sub. do stereo i po krzyku.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nieprawda ;)

Użycie suba. wcale nie oznacza potrzeby nagłosnienia wielkich salonów.

Jest tylko jeden problem trzeba też poszukać.

Zmiana wzmaka na tym poziomie nie wiele Ci wniesie jesli rzeczywiscie potrzeba naprawdę niskiego basu.

Suby mają te zaletę, że mają różne nastawy i mozna sobie zgrać o tyle o ile z pomieszczeniem.

Oczywiście jeśłi masz wyjście pr-out w Yamaszce (choć to tez nie przeszkowda)

Nigdy nie zaszkodzi najpierw spróbować - odrazu negować nie ma sensu.

Dla przykładu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal735r

To że wzmacniacz ma fabryczne pasmo do 20hz nie znaczy ze do tego pasma dociera! Każdy wzmacniacz ma w paśnie "górki i dołki". I to chyba Ty nie wiesz o co chodzi... Porównaj sobie dwa wzmacniacze jeden z maksymalnym dolnym pasmem 20zh a drugi z pasmem np. 5hz, to "usłyszysz" co mam na myśli.

NOWOROSYJSK, 10 Sty 2010, 21:02

>rafal735r

>To że wzmacniacz ma fabryczne pasmo do 20hz nie znaczy ze do tego pasma dociera!

Dokładnie. Dane techniczne często są zakłamane, nie ma co się skupiać na parametrach.

plmati, 10 Sty 2010, 19:46

>Panowie, basu ja w Yamaszce też mam dużo, ale ja chce trochę niższego basu.

No wlasnie chodzi o to ze 925R ma duzo tego najnizszego basu i z 605 bylo go az za duzo, ale moze przy malych 603 by sie sprawdzil ten wzmak wyciskajac z nich resztki najnizszych Hz.

?👈

>To że wzmacniacz ma fabryczne pasmo do 20hz nie znaczy ze do tego pasma dociera! Każdy wzmacniacz ma

>w paśnie "górki i dołki". I to chyba Ty nie wiesz o co chodzi... Porównaj sobie dwa wzmacniacze

>jeden z maksymalnym dolnym pasmem 20zh a drugi z pasmem np. 5hz, to "usłyszysz" co mam na myśli.

Najpierw sugerujesz ze dane techniczne danego wzmaka sa zaklamane, a w dalszej czesci wpisu znow sie o nie opierasz proponujac odlsuch? Hehe. Zdecyduj sie.

?👈

plmati, 10 Sty 2010, 20:23

>xniwax

>

>Mam bardzo mały pokój 9m2, więc subwoofer w tej sytuacji się nie sprawdzi.

To z nisko schądzącym basem może być spory problem, bo tak na prawdę to już fala 100Hz żeby w pełni zabrzmieć wymaga 3m swobodnej przestrzeni a 50Hz 6m, ale na szczęście w praktyce dostawienie suba sporo pomaga i również poszedł bym w tym kierunku, bo może się okazać, że to kolumny mają problem z zagłębieniem sie w najniższe czestotliwości, a nie wzmacniacz, bo tak zresztą jest zazwyczaj.

rafal735r

Dane podawane przez producentów są prawie zawsze zawyżone. Chodził mi o to że aby wycisnać z kolumny np. 25hz to najlepiej kupić wzmacniacz o jak najniższej granicy częstotliwości.

Przykład, kupujemy wzamcniacz o danych 5hz (z czego te dane są zawyżone o np. jakies 10hz), tw. teoretycznie zakupiony wzamcniacz powiniem maksymalnie zejść do 15hz. Chodź dane i tak mogą odbiegać od normy... najlepiej przed zakupem posłuchać.

Podsumowując... wzmacniacz firmy X o danych 5hz powinien zagrać niższym basem od wzmacniacza X o danych 20hz.

piterkorea, 11 Sty 2010, 17:15

>Witam

>Myśle ze MARANTZ PM5003 ma dość glęboki bass

>Mnie ogólnie zadowala :)

Tak? Słyszałem/czytałem że to gniot, ten wzmak i nie warto. Uważasz że jak gra? Jest ok? Z jakimi kolumnami używasz?

Tak? Słyszałem/czytałem że to gniot, ten wzmak i nie warto. Uważasz że jak gra? Jest ok? Z jakimi

>kolumnami używasz?

Niestety z Polarisami musze uszporować troszke kasy na kolumny

Wiesz majac wczesniej Technicsa (końcówke mocy z tymi wskaznikami)

To ten Marantz jest o niebo lepszy

Napewno jest roznica miedzy nim a Technicsem

Może sie myle ale dzwięk jest czystrzy bardzuej hmmm wyrazisty , nie wiem jak to opisac inaczej

Inna sprawa.. jeśli wzmacniacz wyłapuje bardzo niskie częstotliwości, a kolumienki tego nie wyrabiają, może być nieciekawie. Nawet nie zauważymy kiedy przy większej głośności zawieszenie głośnika zacznie szaleć, grożąc tym samym uszkodzeniem mechanicznym.

Tzn. tak mi się wydaje. Poprawić mnie jakby co :)

Słuchajcie wczoraj podłączyłem moją Yamahę do Jamo d590 oczywiście w większym metrażu (18m2). Boże co to się działo, pięknie bas schodził. Ale te Jamo już z tego słyną, z bardzo niskiego basu. To inaczej stary model Jamo 707i. Chyba tylko zwrotnicę wymienili jak się nie mylę. One mają 2 głośniki niskotonowe skierowane do siebie, więc bas mają niesamowity. Właśnie też mi się tak wydaję, że może być to wina kolumn, ale bardziej chyba pomieszczenia, bo w większym (w sklepie przy kupowaniu) bas schodził bardzo ładnie, wiadomo, że nie tak jak w Jamo. I chyba się Was posłucham i kupię subwoofer. Teraz ja mam na oku 3 i może dacie coś od siebie i się jeszcze wypowiecie na temat tych. :) Tylko pamiętajcie, że Yamaha nie ma wyjścia na subwoofer, więc subwoofer musi mieć wyjście wysoko napięciowe.

Ja zastanawiam się nad tymi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (aukcja zakończona, ale mam kontakt ze sprzedającym, więc nie będzie problemu. To chyba dobry wybór, bo ma obudowę zamkniętą, a na mniejszy pokój to chyba zaleta?)

No i dwa następne do subwoofery Magnata czy lepiej właśnie kupić tej samej firmy żeby się zgrywały z głośnikami czy to nie ma żadnego znaczenia?

Taki z 25cm głośnikiem

Ukryta Zawartość

czy lepszym będzie rozwiązaniem wzięcie z większym głośnikiem tj. 30cm, pamiętajcie o metrażu 9m2.

Ukryta Zawartość

A może do tego pokoju w ogóle lepiej wsadzić coś z 20cm głośnikiem i czym się te modele od siebie różnią?

Ukryta Zawartość

czy

Ukryta Zawartość

Tylko bass reflexem z przodu?

Oczywiście dla mnie to jest zaleta, bo mogę bliżej ściany postawić.

Pozdrawiam,

Mateusz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

możesz jeszcze spróbować sterować bezpośrednio końcówką mocy u mnie lepiej sprawował się z pre. lampowym oraz drugim na którymś z OPA. Z tym że bez regulatorów barwy.

• Pokaż nowe odpowiedzi