Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Sony, ten który mam jeśli chodzi o bas jest właśnie punktowy, raczej twardy, nie zauwazyłem rozlazłości, kwestia kolumn, bardzo rzeczowo gra środkiem, czasem może przesadnie ale to kwestia przyzwyczajenia, no i góra jak ja to nazywam szklista-perlista.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

No cóż, chyba uderzę w tego Kenwooda, bo w razie czego będę mógł go zwrócić. Znalazłem jeszcze taki model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Orientuje się ktoś czy to jest model wyższy od KA-7010. Ten sam rok produkcji co 7010. Z tyłu ma pozłacane wtyki i też zachęcająco wygląda. Recenzji parę znalazłem i też dobre, tyle że droższy trochę. W sumie w tej cenie jest też Rotel RA-01 i już mętlik powoli mi się robi. Denona jednak sobie daruję bo obawiam się, że może być nieco zbyt przyciemniony brzmieniowo,a ja lubię klarownie. Sony jeszcze do przemyślenia ale poza tym 670ES nic ciekawego nie widziałem, a zależy mi na czasie, więc polowanie dłuższe na okazje odpada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No cóż, chyba uderzę w tego Kenwooda, bo w razie czego będę mógł go zwrócić. Znalazłem jeszcze taki model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Orientuje się ktoś czy to jest model wyższy od KA-7010. Ten sam rok produkcji co 7010. Z tyłu ma pozłacane wtyki i też zachęcająco wygląda. Recenzji parę znalazłem i też dobre, tyle że droższy trochę. W sumie w tej cenie jest też Rotel RA-01 i już mętlik powoli mi się robi. Denona jednak sobie daruję bo obawiam się, że może być nieco zbyt przyciemniony brzmieniowo,a ja lubię klarownie. Sony jeszcze do przemyślenia ale poza tym 670ES nic ciekawego nie widziałem, a zależy mi na czasie, więc polowanie dłuższe na okazje odpada. Przejrzałem jeszcze trochę Yamahy i parę modeli mnie zastanawia : AX-496 (420zł), RX-892 (900zł), RX-497 (800zł) - czy któraś jest warta uwagi ?

PS. Przyjrzałem się Damping Factor i te Yamahy np. lepiej wypadają pod tym względem niż np. KA-7010, dlatego też się zastanawiam nad nimi.

Sorry za podwójnego posta, ale coś AS mi się wieszało i dopiero teraz się odwiesiło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mzk

Sprawdż sobie jeszcze to ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Bierz Rotela nie ma porowania z pozostalymi wymienionymi.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W Rotelu obawiam się, że może mu braknąć "pary" do moich kolumn. Ma 40W@8Ohm, a moje kolumny mają 4Ohm 120W i lubię je pocisnąć tak żeby pokój się trząsł. W Denonie zaś boję się, że średnica będzie wycofana (ponoć denki mają takie tendencje, choć nie wiem jak w tym modelu), a zależy mi na środku do wokali. Jak ktoś miał Denona PMA-1060 to proszę opisać jego charakter brzmienia, tak samo opinie o Rotelu (ale on chyba odpada). O Yamahach też chętnie posłucham.

Decyzja nie zapadła tylko proszę o więcej opinii na temat sprzętu. To takie dziwne ? A jak wiesz że taki Rotel wysteruje moje kolumny to mógłbyś napisać jak człowiek by rozwiać moje obawy, niestety nie jestem na tyle obyty ze sprzętem i proszę nie decyduj o zamykaniu cudzego wątku za kogoś. Tak więc dalej proszę osoby o wypowiedzi na temat tego Rotela, Denona PMA-1060 i owych Yamah (oczywiście pod kątem kolumn Elac FS 57 4Ohm 90dB 120W)

Edytowane przez Mzk

Mialem te same kolumny - nie ma zadnych problemow z wysterowaniem ich - Rotel. Mialem do nich podlaczonego Kenwooda 8100 i 8300, bylo za jasno, dla mnie offcors.

Teraz napisze cos dziwnego - najlepszym wzmacniaczem do nich jest Dynavox CS-PA1. Piekna parka w slicznej cenie!

Edytowane przez D4ncer

Cze Dancer, prze ja mam Twoje Elaci i mam też Twojego Dynavoxa nadal hehe. Fakt ładnie to gra,ale jak puszczę głośniej to już nie wyrabia przy niskich tonach.

Witam

No i stało się, nadszedł ten dzień, dzień w którym moja wysłużona integra (Sony TA-F435R) poległa w boju, więc trzeba by było rozejrzeć za czymś innym. I tu właśnie pojawia się problem, co właściwie wybrać za kwotę do 1000 złotych. Wydaje mi się, iż sprzęt powinien być raczej z drugiej ręki, bo za te sumę to chyba nic nowego godnego uwagi nie kupię. W budżecie do tysiaka widziałem Yammahe AX-592 czy może Onkyo Integra A-8870. Jest jeszcze druga opcja na nówkę tylko wymagała by z mojej strony nieco cierpliwości o co u mnie naprawdę trudno, bo ja bez muzyki to jak bez ręki. Jeśli idzie o coś nowego to kwota nie mogła by przekroczyć 2000 złotych. Myśląc o czymś nowym skłaniałbym się ku Harman Kardon HK980 już co nieco się naczytałem o nim, podobno dobrze zagra i moimi kolumnami (JBL Northridge E90), ale organoleptycznie niestety nie miałem okazji tego sprawdzić. W sumie to czy warto pchać się w nowy sprzęt, bo poza gwarancją to nie wiem czy współczynnik cena/jakość będzie na tyle korzystny. Chciałbym aby był w miarę zrównoważony, by scena była stosunkowo jak najbardziej czytelna. Słucham głownie rocka, pop, drum & bass czasem trochę czysto syntetycznych brzmień typu trance itp. ale klasyka tez nie jest mi obca, tak ogólnie to mam "elastyczne ucho"(w sferze muzyki oczywiście :P) dlatego też wolałbym aby sprzęt brzmieniowo był ukierunkowany uniwersalne. Obowiązkowo na pokładzie musi się znaleźć gniazdo na słuchawki i sterownie pilotem, może to banał, ale wiem że w niektórych przypadkach może być to problem. Odsłuch będzie w pomieszczeniu o wymiarach 18m2. Jeszcze jedno, wzmacniacz musi mieć wyjście na cztery głosniki(połączenie typu Bi-Wiring).

Bardzo proszę o jakieś sugestie i pozdrawiam

Andrzej

Dziękuje za sugestie.

Mieliście może styczność

z Harman Kardon HK 6500?

Jak ten wzmacniacz wypada

na tle tych Marantzów.

Jego cena jest bardzo atrakcyjna

- czyżby ze względu na niską jakość?

Dziękuje i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Użytkownicy+

Do Bi-Wiring-u wystarczą pojedyncze gniazda głośnikowe. Polecam Rotela ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz
usunięcie nieaktywnego formatowania html
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na litość boską ile będzie jeszcze takich tematów? W archiwum jest kilkadziesiąt o wzmacniaczu do 1000 PLN. A drugie tyle wiedzy w pozostałych wątkach.

Rock, blues rock, jazz a drum n bass był kiedys moją religią :), ja dla jakości zrezygnowałem z gniazda słuchawek i innych udogodnień. I powiem że drum n bass na nowym droższym sprzecie brzmi w zupełnie nowy sposób i przyjemnie sie tego słucha. Porady co do wyboru wzmaka zostawie wiekszym specjalistom.Pozdrawiam.

Nie ma to jak dorabianie ideologii do aukcji:-) Ani to żadna legendarna seria ani nie specjalna nazwa.

Tak chcą załapać klienta prawda :) A najlepsze jest to że każdy mądry człowiek wpisze nazwę w google i zobaczy opinie ludzi itd... ale mało takich ludzi jest :) niestety.

a coś w cenach 200-250zł

Nie no bez jaj, na Bumę Cię stać, ale wzmak ma kosztować 200pln? Toż to mniej niż bak paliwa...

Nawet nie czytałem tych bzdur na aukcji, wiem jakie teraz ludzie cuda wypisują, niemniej za 250zł uważam że to niezły wzmak.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nawet nie czytałem tych bzdur na aukcji, wiem jakie teraz ludzie cuda wypisują, niemniej za 250zł uważam że to niezły wzmak.

ja bym radził po szukać yamahy nawet w złym stanie wizualnym byle technicznie była sprawna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co o tym myślicie ?

już trochę więcej zapłacę, ale żeby był jakiś konkretny dźwięk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co o tym myślicie ?

już trochę więcej zapłacę, ale żeby był jakiś konkretny dźwięk

za tą cenę nie będziesz miał konkretnego dźwięku ale myślę że yamaha będzie dobra na pewno najlepsza z pionka i diory, może ktoś inny jeszcze się wypowie ale ja bym brał yamahe. miałem parę modeli i byłem zadowolony ale sprzedałem bo miałem onkyo z wysokiej półki i został onkyo :)

Ukryta Zawartość

za tą cenę nie będziesz miał konkretnego dźwięku ale myślę że yamaha będzie dobra na pewno najlepsza z pionka i diory, może ktoś inny jeszcze się wypowie ale ja bym brał yamahe. miałem parę modeli i byłem zadowolony ale sprzedałem bo miałem onkyo z wysokiej półki i został onkyo :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może coś z tych poczytaj opinie i porównaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisze Ci tak Onkyo Integra A 8870 spełni twoje oczekiwania aż nad to. Wzmacniacz gra przejrzyście, dynamicznie i bardzo przyjemnie. Średnica jest rewelacyjna i choć słuchałem wielu a nawet bardzo wielu wzmacniaczy to może w dwóch znalazłem coś lepszą lecz w kwotach dużo większych. Wysokie tony jak dzwony delikatnie zaokrąglone co tworzy bardzo przyjemny efekt. Bas jest zdecydowany krótki i zwarty co dla JBL-ów może być korzystnym zabiegiem. Moc! Jej na pewno Ci nie braknie bo Onkyo ma jej naprawdę spory zapas. Lepiej z Onkyo może zagrać tylko A-9911 lub Grand Integra. Jak będziesz mógł dołożyć i uda Ci się upolować to weź A-9911 bo tu zaczyna sie magia... Słuchałem wielu wzmacniaczy używanych w wyższych cenach które były zachwalane w czasopismach dla audiofilów i nawet nie dawały cienia przy tym modelu Onkyo. Bierz w ciemno, a jak kupisz to napisz do Mnie bo jest pewien prosty trick który poprawia brzmienie tego wzmaka o dwie klasy w górę. Pozdrawiam

Edytowane przez kamilo84l21

a jak kupisz to napisz do Mnie bo jest pewien prosty trick który poprawia brzmienie tego wzmaka o dwie klasy w górę.

Możesz rozwinąć myśl? Nie żebym chciał kupić Onkyo ale bardzo zaciekawił mnie sam trick.

• Pokaż nowe odpowiedzi