Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Denon będzie lepszy od Yamahy.

Z tego co wiem to masz lepsze doświadczenie niż ja w wzmakach więc się nie kłuce :)

Witam,

Przewertowałem niejedno forum i niejeden temat jednak moje wątpliwości nie zostały rozwiane. Niestety nie mam możliwości odsłuchu i jestem niedoświadczony w kwestiach sprzętu stereo. Aktualnie posiadam kolumny Wharfedale Diamond 9.2. Słucham głównie rocka i pochodnych gatunków. Pokój mały, 10m2. Potrzebuje wzmaka do napędzenia tych kolumn do 650 zł max. Lepiej nawet gdyby ta kwota była niższa. Co forumowicze możecie mi polecić? Chcę żeby brzmiało to porządnie, oczywiście nie liczę na jakieś fajerwerki.

No i jeszcze jedna sprawa. Źródłem dźwięku na razie jest zwykła integra w laptopie i kabel jack-2x RCA za 15 zł. Pliki mp3 głównie o jakości 320 kbps. Czy jest sens rozbudowywać także ten element toru? Powiedzmy zewn. karta dźwiękowa?

Pozdrawiam

Polecam Sony z serii ES. Modele np: 500, 505, 530, 570, 630, 650. Sam używam TA-F650ESD i uważam, że jest świetny.

TOPPING TP30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1391-098422000 1285720774_thumb.jpg

post-1391-070323300 1285720782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A co powiecie mi o Akai?

Niewiele słyszałem o tej firmie, ale spodobał mi się ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

akurat koleś mieszka w moim mieście więc odebrałbym osobiście tylko czy warto?

czy może lepiej zamówić za podobną cenę jakąś Yamahe albo Denona?

Ukryta Zawartość

A co powiecie mi  o Akai?

Niewiele słyszałem o tej firmie, ale spodobał mi się ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

akurat koleś mieszka w moim mieście więc odebrałbym osobiście tylko czy warto?

czy może lepiej zamówić za podobną cenę jakąś Yamahe albo Denona?

Przejdź się i go posłuchaj. Daleko nie masz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Drogi użytkowniku masza1968,

Jestem użytkownikiem tego forum od 2 lat i napisałem 3 posty. Nie wynika to z mojej małej aktywności, ale z tego, że staram się czytać a nie zaśmiecać forum. 95% tematów o wyborze wzmacniacza do określonej kwoty dotyczy sytuacji indywidualnych. Tzn. gatunek, wielkość pokoju i ew. dobór do kolumn. Jako, że ja kolumny już posiadam liczyłem chociaż na wskazanie drogi. Tzn. szukaj wśród takich serii lub takich marek bo one pasują do kolumn czy coś takiego. Odp. 'WYSZUKIWARKA' nie daje mi nic, gdyż z tej wyszukiwarki korzystałem niejednokrotnie. Jeśli gdzieś jest zakopany temat "Wzmacniacz do takiej kwoty i kolumn wharfedale serii diamond 9" to szczerze przepraszam.

Liczę także na odp. czy rozbudowywać "początek" toru audio gdyż nie chcę zaśmiecać subfora "PC Audio"

Pozdrawiam

Cieżko precyzować wymagania odnośnie wzmacniacza za 650zł. Naprawdę najlepszą drogą i do tego najciekawszą jest zakup np. poprzez allegro wzmacniaczy które Ci się podobają wizualnie, albo z opowieści, albo z parametrów. Jak przyjdzie i dźwięk się nie spodoba to można sprzedać i kupić inny traci się nie wiem, a czasami zyskuje, a jakie doświadczenia i zabawa? Mój tym troszkę droższy, ale wg. mnie jedyny słuszny to : Marantz PM66SE KI i będę powtarzał do znudzenia.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

04.jpg

Albo ten TOPPING TP60

Ukryta Zawartość

Z tym ,ze TP 30 ma wbudowanego DAC'a USB wiec mohlbys podlaczyc w ten spsob kompa. Cena nie jest wysoka i mysle, ze w razie czego sprzedaz bez straty na alledrogo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Cieżko precyzować wymagania odnośnie wzmacniacza za 650zł. Naprawdę najlepszą drogą i do tego najciekawszą jest zakup np. poprzez allegro wzmacniaczy które Ci się podobają wizualnie, albo z opowieści, albo z parametrów. Jak przyjdzie i dźwięk się nie spodoba to można sprzedać i kupić inny traci się nie wiem, a czasami zyskuje, a jakie doświadczenia i zabawa? Mój tym troszkę droższy, ale wg. mnie jedyny słuszny to : Marantz PM66SE KI i będę powtarzał do znudzenia.

To w tej cenie są o wiele lepsze wzmacniacze niż pm-66se ki, np. pm-68, sony ta-f670es, denon pma-900v.

Denon 1500R przegrał z Marantzem. Pm68, sony ta-f670es nie miałem okazji słuchać, ale podobno 68 dobrze gra po tuningu.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Także polecam tego Hlly. Ewentualnie poszukaj wzmaka Nakamichi na Allegro. Widziałem tam dziś ciekawy i dobry model 1,5.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

a słuchał ktoś tej yamahy ? :

Ukryta Zawartość

po przeczytaniu dokładnych parametrów tego Akai odechciało mi się nawet chodzić do kolesia

Ukryta Zawartość

Po co ci ampli ? Podany wczesniej Denon i Yamaha sa o wiele lepsze.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Polecam Sony z serii ES. Modele np: 500, 505, 530, 570, 630, 650. Sam używam TA-F650ESD i uważam, że jest świetny.

Jest jednym z najgorszych z serii ES.

Polecam Pioneera A 656

Ukryta Zawartość

jak ktoś lubi mulący dźwięk ;-)

Ukryta Zawartość

Ja też polecę TP60 chociaż w życiu na oczy nie widziałem :). Wzmacniacz klasy T do kompa w sam raz. Tym bardziej, że nie musi mieć kompleksów w stosunku do AB. Jeśli nie, to polecam Sony TA-F 550ES. Przerobiłem trochę wzmacniaczy do 1000 zł i póki co ten został u mnie na dłużej. W tym porównywałem go z interesującym Cie Nadem C340 (w gruncie rzeczy też nawet jeden z ciekawszych klocków w tych pieniądzach).

jedna rzecz mnie dziwi ... kolega słuchał jakis tam wzmacniacz ktory zagrał lepiej od soniaka .. dlaczego go nie kupisz tylko szukasz innych propozycji ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

I to jest smutne, bo my się produkujemy, a autor czerpie z naszej wiedzy, a nawet nie raczy pochwalić się co wybrał i zawsze takie niedokończone tematy są.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

za 500zł coś lepszego od Yamahy ax700 Hmm naprawdę nie wiem czego oczekujesz? Równie dobrze możesz zakupić ax570, który jest nowszy i prawdopodobnie troszkę lepszy i co najważniejsze tańszy.

Jest to nowszy, niższy model z dużo gorszej serii gdzie AX 1070 nie ma żadnego startu do AX 900 ale do tego żeby to powiedzieć trzeba znać w/w modele a nie doradzać w ciemno.

Również znam tego, typa więc doradzę ci tak zmień kolumny a problem zniknie bo z bolero 200 nie uzyskasz dobrego basu. Bandpass jest znany z mulenia, zainteresuj się denonem pma-860/1060 lub pma-900v tam na bas nie będziesz narzekał. Chociaż przy takich preferencjach to i w Mtx jackhammerze by ci go pewnie brakło. Ax-570 przy większych poziomach głośności gubi się w basie i to strasznie. Nowsze ax typu ax-750, 1050 itd. Nie mają nic wspólnego z świetnymi modelami typu ax-900.

• Pokaż nowe odpowiedzi