Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu udzielałem się w tym wątku w sprawie zakupu taniego wzmacniacza stereo.

Dzięki opinii wielu użytkowników zdecydowałem się na sprzęt firmy Rotel lub CA. Wybierałem między CA a5 i Rotel 840bx4, a skończyłem na amplitunerze Luxman RX 103 - czy dobrze czy źle jeszcze się okaże.

Przede wszystkim wielkie dzięki za wszelkie opinie i próby opisu sprzętu - ciężko kupić audio przez neta jak się nie słyszy sprzętu, ale zawsze można dostać parę wskazówek.

Teraz co do sprzętu.

Amplituner stereo - Luxman RX 103

Kolumny - Onkyo D205f.

CD - Toshiba HD DVD E1

Muzyka której słucham to głównie hh/rnb/reggae/pop rock.

Pomieszczenie około 15m2.

Dziś podpięte więc wrażenia na gorąco. Zdążyłem przesłuchać w sumie tylko płytę Alicii Keys.

Pierwsze wrażenie - łeb urywa. Jakbym miał koncert w pokoju :)

Słucham na jakieś 10% głośności, przy 25% ciężko się gada, na 50% to już koncert na żywo.

Wokal i pianino rozwala - brzmienie czyste jak łza.

Średnica OK - słychać ale się nie wyróżnia.

Dołu trochę brakuje i jest punktowy, ale myślę że to wina moich kolumn z mega bass-refleksem :)

Dynamika w porządku, bardzo szczegółowy dźwięk.

Chociaż brakuje mi basu ze względu na rodzaj muzyki której słucham - to jakość góry mi wszystko rekompensuje.

W pracy przesłuchałem wiele zestawów KD w stereo do 5tys. i moim zdaniem prawie żaden nie zagra tak jak moja używka, albo jakoś nie zauważyłem.

Muszę jeszcze trochę pobawić się sprzętem - jakby ktoś miał pytania dotyczące sprzętu proszę pisać.

Tak przy okazji - to jakie kolumny teraz wybrać do 400zł?

Pasowałyby mi jakieś większe monitory albo małe fronty. No, chyba że nie ma to sensu.

Moja wskazówka do osób szukających taniego sprzętu - czasem warto poczekać na dobrą okazję, nie trzeba się spieszyć.

Pierwsze wrażenie - łeb urywa. Jakbym miał koncert w pokoju :)

Słucham na jakieś 10% głośności, przy 25% ciężko się gada, na 50% to już koncert na żywo.

Wokal i pianino rozwala - brzmienie czyste jak łza.

Jakie piękne są początki :)

Ja bym pewnie tylko się krzywił, że coś nie gra.

Za 400 zł coś sensownego i jak widzę podłogowego, ciężko będzie upolować.

Witam

Mam na imie Radek od miesiąca analizuje kupno wzmacniacza do pokoju 14m2 .Dokładne wymiary to typowy komunistyczny pokój z wielkiej płyty czyl 4x3 m. .Co do moich upodobań muzycznych Jest tego dość sporo, od chillout i ambient po drum'n'base i dubstep, jednak głównie jest to lekki acz dynamiczny House z dużą dawką dobrego wokalu.Słucham również Led zeppelin,Nirvana,Pink Floyd,Faithless.

Co do wzmacniaczy to są moje typy nie mam możliwości odsłuchu brak czasu na jeżdzenie po Polsce.

Wzmacniacze beda graly z kolumnami Paradigm Monitor 3v4

Nad 3020i

Marantz Pm8000

Marantz Pm80

Rotel RA 971

AMC 3100a

Dziekuje za wszelka pomoc w wyborze

Pozdrawiam

Po własnych doświadczeniach ja bym tych kolumn z tym właśnie rotelem nie łączył. Miałem i sprzedałem. Oba.

jak dla mnie Marantz.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>sittek

Ja wiem jaką mieszankę wybuchową daje to połączenie, ale jak słucha tej konkretnej muzy to w skrócie będzie miał wykop.

Też miałem 971, tyle, że z Studio 20

Edytowane przez smog

Studio były zdecydowanie bardziej subtelne i nie miały tak nachalnej średnicy. Monitory jak dla mnie nie zgrywały się z RA 971 czy RA-972. Wzmacniacze te mają bardzo mocno wyeksponowaną średnicę, na granicy bólu, dlatego połączenie ich z metalowymi kopułkami, z niższej półki, to zabójstwo dla tych wzmacniaczy i tudzież całkiem porządnych kolumn.

Zgadza się, jednakże dodatkowo obok powera 980 ma bardziej zaokrąglona, niemęczącą górę.

Dlatego jeśli nie 980 to choćby RA-935

Witam.

Jaki moglibyście mi polecić wzmacniacz stereo do 600 zł.

Kolumny Tonsil Premium, nie wiem czy opłaca sie do nich kupować coś drogiego ale jeśli naprawdę warto to może być droższy.

Obecnie używam amplitunera Kenwood KR-A4050.

Słucham praktycznie wszystkiego od metalu po klasykę.

Pokój ok 15m2

Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Zaczynam swoją przygodę ze sprzętem audio i potrzebuję porady. Chciałbym kupić wzmacniacz. Mój max jaki moge wydać to 300-400 zł, wytypowałem coś na allegro ale jak moglibyście napisać co tak naprawdę warte jest uwagi byłbym wdzięczny. Słucham różnej muzyki (rock, jazz, alternatywa, pop). Mam mały pokoik ok 15 m2, żródło dźwięku cd i gramofon. Oto lista moich typów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie piękne są początki :)

Ja bym pewnie tylko się krzywił, że coś nie gra.

Za 400 zł coś sensownego i jak widzę podłogowego, ciężko będzie upolować.

He... już mi trochę przeszło.

Jednak zdecydowanie brakuje mi dołu i mało średnicy, ale i tak w porównaniu z wieżą i głośnikami komputerowymi nie mogę się nachwalić.

Raczej szukam jakiś monitorów, bo podłogówek na pewno nie znajdę

Dziękuje za Pomoc wiec jak narazie pozostały dwa typy Marantz Pm 80 lub Rotele

980 albo RA-935.Marantza mam do kupienia za 750 zł z kosztami przesyłki wiec chyba si skusze .Dzieki za pomoc Wesołych Świąt Bożego Nrodzenia chłopaki!!!!

Dziękuje za Pomoc wiec jak narazie pozostały dwa typy Marantz Pm 80 lub Rotele

980 albo RA-935.Marantza mam do kupienia za 750 zł z kosztami przesyłki wiec chyba si skusze .Dzieki za pomoc Wesołych Świąt Bożego Nrodzenia chłopaki!!!!

Wiec jak pozostanie to marantz to do tego kupie cd Marantz cd-63MK II KIS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

planuje zakup wzmacniacza do kolumn Tannoy Sensys dc2 oraz odtwarzacza Marantz 67se, ostatnio nazwanego przez jednego pana z serwisu rtv, starożytnym zabytkiem ;)

myślę o Marantz PM6004 Czy do muzyki smooth jazz/rock/classic byłby dobrym rozwiązaniem?

Rozważam również Yamaha A-S500... Sprzęt chciałem kupić nowy.

Witam szukam ciepło grającego wzmacniacza stereo do kolumn Klipsch F1. Oczekuję dobrej kontroli, niskiego i miękkiego basu.(mocnego) oraz jak najlepszej jakości. Aktualnie mam Pioneer A-656 jest to ciepły wzmacniacz i taki będzie chyba najlepszy do Klipsch (jasne). Gra b.dobrze ale oczekuję jeszcze czegoś lepszego ;) Cena drugorzędna aczkolwiek do 700zł by się coś przydało. Dzięki i pozdrawiam.

Źródło to Audiotrak Maya U5. Jak coś to pytajcie.

Edytowane przez _Kamol_

Jestem zdania że korygowanie kolumn które nie grają tak jak byśmy chcieli (np. za jasno), sprzętem który też jest "spaczony" tylko że w przeciwnym kierunku (np. grający "ciemno") nie jest dobrą drogą. Lepiej kupić kolumny które grają tak jak byśmy chcieli (nie "jasno" i nie "ciemno") i do tego wzmacniacz który z nich wszystko wyciśnie.

Edytowane przez Kyle

Na starsze cd marantza należy uważać bo po tylu latach często idą im napędy i lasery. Zdecydowanie bezpieczniejszym zakupem są odtwarzacze Rotela.

Czołem!

Mam w łazience perę głośników APart cm6t od których wychodzą kable koło mojego komputera (dokładniej jest takie gniazdko w którym są cztery otwory) i chciałbym je podłączyć do niego. Myślałem, żeby te głośniki podpiąć do wzmacniacza Denon PMA-480R (250 zł), a do niego komputer (przez zewnętrzną kartę muzyczną M-Audio Fast Track). Głośniki są słabej klasy więc uważam, że nic lepszego nie ma sensu kupować. Chciałbym się dowiedzieć czy da się tak zrobić i JAK. Jeżeli tak się nie da, to proszę o zaproponowanie czegoś konkretnego i wyjaśnienie jak to zrobić.

Skąd wiesz , że nie grają tak jak bym chciał? Gdy kupię jasny wzmacniacz i mam jasne kolumny to będzie kiszka. Chcę , żeby grało naturalnie dlatego szukam ciepłego ewentualnie neutralnego. Myślę nad Sony 550ES, 530ES itp.

Kamol - te "esy" to nie rewelacja - bardzo przeciętne - do 700zł polecam Harman Kardon HK680, Linn Intek itd

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi