Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Dźwięk jak dla mnie rewelacja. takich już teraz nie budują. Klasyczna jednostka o dźwięku charakterystycznym dla tamtych czasów. Delikatna i przyjemna góra, wrażenie ciepła (choć może to wrażenie przez tę czystość wysokich tonów), przynajmniej nienachalny dźwięk, nic nie drażni, stereofonia na niezłym poziomie, solidna podstawa w niskich tonach (ten jednak zależy na jakich kolumnach się go słucha). Coś w rodzaju starszych modeli Luxmana czy Rotela. Jak one po 40 latach grać będą teraz? Często jest to zagadka. Kupując je trzeba mieć pewne źródło, najlepiej możliwość odsłuchu i jak zwykle trochę szczęścia. No i uważać na oszołomów którzy sprzedają je kilka razy drożej.

Zgadzam się, te starsze Kenwoody brzmią bardzo dobrze, delikatna góra, dobra stereofonia, namacalna scena. Polecam.

Edytowane przez jarex

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Kupiłem tego kenwooda za 330zł.

Oby z nim było wszystko Ok, jak dotrze do Ciebie napisz kilka słów jak gra i co o nim tak ogólnie sądzisz.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Mam tego kenwooda już i powiem że gra on bardzo ładnie.

Góra jest bardzo wyraźna wszystkie szczegóły słychać ale nie drażnij ucha.

Wzmacniacz ma bardzo dużo basu który jest miękki i nie zamula reszty pasma.

Myślę że jeśli chodzi o bas to nikt nie może powiedzieć że jest go mało.

Mój kenwood nie ma żadnych śladów napraw.

Według mnie może spokojnie rywalizować z sony ES 5xx lub nawet 6xx.

Witam.

Poszukuję amplitunera 5.1 do ok 300-350 zł na oku mam Yamaha RX-V520RDS i Pioneer VSX-808RDS ale może w tej cenie da się znaleźć coś ciekawszego co możecie polecić ?

Tak właśnie grało wiele wzmacniaczy w latach 70 i 80. Znaczy się też, że ten model zachował sporo z dawnego charakteru, Gratuluję zakupu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mam tego kenwooda już i powiem że gra on bardzo ładnie.

No i proszę da się za kilka stówek być zadowolonym ze sprzętu, super jak coś niedużo kosztuje i gra jak gitarra :)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

No i proszę da się za kilka stówek być zadowolonym ze sprzętu, super jak coś niedużo kosztuje i gra jak gitarra :)

zadowolenie ma miejsce do czasu gdy nie posłucha się czegoś lepszego. Potem czar pryska i zaczyna się nerwowosć.

dla kazdego bedzie to inny sprzet, dla mnie lepszy jest juz sony ta f 550es, a to tylko 500zl, do tysiaka kupisz nawet 730es ktore jest duzo lepszy od 550es i od kenwooda tez, ale pamiętam tez ze tobie ten sony nie podszedl, dla mnie 670es i 730es to sa wzmacniacze w cenie wlasnie do 1000 ktore nie maja konkurencji nawet do 2000zl, ale oczywiście nie slyszalem tez wszystkiego

moze inaczej rozumiesz dynamike, bo 550es ma ja na bardzo wysokim poziomie, dla mnie to szerokie zroznicowanie w zakresie niskich częstotliwości, szybkie wygaszanie impulsów, kiedy bas jest krotki to taki slychac, nie jest jednostajny jak w pioneerach reference

Dla mnie lepszy wzmacniacz to taki ktory prezentuje szersza scene, potrafi ja budowac wglab a nie tylko na boki, ukazuje wiecej detali, ma jeszcze bardziej dynamiczny i zroznicowany bas, jest lepiej zbudowany i tu chodzi miedzy innymi o rozwiazania ukladowe, przemyslana budowe, krotkie sciezki sygnalowe, dobre potencjometry, budowa 100% na elementach dyskretnych, zapas mocy koncowek mocy i zasilacza

Jeśli tak dokładnie zdefiniujemy potrzeby, to oczywiste, że lepszego wzmacniacza za takie pieniądze po prostu nie dało się kupić. :-P

zadowolenie ma miejsce do czasu gdy nie posłucha się czegoś lepszego. Potem czar pryska i zaczyna się nerwowosć.

Dlatego zalecenie jest by nie słuchać nic droższego (lepsiejszego) jak się nie ma kasy bo potem mamy BÓL ;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

A można coś do 1000zł kupić lepszego od tego kenwooda?.

Mi się wydaje że ciężko Ale to tylko moja opinia.

Quad 77

Mam do wydania około 1000zł, kolumny to Monitor Audio BX5. Zależy mi na niskim, mocnym, dynamicznym basie (jednak tak aby nie podbić za bardzo midbasu w tych kolumnach, mają go wystarczająco), średnica powinna być ocieplona ale swobodna, wysokie łagodne ale z detalami, takie niby równe niby trochę ocieplone brzmienie. Myślałem o Xindaku A06 ale bardzo ciężko go dostać, polecicie może coś innego? Najlepiej obecnie dostępnego na allegro/olx

Nie, dla polepszenia dynamiki. tak jak zrobi to NAD. Aby ocieplić dźwięk należy skupić się na odpowiednich kolumnach, wzmacniacz tylko w tym pomoże.

• 2 tygodnie później...

Witam, potrzebuje skompletować zestaw w stylu Vintage/ Retro, który nie zrujnuje mojego budżetu, będzie ładnie grał pod gramofonem (docelowo Telefunken s600) oraz będzie z tamtej epoki.

W oko wpadły mi Tonsile Alton 110, jaki wzmak do nich? Może polecacie inny zestaw?

W oko wpadły mi Tonsile Alton 110,

W takim razie poza handlarzami i cwaniakami nikt z tobą nie będzie tu gadał.

• Pokaż nowe odpowiedzi