Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie, wiem że ostatecznej odpowiedzi udzielić będę musiał sobie sam, ale moze ktoś mi coś podpowie.

Ja się nie chcę dać zwariować, najważniejsza jest dla mnie przyjemność słuchania muzyki - mimo wszystko ;)

Poszukuję końcówki mocy, lub integry (najlepiej z możliwością rozłączenia sekcji pre)

Trochę nieopatrznie sprzedałem wzmacniacz, tzn chciałem sprzedać ale też jeszcze dwa tygodnie temu miałem dużo więcej grosza na inny, ale przyszły rachunki, kosztowne zabiegi u psa - wiecie jak to jest.

W każdym razie nie mam wzmacniacza i cierpię, kurczę w "wyższym" przedziale cenowym wiedziałem czego szukać i czego mniej więcej chcę.

- mam blurej jako transport do yamahy DSP-E800, ponad to wzmacniacz obsługuje tzn będzie obsługiwał fronty w filmach, tv...

- kolumny hmmm są to podłogówki magnata - nie ma szału, ale też nie ma tragedii. To nie jest aż taki istotne, bo i tak będę chciał je zmienić.

edit: pokój ma może 20m2, ale jest to kawalerka z aneksem kuchennym i bez drzwi do przedpokoju. Kanapa jest centralnie przed stolikiem tv, a kolumny ustawione symetrycznie - po skosie są jakieś 3m od miejsca odsłuchu.

Te kolumny miałem spięte z zabytkowym pioneerem sx-750 - góra była miodzio, scena również super, ale bas taki jakiś rozlazły, łomoczący - męczący. Potem miałem amplituner rx-650 yamahy - brak sceny kompletnie, a teraz była yamaha ax-490 i było nawet ok - nie męczyło mnie słuchanie, sprawiało przyjemność po prostu i fajnie zgrała się z kolumnami, choć głośniej - był chaos, niepoukładany hałas.

Nie piszę tego po coś, tylko by dać jakiś pogląd na to jak grają te głośniczki - z czym dobrze.

Słucham różnej muzyki od Diany Krall, Nory Jones, Dire Straits, Bocellego, czasem nawet jakiegoś ostrego, albo Portishead, Sabatona :D. Gitarę i saksofon też uwielbiam. Dużo różnej muzyki po prostu.

Lubię jak jest przyjemnie, więc może być ciepławo, nie lubię łomoczącego basu, nie używam sprzętu do wybijania szyb. Czasem słucham głośno, częściej cicho (no choćby mediterranean sundance nie da się cicho).

Ze wględu na rodzaj słuchanej muzyki rotel chyba odpada. Yamahy grają specyficznie, ale mi to nawet odpowiadało, więc może coś jednak stąd? No tak do 500 - 600zł. A ten CA P500 na allegro za 600?

Jak grają te starsze końcówki yamahy M40,45,50 itd. Z drugiej strony nie ma żadnej na allegro, a chciałbym coś w miarę szybko nabyć.

Każdy słyszy inaczej, nie oczekuję jakiejś jednoznaczej odpowiedzi, ale może ktoś mnie naprowadzi na coś ciekawego.

Edytowane przez karolm

Pomożecie wybrać używany wzmacniacz do maestro ii180??

skłaniam się ku tym wzmacniaczą:

NAD 317

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NAD C350

Ukryta Zawartość

NAD 3130

Ukryta Zawartość

NAD 306

Ukryta Zawartość

Cambridge audio 640A

Ukryta Zawartość

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 640A V2

Ukryta Zawartość

Cambridge Audio A500

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz ma być do każdej muzyki prócz metalu.

Pokój 20 mk2

Będzie połączony z CD NAD 541 i oczywiście Maestro ii180.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NAD C350

Ukryta Zawartość

Dobry wzmacniacz po przeróbce - mogę Ci go przerobić.

Ale przyszłościowo to KONIECZNIE zmiana kolumn.

CD 541 to dobry odtwarzacz i też warto by grzebnąć . Ale najpierw koniecznie KOLUMNY !

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

Gorąca prośba o poradę przy wyborze wzmacniacza do kolumn Wharfedale Diamond 9.4.

Pokój ok. 20m2. Budżet do 500zł max. Dodatkowym atutem byłaby możliwość sterowania z pilota ale niekoniecznie.

Słucham głównie muzyki gitarowej od klasycznego rocka do ciężkiego death metalu.

Poza tym myślałem czy do tych wafli pasowała był jakaś jednostka z serii Piano Craft Yamahy?

Bo może wysupłał bym jeszcze pare stówek i zakupił coś z tej serii bez kolumn oczywiście już z CD

Z góry dzięki za pomoc

A ten wzmacniacz marantz pm 68?

Ukryta Zawartość

Obecnie mam amplituner 5.1 ONKYO HT-R538 i chce czegoś lepszego do muzyki.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

Gorąca prośba o poradę przy wyborze wzmacniacza do kolumn Wharfedale Diamond 9.4.

Pokój ok. 20m2. Budżet do 500zł max. Dodatkowym atutem byłaby możliwość sterowania z pilota ale niekoniecznie.

Słucham głównie muzyki gitarowej od klasycznego rocka do ciężkiego death metalu.

Poza tym myślałem czy do tych wafli pasowała był jakaś jednostka z serii Piano Craft Yamahy?

Bo może wysupłał bym jeszcze pare stówek i zakupił coś z tej serii bez kolumn oczywiście już z CD

Z góry dzięki za pomoc

Słabe kolumny, mały budżet na wzmacniacz

Ciężko...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląd>mozliwości

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

choć tu cena wdł mnie do negocjacji.

Te kolumny to kaszana :( Zdecydowanie potrzeba coś jasnego, nie przesadnie ostrego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słabe kolumny, mały budżet na wzmacniacz

Ciężko...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląd>mozliwości

Ukryta Zawartość

Podajesz tu 2 skrajne przypadki. 510AE jest wiele gorszy od 560. Za 500zl spokojnie mozna kupic PMA-860. Do Diamondow wystarczy spokojnie. A jak dobrze poszuka to i Marantza PM68. Ten juz i tak dwukrotnie przebil by mozliwosci tych kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

A ten wzmacniacz marantz pm 68?

Ukryta Zawartość

Dobra cena za dobry piec. I tak za dobry do Maestro. Ja bym bral od reki.

Ukryta Zawartość

?👈

Dzięki za linki.

Ri.3236: A czemu te wafle to kaszana? Zaznaczam że nie jestem jakimś wybitnym koneserm dźwięku. Wystarczy żeby cały zestaw grał ciężką muzykę gitarową z wyodrębnieniem detali i żeby słuchanie na dłuższą metę nie męczyło.

Tu jeszcze koleś z roboty poleca mi że do 500zł to żebym szukał rotela, tylko nie wiem jaka jest jego wiedza w temacie.

A co myślicie o jakimś wzmaku Yamahy do tych kolumn i tej muzyki?

Ja bym się jeszcze rozglądnął za wzmacniaczami Pioneer. Dobrze grają muzykę rockową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 560 TEŻ JEST DOBRY.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakikolwiek stary Rotel za kilkaset złotych jest dużo ciekawszy od Pioneera. O bezawaryjności po kilkunastu latach nie wspomnę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Z Pioneera to tylko AX 400, reszta modeli to słabizna

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ishtar- do ciężkiego metalowego grania polecam PMA 560. Gitary to jego żywioł, a i bas dynamiczny. Ogólnie wzmacniacz bardzo wydajny, bezpośredni, z naprawdę mocnym kopem.

Dzięki za linki.

Ri.3236: A czemu te wafle to kaszana? Zaznaczam że nie jestem jakimś wybitnym koneserm dźwięku. Wystarczy żeby cały zestaw grał ciężką muzykę gitarową z wyodrębnieniem detali i żeby słuchanie na dłuższą metę nie męczyło.

Tu jeszcze koleś z roboty poleca mi że do 500zł to żebym szukał rotela, tylko nie wiem jaka jest jego wiedza w temacie.

A co myślicie o jakimś wzmaku Yamahy do tych kolumn i tej muzyki?

Yamaha będzię za sucha...

Zdecydowanie potrzeba tutaj denona, marantza lub w ostateczności cambridge'a.

Każdy inaczej słyszy, na czuja można udzielić tylko teoretycznie dobrej rady, dalej zostaję przy potwierdzonym dobrym typie: PMA 560

Dobra Panowie. Dzięki za wskazówki. Trochę jeszcze w necie poszperałem.

Będę celował w tego Denona 560.

Podpowiedzcie jeszcze jaka rozsądna cena za niego?

Bo na allegro jest dość duży rozrzut od 340 do 500zł

Ja swój kupiłem w ogłoszeniach na tym forum za 390 w stanie wizualnym prawie ideał. Na allegro ten za 499 jest ładny, ale spróbuj potargować cenę.

Witam.

Z racji, że jestem świeżym użytkownikiem na forum, pragnę się gorąco przywitać z wszystkimi i powiedzieć kilka słów o sobie. Jestem Robert i mam 24 lata. Mieszkam w woj. Śląskim w miejscowości Zabrze (koło Gliwic) i sprzętem audio zacząłem się interesować 3-4 lata temu.

Obecny sprzęt, który posiadam to tuner radiowy Denon TU-767, wzmacniacz Denon pma-860, korektor Radmor 5471 i kolumny podłogowe Tonsil Scherzo 200. Cały sprzęt kupiłem zaraz na początku, gdy zacząłem się interesować audio. Jako, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, chciałbym zmienić wzmacniacz i kupić coś lepszego.

Do wydania mam około 1000-1200 zł, a wzmacniacze, które mnie interesują i o których słyszałem bardzo dobre opinie, to marantz pm7000, marantz pm75, yamaha ax-900, denon pma-1060 i chyba, że będzie naprawdę warto dołożyć, to denon pma-1560. Wszystkie wzmacniacze, ktore wymieniłem, są w podobnej cenie, czyli 900-1100 zł, oprócz denona pma-1560, dlatego piszę tutaj z prośbą o pomoc w wyborze wzmacniacza, który zagra czysto, będzie miał bardzo dobrą scenę i głęboki, czysty bas.

Słucham głównie techno,hip hop, trance, dance, pop, czasem nawet jakieś starsze piosenki, które lecą w rmf fm. Można śmiało powiedzieć, że słucham wszystkiego po trochu, z wyjątkiem jazzu, opery, klasycznych utworów itp.

Mój pokój liczy sobie 20 m2, ale w przyszłych roku będzie już troszkę większy, jakieś 30 m2. Zalezy mi na bardzo dobrej jakości dźwięku, jak i czasem, żeby głośniej posłuchać muzyki.

Jak już pisałem, posiadam kolumny Tonsil scherzo 200. Na razie nie planuję ich zmiany, bo grają bardzo fajnie, odpowiada mi ich dźwięk, ale może w przyszłości zmienię na inne Tonsile (Tylko Tonsil, gdyż mam sentyment do tej firmy )

Bardzo proszę o pomoc w wyborze i z góry dziękuję, za wszystkie odpowiedzi :)

Pozdrawiam, Robert

Ale czy pasuje ten Marantz pm68 do maestro?? bo piszą na forach że ostry jest. I czy dźwięk będzie lepszy i ile lepszy od tego amplitunera ONKYO HT-R538??

Maestro ii180 chyba nie są ostrymi kolumnami to może by im pasował ten marantz nie?

PMA 860 poniżej 500 zł, owszem pojawiają się, ale w jakim stanie... Między 560 a 860 różnice dźwiękowe są znikome, a cenowe spore.

PMA 860 poniżej 500 zł, owszem pojawiają się, ale w jakim stanie... Między 560 a 860 różnice dźwiękowe są znikome, a cenowe spore.

Wszystko zależy jak duża jest ta różnica cenowa. Bardziej sugerowałbym się zadbanym sprzętem, nie poobijanym i nie tuningowanym. Najprawdopodobniej nie wyłapiesz różnic w słuchu, ale w razie jak sprzęt się nie spodoba, 860-tke kupioną w dobrej cenie będzie łatwiej odsprzedać, bezstratnie. Logika myslenia to wyższy numer lepszy sprzęt.

Witam.

Z racji, że jestem świeżym użytkownikiem na forum, pragnę się gorąco przywitać z wszystkimi i powiedzieć kilka słów o sobie. Jestem Robert i mam 24 lata. Mieszkam w woj. Śląskim w miejscowości Zabrze (koło Gliwic) i sprzętem audio zacząłem się interesować 3-4 lata temu.

Obecny sprzęt, który posiadam to tuner radiowy Denon TU-767, wzmacniacz Denon pma-860, korektor Radmor 5471 i kolumny podłogowe Tonsil Scherzo 200. Cały sprzęt kupiłem zaraz na początku, gdy zacząłem się interesować audio. Jako, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, chciałbym zmienić wzmacniacz i kupić coś lepszego.

Do wydania mam około 1000-1200 zł, a wzmacniacze, które mnie interesują i o których słyszałem bardzo dobre opinie, to marantz pm7000, marantz pm75, yamaha ax-900, denon pma-1060 i chyba, że będzie naprawdę warto dołożyć, to denon pma-1560. Wszystkie wzmacniacze, ktore wymieniłem, są w podobnej cenie, czyli 900-1100 zł, oprócz denona pma-1560, dlatego piszę tutaj z prośbą o pomoc w wyborze wzmacniacza, który zagra czysto, będzie miał bardzo dobrą scenę i głęboki, czysty bas.

Słucham głównie techno,hip hop, trance, dance, pop, czasem nawet jakieś starsze piosenki, które lecą w rmf fm. Można śmiało powiedzieć, że słucham wszystkiego po trochu, z wyjątkiem jazzu, opery, klasycznych utworów itp.

Mój pokój liczy sobie 20 m2, ale w przyszłych roku będzie już troszkę większy, jakieś 30 m2. Zalezy mi na bardzo dobrej jakości dźwięku, jak i czasem, żeby głośniej posłuchać muzyki.

Jak już pisałem, posiadam kolumny Tonsil scherzo 200. Na razie nie planuję ich zmiany, bo grają bardzo fajnie, odpowiada mi ich dźwięk, ale może w przyszłości zmienię na inne Tonsile (Tylko Tonsil, gdyż mam sentyment do tej firmy )

Bardzo proszę o pomoc w wyborze i z góry dziękuję, za wszystkie odpowiedzi :)

Pozdrawiam, Robert

Nie szkoda pieniędzy na wzmacniacz? Na moje to to nic nie poprawi, zainteresuj się nowymi kolumnami. To co masz nigdy nie zagra prawidłowo. Skoro twierdzisz że odpowiada ci ich dźwiek to co chcesz w ogóle zmieniac? i dlaczego?

Ze sprzedażą zadbanej 560-tki również nie będzie problemu. Bierz tego który ma atrakcyjniejszą cenę, adekwatną do modelu. Oba to mocne piece z konkretnym wykopem.

chciałbym po prostu kupić wzmacniacz, który będzie miał bogatszą scenę i grał bardziej naturalnie. Dużo czytałem, że marantze grają świetnie, ale chciałem się jeszcze upewnić i zapytać specjalistów w tej dziedzinie przed kupnem wzmacniacza.

Dlaczego kupno lepszego wzmacniacza nic nie da ? Przecież dużo zależy od jednostki napędzającej, jak kolumny grają i jaki jest dźwięk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obudowe mozna odmalowac na czarny mat i gitara.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

chciałbym po prostu kupić wzmacniacz, który będzie miał bogatszą scenę i grał bardziej naturalnie. Dużo czytałem, że marantze grają świetnie, ale chciałem się jeszcze upewnić i zapytać specjalistów w tej dziedzinie przed kupnem wzmacniacza.

Dlaczego kupno lepszego wzmacniacza nic nie da ? Przecież dużo zależy od jednostki napędzającej, jak kolumny grają i jaki jest dźwięk

Definicja Tonsil Sherzo 200: Kolumny grające prawie górą, i prawie dołem pasma, niczym innym, dudniący bas wysuwający sie na pierwszy plan, do tego w tandetnych skrzynkach.

Gdybyś zapytał o dobór wzmacniacza do innych kolumn pewnie posypałyby się odpowiedzi, tematy typu "szukam wzmacniacza do głosników tonsil" albo są linczowane, albo omijane, oczywiście mówię tutaj o tych starych wynalazko-pomyłkach tonsila.

Pierwsze udane wynalazki to były czasy misiowatych bolero, rapsodii, czy fanów. Gdzie przynajmniej góra i średnica była z kulturą i ładnym przejściem.

Kupisz nowy piecyk i dalej będzie niedosyt, to nie jest zła rada, to porada od serca :)

Edytowane przez Ri.3236
  • Pokaż nowe odpowiedzi